​ ​ខ្ទឹមក្រហម​ឥណ្ឌា ចូលដល់រដូវប្រមូលសម្រាប់​នាំ​ចេញទៅកាន់ទីផ្សារអាស៊ី

ញូវដេលី៖ ក្រុមហ៊ុននាំចេញខ្ទឹមក្រហមរបស់ឥណ្ឌា បាននិយាយថា​ ការនាំចេញខ្ទឹមក្រហមរបស់ឥណ្ឌា ចាប់ផ្តើមមានស្ថិរភាពល្អនៅក្នុងរដូវប្រមូលផល ​ឆ្នាំ២០២៥នេះ ដោយមានខ្សែសង្វាក់ផលិតកម្មយ៉ាងរឹងមាំ ក្រោមគោលនយោបាយបន្ធូរបន្ថយពន្ធរបស់រដ្ឋាភិបាលឥណ្ឌា ស្របពេលមានតម្រូវការនាំចេញកាន់តែច្រើនឡើងនៅក្នុងទីផ្សារអាស៊ី។

គេហទំព័របន្លែ និងផ្លែឈើ ហ្វ្រេសផ្លាស្សា (Freshplaza) បានចេញផ្សាយដោយដកស្រងសម្តីអ្នកនាំចេញ​ ដែលបាន​លើក​ឡើង​ថា​ «​រហូត​មក​ដល់​ពេល​នេះ ចូលដល់​​​រដូវ​ប្រមូលផល​ប្រកបដោយសេចក្តីសង្ឃឹមថា ខ្ទឹមនឹងផ្តល់ទិន្នផលខ្ពស់ជាងឆ្នាំមុន ជា​ពិសេស​បន្ទាប់​ពី​រដ្ឋាភិបាល​បាន​ទន្ទាបពន្ធនាំចេញ ​និង​​បន្ធូរបន្ថយ​ការរឹត្បិតលើការ​នាំ​ចេញ»។

ពាណិជ្ជកររូបនេះ បានពន្យល់ថា កាលពីក្នុងខែឧសភា ឆ្នាំ២០២៤ រដ្ឋាភិបាលឥណ្ឌាបានកំណត់ពន្ធនាំចេញខ្ទឹមក្រហមចំនួន៤០ភាគរយ និងកម្រិតតម្លៃនាំចេញអប្បបរមាចំនួន៥៥០ដុល្លារក្នុងមួយតោន។ ក្រោយមកទៀត អត្រាពន្ធនេះត្រូវបានបន្ធូរបន្ថយនៅក្នុងខែកញ្ញា ដោយបានទម្លាក់មកនៅត្រឹមតែ២០ភាគរយប៉ុណ្ណោះ ចំណែកតម្លៃនាំចេញអប្បបរមាវិញក៏ត្រូវបានបន្ធូរបន្ថយផងដែរ។ ឥឡូវនេះ ហាក់ដូចជាគ្មានពន្ធលើការនាំចេញ និងគ្មានការកម្រិតតម្លៃអប្បបរមាទាល់តែសោះ ដែលបានធ្វើឱ្យខ្ទឹមក្រហមឥណ្ឌាកាន់តែមានលទ្ធភាពប្រកួតប្រជែងនៅលើទីផ្សារ។

ចំណែកការផ្គត់ផ្គង់ឱ្យតម្រូវការលើទីផ្សារវិញ លោកកត់សម្គាល់ថា ប្រទេសឥណ្ឌាកំពុងមើលឃើញតម្រូវការកើនឡើងយ៉ាងខ្លាំងនៃផលិតកម្មខ្ទឹមក្រហមនៅឆ្នាំ២០២៥នេះ បើប្រៀបធៀបទៅនឹងរដូវប្រមូលផល កាលពីឆ្នាំមុន ដោយផលិតកម្មខ្ទឹមក្រហមកើនឡើងប្រហែល២៥ភាគរយ  គួបផ្សំនឹងការខិតខំប្រឹងប្រែងបង្កបង្កើនផលរបស់កសិករ បានកើនឡើងជិត៦០ភាគរយ។ ការកើនឡើងនៃទិន្នផលខ្តឹមក្រហមបានជួយថែរក្សាស្ថិរភាពតម្លៃ និងបង្កើនបរិមាណនាំចេញ ខុសពីផលិតកម្មទាប កាលពីឆ្នាំមុន និងការរឹតបន្តឹងនៅលើទីផ្សារ។

ស្របពេលការប្រមូលរដូវផលកំពុងដំណើរការយ៉ាងល្អស្ទើរគ្រប់ទីកន្លែង អ្នកនាំចេញខ្ទឹមក្រហមនៅតែបន្តប្រឈមមុខនឹងបញ្ហាមួយចំនួនដែរ ដោយអាកាសធាតុធ្លាក់ទឹកភ្លៀងមិនទៀងទាត់បានបង្កជាឧបសគ្គដល់ខ្សែសង្វាក់ផ្គត់ផ្គង់ និងប៉ះពាល់ដល់គុណភាពខ្ទឹមក្រហម ក្នុងអំឡុងពេលវាយតម្លៃសរុប។ លើសពីនេះ តម្លៃដឹកជញ្ជូនឡើងខ្ពស់ ក៏បានធ្វើឱ្យមានសម្ពាធលើការនាំចេញទៅកាន់បណ្តាប្រទេសនៅតាមតំបន់ឈូងសមុទ្រថែមទៀត។

ផ្ទុយទៅវិញ ចំពោះទីផ្សារអាស៊ីបែរជាកាន់តែមានប្រសិទ្ធភាព បើទោះបីជាពេលវេលាដឹកជញ្ជូនមានរយៈពេលយូរជាងក៏ដោយ។ ដូច្នេះដើម្បីដោះស្រាយបញ្ហាទាំងនេះ ពាណិជ្ជករនាំចេញ​ខ្ទឹមក្រហមត្រូវផ្តោតលើការធ្វើលទ្ធកម្ម ដើម្បីកាត់បន្ថយថ្លៃដើម និងថ្លៃដឹកជញ្ជូនខ្លះផងដែរ។

បើតាមការអះអាងរបស់ពាណិជ្ជកររូបនេះ​ បានឱ្យដឹងទៀតថា តម្រូវការខ្ទឹមក្រហមឥណ្ឌានៅក្នុងប្រទេសមួយចំនួន ដូចជាម៉ាឡេស៊ី វៀតណាម និងប្រទេសស្រីលង្កានៅតែមានបរិំមាណច្រើនដដែល។

លោកបានបញ្ជាក់បន្ថែមថា តម្រូវការខ្ទឹមបារាំងនៅតាមផ្ទះ និងតាមភោជនីយដ្ឋានរបស់ប្រទេសម៉ាឡេស៊ី នៅតែមានបរិមាណខ្ពស់ ខណៈពេលប្រទេសវៀតណាមកំពុងក្លាយជាមជ្ឈមណ្ឌលនាំចេញឡើងវិញ ដើម្បីចែកចាយបន្តទៅកាន់ទីផ្សារផ្សេងទៀត ដូចជាប្រទេសកម្ពុជា និងប្រទេសឡាវជាដើម។ ចំណែកប្រទេសស្រីលង្កាវិញ នៅតែបន្តពឹងផ្អែកយ៉ាងខ្លាំងលើការនាំចូលខ្ទឹមក្រហមពីប្រទេសឥណ្ឌាដោយសារការផ្គត់ផ្គង់មិនគ្រប់គ្រាន់នៅក្នុងប្រទេសរបស់ខ្លួន។

លោកបានចែករំលែកបទពិសោធថា កាលពីខែកក្កដា ឆ្នាំ២០២៤ តម្លៃលក់ដុំ គឺប្រហែល០,៣ដុល្លារក្នុងខ្ទឹមក្រហមមួយគីឡូក្រាម ចំណែកនៅឆ្នាំ២០២៥នេះ នៅត្រឹមតម្លៃប្រហែល០,២៣ដុល្លារក្នុងមួយគីឡូក្រាម។ បើ​ធៀប​នឹង​ឆ្នាំ​២០២៤ តម្លៃ​លក់​ដុំ​ទាប​ជាងមុន​បន្តិច​ដោយ​សារ​ថ្លៃដើមផលិត​​ក៏ទាបជាងមុនដែរ។

 លោក​បាន​សន្និដ្ឋាន​ថា​ «​ខ្ទឹមក្រហម​ស្តុក​ទុក​ក្រោយពី​ប្រមូល​ផលឆ្នាំមុន ​ឥឡូវ​ដល់ពេលត្រូវបញ្ចេញទៅកាន់​ទីផ្សារ​ហើយ ​គួបផ្សំ​នឹង​រដូវ​បុណ្យ​ទានចូល​មក​ដល់ផងនោះ យើង​រំពឹង​ថា ​តម្រូវការ​ខ្ទឹមក្រហមទាំង​ក្នុងប្រទេស ​និង​ក្រៅប្រទេស ​អាចធ្វើឱ្យ​តម្លៃ​ឡើង​ខ្ពស់​ជាក់ជាមិនខាន»​៕


Screenshot 2025-11-03 142732 copy
  របរកសិកម្ម និងជំនឿផ្សេងៗរបស់ប្រជាកសិករ ដែលជាជនជាតិភាគតិច ខេត្តមណ្ឌលគិរី នៅតែប្រកាន់ខ្ជាប់ខ្ជួន

មណ្ឌលគិរី៖  តាមរយៈការធ្វើស្រែចម្ការ ដូចជាការដាំស្រូវ ការដាំដំណាំ នៅលើកំពូលភ្នំ ជម្រាលភ្នំ និងតាមមាត់ទន្លេសេសាន គឺជាទម្លាប់ ដែលជនជាតិភាគតិចនៅកម្ពុជាតែងប្រកាន់ខ្ជាប់។ ការធ្វើចម្ការនេះត្រូវបានជនជាតិភាគតិចហៅថា ចម្ការវិលជុំ ដែលជាមុខរបរកសិកម្មតាំងតែពីដូនតាយូរលង់មកហើយ។ ទោះបីទំនៀមទម្លាប់នេះមានរយៈកាលដ៏យូរលង់មកហើយ តែការដាំស្រូវ ការធ្វើស្រែចម្ការ និងការគោរពនូវជំនឿដែលដូនតាបានបន្សល់ទុកឱ្យមកនេះ ត្រូវបានពួកគាត់ប្រកាន់ខ្ជាប់ ហើយគេឃើញតំបន់ ដែលជាការគោរពបូជារបស់ពួកគាត់ជាច្រើននៅតែរក្សាបានយ៉ាងខ្ជាប់ខ្ជួន។ លោក ថុល វីរៈ អនុប្រធានសហគមន៍ជនជាតិដើមភាគតិចព្នង ស្ថិតនៅក្នុងភូមិពូរ៉ាង បានប្រាប់ថា បើទោះបីជាពិភពលោករីករចម្រើន និងវិទ្យាសាស្រ្តជឿនលឿនបែបណាក្តី ពួកគាត់នៅតែប្រកាន់ប្រពៃណីបុរាណរបស់បងប្អូនជនជាតិដើមភាគតិច ជាពិសេសការដាំស្រូវ ការធ្វើស្រែចម្ការ សែនព្រេន ការគោរពព្រៃអារក្ខ ជំនឿ និងរក្សាដីកប់ខ្មោច ការធ្វើចម្ការវិលជុំ និងការគោរពជំនឿផ្សេងៗទៀត។ ជាពិសេសជាងនេះ ពួកគាត់នៅរក្សាបាននូវភាសាជនជាតិដើមភាគតិចព្នង ដោយភាគច្រើនអាចនិយាយភាសាដើមកំណើតបានទាំងចាស់ទាំងក្មេង។ លោកបានបញ្ជាក់ប្រាប់ថា​ «រៀងរាល់ការរៀបចំពិធីអ្វីមួយ គឺជនជាតិដើមភាគតិចព្នង តែងរក្សាប្រពៃណី ទំនៀមទម្លាប់របស់ចាស់បុរាណរៀងរហូតមក។ ការគោរពនេះតែងធ្វើឱ្យការរស់នៅ និងពិធីអ្វីមួយរបស់ពួកគាត់តែងជួបសេចក្តីសុខ និងចម្រុងចម្រើនលូតលាស់ទៅមុខជានិច្ច»។ លោក ស្រេវ ផែត ប្រធានសហគមន៍ជនជាតិដើមភាគតិចព្នង ភូមិពូរ៉ាងវិញ បានប្រាប់ឱ្យដឹងថា ចំពោះមុខរបររបស់បងប្អូនជនជាតិព្នង សព្វថ្ងៃដូចជាដាំស្រូវ […]

564543773_1114576227463038_3862231034037237458_n
សហគមន៍កសិកម្មតាសីសាមគ្គី កំពុងកែប្រែកសិករឱ្យក្លាយជាអ្នកជំនាញធ្វើកសិកម្មបែបកសិដ្ឋានចម្រុះនៅតាមតំបន់

ដោយ ឡុង សារេត បាត់ដំបង៖ សហគមន៍កសិកម្មតាសីសាមគ្គី សិ្ថតនៅក្នុងស្រុកថ្មគោល ខេត្តបាត់ដំបង នៅប៉ុន្មានឆ្នាំចុងក្រោយនេះ ក្រៅពីទទួលបានជោគជ័យលើការផលិត និងផ្គត់ផ្គង់បន្លែទៅលើទីផ្សារ សហគមន៍បាននិងកំពុងធ្វើការយ៉ាងសកម្មទៅលើការបណ្តុះបណ្តាលជំនាញដល់កសិករឱ្យក្លាយជាអ្នកជំនាញធ្វើកសិកម្មបែបកសិដ្ឋានចម្រុះនៅតាមតំបន់ផ្សេងៗ។ បើយោងតាមប្រធានសហគមន៍កសិកម្មតាសីសាមគ្គី បានឱ្យដឹងថា បើគិតមកដល់ត្រឹមខែតុលា ឆ្នាំ២០២៥នេះ សហគមន៍មានផ្ទះសំណាញ់សម្រាប់ដាំបន្លែចំនួន៤៦០ខ្នង អាចផ្គត់ផ្គង់បន្លែទៅលើទីផ្សារបានចន្លោះពី៦ ទៅ៨តោនក្នុងមួយថ្ងៃ ហើយនៅក្នុងផែនការអាជីវកម្ម សហគមន៍គ្រោងសាងសង់ផ្ទះសំណាញ់បន្ថែមចំនួន២២៥ខ្នងទៀត។ លោករំពឹងថា នៅចុងឆ្នាំ២០២៥នេះ នឹងអាចសម្រេចបានផ្ទះសំណាញ់ចំនួន១០០ខ្នង ដាក់បញ្ចូលទៅក្នុងផែនការដាំដុះរបស់ខ្លួនបាន។ ដូចនេះនៅក្នុងឆ្នាំ២០២៦ សហគមន៍កាន់តែមានសមត្ថភាពផ្គត់ផ្គង់បន្លែកើនឡើងរហូតដល់៣០តោនក្នុងមួយថ្ងៃ។ លោក ណុប នុន ប្រធានសហគមន៍ខាងលើ បានឱ្យដឹងថា ដោយមើលឃើញនូវចំណុចខ្វះខាតមួយចំនួនក្នុងការដាំដុះបន្លែ និងការសាងសង់ផ្ទះសំណាញ់មានតម្លៃខ្ពស់, ក្នុងនាមជាជាកសិករ និងជាប្រធានសហគមន៍ លោកបានបង្កើតក្រុមសាងសង់ផ្ទះសំណាញ់ ដែលមានតម្លៃសមរម្យសម្រាប់ដាំដុះបន្លែ ដែលរហូតមកសព្វថ្ងៃនេះ មានចំនួនប្រាំពីរក្រុម។ បន្ថែមពីនេះទៀត សហគមន៍បានបង្កើតនៅមជ្ឈមណ្ឌលបណ្តុះបណ្តាលដល់កសិករឱ្យក្លាយជាអ្នកជំនាញធ្វើកសិកម្មបែបកសិដ្ឋានចម្រុះនៅតាមតំបន់ផ្សេងៗ។ លោកបានលើកឡើងបែបប្រៀបធៀបថា «បើយើងរៀនជំនាញមួយៗវាងាយស្រួល។ ប៉ុន្តែជំនាញគ្រប់គ្រងចម្រុះនៅនឹងកសិដ្ឋាន នៅសហគមន៍នេះ គឺជារឿងមួយ ដែលត្រូវចុះអនុវត្តផ្ទាល់។ ពីមុនសហគមន៍ផ្តល់ការបណ្តុះបណ្តាលដល់ពលរដ្ឋ ដែលចាប់អារម្មណ៍លើជំនាញកសិកម្មនេះ មួយវគ្គមានរយៈពេលបីខែ តែដល់ពេលកំណើននៃការចូលរួមមានការកើនឡើងពីបងប្អូនកសិករមកពីបណ្តាខេត្តផ្សេងៗមកច្រើន ហើយកន្លែងមានកំណត់ ខាងសហគមន៍ធ្វើការបណ្តុះបណ្តាលត្រឹមតែរយៈពេល១៥ថ្ងៃ ហើយយើងបញ្ជូនពួកគាត់ទៅអនុវត្តផ្ទាល់នៅតាមកសិដ្ឋាន អមជាមួយគ្រូជំនាញម្នាក់ដើរតាមបង្ហាញនៅកន្លែងផ្ទាល់ […]

572764568_1273214894848796_2291219796817680984_n
ឯកឧត្តមបណ្ឌិត កៅ ថាច អញ្ជើញចូលរួមការបង្កើតការិយាល័យតំណាងសភាពាណិជ្ជកម្ម នៅទីក្រុងអូក្លិន និងប្រកាសតែងតាំងប្រធានថ្មី អាណត្តិទី១

ទីក្រុងអូក្លិន នូវ៉ែលហ្សេឡង់៖ ឯកឧត្តមបណ្ឌិត កៅ ថា ប្រតិភូរាជរដ្ឋាភិបាល ទទួលបន្ទុកជាអគ្គនាយកនៃធនាគារអភិវឌ្ឍន៍ជនបទ និងកសិកម្ម ជាសមាជិក និងជាតំណាងគណៈកម្មការបោះឆ្នោតជ្រើសតាំងសមាជិកការិយាល័យតំណាងសភាពាណិជ្ជកម្មប្រចាំទីក្រុងអូក្លិន ប្រទេសនូវ៉ែលហ្សេឡង់ ព្រមទាំងគណៈប្រតិភូ កាលពីថ្ងៃទី៣១ ខែតុលា ឆ្នាំ២០២៥នេះ បានអញ្ជើញចូលរួមព្រឹត្តិការណ៍ជាប្រវត្តិសាស្ត្រមួយនៅទីក្រុងអូក្លិន ប្រទេសនូវ៉ែលហ្សេឡង់ គឺការរៀបចំពិធីប្រកាសបើកជាផ្លូវការនូវការិយាល័យតំណាងសភាពាណិជ្ជកម្មកម្ពុជា ប្រចាំទីក្រុងអូក្លិន (Auckland) ប្រទេសនូវ៉ែលហ្សេឡង់។ ព្រឹត្តិការណ៍នេះ គឺជាជំហានថ្មីមួយដ៏សំខាន់ក្នុងការអនុវត្តយុទ្ធសាស្ត្រក្នុងការពង្រីកបណ្តាញសេដ្ឋកិច្ចរបស់កម្ពុជា ទៅកាន់តំបន់ប៉ាស៊ីហ្វិក និងពង្រឹងទំនាក់ទំនងពាណិជ្ជកម្មជាមួយប្រទេសនូវ៉ែលហ្សេឡង់។ ពិធីដ៏មានសារៈសំខាន់នេះ ត្រូវបានប្រព្រឹត្តទៅដោយមានការអញ្ជើញចូលរួមពីឥស្សរជនជាន់ខ្ពស់ និងតំណាងធុរជនសំខាន់ៗ  ក្នុងនោះរួមមាន៖  * ឯកឧត្តមបណ្ឌិត ជឺនបូរាណ ច័ន្ទបូរី អគ្គរាជទូតកម្ពុជា ប្រចាំប្រទេសអូស្ត្រាលី និងនូវ៉ែលហ្សេឡង់ ដែលជាតំណាងដ៏ខ្ពស់របស់ព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា។  * ឯកឧត្តម ហេង ស៊ីនឿន ទីប្រឹក្សាសម្តេចមហាបវរធិបតី ហ៊ុន មាណែត នាយករដ្ឋមន្ត្រីនៃព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា។  * ភ្ញៀវកិត្តិយសពិសេស រួមមាន វិនិយោគិន និងធុរជនដើមកំណើតខ្មែរ សញ្ជាតិនូវ៉ែលហ្សេឡង់ ដែលជាកម្លាំងចលករដ៏សំខាន់ក្នុងការផ្សារភ្ជាប់សេដ្ឋកិច្ចប្រទេសទាំងពីរ។ ក្នុងឱកាសនោះ ឯកឧត្តមបណ្ឌិត កៅ […]

photo_2025-10-31_08-05-34 (2)
សហព័ន្ធម្រេច និងគ្រឿងទេសកម្ពុជា បង្ហាញការជឿជាក់លើគោលនយោបាយម្រេច ដែលនឹងនាំមកនូវផលប្រយោជន៍ជូនដល់កសិករ

ដោយ ឡុង សារេត រាជធានីភ្នំពេញ៖ស្របពេលសេចក្តីព្រាងគោលនយោបាយម្រេចបានបញ្ចប់ និងគ្រោងដាក់ឱ្យអនុវត្តនៅឆ្នាំ២០២៦ បានធ្វើឱ្យសហព័ន្ធម្រេច និងគ្រឿងទេសកម្ពុជា មានសុទិដ្ឋិនិយមនិងជឿជាក់ថាគោលនយោបាយម្រេច នឹងផ្តល់ផលប្រយជន៍ជូនសហគមន៍កសិកម្ម កសិករដាំម្រេច និងក្រុមហ៊ុននាំចេញ។ លោកស្រី សួន ជុឡា ប្រធានប្រតិបត្តិនៃសហព័ន្ធម្រេច និងគ្រឿងទេសកម្ពុជា បានសង្កេតឃើញថា នៅប៉ុន្មានឆ្នាំចុងក្រោយនេះ វិស័យម្រេចមានទាំងការរីកចម្រើន និងមានទាំងបញ្ហា។ ការរីកចម្រើននេះឃើញរាជរដ្ឋាភិបាលខិតខំប្រឹងប្រែងនៅក្នុងការបង្កើតគោលនយោបាយម្រេច ដើម្បីធ្វើឱ្យវិស័យម្រេចកាន់តែមានការរីកចម្រើន ដោយក្នុងនោះអង្គការដៃគូអភិវឌ្ឍន៍មួយចំនួបានព្យាយាមជួយដល់កសិករដាំដុះ​និងអ្នកនាំចេញ។ ផលិតផលម្រេច ដែលកសិករដាំបាននាពេលកន្លងមក ត្រូវបានលក់ចែកចាតសម្រាប់តម្រូវការក្នុងស្រុកប្រហែល១០ភាគរយ និង៩០ភាគរយត្រូវនាំចេញ។  ដូច្នេះកសិករក្នុងស្រុកត្រូវស្វែងយល់បន្ថែម ត្រូវប្រើជី និងថ្នាំបែបណា ដើម្បីឱ្យទិន្នផលម្រេចរបស់ខ្លួនត្រូវបានក្រុមហ៊ុននាំចេញទទួលទិញ។ តែទោះជាបែបនេះក្តី, ប្រធានប្រតិបត្តិសហព័ន្ធម្រេច និងគ្រឿងទេសកម្ពុជា បានទទួលស្គាល់ថា រាជរដ្ឋាភិបាលកម្ពុជា និងដៃគូអភិវឌ្ឍន៍ កំពុងតែព្យាយាមជួយសម្របសម្រួលទៅដល់កសិករ។ សម្រាប់កសិករមួយចំនួនក្រោយពីទទួលបានចំណេះដឹងហើយ បានព្យាយាមអនុវត្តការដាំដុះម្រេចរបស់ខ្លួន ដើម្បីទទួលបានការបញ្ជាក់អំពីស្តង់ដាសុវត្ថិភាព ប៉ុន្តែកសិករមួយចំនួនផ្សេងទៀតមិនទាន់ធ្វើបានល្អនៅឡើយទេ។ កង្វះខាតទាំងនេះ ក្រសួងពាក់ព័ន្ធកំពុងតែព្យាយាមជួយ ដោយសង្ឃឹមថា រាល់បញ្ហាប្រឈមរបស់កសិករដាំម្រេច នឹងត្រូវបានដោះស្រាយ ម្លោះហើយវិស័យម្រេចក៏នឹងបន្តរីកចម្រើនទៅមុខទៀតផងដែរ។ លោកស្រី សួន ជុឡា បានគូសបញ្ជាក់ដូច្នេះថា “នៅពេលគោលនយោបាយម្រេចត្រូវបានដាក់ឱ្យអនុវត្ត ខ្ញុំជឿជាក់ ទាំងសហគមន៍កសិកម្ម […]

កាលវិភាគផ្សព្វផ្សាយ