ស្ត្រីកសិសហគ្រិនឥណ្ឌា ឈានមុខគេក្នុងការដាំស្រកានាគប្រកបដោយភាពច្នៃប្រឌិត និងមាននិរន្តរភាព

ឥណ្ឌា៖ លោកស្រីបណ្ឌិត សុនីឡា​ កុមារី (Sunila Kumari) ជាស្ថាបនិក និងជានាយកប្រតិបត្តិនៃកសិដ្ឋាន ឈ្មោះ​ ដ្រាហ្គន​ ហ្វ្លរ៉ា​ (Dragonflora Farms) លោកស្រីចូលចិត្ត និងស្រលាញ់ការដាំដុះបន្លែ ផ្លែឈើ។ ក្នុងនាមជាកសិសហគ្រឹន និងជាអ្នកដឹកនាំសង្គម​ លោកស្រីបានធ្វើឱ្យសហគមន៍នៅក្នុងប្រទេសឥណ្ឌាមានការផ្លាស់ប្តូរផ្នត់គំនិតក្នុងការដាំ ផ្លែស្រកានាគ ទទួលបានផលច្រើនប្រកបដោយជោគជ័យ ។

លោកស្រី សុនីឡា មានសញ្ញាបត្របណ្ឌិតផ្នែកសាកវប្បកម្ម និងអនុបណ្ឌិតផ្នែកគ្រប់គ្រងពាណិជ្ជកម្ម
អន្តរជាតិ លោកស្រីបានរួមបញ្ចូលគ្នានូវជំនាញវិទ្យាសាស្ត្រជាមួយនិងភាពប៉ិនប្រសប់នៃអាជីវកម្ម ដើម្បីលើកកម្ពស់ការធ្វើកសិកម្មប្រកបដោយនិរន្តរភាព។

តាមរយៈបទពិសោធន៍ចម្រុះ ជាង១៥ឆ្នាំ​ នៅក្នុងវិស័យអប់រំ វិស័យសាជីវកម្ម និងសហគ្រិនភាព លោកស្រីបានបង្កើតកសិដ្ឋានផ្ទាល់ខ្លួនមួយ ឈ្មោះថា កសិដ្ឋាន ដ្រាហ្គន ​ហ្វ្លរ៉ា​ (Dragonflora Farms) ដែលជា កន្លែងដាំស្រកានាគ ដ៏ធំមួយ ​កសិដ្ឋាននេះបង្កើតឡើង ដើម្បី​លើក​កម្ពស់​ការ​ដាំដុះ​រុក្ខជាតិកម្រ ជាពិសេស​​ផ្លែស្រកានាគតែម្តង។  បេសកកម្មរបស់លោកស្រី គឺគាំទ្រកសិករ ណែនាំបច្ចេកទេសកសិកម្មដល់កសិករ ឱ្យចេះធ្វើកសិកម្មប្រកបដោយភាពច្នៃប្រឌិត និងចូលរួមចំណែកដល់ការរីកលូតលាស់នៃវិស័យកសិកម្មរបស់ប្រទេសឥណ្ឌា។

– ដំណើរជីវិតលោកស្រីបណ្ឌិត សុនីឡា កុមារី និងកសិដ្ឋានដ្រាហ្គន​ ហ្វ្លរ៉ា

លោកស្រីបណ្ឌិត សុនិឡា កុមារី បានមានប្រសាសន៍ថា “យើងច្រើនតែហៅផ្លែស្រកានាគថា ជាផ្លែនៃអនាគត និងផ្តល់សំណាងល្អ។  ដំណាំនេះមានភាពធន់អាចសម្របទៅនឹងលក្ខខណ្ឌអាកាសធាតុ និងសម្បូរទៅដោយអត្ថប្រយោជន៍ដ៏ច្រើនដល់សុខភាពដែលធ្វើឱ្យស្រកានាគក្លាយជាដំណាំប្រកបដោយនិរន្តរភាព ព្រមទាំងទទួលបានផលចំណេញខ្ពស់”។

តាមរយៈការបំផុសគំនិតចំពោះសក្តានុពលរបស់ដំណាំស្រកានាគ លោកស្រីបានបើកដំណើរការ
កសិដ្ខាន ដោយប្រើចក្ខុវិស័យក្នុផ្ទាល់ខ្លួន​ក្នុងគោលបំណងធ្វើឱ្យការដាំដំណាំស្រកានាគមានផ្លែច្រើន និងទទួលបានប្រាក់ចំណេញសម្រាប់កសិករឥណ្ឌា។  មានប្រវត្តិកើតចេញពីគ្រួសារអ្នកធ្វើសាកវប្បកម្ម លោកស្រីបានយល់ដឹងអំពីបញ្ហាប្រឈម​របស់កសិករជួបប្រទះក្នុងការដាំដុះដំណាំ ដែលមានផ្លែរបស់មានតម្លៃខ្ពស់នេះ ដោយសារកសិករភាគច្រើនខ្វះចំណេះដឹង និងធនធានដើមទុន។  ដោយសារឆន្ទៈចង់កាត់បន្ថយគម្លាតនេះ លោកស្រីក៏បូកបញ្ចូលគ្នារវាងវិទ្យាសាស្ត្រអនុវត្ត ជាមួយការធ្វើកសិដ្ឋានបែបប្រពៃណី ដើម្បីធ្វើយ៉ាងណាឱ្យការដាំដំណាំស្រកានាគទទួលបានទិន្នផលខ្ពស់។

ដំណើរជីវិតរបស់លោកស្រីបណ្ឌិត ចាប់ផ្តើមមានគេទទួលស្គាល់ ជាពិសេស តាមរយៈការណែនាំអប់រំ និងការបណ្តុះបណ្តាលបែបវិទ្យាសាស្ត្ររបស់លោកស្រី ដល់កសិករឥណ្ឌា ជាង១០០នាក់ ដើម្បីរួមគ្នាបង្កើតកសិដ្ឋានមួយ ដោយដាក់ឈ្មោះថា កសិដ្ឋាន ដ្រាហ្គន ហ្វ្លរ៉ា  ដែលដាំដំណាំស្រកានាគប្រកបដោយនិរន្តរភាព និងចីរភាព។  រាល់ចំណុចសំខាន់ៗ​ គឺជាបទពិសោធន៍រៀនសូត្រ ហើយថ្ងៃនេះ កសិដ្ឋាននេះ គឺជាប្រភពចំណេះដឹងអាចទុកចិត្តបានសម្រាប់ស្វែងរកដំណោះស្រាយសម្រាប់កសិករ ក្នុងការលើកកម្ពស់ការដាំដំណាំស្រកានាគប្រកបដោយនិរន្តរភាព និងទទួលប្រាក់ចំណេញច្រើន។

លោកស្រីបណ្ឌិត សុនីឡា កុមារី មានសេចក្តីស្រមៃចង់ពង្រីកឥទ្ធិពលនៃការបណ្តាក់ទុនលើសពីនៅក្នុងប្រទេសឥណ្ឌា ហើយឈានជើងចូលទីផ្សារពិភពលោក។

គោលបំណងចម្បងរបស់លោកស្រីក្នុងធ្វើកសិកម្មបែបនេះ​ ដោយសារមលឃើញកសិករឥណ្ឌាប្រឈមមុខនឹងបញ្ហាជាច្រើន ចាប់ពីការដាំរហូតដល់ទីផ្សារលក់ផលិតផលរបស់ខ្លួន។​ ដូច្នេះ ជំនួយផ្នែកចំណេះដឹង និងបច្ចេកទេស​ តាំងពីដាំរហូតដល់ប្រមូលផល គឺមានសារៈសំខាន់សម្រាប់លើកកម្ពស់ប្រព័ន្ធអេកូកសិកម្មប្រកបដោយនិរន្តរភាព និងទទួលបានប្រាក់ចំណេញ។  ការគាំទ្រដ៏ទូលំទូលាយនេះធានាថាកសិករទទួលបានសម្ភារៈ​ និងគ្រាប់ពូជដាំដុះ ដែលមានគុណភាពខ្ពស់ ការផ្តល់ប្រឹក្សាពីអ្នកជំនាញកសិកម្ម និងយុទ្ធសាស្ត្រទីផ្សារប្រកបដោយប្រសិទ្ធភាព។

តាមរយៈការដោះស្រាយរាល់ដំណាក់កាលនៃដំណើរការធ្វើកសិកម្ម សហគ្រិនសម័យទំនើប ដូចជាលោកស្រីបណ្ឌិត សុនីឡា កុមារី ធ្វើឲ្យប្រសើរឡើងនូវផលិតភាព កាត់បន្ថយការខាតបង់ និងបង្កើនប្រាក់ចំណូលរបស់កសិករ ដោយហេតុនេះ កសិកម្មអាចគាំទ្រដល់កំណើន និងនិរន្តរភាពនៃវិស័យកសិកម្មរបស់ប្រទេសឥណ្ឌាទាំងមូល។

 លោកស្រីបណ្ឌិត គឺជាអ្នកមានចក្ខុវិស័យវែងឆ្ងាយក្នុងវិស័យកសិកម្មប្រកបដោយនិរន្តរភាព គឺជាស្ថាបនិកដ៏គួរឱ្យគោរពនៃកសិដ្ឋានដំាដំណាំស្រកានាគ។ ការលះបង់របស់លោកស្រីចំពោះវិស័យកសិកម្មពិតជាបានពង្រីកសមត្ថភាពកសិករឥណ្ឌាឲ្យកែប្រែរបៀបដាំដុះបែបប្រពៃណីដោយបានយល់ដឹងអំពីការធ្វើកសិកម្មប្រកបដោយភាពច្នៃប្រឌិត និងមានការអភិវឌ្ឍប្រកបដោយចីរភាព។

ជាក់ស្តែង ដំណាំស្រកានាគ បើតាមទម្លាប់របស់កសិករនាពេលកន្លងមក ពួកគាត់ដាំសម្រាប់តែបរិភោគក្នុងគ្រួសារតែប៉ុណ្ណោះ ហើយក៏មិនសូវគិតគូរពីគុណភាពផ្លែប៉ុន្មានដែរ។ ប៉ុន្តែ កសិដ្ឋាន ដ្រាហ្គន ហ្វ្លរ៉ា បានកែប្រែដំណាំបែបប្រពៃណីឲ្យក្លាយជាដំណាំផ្តល់ផលប្រយោជន៍ផ្នែកពាណិជ្ជកម្ម ទាំងនៅក្នុងស្រុក និងនាំចេញទៅក្រៅប្រទេស ដើម្បីទទួលប្រាក់ចំណូលយ៉ាងច្រើនថែមទៀតផង។

-វិធីសាស្រ្តកសិដ្ឋាន ដ្រាហ្គន ហ្វ្លរ៉ា ក្នុងវិស័យកសិកម្មប្រកបដោយនិរន្តរភាព និងបច្ចេកវិទ្យានវានវត្តន៍

ការធ្វើកសិកម្មប្រកបដោយនិរន្តរភាព គឺជាចំណុចស្នូលដ៏សំខាន់របស់កសិដ្ឋាន ដ្រាហ្គន ហ្វ្លរ៉ា។
កសិដ្ឋាននេះលើកទឹកចិត្តដល់ការអនុវត្តវិធីសាស្ត្រធ្វើកសិកម្មសរីរាង្គ និងណែនាំកសិករឱ្យកាត់បន្ថយការប្រើប្រាស់សារធាតុគីមី ជាពិសេស សំណល់សារធាតុគីមី ដែលអាចបង្កគ្រោះថ្នាក់ដល់ជីវិតមនុស្ស និងជីវិតសត្វ។  បច្ចេកទេសធ្វើកសិកម្មច្បាស់លាស់ ក៏ត្រូវបានកសិដ្ឋាននេះ​យកផ្សព្វផ្សាយផងដែរ ដើម្បីលើកកម្ពស់ការប្រើប្រាស់ធនធានប្រកបដោយប្រសិទ្ធភាពខ្ពស់។

ដើម្បីសម្រួលដល់ដំណើរការធ្វើកសិកម្ម ដ្រាហ្គន ហ្វ្លរ៉ា ផ្តល់ឱ្យកសិករនូវបច្ចេកទេសវិទ្យាសាស្ត្រតាមតម្រូវជាក់ស្តែងក្នុងតំបន់ពួកគេរស់នៅ។  បច្ចេកទេសទាំងនេះអាចជួយកសិករឱ្យបានយល់ដឹងអំពីអ្វី ដែលធាតុចូលត្រូវប្រើ និងដឹងពីពេលវេលា កាត់បន្ថយការចំណាយថ្លៃដើម និងកាត់បន្ថយកម្លាំងពលកម្ម ប៉ុន្តែបង្កើនទិន្នផលខ្ពស់បំផុតដោយមិនប៉ះពាល់ដល់បរិស្ថាន។

កសិដ្ឋាន ដ្រាហ្គន ហ្វ្លរ៉ា គាំទ្រកសិករនៅគ្រប់ដំណាក់កាល ចាប់តាំងពីការដាំរហូតដល់ពេលប្រមូលផលរួចរាល់។  ការបណ្តាក់ទុននេះ ក៏ជួយដល់ដំណើរការខ្សែចង្វាក់តម្លៃផងដែរ ដោយធានាថា កសិផលទៅដល់អ្នកបរិភោគ ដោយមិនចាំបាច់ប្រើឧបករណ៍សិប្បនិម្មិត ឬការអនុវត្តវិធីធ្វើសិកម្មគ្មាននិរន្តរភាព។  លើសពីនេះទៀត កសិករទទួលបានការអប់រំអំពីវិធីកែច្នៃ​ វេចខ្ចប់ ដែលមិនប៉ះពាល់ដល់បរិស្ថាន ដោយប្រើសម្ភារៈបែបធម្មជាតិ ដូចថង់ក្រចៅ និងកន្ត្រកឫស្សីជាដើម ដើម្បីលើកកម្ពស់និរន្តរភាពបរិស្ថានថែមទៀតផង។

៣- បញ្ហាប្រឈមក្នុងការប្រមូលផលផ្លែស្រកានាគ និងរបៀបដែលពួកគេត្រូវបានយកឈ្នះ

ការយល់ដឹង និងការផ្សព្វផ្សាយអំពីផ្លែស្រកានាគ នៅតែជាកត្តាយ៉ាងសំខាន់នៅក្នុងប្រទេសឥណ្ឌា។  ទោះបីជានៅក្នុងតំបន់ទីក្រុងក៏ដោយ ចំណេះដឹងរបស់អ្នកបរិភោគអំពីអត្ថប្រយោជន៍ផ្លែស្រកានាគនៅតែមានកម្រិត។  ដូច្នេះ​ ការអប់រំមានសារៈសំខាន់ណាស់ ទាំងអំពីអត្ថប្រយោជន៍របស់ផ្លែ និងសក្តានុពលផ្នែកវិស័យកសិកម្ម។

បញ្ហាប្រឈមចម្បងមួយទៀត គឺការធ្វើឱ្យមានតុល្យភាពរវាងកសិផលនាំចូល និងកសិផលក្នុងស្រុក ដោយហេតុថា ឥណ្ឌាក៏នាំចូលផ្លែស្រកានាគពីប្រទេសផ្សេងៗផងដែរ អ្នកដាំដុះក្នុងស្រុកក៏ត្រូវការស្ថិរភាព
ទីផ្សារ ដើម្បីលក់ផលិតផលរបស់ខ្លួនដែរ។  ការកាត់បន្ថយគម្លាតនេះ តម្រូវឱ្យមានការអប់រំដល់អ្នកបរិភោគ​ជាបន្តទៀត តាមរយៈប្រព័ន្ធផ្សព្វផ្សាយសង្គម ខិត្តប័ណ្ណ និងតាមបណ្តាញសារព័ត៌មាន។  ចំណែក កសិដ្ឋាន ដ្រាហ្គន ហ្វ្លរ៉ា  ខ្លួនឯងវិញ ដែលជាមជ្ឈមណ្ឌលចំណេះដឹងផ្នែកវិស័យកសិកម្មប្រកបដោយនិរន្តភាព​​ និងចីរភាព មានព្យួរផ្ទាំងរូបភាព និងបដាផ្សេងៗ សម្រាប់ផ្សព្វផ្សាយអំពីអត្ថប្រយោជន៍របស់ផ្លែស្រកានាគ។

ការគាំទ្ររបស់រដ្ឋាភិបាល និងវិស័យឯកជន នៅក្នុងប្រទេស ក៏មានសារៈសំខាន់ផងដែរ ក្នុងការធ្វើឱ្យដំណើរការដាំដំណាំស្រកានាគទទួលបានជោគជ័យថែមទៀត នាពេលអនាគត។  ជាភព្វសំណាងល្អ កសិករឥណ្ឌាទទួលបានតម្លៃដ៏ល្អសម្រាប់ផលិតផលផ្លែស្រកានាគរបស់ខ្លួន ដែលមានគុណភាពខ្ពស់ ដោយគ្មានបញ្ហាត្រូវព្រួយបារម្ភនាពេលបច្ចុប្បន្ននេះឡើយ។

គន្លឹះសំខាន់ៗសម្រាប់ចាប់ផ្តើមបង្កើតកសិដ្ឋានស្រកានាគ

 ១. ការជ្រើសរើសពូជល្អត្រឹមត្រូវ៖

នៅទូទាំងពិភពលោក មានពូជស្រកានាគជាង១​ ០០០ប្រភេទ។ បន្ទាប់ពីចំណាយពេលអស់ប្រាំមួយឆ្នាំដើម្បីស្រាវជ្រាវយ៉ាងម៉ត់ចត់ លោកស្រីបណ្ឌិត សុនីឡា កុមារី និងក្រុមការងាររបស់លោកស្រី បានកំណត់យកជម្រើសពីរប្រភេទ ដែលសាកសមបំផុតសម្រាប់លក្ខខណ្ឌអាកាសធាតុសម្រាប់ធ្វើកសិកម្មរបស់ឥណ្ឌា។ ជម្រើសទាំងពីរនេះ ត្រូវបានសាកល្បងនៅទូទាំងតំបន់ជាច្រើន ហើយបានបង្ហាញពីទិន្នផលដែលមានស្ថេរភាព និងមាននិរន្តភាព។

 ២. តម្លៃសម្រាប់ចាប់ផ្តើម៖

  • រុក្ខជាតិស្រកានាគ ត្រូវការទ្រើងទ្រដើម ឬធ្នើដោយបង្គោលស៊ីម៉ង់ត៍ ឬស៊ុមដែក។ ដោយសាររុក្ខជាតិមានអាយុកាលពី២៥ ទៅ២៨ឆ្នាំ ដូច្នេះត្រូវការទ្រើង ឬធ្នើរឹងមាំល្អ ទើបនៅគង់វង្សបានយូរអង្វែង។
  • ដោយសារបង្គោលស៊ីម៉ងត៍ មានតម្លៃថ្លៃពេក កសិករត្រូវសន្សំសំចៃ។ បើនៅ​តំបន់​ភ្នំ​វិញ ​ឈើខ្លឹម​ក៏អាច​ធ្វើជាបង្គោលបានដែរ​។
  • តម្លៃនៃការបង្កើតកសិដ្ឋានស្រកានាគ ប្រែប្រួលទៅតាមតំបន់។ បង្គោលទ្រើង ឬធ្វើសម្រាប់ស្រកានាគមួយដើម អាចចំណាយអស់ប្រាក់ពីរង្វង់០,៨២ ទៅ០,៩៣ដុល្លារ អាស្រ័យលើតម្លៃទីផ្សារជាក់ស្តែង។

 ៣. ការវិនិយោគហិរញ្ញវត្ថុ និងប្រាក់ចំណេញរំពឹងទុក៖

  • វិធីសាស្រ្តវិទ្យាសាស្ត្រក្នុងការដាំដុះស្រកានាគ ផ្ទៃដីមួយហិកតាអាចដាំបានប្រហែល៥ ០០០ដើម។
  • ការវិនិយោគដំបូងមានចាប់ពី ៨​ ១៧៥ ដុល្លារ ទៅ ៩ ៣៤២ដុល្លារ ក្នុងមួយហិកតា។ ប៉ុន្តែ​ នៅតាមតំបន់មួយចំនួន អាចចំណាយរហូតដល់ ១៥ ០០០ដុល្លារ សម្រាប់ថ្លៃពលកម្ម ការដឹកជញ្ជូន និងការចំណាយលើគ្រឿងចក្រផ្សេងៗ។
  • ចំណែកការដាដុះវិញ​ ប្រសិនបើគ្រប់គ្រងតាមបែបវិទ្យាសាស្ត្រ អាចទទួលបានទិន្នផលជាមធ្យមពី២០ ទៅ២៦តោន ក្នុងមួយហិកតា។
  • កសិករអាចទទួលបានប្រាក់ចំណូលមកវិញ សម្រាប់ការវិនិយោគដំបូងក្នុងរយៈពេលពីរឆ្នាំ តាមរយៈលក់ផ្លែស្រកានាគ ក្នុងតម្លៃប្រហែល១,១៧ដុល្លារ​ មួយគីឡូក្រាម។
  • បច្ចុប្បន្ននេះ តម្លៃលក់ផ្លែស្រកានាគអាចប្រហែល ៣,៥០ដុល្លារ ក្នុងមួយគីឡូក្រាម ដែលធ្វើឱ្យផ្លែស្រកានាគក្លាយជាដំណាំផ្តល់ប្រាក់កម្រៃច្រើន។
  • ទោះបីជាតម្លៃស្រកានាគលក់ដុំ ធ្លាក់ចុះមកត្រឹម០,៥៨ដុល្លារ ក្នុងមួយគីឡូក្រាមក៏ដោយ ក៏កសិករនៅតែអាចរកប្រាក់ចំណូលបានចំនួន ១១ ៦៧៧ដុល្លារ ក្នុងមួយហិកតាដែរ។

តាមរយៈកសិដ្ឋាន ដ្រាហ្គន ហ្វ្លរ៉ា  លោកស្រីបណ្ឌិត សុនីឡា កុមារី បានប្រែក្លាយការដាំដំណាំស្រកានាគ ទៅជាការដាក់ទុនរកប្រាក់ចំណេញ និងមាននិរន្តរភាពសម្រាប់កសិករឥណ្ឌា។ ដោយការរួមបញ្ចូលគ្នារវាងការស្រាវជ្រាវបែបវិទ្យាសាស្ត្រជាមួយនឹងដំណោះស្រាយកសិកម្មជាក់ស្តែង លោកស្រីបានបង្កើតប្រព័ន្ធអេកូឡូស៊ី ដែលរីកចម្រើនអាចផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ទាំងកសិករ និងអ្នកបរិភោគ។  ជាមួយនឹងការអប់រំរៀនសូត្រជាប្រចាំ ការច្នៃប្រឌិត និងការគាំទ្រពីកសិករនៅក្នុងប្រទេសឥណ្ឌា កំពុងតែជំរុញឱ្យ
កសិដ្ឋាន ដ្រាហ្គន ហ្វ្លរ៉ា  មានមហិច្ឆតាធ្វើឱ្យផ្លែស្រកានាគ ក្លាយជាកសិផលសំខាន់មួយក្នុងវិស័យកសិកម្មឥណ្ឌា និងអាចនាំចេញទៅលក់លើទីផ្សារទូទាំងពិភពលោក៕


Screenshot 2025-11-03 142732 copy
  របរកសិកម្ម និងជំនឿផ្សេងៗរបស់ប្រជាកសិករ ដែលជាជនជាតិភាគតិច ខេត្តមណ្ឌលគិរី នៅតែប្រកាន់ខ្ជាប់ខ្ជួន

មណ្ឌលគិរី៖  តាមរយៈការធ្វើស្រែចម្ការ ដូចជាការដាំស្រូវ ការដាំដំណាំ នៅលើកំពូលភ្នំ ជម្រាលភ្នំ និងតាមមាត់ទន្លេសេសាន គឺជាទម្លាប់ ដែលជនជាតិភាគតិចនៅកម្ពុជាតែងប្រកាន់ខ្ជាប់។ ការធ្វើចម្ការនេះត្រូវបានជនជាតិភាគតិចហៅថា ចម្ការវិលជុំ ដែលជាមុខរបរកសិកម្មតាំងតែពីដូនតាយូរលង់មកហើយ។ ទោះបីទំនៀមទម្លាប់នេះមានរយៈកាលដ៏យូរលង់មកហើយ តែការដាំស្រូវ ការធ្វើស្រែចម្ការ និងការគោរពនូវជំនឿដែលដូនតាបានបន្សល់ទុកឱ្យមកនេះ ត្រូវបានពួកគាត់ប្រកាន់ខ្ជាប់ ហើយគេឃើញតំបន់ ដែលជាការគោរពបូជារបស់ពួកគាត់ជាច្រើននៅតែរក្សាបានយ៉ាងខ្ជាប់ខ្ជួន។ លោក ថុល វីរៈ អនុប្រធានសហគមន៍ជនជាតិដើមភាគតិចព្នង ស្ថិតនៅក្នុងភូមិពូរ៉ាង បានប្រាប់ថា បើទោះបីជាពិភពលោករីករចម្រើន និងវិទ្យាសាស្រ្តជឿនលឿនបែបណាក្តី ពួកគាត់នៅតែប្រកាន់ប្រពៃណីបុរាណរបស់បងប្អូនជនជាតិដើមភាគតិច ជាពិសេសការដាំស្រូវ ការធ្វើស្រែចម្ការ សែនព្រេន ការគោរពព្រៃអារក្ខ ជំនឿ និងរក្សាដីកប់ខ្មោច ការធ្វើចម្ការវិលជុំ និងការគោរពជំនឿផ្សេងៗទៀត។ ជាពិសេសជាងនេះ ពួកគាត់នៅរក្សាបាននូវភាសាជនជាតិដើមភាគតិចព្នង ដោយភាគច្រើនអាចនិយាយភាសាដើមកំណើតបានទាំងចាស់ទាំងក្មេង។ លោកបានបញ្ជាក់ប្រាប់ថា​ «រៀងរាល់ការរៀបចំពិធីអ្វីមួយ គឺជនជាតិដើមភាគតិចព្នង តែងរក្សាប្រពៃណី ទំនៀមទម្លាប់របស់ចាស់បុរាណរៀងរហូតមក។ ការគោរពនេះតែងធ្វើឱ្យការរស់នៅ និងពិធីអ្វីមួយរបស់ពួកគាត់តែងជួបសេចក្តីសុខ និងចម្រុងចម្រើនលូតលាស់ទៅមុខជានិច្ច»។ លោក ស្រេវ ផែត ប្រធានសហគមន៍ជនជាតិដើមភាគតិចព្នង ភូមិពូរ៉ាងវិញ បានប្រាប់ឱ្យដឹងថា ចំពោះមុខរបររបស់បងប្អូនជនជាតិព្នង សព្វថ្ងៃដូចជាដាំស្រូវ […]

564543773_1114576227463038_3862231034037237458_n
សហគមន៍កសិកម្មតាសីសាមគ្គី កំពុងកែប្រែកសិករឱ្យក្លាយជាអ្នកជំនាញធ្វើកសិកម្មបែបកសិដ្ឋានចម្រុះនៅតាមតំបន់

ដោយ ឡុង សារេត បាត់ដំបង៖ សហគមន៍កសិកម្មតាសីសាមគ្គី សិ្ថតនៅក្នុងស្រុកថ្មគោល ខេត្តបាត់ដំបង នៅប៉ុន្មានឆ្នាំចុងក្រោយនេះ ក្រៅពីទទួលបានជោគជ័យលើការផលិត និងផ្គត់ផ្គង់បន្លែទៅលើទីផ្សារ សហគមន៍បាននិងកំពុងធ្វើការយ៉ាងសកម្មទៅលើការបណ្តុះបណ្តាលជំនាញដល់កសិករឱ្យក្លាយជាអ្នកជំនាញធ្វើកសិកម្មបែបកសិដ្ឋានចម្រុះនៅតាមតំបន់ផ្សេងៗ។ បើយោងតាមប្រធានសហគមន៍កសិកម្មតាសីសាមគ្គី បានឱ្យដឹងថា បើគិតមកដល់ត្រឹមខែតុលា ឆ្នាំ២០២៥នេះ សហគមន៍មានផ្ទះសំណាញ់សម្រាប់ដាំបន្លែចំនួន៤៦០ខ្នង អាចផ្គត់ផ្គង់បន្លែទៅលើទីផ្សារបានចន្លោះពី៦ ទៅ៨តោនក្នុងមួយថ្ងៃ ហើយនៅក្នុងផែនការអាជីវកម្ម សហគមន៍គ្រោងសាងសង់ផ្ទះសំណាញ់បន្ថែមចំនួន២២៥ខ្នងទៀត។ លោករំពឹងថា នៅចុងឆ្នាំ២០២៥នេះ នឹងអាចសម្រេចបានផ្ទះសំណាញ់ចំនួន១០០ខ្នង ដាក់បញ្ចូលទៅក្នុងផែនការដាំដុះរបស់ខ្លួនបាន។ ដូចនេះនៅក្នុងឆ្នាំ២០២៦ សហគមន៍កាន់តែមានសមត្ថភាពផ្គត់ផ្គង់បន្លែកើនឡើងរហូតដល់៣០តោនក្នុងមួយថ្ងៃ។ លោក ណុប នុន ប្រធានសហគមន៍ខាងលើ បានឱ្យដឹងថា ដោយមើលឃើញនូវចំណុចខ្វះខាតមួយចំនួនក្នុងការដាំដុះបន្លែ និងការសាងសង់ផ្ទះសំណាញ់មានតម្លៃខ្ពស់, ក្នុងនាមជាជាកសិករ និងជាប្រធានសហគមន៍ លោកបានបង្កើតក្រុមសាងសង់ផ្ទះសំណាញ់ ដែលមានតម្លៃសមរម្យសម្រាប់ដាំដុះបន្លែ ដែលរហូតមកសព្វថ្ងៃនេះ មានចំនួនប្រាំពីរក្រុម។ បន្ថែមពីនេះទៀត សហគមន៍បានបង្កើតនៅមជ្ឈមណ្ឌលបណ្តុះបណ្តាលដល់កសិករឱ្យក្លាយជាអ្នកជំនាញធ្វើកសិកម្មបែបកសិដ្ឋានចម្រុះនៅតាមតំបន់ផ្សេងៗ។ លោកបានលើកឡើងបែបប្រៀបធៀបថា «បើយើងរៀនជំនាញមួយៗវាងាយស្រួល។ ប៉ុន្តែជំនាញគ្រប់គ្រងចម្រុះនៅនឹងកសិដ្ឋាន នៅសហគមន៍នេះ គឺជារឿងមួយ ដែលត្រូវចុះអនុវត្តផ្ទាល់។ ពីមុនសហគមន៍ផ្តល់ការបណ្តុះបណ្តាលដល់ពលរដ្ឋ ដែលចាប់អារម្មណ៍លើជំនាញកសិកម្មនេះ មួយវគ្គមានរយៈពេលបីខែ តែដល់ពេលកំណើននៃការចូលរួមមានការកើនឡើងពីបងប្អូនកសិករមកពីបណ្តាខេត្តផ្សេងៗមកច្រើន ហើយកន្លែងមានកំណត់ ខាងសហគមន៍ធ្វើការបណ្តុះបណ្តាលត្រឹមតែរយៈពេល១៥ថ្ងៃ ហើយយើងបញ្ជូនពួកគាត់ទៅអនុវត្តផ្ទាល់នៅតាមកសិដ្ឋាន អមជាមួយគ្រូជំនាញម្នាក់ដើរតាមបង្ហាញនៅកន្លែងផ្ទាល់ […]

572764568_1273214894848796_2291219796817680984_n
ឯកឧត្តមបណ្ឌិត កៅ ថាច អញ្ជើញចូលរួមការបង្កើតការិយាល័យតំណាងសភាពាណិជ្ជកម្ម នៅទីក្រុងអូក្លិន និងប្រកាសតែងតាំងប្រធានថ្មី អាណត្តិទី១

ទីក្រុងអូក្លិន នូវ៉ែលហ្សេឡង់៖ ឯកឧត្តមបណ្ឌិត កៅ ថា ប្រតិភូរាជរដ្ឋាភិបាល ទទួលបន្ទុកជាអគ្គនាយកនៃធនាគារអភិវឌ្ឍន៍ជនបទ និងកសិកម្ម ជាសមាជិក និងជាតំណាងគណៈកម្មការបោះឆ្នោតជ្រើសតាំងសមាជិកការិយាល័យតំណាងសភាពាណិជ្ជកម្មប្រចាំទីក្រុងអូក្លិន ប្រទេសនូវ៉ែលហ្សេឡង់ ព្រមទាំងគណៈប្រតិភូ កាលពីថ្ងៃទី៣១ ខែតុលា ឆ្នាំ២០២៥នេះ បានអញ្ជើញចូលរួមព្រឹត្តិការណ៍ជាប្រវត្តិសាស្ត្រមួយនៅទីក្រុងអូក្លិន ប្រទេសនូវ៉ែលហ្សេឡង់ គឺការរៀបចំពិធីប្រកាសបើកជាផ្លូវការនូវការិយាល័យតំណាងសភាពាណិជ្ជកម្មកម្ពុជា ប្រចាំទីក្រុងអូក្លិន (Auckland) ប្រទេសនូវ៉ែលហ្សេឡង់។ ព្រឹត្តិការណ៍នេះ គឺជាជំហានថ្មីមួយដ៏សំខាន់ក្នុងការអនុវត្តយុទ្ធសាស្ត្រក្នុងការពង្រីកបណ្តាញសេដ្ឋកិច្ចរបស់កម្ពុជា ទៅកាន់តំបន់ប៉ាស៊ីហ្វិក និងពង្រឹងទំនាក់ទំនងពាណិជ្ជកម្មជាមួយប្រទេសនូវ៉ែលហ្សេឡង់។ ពិធីដ៏មានសារៈសំខាន់នេះ ត្រូវបានប្រព្រឹត្តទៅដោយមានការអញ្ជើញចូលរួមពីឥស្សរជនជាន់ខ្ពស់ និងតំណាងធុរជនសំខាន់ៗ  ក្នុងនោះរួមមាន៖  * ឯកឧត្តមបណ្ឌិត ជឺនបូរាណ ច័ន្ទបូរី អគ្គរាជទូតកម្ពុជា ប្រចាំប្រទេសអូស្ត្រាលី និងនូវ៉ែលហ្សេឡង់ ដែលជាតំណាងដ៏ខ្ពស់របស់ព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា។  * ឯកឧត្តម ហេង ស៊ីនឿន ទីប្រឹក្សាសម្តេចមហាបវរធិបតី ហ៊ុន មាណែត នាយករដ្ឋមន្ត្រីនៃព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា។  * ភ្ញៀវកិត្តិយសពិសេស រួមមាន វិនិយោគិន និងធុរជនដើមកំណើតខ្មែរ សញ្ជាតិនូវ៉ែលហ្សេឡង់ ដែលជាកម្លាំងចលករដ៏សំខាន់ក្នុងការផ្សារភ្ជាប់សេដ្ឋកិច្ចប្រទេសទាំងពីរ។ ក្នុងឱកាសនោះ ឯកឧត្តមបណ្ឌិត កៅ […]

photo_2025-10-31_08-05-34 (2)
សហព័ន្ធម្រេច និងគ្រឿងទេសកម្ពុជា បង្ហាញការជឿជាក់លើគោលនយោបាយម្រេច ដែលនឹងនាំមកនូវផលប្រយោជន៍ជូនដល់កសិករ

ដោយ ឡុង សារេត រាជធានីភ្នំពេញ៖ស្របពេលសេចក្តីព្រាងគោលនយោបាយម្រេចបានបញ្ចប់ និងគ្រោងដាក់ឱ្យអនុវត្តនៅឆ្នាំ២០២៦ បានធ្វើឱ្យសហព័ន្ធម្រេច និងគ្រឿងទេសកម្ពុជា មានសុទិដ្ឋិនិយមនិងជឿជាក់ថាគោលនយោបាយម្រេច នឹងផ្តល់ផលប្រយជន៍ជូនសហគមន៍កសិកម្ម កសិករដាំម្រេច និងក្រុមហ៊ុននាំចេញ។ លោកស្រី សួន ជុឡា ប្រធានប្រតិបត្តិនៃសហព័ន្ធម្រេច និងគ្រឿងទេសកម្ពុជា បានសង្កេតឃើញថា នៅប៉ុន្មានឆ្នាំចុងក្រោយនេះ វិស័យម្រេចមានទាំងការរីកចម្រើន និងមានទាំងបញ្ហា។ ការរីកចម្រើននេះឃើញរាជរដ្ឋាភិបាលខិតខំប្រឹងប្រែងនៅក្នុងការបង្កើតគោលនយោបាយម្រេច ដើម្បីធ្វើឱ្យវិស័យម្រេចកាន់តែមានការរីកចម្រើន ដោយក្នុងនោះអង្គការដៃគូអភិវឌ្ឍន៍មួយចំនួបានព្យាយាមជួយដល់កសិករដាំដុះ​និងអ្នកនាំចេញ។ ផលិតផលម្រេច ដែលកសិករដាំបាននាពេលកន្លងមក ត្រូវបានលក់ចែកចាតសម្រាប់តម្រូវការក្នុងស្រុកប្រហែល១០ភាគរយ និង៩០ភាគរយត្រូវនាំចេញ។  ដូច្នេះកសិករក្នុងស្រុកត្រូវស្វែងយល់បន្ថែម ត្រូវប្រើជី និងថ្នាំបែបណា ដើម្បីឱ្យទិន្នផលម្រេចរបស់ខ្លួនត្រូវបានក្រុមហ៊ុននាំចេញទទួលទិញ។ តែទោះជាបែបនេះក្តី, ប្រធានប្រតិបត្តិសហព័ន្ធម្រេច និងគ្រឿងទេសកម្ពុជា បានទទួលស្គាល់ថា រាជរដ្ឋាភិបាលកម្ពុជា និងដៃគូអភិវឌ្ឍន៍ កំពុងតែព្យាយាមជួយសម្របសម្រួលទៅដល់កសិករ។ សម្រាប់កសិករមួយចំនួនក្រោយពីទទួលបានចំណេះដឹងហើយ បានព្យាយាមអនុវត្តការដាំដុះម្រេចរបស់ខ្លួន ដើម្បីទទួលបានការបញ្ជាក់អំពីស្តង់ដាសុវត្ថិភាព ប៉ុន្តែកសិករមួយចំនួនផ្សេងទៀតមិនទាន់ធ្វើបានល្អនៅឡើយទេ។ កង្វះខាតទាំងនេះ ក្រសួងពាក់ព័ន្ធកំពុងតែព្យាយាមជួយ ដោយសង្ឃឹមថា រាល់បញ្ហាប្រឈមរបស់កសិករដាំម្រេច នឹងត្រូវបានដោះស្រាយ ម្លោះហើយវិស័យម្រេចក៏នឹងបន្តរីកចម្រើនទៅមុខទៀតផងដែរ។ លោកស្រី សួន ជុឡា បានគូសបញ្ជាក់ដូច្នេះថា “នៅពេលគោលនយោបាយម្រេចត្រូវបានដាក់ឱ្យអនុវត្ត ខ្ញុំជឿជាក់ ទាំងសហគមន៍កសិកម្ម […]

កាលវិភាគផ្សព្វផ្សាយ