ដោយ ឡុង សារេត
ភ្នំពេញ៖ ម្ចាស់សិប្បកម្ម លីហួន ហ្វូដ មានទីតាំងនៅភូមិវត្តស្វាយ សង្កាត់សាលាកម្រើក ក្រុងសៀមរាប ខេត្តសៀមរាប បានទទួលស្គាល់ថា បន្ទាប់ពីទទួលបានប្រាក់កម្ចីពីធនាគារអភិវឌ្ឍន៍ជនបទ និងកសិកម្ម (ARDB) ធ្វើជាទុនបង្វិលនៅក្នុងអាជីវកម្មអស់រយៈពេលជាច្រើនឆ្នាំកន្លមកនេះ បានជួយឱ្យមុខរបររបស់ខ្លួនបន្តឈរជើងយ៉ាងរឹងមាំរហូតមកដល់បច្ចុប្បន្ន ពោលចាប់តាំងវិបត្តិជំងឺកូវីដ១៩មក។
អ្នកស្រី សុង លីហួន ម្ចាស់សិប្បកម្មខាងលើបានឱ្យដឹងថា មុននឹងឈានដល់ការបង្កើតជាសិប្បកម្មកែច្នៃផលិតផលផ្សេងៗចេញពីសាច់ជ្រូកមានដូចថ្ងៃនេះ គឺកើតចេញមកពីការចិញ្ចឹមជ្រូកលក្ខណៈគ្រួសារខ្នាតតូច មានជ្រូកបួនប្រាំក្បាលនៅឆ្នាំ២០០៣ និងជាអ្នកប្រកបមុខរបរលក់សាច់ជ្រូកនៅក្នុងខេត្តសៀមរាប។
ពីឆ្នាំ២០១៦ ដល់២០១៨ បន្ទាប់ពីទទួលបានកម្ចីពីធនាគារ ARDB អ្នកស្រីបានសម្រេចចិត្តបើកជាកសិដ្ឋានចិញ្ចឹមជ្រូកខ្នាតពាណិជ្ជកម្មមួយ ដែលអាចចិញ្ចឹមជ្រូករស់បានចន្លោះពី៨០០ ដល់១០០០ក្បាល ដោយសារមើលឃើញអំពីតម្រូវការសាច់ជ្រូកកើនឡើង នៅតាមភោជនីយដ្ឋាន សណ្ឋាគារ នៅក្នុងខេត្តសៀមរាប។
អ្នកស្រីបន្តថា ចូលដល់ឆ្នាំ២០១៩ កម្ពុជាមានវិបត្តិជំងឺកូវីដ១៩កើតឡើង ធ្វើឱ្យភោជនីយដ្ឋាន និងសណ្ឋាគារ ក្នុងខេត្តត្រូវបានបិទទ្វារ ធ្វើឱ្យកប់ដើមទុនមួយចំនួន។ ប៉ុន្តែអ្នកស្រីបានបង្វែរពីការផ្គត់ផ្គង់សាច់ជ្រូកទៅភោជនីយដ្ឋាន ងាកមកកែច្នៃសាច់ជ្រូធ្វើជាផលិតផលផ្សេងដោយខ្លួនឯង និងមានការគាំទ្រពីពលរដ្ឋក្នុងស្រុកកើនឡើងជាបន្តបន្ទាប់ ជាហេតុធ្វើឱ្យអាជីវកម្មឈរជើងរឹងមាំរហូតមកដល់បច្ចុប្បន្ន។
ទន្ទឹមនិងសិប្បកម្មបន្តមានភាពរឹងមាំ សុខភាពផ្នែកហិរញ្ញវត្ថុនៅក្នុងអាជីវកម្មមានដំណើរការល្អប្រសើរ អ្នកស្រី សុង លីហួន បានសម្តែងនូវការអំណរគុណ និងដឹងគុណទៅដល់ការទទួលបានប្រាក់កម្ចីរបស់ធនាគារ ARDBដែលខ្លួនប្រើជាទុនបង្វិលចំគោលដៅ និងចេះគ្រប់គ្រងទុនបង្វិលមួយនេះបានល្អ។
សូមជម្រាបជូនផងដែរថា បច្ចុប្បន្នម្ចាស់សិប្បកម្ម លី ហួន ហ្វូដ ទទួលស្គាល់ថា ការផ្គត់ផ្គង់ផលិតផលកែច្នៃចេញពីសាច់ជ្រូកនៅមិនទាន់អាចឆ្លើយតបគ្រប់គ្រាន់ទៅនិងតម្រូវការនៅក្នុងស្រុកនៅឡើយទេ ដែលទាមទារឱ្យសិប្បកម្មបង្កើនការផលិតរបស់ខ្លួនថែមទៀត។
ដើម្បីឆ្លើយតបនិងបញ្ហានេះ នៅឆ្នាំ២០២៦ខាងមុខនេះ អ្នកស្រីមានគម្រោងធ្វើសិប្បកម្មថ្មី ឱ្យធំជាងសិប្បកម្មក្នុងពេលសព្វថ្ងៃនេះ ខណៈគម្រោងសិប្បកម្មថ្មីមួយនេះ បាននិងកំពុងសិក្សាប្លង់ ហើយមានសមត្ថភាពអាចកែច្នៃសាច់ជ្រូកក្នុងមួយថ្ងៃ បានពី២ ០០០ ទៅ១ ៥០០គីឡូក្រាម៕








