តម្លៃម្រេចភូមិភាគឦសានឆ្នាំនេះឡើងខ្ពស់ជាងឆ្នាំមុន កសិករសប្បាយចិត្តចំពោះប្រាក់ចំណូល

មណ្ឌលគិរី៖ កសិករដាំដំណាំម្រេចនៅក្នុងខេត្តភូមិភាគឦសាន នាឆ្នាំ២០២៥ មានទឹកចិត្តសប្បាយរីករាយគ្រប់គ្នាដោយសង្ឃឹមថា ពួកគេនឹងទទួលបានប្រាក់ចំណូលច្រើនពីការលក់កសិផលរបស់ខ្លួន ខណៈទីផ្សារម្រេចក្នុងស្រុក និងនៅក្រៅប្រទេសចាប់ផ្តើមឡើងថ្លៃវិញ។

លោក យឿន ដារ៉ា ជាម្ចាស់ចំការម្រេចឈ្មោះ តាយឿន បានប្រាប់អ្នកយកព័ត៌មានរបស់ទូរទស្សន៍អនឡាញ ARDB-TV នៅដើមសប្តាហ័នេះថា ពូជម្រេចភាគឦសានមាន៣ប្រភេទ ដែលកសិករបានដាំ គឺម្រេច ម៉ាឡេ ម្រេចយូឡិន និងម្រេចខ្មែរ។ ចំណែក ការប្រមូលផលម្រេចទាំង ៣ប្រភេទនេះ មានតាមដំណាក់របស់វា គឺចាប់ផ្ដើមពីខែវិច្ឆិកា ដល់ខែមករា ប្រមូលផលម្រេចយូឡិន។ ខែមករា ដល់ខែមេសា ប្រមូលផលម្រេចម៉ាឡេ ចំណែកម្រេចខ្មែរ ប្រមូលផលពីខែមេសា ដល់ខែមិថុនា។

កសិករដាំដំណាំម្រេច យឿន ដារ៉ា រស់នៅឃុំប៊ូសា្រ ស្រុកពេជ្រាដា ខេត្តមណ្ឌលគិរី បានរៀបរាប់ដូច្នេះថា៖ “ម្រេចខ្មែរលក់បានតម្លៃថ្លៃជាងម្រេចយូឡិន និងម្រេចម៉ាឡេ។ ឆ្នាំនេះកសិកររៀងញញឹមតិច ព្រោះម្រេចមានតម្លៃល្អ។ ដោយ​ម្រេចស្ងួត១គីឡូ លក់បានក្នុងតម្លៃ២៦០០០រៀល។ ស្រស់១គីឡូ ៨០០០ ទៅ៩000រៀល។ តម្លៃម្រេចនេះ នឹងមានការប្រែប្រែ ឬឡើងចុះទៅតាមទីផ្សារ”។

បើធៀបនឹងឆ្នាំមុន តម្លៃម្រេចឡើងលើសឆ្នាំមុនជិត១ម៉ឺនរៀលក្នុងមួយគីឡូក្រោម។ បើបីជាម្រេចក្នុងឆ្នាំនេះ បានធ្វើឱ្យកសិករដាំម្រេចមានស្មាមញញឹមក្ដី ប៉ុន្តែកាលពី៣ឆ្នាំមុន តម្លៃម្រេចបានធ្លាក់ចុះរហូតដល់៦០០០ ទៅ៥០០០រៀលក្នុងមួយគីឡូក្រោម។

លោកបានបញ្ជាក់ថា ម្រេចរបស់ខ្លួនតែងតែលក់ម្រេចឱ្យឈ្មួញកណ្ដាល ដើម្បីនាំចេញទៅកាន់ទីផ្សារប្រទេសវៀតណាម ថៃ និងមួយផ្នែកទៀតលក់នៅក្នុងទីផ្សារក្នុងស្រុក។ បើតាមម្ចាស់ចំការរូបនេះ ជាមធ្យមប្រមូលផលម្រេចចំនួន១០០០ជន្លង់ បានម្រេចស្ងួត ៣ទៅ៤តោន ហើយក្នុងចំការរបស់លោកដាំម្រេចទាំង៣ប្រភេទនេះ បានសរុបប្រមាណ៥០០០ជន្លង់។ ប៉ុន្តែ ទាក់ទងនឹងប្រាក់ចំណូលម្រេចលក់ចេញសរុបក្នុងមួយខែ ឬ១ឆ្នាំ លោកដារ៉ា មិនអាចប្រាប់ពីចំនួនបាននោះទេ ព្រោះម្រេចរបស់លោកប្រមូលផលជារឿយៗ បន្តបន្ទប់គ្នា។

ម្រេចលោក យឿន ដារ៉ា ប្រមាណ៥០០០ជន្លង់នេះ ត្រូវបានដាំនៅលើផ្ទៃទំហំជាង៨ហិកតា ហើយពូជម្រេចទាំង​៣ប្រភេទនេះ មិនសូវខុសគ្នាក្នុងការមើលថែទាំនោះទេ ដោយសារវាខុសគ្នាតែតម្លៃនៅលើទីផ្សារ និងពេលវេលាប្រមូលផលប៉ុណ្ណោះ។

លោក ដារ៉ា បន្ថែមថា សម្រាប់របៀបនៃការដាំដុះក៏មិនខុសគ្នាដែរទេ បើទោះបីជាប្រភេទគ្រាប់ពូជខុសគ្នាក៏ដោយ គឺត្រូវដាំដុះ ឬធ្វើជើង ជ្រួយដី ថែទាំ ចាប់ពីខែមិថុនាតទៅ ដើម្បីប្រមូលផលនៅខែវិច្ឆិកា ដល់ខែឧសភា។ ម្រេចម៉ាឡេ មានអាយុ១ឆ្នាំ អាចចេញផ្កាផ្លែ ខុសពីដំណាំកៅស៊ូ ស្វាយចន្ទី ដែលមានរយៈពេលយូរពី៥ទៅ៦ឆ្នាំទើបឲ្យផល។ ចំពោះការថែទាំម្រេចនេះវិញ គឺត្រូវដាក់ទឹក និងដាក់ជីអាចម៍គោឱ្យបានគ្រប់គ្រាន់ និងស្រោចទឹកក្នុងរង្វង់១សប្ដាហ៍ម្ដង។

ចំណែកលោក រ៉ាន់ សល អ្នកមើលថែទាំម្រេចនៅក្នុងកសិដ្ឋានក្បែរនេះ បានរៀបរាប់ពីរបៀបដាំ និងថែទាំម្រេចថា មុននឹងដាំ ត្រូវរៀបចំដី ជ្រួយដី ដាក់ជី ដាំជម្លង់ ហើយបន្ទាប់ពីម្រេចចាប់ផ្តើមដុះលូតលាស់បានរយៈពេល៣ខែ ត្រូវកាប់រណ្ដៅដាក់ជីអាចម៍គោ កន្លះខែម្ដង និងបាញ់ថ្នាំ១សប្ដាហម្ដង ដើម្បីការពារសត្វល្អិត និងជំនួយត្រួយម្រេចឱ្យលូតលាស់បានលឿន។

បើតាមបទពិសោធន៍ និងការសង្កេតរបស់អ្នកថែម្រេចនៅខេត្តមណ្ឌលគិរីរូបនេះ ម្រេចម៉ាឡេ មានផ្លែកួរវែង ស្លឹកវែង មានទម្ងន់ធ្ងន់ជាងម្រេចខ្មែរ និងមានផ្លែច្រើន។ ចំណែកម្រេចខ្មែរ មានកួរខ្លី ផ្លែតិច ស្លឹកខ្លី មានរសជាតិហឹរឆ្ងាញ់ជាងម្រេចម៉ាឡេ ប៉ុន្តែវាមានតម្លៃទីផ្សារខ្ពស់ជាង។

លោក សល បានរៀបរាប់យ៉ាងដូច្នេះថា៖ “ក្នុងរយៈពេលទើបដាំត្រូវស្រោចទឹកជារៀងរាល់ថ្ងៃ ពេលចាប់ផ្តើមឡើងលើជន្លង់ត្រូវស្រោចទឹក១សប្ដាហម្ដង។ ការស្រោចទឹកត្រូវស្រោចឱ្យបានគ្រប់គ្រាន់ បើទឹកមិនគ្រប់គ្រាន់ទេ ម្រេចនឹងមិនសូវមានផ្លែច្រើននោះទេ”។

និយាយជារួមសម្រាប់ការដាំដុះដំណាំម្រេចនេះ ត្រូវចំណាយរយៈពេលចន្លោះពីមួយទៅពីរឆ្នាំ ទើបទទួលបានផល ខណៈដល់រដូវប្រមូលផល កសិករត្រូវចំណាយពេល៦ខែដើម្បីថែទាំ ដាក់ជីបំប៉នម្រេច ដោយគិតចាប់ពីខែមិថុនា ដល់ខែមករា ហើយអាចប្រមូលផលចាប់ពីខែមករា ដល់ខែឧសភា៕


photo_2025-12-16_09-24-42
សិប្បកម្ម​លីហួន ហ្វូដ​ ឈរជើងរឹងមាំ​​​​បាន​ដោយសារ​​ប្រាក់កម្ចី​ពីធនាគារ ARDBធ្វើជាទុនបង្វិល​ក្នុងអាជីវកម្ម​

ដោយ ឡុង សារេត​ ភ្នំពេញ៖ ម្ចាស់សិប្បកម្ម​ លីហួន ហ្វូដ​ មានទីតាំងនៅភូមិវត្តស្វាយ សង្កាត់សាលាកម្រើក ក្រុងសៀមរាប ខេត្តសៀមរាប ​បាន​ទទួលស្គាល់​ថា បន្ទាប់​ពីទទួល​បានប្រាក់កម្ចី​ពីធនាគារអភិវឌ្ឍន៍ជនបទ និងកសិកម្ម (ARDB) ធ្វើជាទុន​បង្វិល​នៅក្នុងអាជីវកម្ម​អស់រយៈពេលជាច្រើនឆ្នាំ​កន្លមកនេះ​ បាន​ជួយឱ្យ​មុខរបររបស់ខ្លួន​បន្ត​ឈរជើងយ៉ាងរឹងមាំ​រហូតមកដល់បច្ចុប្បន្ន​​ ពោលចាប់តាំងវិបត្តិជំងឺកូវីដ​១៩មក​។​​ អ្នកស្រី សុង លីហួន ម្ចាស់សិប្បកម្ម​ខាងលើ​បានឱ្យដឹង​ថា​ មុន​នឹងឈានដល់​ការ​បង្កើតជាសិប្បកម្ម​កែច្នៃផលិតផលផ្សេងៗ​ចេញពីសាច់ជ្រូកមាន​​​​ដូច​ថ្ងៃនេះ​ ​​គឺ​​កើតចេញមក​ពី​ការចិញ្ចឹមជ្រូកលក្ខណៈគ្រួសារ​ខ្នាតតូច​ មានជ្រូកបួនប្រាំក្បាល​​នៅឆ្នាំ​២០០៣​ និងជាអ្នកប្រកបមុខរបរ​លក់សាច់ជ្រូ​ក​នៅក្នុងខេត្ត​សៀមរាប​។​ ពីឆ្នាំ​២០១៦ ដល់​២០១៨​ បន្ទាប់ពីទទួលបានកម្ចីពីធនាគារ ARDB​ អ្នកស្រីបាន​សម្រេចចិត្ត​បើកជាកសិដ្ឋាន​ចិញ្ចឹមជ្រូកខ្នាតពាណិជ្ជកម្ម​មួយ ដែលអាចចិញ្ចឹមជ្រូក​រស់បានចន្លោះពី៨០០ ដល់​១០០០ក្បាល​ ដោយសារមើលឃើញអំពីតម្រូវការសាច់ជ្រូកកើនឡើង​ នៅតាម​ភោជនីយដ្ឋាន សណ្ឋាគារ ​​​នៅក្នុងខេត្តសៀមរាប​។​ អ្នកស្រីបន្តថា ចូលដល់​ឆ្នាំ​២០១៩ កម្ពុជា​​មានវិបត្តិជំងឺកូវីដ​១៩កើតឡើង​ ធ្វើឱ្យភោជនីយដ្ឋាន និងសណ្ឋាគារ ក្នុងខេត្ត​ត្រូវបានបិទទ្វារ ធ្វើឱ្យកប់ដើមទុន​មួយចំនួន​​​។ ប៉ុន្តែអ្នកស្រី​បានបង្វែរពីការផ្គត់ផ្គង់សាច់ជ្រូកទៅភោជនីយដ្ឋាន​ ងាក​មកកែច្នៃសាច់ជ្រូធ្វើជាផលិតផល​ផ្សេងដោយ​ខ្លួនឯង និងមានការគាំទ្រ​ពីពលរដ្ឋក្នុងស្រុកកើនឡើងជាបន្តបន្ទាប់​ ជាហេតុ​ធ្វើឱ្យអាជីវកម្ម​ឈរជើងរឹងមាំរហូតមកដល់បច្ចុប្បន្ន​។​ ទន្ទឹមនិងសិប្បកម្ម​បន្តមានភាពរឹងមាំ​ សុខភាព​ផ្នែកហិរញ្ញវត្ថុនៅក្នុងអាជីវកម្ម​មានដំណើរការល្អប្រសើរ​ អ្នកស្រី សុង លីហួន បាន​សម្តែងនូវការអំណរគុណ និងដឹងគុណ​​​ទៅដល់ការទទួលបានប្រាក់កម្ចីរបស់ធនាគារ​ […]

595196436_1325035749669055_1767996748253632100_n
​សិប្បកម្មសំណាងសុធា ទទួលបានជ័យលាភីលេខ១ ជាអ្នកកែច្នៃប្រហុកឆ្នើមប្រចាំ​២០២៥​

​ដោយ ឡុង សារេត​ ភ្នំពេញ​៖ ម្ចាស់សិប្បកម្មយីហោ សំណាងសុធា មានទីតាំងនៅក្រុមទី​៧ ភូមិអារញ្ញ សង្កាត់​សៀមរាប ខេត្តសៀមរាប​ ទទួបាលជ័យលាភីចំណាត់ថ្នាក់លេខ​១ ក្នុងកម្មវិធីប្រឡងប្រជែង​អ្នកកែច្នៃប្រហុកឆ្នើម​ឆ្នាំ​២០២៥ ​រៀបចំ​ដោយ​នាយកដ្ឋានកសិឧស្សាហកម្មនៃក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ​ ដែលបានប្រកាស​លទ្ធផលឱ្យដឹងកាលថ្ងៃទៅ​៩ ខែធ្នូ ឆ្នាំ​២០២៥។​ លោក យន់ សំណាង ម្ចាស់សិប្បកម្ម​សំណាងសុធា ​ក្រៅពីសម្តែងការរំភើប​រីករាយ​នូវលទ្ធផល​ ដែលសិប្បកម្ម​របស់​ខ្លួន​ទទួលបានពេលនេះ លោកក៏មាន​ក្តីរំពឹង​ផងដែរថា​ ជ័យលាភីចំណាត់ថ្នាក់លេខ​១​ ជាអ្នកកែច្នៃប្រហុកឆ្នើមប្រចាំឆ្នាំ​២០២៥នេះ​ នឹង​ធ្វើឱ្យប្រជាពលរដ្ឋក្នុងប្រទេស​បាន​ស្គាល់​សិប្បកម្ម​​​កាន់តែច្រើន និងមានទំនុកចិត្ត​ខ្ពស់មកលើផលិតផលរបស់ខ្លួន​ ខុសប្លែក​ពីពេលមុន​ៗ អ្នកប្រើប្រាស់នៅមានចិត្តរារែក​ក្នុងការគាំទ្រផលិតផល ​ដែលកែច្នៃដោយសិប្បកម្ម​សំណាងសុធា​។​ ​លោក យន់ សំណាង​ បញ្ជាក់ថា​​​ «បច្ចុប្បន្ននេះផ្អែកលើ​ផលិតផលយើង (​ប្រហុក)ចូលជាផលិតផលម៉ាកសម្គាល់ភូមិសាស្ត្រទំនិញ (GI)​​ ហើយពេលនេះសិប្បកម្ម​ជាប់ចំណាត់ថ្នាក់លេខ១​ ជាអ្នកកែច្នៃប្រហុកឆ្នើម​ប្រចាំ​២០២៥ទៀត​​ ខ្ញុំសង្ឃឹមថា ​អាជីវកម្មរបស់យើងនឹងរីកចម្រើន​បន្ថែមទៀត​នៅពេលខាងមុខ​»។​ តាម​ម្ចាស់សិប្បកម្ម​កែច្នៃ​ខាងលើ កម្មវិធីប្រកួតប្រជែង​អ្នកកែច្នៃប្រហុកឆ្នើម ឆ្នាំ​២០២៥ បានចំណាយពេល​វេលា​៣៩ថ្ងៃ​ គិតចាប់ពីថ្ងៃដំបូងរហូតដល់ថ្ងៃប្រកាសលទ្ធផល​ កាលថ្ងៃទី​៩ ខែធ្នូ ឆ្នាំ​២០២៥​ ដែលរៀបចំដោយ​នាយកដ្ឋានកសិឧស្សាហកម្ម​។​​ យោងតាម​នាយកដ្ឋានកសិឧស្សាហកម្មនៃក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ […]

photo_2025-12-14_16-56-33 (3)
ឯកឧត្តមបណ្ឌិត កៅ ថាច ចុះពិនិត្យកសិដ្ឋានបួនទីតាំង នៅខេត្តតាកែវ និងជំរុញឲ្យពង្រីកផលិតកម្ម ព្រមទាំងផ្តល់ទុនប្រាក់កម្ចីពី ARDB

ខេត្តតាកែវ៖ ព្រឹកថ្ងៃទី ១៤ ខែធ្នូ ឆ្នាំ២០២៥ ឯកឧត្តមបណ្ឌិត កៅ ថាច ប្រតិភូរាជរដ្ឋាភិបាល ទទួលបន្ទុកជាអគ្គនាយក នៃធនាគារអភិវឌ្ឍន៍ជនបទ និងកសិកម្ម (ARDB) និងជាប្រធានសមាគមបណ្តាញកសិករតេជោ បានអញ្ជើញចុះសួរសុខទុក្ខ និងពិនិត្យកសិដ្ឋានចំនួនបួនទីតាំង ស្ថិតនៅក្នុងមូលដ្ឋានខេត្តតាកែវ។ ដំណើរចុះពិនិត្យនេះ មានគោលបំណងលើកទឹកចិត្ត ក្តាប់ស្ថានភាពជាក់ស្តែង និងជំរុញសកម្មភាពផលិតកម្មកសិកម្មក្នុងស្រុក ដើម្បីចូលរួមកាត់បន្ថយការនាំចូលពីបរទេស។ ១- ដំណើរទស្សនកិច្ចកសិដ្ឋានគំរូចំនួនបួនទីតាំងរួមមាន៖ * កសិដ្ឋាន លោក យក់ ចំរើនឫទ្ធិ ដែលកំពុងពង្រីក និងដាំដុះបន្លែចម្រុះ ស្ថិតនៅភូមិកណ្តាល ឃុំលំពង់ ស្រុកបាទី ខេត្តតាកែវ។ * កសិដ្ឋាន លោក ស៊ន ចាន់បូរ ដែលកំពុងចិញ្ចឹមមេមាន់យកពង ស្ថិតនៅភូមិខ្នារ ឃុំក្រាំងធ្នង់ ស្រុកបាទី ខេត្តតាកែវ។ * កសិដ្ឋាន លោក សាប់ សារុន ដែលកំពុងចិញ្ចឹមបង្កង និងត្រី ស្ថិតនៅភូមិដកពរ ឃុំសំបួរ ស្រុកទ្រាំង […]

image_2025-12-09_09-56-33
តម្លៃអង្ករលើសកលលោកធ្លាក់ចុះដល់កម្រិតទាបបំផុត ចាប់តាំងពីឆ្នាំ២០១៧

ម៉ានីល៖ អង្គការស្បៀងអាហារ និងកសិកម្មនៃអង្គការសហប្រជាជាតិ បានរាយការណ៍ថា តម្លៃអង្ករនៅលើសកលលោកបានធ្លាក់ចុះដល់កម្រិតទាបបំផុត ចាប់តាំងពីខែមេសា ឆ្នាំ២០១៧ ដោយសារប្រទេសនានា បានព្យាយាមបង្កើនទិន្នផលក្នុងស្រុករបស់ពួកគេ ដូច្នេះធ្វើឱ្យតម្រូវការសម្រាប់ការផ្គត់ផ្គង់ពីបរទេសថយចុះ។ សារព័ត៌មានរបស់ប្រទេសហ្វីលីពីន បានដកស្រង់ផ្សាយសន្ទស្សន៍តម្លៃអង្ករទាំងអស់របស់អង្គការស្បៀងអាហារ និងកសិកម្ម ដែលបានផ្តល់មធ្យមភាគនៅត្រឹមតែ៩៦,៩ពិន្ទុ នៅក្នុងខែវិច្ឆិកា គឺធ្លាក់ចុះពី៩៨,៤ពិន្ទុ កាលពីក្នុងខែកញ្ញា ឆ្នាំ២០២៥នេះ។ សន្ទស្សន៍នេះតាមដាននិន្នាការធ្លាក់ចុះ ចាប់តាំងពីខែសីហា ហើយស្ថិតនៅកម្រិតទាបបំផុតសម្រាប់ឆ្នាំ២០២៥នេះ ដែលគួរតែមានការជួយរក្សាតម្លៃអង្ករក្នុងស្រុកឱ្យមានស្ថិរភាព។ ទីភ្នាក់ងារអង្គការសហប្រជាជាតិ បានសន្មតថា ការធ្លាក់ចុះជាបន្តបន្ទាប់នៃសន្ទស្សន៍តម្លៃអង្ករ គឺដោយសារតែតម្លៃអង្ករគ្រាប់វែង និងអង្ករក្រអូប ដែលរួមមានតម្លៃអង្ករបាស្មាទី និងតម្លៃអង្ករផ្កាម្លិះកាន់តែធ្លាក់ទាប។ អង្គការស្បៀងអាហារ និងកសិកម្ម បាននិយាយនៅរបាយការណ៍នេះថា «នៅត្រឹមកម្រិតតម្លៃសន្ទស្សន៍នេះ បានន័យថា តម្លៃអង្ករស្ថិតនៅទាបជាងតម្លៃក្នុងឆ្នាំ២០២៤ ចំនួន១៩,៧ភាគរយ និងនៅកម្រិតទាបបំផុត ចាប់តាំងពីខែមេសា ឆ្នាំ២០១៧។ សម្រង់តម្លៃអង្ករគ្រាប់វែងបានធ្លាក់ចុះមកត្រឹម៩៨,៥ពិន្ទុ ខណៈពេលតម្លៃអង្ករក្រអូបបានធ្លាក់ចុះមកត្រឹម៩២,៥ពិន្ទុ។ ផ្ទុយទៅវិញ តម្លៃអង្ករគ្រាប់ខ្លី បានកើនឡើងដល់៩២,៧ពិន្ទុ។ ចំណែកតម្រូវការអង្ករដំណើបរបស់ប្រទេសចិន បានជំរុញឱ្យតម្លៃអង្ករនេះកើនឡើងដល់៩៥,៧ពិន្ទុ។ អង្គការស្បៀងអាហារ និងកសិកម្ម បាននិយាយទៀតថា សម្រង់តម្លៃអង្ករគ្រាប់វែងសម្រាប់ខែវិច្ឆិកា ឆ្នាំ២០២៥នេះ​ ត្រូវបានបូកបញ្ចូលគ្នាក្នុងចំណោមសម្រង់តម្លៃអង្ករនៅក្នុងប្រទេសអាស៊ីមួយចំនួន ដែលបានចាត់វិធានការ ដើម្បីរក្សាស្ថិរភាពតម្លៃ និងដំណើរការផ្គត់ផ្គង់តម្រូវការអង្ករក្នុងស្រុក។ […]

កាលវិភាគផ្សព្វផ្សាយ