ហ្សាការតា៖ សមាគមអ្នកចិញ្ចឹមបង្គារបស់ប្រទេសឥណ្ឌូណេស៊ី បាននិយាយកាលពីចុងសប្តាហ៍មុនថា ឧស្សាហកម្មបង្គារបស់ប្រទេសឥណ្ឌូណេស៊ី បានកាត់បន្ថយការកែច្នៃបង្គាពី៣០ ទៅ៣៥ភាគរយ បន្ទាប់ពីរកឃើញមេរោគវិទ្យុសកម្មនៅក្នុងបង្គា ដែលបាននាំចេញទៅកាន់ទីផ្សារសហរដ្ឋអាម៉េរិក កាលពីខែសីហា ឆ្នាំ២០២៥។
បង្គាត្រូវបានគេកែច្នៃនៅតំបន់ឧស្សាហកម្មមួយ នៅជិតទីក្រុងហ្សាកាតា ដែលក្រោយមកត្រូវបានរកឃើញថា មានផ្ទុកមេរោគវិទ្យុសកម្ម សេស្យូម ១៣៧ (Cesium 137) ហើយទីភ្នាក់ងារនុយក្លេអ៊ែររបស់ប្រទេសឥណ្ឌូណេស៊ី កំពុងកំណត់ទំហំនៃតំបន់រងផលប៉ះពាល់។
ប្រទេសឥណ្ឌូណេស៊ី គឺជាប្រទេសនាំចេញផលិតផលបង្គាធំជាងគេទី៥ របស់ពិភពលោក ដែលមានបរិមាណបង្គាប្រមាណចំនួនប្រាំមួយភាគរយនៃការនាំចេញលើពិភពលោក។
ប្រហែលពីរភាគបីផលិតផលបង្គាទាំងនេះត្រូវបាននាំចេញទៅកាន់ទីផ្សារសហរដ្ឋអាម៉េរិក។ ប្រធានសមាគមអ្នកចិញ្ចឹមបង្គារបស់ប្រទេសឥណ្ឌូណេស៊ី បាននិយាយថា ស្របពេលរកឃើញវិទ្យុសកម្ម អ្នកនាំចេញបង្គាទៅសហរដ្ឋអាម៉េរិក និងអ្នកទិញផ្សេងទៀត ឥឡូវនេះកំពុងតែរង់ចាំដើម្បីកំណត់ហេតុថា តើបង្គាទាំងអស់នាំចេញពីប្រទេសឥណ្ឌូណេស៊ី មានសុវត្ថិភាព ឬយ៉ាងណា?
លោកបានបន្តថា តម្លៃបង្គាបានធ្លាក់ចុះរហូតដល់៣៥ភាគរយនៅក្នុងតំបន់មួយចំនួនបន្ទាប់ពីគេបញ្ចូលឈ្មោះក្រុមហ៊ុននាំចេញទៅក្នុងបញ្ជីក្រហមរបស់រដ្ឋបាលចំណីអាហារ និងឱសថសហរដ្ឋអាម៉េរិក។
យោងតាមទិន្នន័យ បានឱ្យដឹងថា ប្រទេសឥណ្ឌូណេស៊ីបាននាំចេញបង្គាប្រហែល២១៥ ០០០តោន ដែលមានតម្លៃប្រហែល១,៧ពាន់លានដុល្លារ។ សហរដ្ឋអាម៉េិក គឺជាទីផ្សារចម្បងសម្រាប់បង្គាឥណ្ឌូណេស៊ីដែលមានចំនួន៦៣,៧ភាគរយនៃការនាំចេញសរុប បន្ទាប់មក គឺប្រទេសជប៉ុន។
លោកបាននិយាយថា ប្រសិនបើរឿងនេះនៅតែបន្តកើតមាន គ្រួសាររាប់លាន ដែលពឹងផ្អែកលើឧស្សាហកម្មនេះ ចាប់ពីដើមទឹកដល់ចុងទឹក នឹងប្រឈមមុខបាត់បង់ការងារធ្វើ។ ព្រោះឧស្សាហកម្មបង្គាបានក្លាយជាជនរងគ្រោះនៃការធ្វេសប្រហែស ហើយឧបទ្ទវហេតុនេះ បានធ្វើឱ្យមានការរង្គោះរង្គើដល់ទំនុកចិត្តសាធារណៈ។ កំហុសដ៏ធ្ងន់ធ្ងរនេះបានធ្វើឱ្យសហរដ្ឋអាម៉េរិកសង្ស័យអំពីសុវត្ថិភាពអាហាររបស់អ្នកទទួលទាន ។
ប្រទេសឥណ្ឌូណេស៊ីបានបង្កើតក្រុមការងារមួយ បន្ទាប់ពីរដ្ឋបាលចំណីអាហារ និងឪសថររបស់សហរដ្ឋអាម៉េរិកបានចេញសេចក្តីណែនាំដល់អ្នកប្រើប្រាស់ អ្នកចែកចាយ និងអ្នកលក់ជនជាតិអាម៉េរិក មិនត្រូវបរិភោគ លក់ ឬធ្វើម្ហូបបង្គា បង្កកនាំចូលពីប្រទេសឥណ្ឌូណេស៊ី ដែលផ្ទុកសារធាតុវិទ្យុសកម្ម សេស្យូម ១៣៧ ភាយចេញពីកន្លែងសាកល្បងនុយក្លេអ៊ែរនាំពេលកន្លងមក៕






















