កម្ពុជាឈរនៅលំដាប់ប្រទេសទី១០ដែលផលិតស្រូវច្រើនជាគេ និងលំដាប់ទី៦បាននាំចេញធំជាងគេលើពិភពលោក

រាជធានីភ្នំពេញ៖ តំណាងអង្គការស្បៀង និងកសិកម្មនៃសហប្រជាជាតិ ហៅកាត់ថា FAO បានសម្តែងការគាំទ្រនៅការរៀបចំ និងការដាក់ចេញនូវយុទ្ធសាស្ត្រពង្រីក និងពិពិធកម្មទីផ្សារនាំចេញអង្ករកម្ពុជាឆ្នាំ២០២៥ ដល់ឆ្នាំ២០៣០របស់កម្ពុជា ដែលឆ្លុះបញ្ចាំងឱ្យឃើញពីការប្តេជ្ញាចិត្តពីតួអង្គពាក់ព័ន្ធទាំងអស់ នៅក្នុងការពង្រឹងវិស័យស្រូវអង្ករកម្ពុជាបានធ្វើឱ្យកម្ពុជាក្លាយជាប្រទេសផលិតស្រូវច្រើនជាងគេ និងបាននាំចេញធំជាងគេមួយដែរ ក្នុងចំណោមបណ្តាប្រទេសមួយចំនួននៅលើពិភពលោក។

នៅក្នុងពិធីបិទមហាសន្និបាតរបស់សហព័ន្ធស្រូវអង្ករកម្ពុជាអាណត្តិទី៤ កាលពីថ្ងៃទី២៦ ខែសីហា ឆ្នាំ២០២៥, លោកបណ្ឌិត លី ប្រយុទ្ធ តំណាងអង្គការស្បៀង និងកសិកម្ម នៃសហប្រជាជាតិ បានថ្លែងថា ដោយមានការចូលរួមពីតួអង្គពាក់ព័ន្ធទាំងអស់នៅក្នុងវិស័យស្រូវអង្ករ ប្រទេសកម្ពុជាបានក្លាយខ្លួនជាតួអង្គផ្គត់ផ្គង់ស្រូវ អង្គរមួយដ៏សំខាន់ក្នុងពិភពលោក ដោយរួមចំណែកយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការធានាសន្តិសុខស្បៀង នៅក្នុងតំបន់ និងពិភពលោក។ បច្ចុប្បន្ន ប្រទេសកម្ពុជាឈរក្នុងលំដាប់ទី១០ ជាប្រទេសផលិតស្រូវច្រើនជាងគេនៅលើពិភពលោក និងឈរនៅលំដាប់ទី៦ ជាប្រទេសនាំចេញធំជាងគេនៅលើពិភពលោក។

លោកបណ្ឌិត លី ប្រយុទ្ធ មានប្រសាសន៍ថា ឈលើមូលដ្ឋានគ្រឹះដ៏រឹងមាំនេះ ប្រទេសកម្ពុជាមានឱកាសពង្រីកទីផ្សាររបស់ខ្លួន និងធ្វើពិពិធកម្ម ផលិតផលនានា ខណ:ពេលពាណិជ្ជកម្មអង្ករលើពីភពលោកត្រូវបានប៉ានប្រមាណថា នឹងកើនឡើង៣០ភាគរយនៅក្នុងរយៈពេល១០ឆ្នាំខាងមុខ ពោលនឹងកើនពីប្រមាណ៥៤លានតោនអង្គរ ក្នុងឆ្នាំ២០២៣-២០២៤ កើនដល់៧០លានតោនក្នុងឆ្នាំ២០៣៤-២០៣៥។ ស្របពេលប្រជាជនលើពិភពលោកកំពុងមាននិន្នាការប្រើប្រាស់ស្បៀងអាហារមានគុណភាព សុវត្ថិភាព ផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ល្អសម្រាប់សុខភាព។ ការផលិតមានការគិតគូរដល់បរិស្ថាននៅក្នុងបរិបទនេះ ពាណិជ្ជកម្មដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងដំណើរបរិវត្តកម្ម ដោយជួយឱ្យតួអង្គក្នុងខ្សែច្រវាក់តម្លៃអាចសម្របខ្លួនទៅតាមការផ្លាស់ប្តូរយ៉ាងលឿននៃទីផ្សារ និងការរកឱកាសថ្មីៗដើម្បីបង្កើតតម្លៃបន្ថែម។

បើតាមតំណាងអង្គការខាងលើ, ដាំណាំស្រូវត្រូវបានដាំដុះនៅទូទាំងពិភពលោក និងជាអាហារមូលដ្ឋានសម្រាប់មនុស្សជាងពាក់កណ្តាលនៅលើពិភពលោក ហើយក៏ជាទំនិញមួយប្រភេទ ដែលមានលក្ខណៈរសើប ទាក់ទងនឹងផ្នែកនយោបាយដោយតម្លៃរបស់វា ប្រែប្រួលទៅតាមស្ថានភាពផលិតកម្ម ការស្តុកទុក ការបញ្ចេញស្តុក និងគោលនយោបាយរបស់ប្រទេសនាំចេញ និងនាំចូល។ ដូច្នេះការតាមដាននិន្នាការផលិតកម្ម និងទីផ្សារសកល ការប្រែប្រួលតម្លៃ និងគោលនយោបាយរបស់ប្រទេសនាំចេញ និងនាំចូល គឺជាកត្តាសំខាន់ ដើម្បីកំណត់ពីហានិភ័យ ដែលអាចកើតមានចំពោះវិស័យស្រូវអង្គរ សំដៅរៀបចំយុទ្ធសាស្ត្រ និងវិធានការនានាដើម្បីកាត់បន្ថយផលប៉ះពាល់ជាអវិជ្ជមាន និងកសាងបាននូវមូលដ្ឋានរឹងមាំនៅក្នុងប្រព័ន្ធពាណិជ្ជកម្មស្រូវអង្ករពិភពលោក។

លោកបណ្ឌិតបានសង្កត់ធ្ងន់ថា «ប្រទេសកម្ពុជាមានកិត្យានុភាពផលិតអង្ករដែលមានគុណភាពល្អ ដែលគុណតម្លៃអង្ករកម្ពុជា បានបង្ហាញតាមរយៈការឈ្នះពានរង្វាន់អង្ករល្អបំផុតរបស់ពិភពលោក។ ដើម្បីទាញយកគុណប្រយោជន៍ពីគុណតម្លៃនេះ វាទាមការខិតខំប្រឹងប្រែងបន្តទៀតលើការផលិត និងការកែច្នៃ ដែលអនុឡោមតាមស្តងដារ ការបង្កើតម៉ាក ការផ្សព្វផ្សាយទីផ្សារ និងបង្កើនសមត្ថភាព នាំចេញ»។

លោកបានបន្តថា បន្ថែមលើសពីនេះវាទាមការវិនិយោគបន្ថែមលើការស្រាវជ្រាវ និងកម្មវិធីបង្កាត់ពូជ ការកែលម្អលើការដាំដុះ និងគ្រប់គ្រងដំណាំ ការអភិវឌ្ឍផ្នែកឡូជីស្ទីក ការពង្រីកកម្មវិធីហិរញ្ញប្បទាន ដើម្បីកសាងកេរ្តិ៍ឈ្មោះ និងទំនុកចិត្តយូរអង្វែងសម្រាប់អង្ករកម្ពុជាលើទីផ្សារអន្តរជាតិ។ សកម្មភាពទាំងនេះសុទ្ធសឹងជាសកម្មភាពអាទិភាព ដែលបានកំណត់នៅក្នុងយុទ្ធសាស្រ្តពង្រីក និងពិពិធកម្មទីផ្សារនាំចេញអង្ករកម្ពុជា។

អង្គការអង្គការស្បៀង និងកសិកម្ម នៃសហប្រជាជាតិ បានត្រៀមខ្លួនក្នុងការសហការជិតស្និទ្ធជាមួយក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម ក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ សហព័ន្ធស្រូវអង្ករកម្ពុជា ក្រសួងស្ថាប័នពាក់ព័ន្ធ និងដៃគូទាំងអស់ នៅក្នុងការចូលរួមចំណែកអនុវត្តយុទ្ធសាស្ត្រពង្រីក និងពិធិធកម្មទីផ្សារនាំចេញអង្ករកម្ពុជានេះឱ្យមានប្រសិទ្ធភាព៕ ដោយ ឡុង សារេត


571051296_826366686862501_7548373427048892314_n
ធនាគារពិភពលោកបន្តចូលរួមអភិវឌ្ឍកម្ពុជាឈានទៅសម្រេចបានចក្ខុវិស័យកម្ពុជា ឆ្នាំ២០៥០

ភ្នំពេញ៖សម្តេចមហាបវរធិបតី ហ៊ុន ម៉ាណែត នាយករដ្ឋមន្រ្តី នៃព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា កាលពីព្រឹកថ្ងៃទី២៦ ខែតុលា ឆ្នាំ២០២៥នេះ បានអនុញ្ញាតឱ្យលោកបណ្ឌិត Carlos Felipe Jaramillo អនុប្រធានធនាគារពិភពលោកទទួលបន្ទុកតំបន់អាស៊ីបូព៌ា និងប៉ាស៊ីហ្វិក ក្នុងជំនួបសម្តែងការគួរសម និងពិភាក្សាការងារ ក្នុងឱកាសចូលរួមកិច្ចប្រជុំកំពូលអាស៊ានលើកទី៤៧ និងកិច្ចប្រជុំកំពូលពាក់ព័ន្ធ នៅទីក្រុងគូឡាឡាំពួប្រទេសម៉ាឡេស៊ី ពីថ្ងៃទី២៦-២៨ ខែតុលា ឆ្នាំ២០២៥។ ក្នុងឱកាសនៃជំនួបលោកបណ្ឌិតអនុប្រធានធនាគារពិភពលោកបានវាយតម្លៃខ្ពស់ចំពោះកិច្ចសហប្រតិបត្តិការដ៏ល្អរវាងរាជរដ្ឋាភិបាលកម្ពុជា និងធនាគារពិភពលោក និងបានសម្តែងក្តីសង្ឃឹមយ៉ាងមុតមាំថា កិច្ចសហប្រតិបត្តិការនេះនឹងបន្តរីកចម្រើនបន្ថែមទៀត។ លោកបណ្ឌិត ក៏បានសម្តែងនូវបំណងចង់ស្វែងយល់បន្ថែមអំពីវិស័យអាទិភាពរបស់រាជរដ្ឋាភិបាលកម្ពុជា ក្នុងគោលដៅឈានទៅសម្រេចបាននូវចក្ខុវិស័យកម្ពុជា ឆ្នាំ២០៥០។ លោកបណ្ឌិត បានកោតសរសើរ និងវាយតម្លៃខ្ពស់ ចំពោះមាគ៌ាច្បាស់លាស់ប្រកបដោយមហិច្ឆតារបស់រាជរដ្ឋាភិបាលកម្ពុជា ក្នុងការឈានទៅសម្រេចបាននូវចក្ខុវិស័យកម្ពុជា ឆ្នាំ២០៥០ ខណ:ដែលពិភពលោកពោរពេញទៅដោយភាពមិនច្បាស់លាស់ និងបញ្ហាប្រឈម។ លោកបណ្ឌិត បានគូសបញ្ជាក់ជាថ្មីម្តងទៀតថា ធនាគារពិភពលោកត្រៀមខ្លួនជានិច្ចដើម្បីបន្តសហការ និងចូលរួមជាមួយកម្ពុជា សំដៅជំរុញការសម្រេចទិសដៅរបស់កម្ពុជានាពេលអនាគត។ ជាការឆ្លើយតប, សម្ដេចបវរធិបតីបានគូសបញ្ជាក់ថា កម្ពុជាបានដាក់ចេញ និងកំពុងអនុវត្តនូវយុទ្ធសាស្ត្របញ្ចកោណ-ដំណាក់កាលទី១ ដែលផ្ដោតសំខាន់ ជាអាទិ៍លើ៖ ១. វិស័យអប់រំ សម្រាប់អភិវឌ្ឍធនធានមនុស្សប្រកបដោយគុណភាព និងគុណវុឌ្ឍិគ្រប់គ្រាន់ សំដៅជំរុញផលិតភាពការងារ។ ២. […]

photo_2025-10-28_11-34-08 (3)
កម្ពុជាបើកយុទ្ធនាការផ្សព្ចផ្សាយពីការចុះបញ្ជីផលិតផលថ្នាក់ជាតិ ដើម្បីបង្កើនទំនុកចិត្តក្នុងទីផ្សារ

ដោយ ឡុង សារេត រាជធានីភ្នំពេញ៖ ក្រសួងឧស្សាហកម្ម វិទ្យាសាស្ត្រ បច្ចេកវិទ្យា និងនវានុវត្តន៍ បានបើកយុទ្ធនាការផ្សព្វផ្សាយពីការចុះបញ្ជីផលិតផល ថ្នាក់ជាតិ ដើម្បីពង្រឹងប្រព័ន្ធគុណភាពផលិតផលនៅកម្ពុជា ការពារអ្នកប្រើប្រាស់ និងបង្កើនទំនុកចិត្តក្នុងទីផ្សារកាលថ្ងៃទី២៧ខែតុលាឆ្នាំ២០២៥។ ឯកឧត្ត ហែម វណ្ណឌី មរដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងឧស្សាហកម្ម វិទ្យាសាស្ត្រ បច្ចេកវិទ្យា និងនវានុវត្តន៍ បានលើកឡើងថា “ការចុះបញ្ជីផលិតផលមិនមែនជាការងារថ្មី ឬបន្ទុកបន្ថែមសម្រាប់អាជីវកម្មទេ ប៉ុន្តែយុទ្ធនាការនេះកើតចេញពីឆន្ទៈក្នុងការកែលម្អសេវា និងការគាំទ្រដល់វិស័យឯកជនយ៉ាងពិតប្រាកដរបស់ក្រសួង។ យុទ្ធនាការពេលនេះគឺទាន់ពេល ត្រូវកាលៈទេសៈ និងឆ្លើយតបផ្ទាល់ទៅនឹងកង្វល់ និងសំណូមពររបស់ទីផ្សារ ទាំងអ្នកផលិតនិងអ្នកប្រើប្រាស់ ក៏ដូចជាការវិវត្តនៃសភាពការណ៍ពាណិជ្ជកម្ម”។ ការចុះបញ្ជីផលិតផលគឺជានីតិវិធីដែលផ្តល់អត្តសញ្ញាណដល់ផលិតផលគ្រប់ប្រភេទ និងគ្រប់ទម្រង់ ដោយអនុលោមតាមស្តង់ដារកម្ពុជា CS001-2000 ស្តីពីការដាក់ស្លាកផលិតផល។ សម្រាប់អ្នកប្រើប្រាស់ ការចុះបញ្ជីផលិតផលផ្តល់នូវតម្លាភាព និងលទ្ធភាពស្វែងរកប្រភពទំនិញ និងម្ចាស់ស្របច្បាប់របស់ផលិតផល។ ក្នុងរយៈពេល៥ឆ្នាំចុងក្រោយនេះវិទ្យាស្ថានស្តង់ដារកម្ពុជា បានចុះបញ្ជីផលិតផលចំនួន ៩ ៥៣៥ ដែលជាចំនួនតិចនៅឡើយ បើធៀបនឹងចំនួនផលិតផលដែលកំពុងចរាចរនៅលើទីផ្សារ ហើយក្រសួងកំពុងរៀបចំយន្តការបន្ថែម ដោយសម្រួលនីតិវិធី និងកាត់បន្ថយចំណាយ ដើម្បីលើកទឹកចិត្តឱ្យមានការចូលរួមកាន់តែច្រើនពីអ្នកផលិត និងអ្នកនាំចូលទំនិញ។ ជាផ្នែកមួយនៃកំណែទម្រង់នេះ ក្រសួងបានសម្រួលនីតិវិធី ដោយកាត់បន្ថយឯកសារតម្រូវសម្រាប់ពាក្យស្នើសុំ និងកាត់បន្ថយរយៈពេលនៃការផ្តល់អាជ្ញាបណ្ណ […]

Screenshot-2020-02-11-at-12.02.34-AM
ដើម្បីសន្តិសុខស្បៀង​ សង្ហិបុរី​គិតគូ​រតាំងពីសម្រូវ​ការ​ស្តុក​ទុក​ និង​តម្លៃ​អ្នក​បង់​ពន្ធស្តុក

សិង្ហបុរី៖ មន្ត្រីជាន់ខ្ពស់របស់ប្រទេសសិង្ហបុរី បានមានប្រសាសន៍ថា ប្រទេសរបស់លោករៀបចំខ្លួនទប់ទល់នឹងស្ថានភាពគ្រោះអាសន្ន ដោយស្តុកស្បៀងអាហារសំខាន់ៗ ដែលត្រូវមានតុល្យភាពរវាងការធានាសន្តិសុខស្បៀង និងការរក្សាតម្លៃស្តុកទុក}្យនៅទាប។ ទេសរដ្ឋមន្ត្រីទទួលបន្ទុកក្រសួងនិរន្តរភាព និងបរិស្ថាន លោក ហ្សាគី ម៉ូហាម៉ាត់  (Zaqy Mohamad) បានបញ្ជាក់ថា បើមិនដូច្នេះទេ ការស្តុកទុកស្បៀងអាហារច្រើនពេកអាចនាំឱ្យខ្ជះខ្ជាយ ហើយការចំណាយលើការស្តុកទុកក៏អាចកើនឡើងសម្រាប់អ្នកបង់ពន្ធផងដែរ។ លោកបាននិយាយប្រាប់អ្នកសារព័ត៌មានក្នុងអំឡុងពេលពិនិត្យមើលឃ្លាំងស្តុកទំនិញ ដែលដំណើរការដោយខ្សែសង្វាក់ផ្គត់ផ្គង់សិង្ហបុរី និងក្រុមហ៊ុនដឹកជញ្ជូនរបស់សង្ហបុរី កាលពីថ្ងៃទី២២ ខែតុលា ឆ្នាំ២០២៥នេះ។ កាលពីដើមឆ្នាំ២០២៥ ប្រទេសសិង្ហបុរីបានអនុម័តច្បាប់ស្តីពីសុវត្ថិភាពចំណីអាហារ និងសុវត្ថិភាពចំណីអាហារ ដែលបានកំណត់តម្រូវការស្តុកទុកអប្បបរមាសម្រាប់អ្នកនាំចូលអង្ករ ដើម្បីស្តុកទុក។ ច្បាប់នេះក៏អនុញ្ញាតឱ្យដំណើរការស្តុកទុករបស់សិង្ហបុរី អាចស្តុកប្រភេទអាហារបន្ថែមផ្សេងទៀត ក្រៅពីអង្ករផងដែរ ព្រោះអាហារសំខាន់ៗផ្សេងទៀត ឬផលិតផលកសិ-អាហារក៏អាចស្តុកទុកបានដែរ ប្រសិនបើតម្រូវការកើតឡើងនាពេលអនាគត។ ដោយកត់សម្គាល់ថា ស្តុកជាតិរបស់សិង្ហបុរី នាពេលឥឡូវនេះ មានលើសពីអង្ករដើម្បីរួមបញ្ចូលម្ហូបអាហារសម្បូរប្រូតេអ៊ីន និងអាហារសម្បូរជាតិសរសៃ លោកទេសរដ្ឋមន្ត្រី បានមានប្រសាសន៍ថា នៅពេលនេះប្រទេសសិង្ហបុរី កំពុងតែប្រកាន់ខ្ជាប់នូវតម្រូវការស្តុកទុកសម្រាប់តែអង្ករតែប៉ុណ្ណោះ។ លោកបានលើកយកករណីតម្រូវការសាច់មាន់ធ្វើជាឧទាហរណ៍​ ហើយបាននិយាយថា វាមិនថោកទេ ក្នុងការរក្សាទុកសាច់មាន់ឱ្យមានប្រូតេអ៊ីន ដោយសារត្រូវបង្កកទុក ទើបអាចរក្សាគុណភាពបានយូរ។ លោក​បាន​បន្ត​ទៀតថា ​មិន​ថា​ទេសាច់​មាន់ ឬម្ហូប​អាហារ​ផ្សេង​ទៀតទេ ​ត្រូវ​តែរក្សាទុកឱ្យបានត្រឹមត្រូវច្បាស់លាស់ ស្របតាមការ​វាយ​តម្លៃអំពី​ហានិភ័យ​នៃ​តម្រូវ​ការ​បច្ចុប្បន្ន។ […]

photo_2025-10-28_12-50-06
សហព័ន្ធស្វាយចន្ទីកម្ពុជាចាប់ដៃគូជាមួយក្រុមហ៊ុន Eurofinsដើម្បីពង្រឹងការនាំចេញស្វាយចន្ទីទៅអឺរ៉ុប

ដោយ ឡុង សារេត រាជធានីភ្នំពេញ៖ ដើម្បីពង្រឹងដល់ការនាំចេញផលិតផលស្វាយចន្ទីទៅអឺរ៉ុប, សហព័ន្ធស្វាយចន្ទីកម្ពុជាបានចុះអនុស្សរណៈនៃការយោគយល់គ្នាជាមួយក្រុមហ៊ុន Eurofinsកាលពីថ្ងៃទី២៣ ខែតុលា ឆ្នាំ២០២៥។ លោក អាន ដារ៉ា ប្រធានសហព័ន្ធស្វាយចន្ទីកម្ពុជា បានគូសបញ្ជាក់ថា ការចុះអនុស្សរណៈនៃការយោគយល់គ្នារវាងសហព័ន្ធស្វាយចន្ទីកម្ពុជា ជាមួយក្រុមហ៊ុន Eurofins  ថ្ងៃនេះ ក្នុងគោលបំណងធំ គឺដើម្បីជួយពង្រឹងការនាំចេញស្វាយចន្ទីកម្ពុជាទៅសហភាពអឺរ៉ុប។ ព្រោះអឺរ៉ុបបច្ចុប្បន្នមានតម្រូវការនាំចូលគ្រាប់ស្វាយចន្ទីកែច្នៃសម្រេចច្រើនជាងគេនៅលើពិភពលោក។ បើតាមប្រធានសហព័ន្ធស្វាយចន្ទីកម្ពុជា, ការនាំចូលស្វាយចន្ទីទៅសហភាពអឺរ៉ុបនេះ គឺតឹងតែងខ្លាំងទាក់ទងគុណភាពស្វាយចន្ទី, ទាក់ទងសុវត្ថិភាពចំណីអាហារ, បរិមាណស្វាយចន្ទីត្រូវផ្តល់ឱ្យអឺរ៉ុបជាប្រចាំ និងការធ្វើតេស្តស្វែងរកជាតិពុលនៅក្នុងគ្រាប់ស្វាយចន្ទីជាដើម។ លោក អាន ដារ៉ា គូសបញ្ជាក់បន្ថែមទៀតថា “ការចុះ MOUជាមួយ Eurofinsថ្ងៃនេះ គឺមានសារសំខាន់ណាស់នៅពេលយើងនាំគ្រាប់ស្វាយចន្ទីទៅក្រៅប្រទេស ដាច់ខាតត្រូវធ្វើតេស្តរកជាតិពុលនៅក្នុងគ្រាប់ស្វាយចន្ទីមុនពេលធ្វើការនាំចេញ។ គាប់ជូនខ្លាចសហគមន៍អឺរ៉ុបរកឃើញជាតិពុល គេនិងបញ្ជូនទំនិញត្រឡប់មកវិញ។ បើមានបញ្ហាបែបនេះយើងនឹងខាតបង់ច្រើន ដូច្នេះហើយទើបសហព័ន្ធស្វាយចន្ទីកម្ពុជា ចុះអនុស្សរណៈជាមួយ EUrofin ដើម្បីសុំឱ្យគាត់ធ្វើយ៉ាងណាជួយធ្វើតេស្តទាក់ទងស្វាយចន្ទី ឱ្យទៅក្រុមហ៊ុន ដែលធ្វើការកែច្នៃចន្ទីទាំងនៅក្នុងស្រុក មុនធ្វើការនាំចេញ”។ ក្នុងវិស័យស្វាយចន្ទីបច្ចុប្បន្ន អ្វីដែលជាបញ្ហាសម្រាប់កសិករ សហគ្រាសកែច្នៃ គឺក្រុមអ្នកផលិតមិនមានទុនបង្វិលសម្រាប់ប្រមូលទិញគ្រាប់ស្វាយចន្ទីពីកសិករស្តុកទុក។ ទាក់ទងនិងទីផ្សារស្វាយចន្ទីកម្ពុជានៅក្រៅប្រទេស បើយោងតាមឯកឧត្តម សំហេង បូរ៉ា រដ្ឋលេខាធិការក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម […]

កាលវិភាគផ្សព្វផ្សាយ