ដោយ ឡុង សារេត
រាជធានីភ្នំពេញ៖ស្របពេលសេចក្តីព្រាងគោលនយោបាយម្រេចបានបញ្ចប់ និងគ្រោងដាក់ឱ្យអនុវត្តនៅឆ្នាំ២០២៦ បានធ្វើឱ្យសហព័ន្ធម្រេច និងគ្រឿងទេសកម្ពុជា មានសុទិដ្ឋិនិយមនិងជឿជាក់ថាគោលនយោបាយម្រេច នឹងផ្តល់ផលប្រយជន៍ជូនសហគមន៍កសិកម្ម កសិករដាំម្រេច និងក្រុមហ៊ុននាំចេញ។
លោកស្រី សួន ជុឡា ប្រធានប្រតិបត្តិនៃសហព័ន្ធម្រេច និងគ្រឿងទេសកម្ពុជា បានសង្កេតឃើញថា នៅប៉ុន្មានឆ្នាំចុងក្រោយនេះ វិស័យម្រេចមានទាំងការរីកចម្រើន និងមានទាំងបញ្ហា។ ការរីកចម្រើននេះឃើញរាជរដ្ឋាភិបាលខិតខំប្រឹងប្រែងនៅក្នុងការបង្កើតគោលនយោបាយម្រេច ដើម្បីធ្វើឱ្យវិស័យម្រេចកាន់តែមានការរីកចម្រើន ដោយក្នុងនោះអង្គការដៃគូអភិវឌ្ឍន៍មួយចំនួបានព្យាយាមជួយដល់កសិករដាំដុះនិងអ្នកនាំចេញ។
ផលិតផលម្រេច ដែលកសិករដាំបាននាពេលកន្លងមក ត្រូវបានលក់ចែកចាតសម្រាប់តម្រូវការក្នុងស្រុកប្រហែល១០ភាគរយ និង៩០ភាគរយត្រូវនាំចេញ។ ដូច្នេះកសិករក្នុងស្រុកត្រូវស្វែងយល់បន្ថែម ត្រូវប្រើជី និងថ្នាំបែបណា ដើម្បីឱ្យទិន្នផលម្រេចរបស់ខ្លួនត្រូវបានក្រុមហ៊ុននាំចេញទទួលទិញ។
តែទោះជាបែបនេះក្តី, ប្រធានប្រតិបត្តិសហព័ន្ធម្រេច និងគ្រឿងទេសកម្ពុជា បានទទួលស្គាល់ថា រាជរដ្ឋាភិបាលកម្ពុជា និងដៃគូអភិវឌ្ឍន៍ កំពុងតែព្យាយាមជួយសម្របសម្រួលទៅដល់កសិករ។ សម្រាប់កសិករមួយចំនួនក្រោយពីទទួលបានចំណេះដឹងហើយ បានព្យាយាមអនុវត្តការដាំដុះម្រេចរបស់ខ្លួន ដើម្បីទទួលបានការបញ្ជាក់អំពីស្តង់ដាសុវត្ថិភាព ប៉ុន្តែកសិករមួយចំនួនផ្សេងទៀតមិនទាន់ធ្វើបានល្អនៅឡើយទេ។
កង្វះខាតទាំងនេះ ក្រសួងពាក់ព័ន្ធកំពុងតែព្យាយាមជួយ ដោយសង្ឃឹមថា រាល់បញ្ហាប្រឈមរបស់កសិករដាំម្រេច នឹងត្រូវបានដោះស្រាយ ម្លោះហើយវិស័យម្រេចក៏នឹងបន្តរីកចម្រើនទៅមុខទៀតផងដែរ។
លោកស្រី សួន ជុឡា បានគូសបញ្ជាក់ដូច្នេះថា “នៅពេលគោលនយោបាយម្រេចត្រូវបានដាក់ឱ្យអនុវត្ត ខ្ញុំជឿជាក់ ទាំងសហគមន៍កសិកម្ម កសិករដាំម្រេច និងក្រុមហ៊ុននាំចេញ នឹងទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍ច្រើនពីគោលនយោបាយម្រេច ដោយសារនៅក្នុងការរៀបចំគោលនយោបាយម្រេច បានប្រមូលផ្តុំនូវធាតុចូលបានច្រើន មកពីខាងសហគមន៍កសិកម្ម សហព័ន្ធ និងក្រុមហ៊ុន យកទៅចងក្រងក្នុងគោលបំណងដើម្បីដោះស្រាយបញ្ហាជូនកសិករ និងអ្នកពាក់ព័ន្ធផ្សេងៗ”។
សូមស្តាប់ការលើកឡើងរបស់លោកស្រី សួន ជុឡា ប្រធានប្រតិបត្តិសហព័ន្ធម្រេច និងគ្រឿងទេសកម្ពុជាដូចតទៅ (វីដេអូទី២)
លោក អប់ រ៉ាឌី អគ្គនាយករងជំរុញពាណិជ្ជកម្ម នៃក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម កាលពីថ្ងៃទី២៣ ខែតុលា ឆ្នាំ២០២៥ បានធ្វើបទបង្ហាញថា “ដើម្បីរៀបចំគោលនយោបាយម្រេចនេះ យើងមានទីប្រឹក្សាជាតិ និងអន្តរជាតិ។ សេចក្តីព្រាងគោលនយោបាយម្រេច នឹងឈានទៅអនុម័តដាក់ឱ្យអនុវត្ត នៅឆ្នាំ២០២៦”។
លោកអគ្គនាយករង បានលើកឡើងទៀតថា ផលិតកម្មម្រេចនៅលើពិភពលោកសព្វថ្ងៃនេះ មានការកើនឡើងជាលំដាប់ ហើយប្រទេសដែលផលិតម្រេចច្រើនជាងគេ មានដូចជាប្រទេសវៀតណាម ប្រេស៊ីល ឥណ្ឌូណេស៊ី បូគីណាហ្វាសូ និងប្រទេសឥណ្ឌា។
សម្រាប់ប្រទេសកម្ពុជា យោងតាមអង្គការស្បៀអាហារពិភពលោក បានឱ្យដឹងថា ប្រទេសកម្ពុជា ជាប់ចំណាត់ថ្នាក់ទី១៧នៅលើពិភពលោក៕

 
                 
                

 
		


