តម្រូវការស៊ុតទានៅលើទីផ្សារកើនឡើងខ្ពស់ក្នុងរដូវកាលបុណ្យចូលឆ្នាំចិន-វៀតណាម

ភ្នំពេញ៖ នៅក្នុងរដូវកាលបុណ្យឆ្នាំថ្មីប្រពៃណីចិន-វៀតណាមឆ្នាំ២០២៥នេះ តម្រូវការស៊ុតទានិងតម្លៃនៅលើទីផ្សារចាប់ផ្តើមមានតម្រូវការកើនឡើងខ្ពស់ជាងថ្ងៃធម្មតា។ ជាក់ស្តែង លោក សៀវ វិសុទ្ធ អ្នកប្រកបរបរចិញ្ចឹមទាយកស៊ុត និងជាអ្នកផ្គត់ផ្គង់ស៊ុតធំមួយកន្លែងនៅឃុំសន្លុង ស្រុកខ្សាច់កណ្តាល ខេត្តកណ្តាល ទទួលបានការបញ្ជាទិញពីដៃគូចាប់តាំងពីថ្ងៃទី១ខែមករាមកកើនឡើងទ្វេដង ពោលកើនពី៨ម៉ឹនទៅ១០ម៉ឺនគ្រាប់នៅថ្ងៃធម្មតាទៅ២០ម៉ឺនគ្រាប់នៅក្នុងឱកាសបុណ្យចូលឆ្នាំចិន-វៀតណាម។

លោក សៀវ វិសុទ្ធ បានឱ្យដឹងថា រដូវកាលបុណចូលឆ្នាំចិនឆ្នាំ២០២៥នេះ កសិករដែលជាអ្នកចិញ្ចឹមទាយកស៊ុតនៅតាមតំបន់មានការចិត្តសប្បាយរីករាយ និងមានសេចក្តីក្តីសង្ឃឹមគ្រប់ៗគ្នា ដោយសារតម្រូវការនិងតម្លៃស៊ុតទាលក់នៅលើទីផ្សារមានលក្ខណៈល្អប្រសើរជាងថ្ងៃធម្មតា។

លោកបញ្ជាក់ថា ចំពោះលោកជាកសិករចិញ្ចឹមទា និងជាប្រមូលទិញស៊ុតទាពីប្រជាកសិករនៅតាមតំបន់ផង។ ខ្ញុំឃើញថានៅក្នុងរដូវកាលបុណ្យចូលឆ្នាំថ្មីប្រពៃណីចិន វៀតណាមនេះ មានអតិថិជនដែលជាម៉ូយទទួលទិញប្រចាំខែ ប្រចាំឆ្នាំរបស់យើងមានបញ្ជាទិញច្រើន បន្ទាប់ពីពួកគាត់លក់ស៊ុតបានច្រើន ឬចែកចាយបន្តបានច្រើន។ ដូចនេះការបញ្ជាទិញមកកាន់កសិដ្ឋានយើងផ្ទាល់ មានការកើនឡើងទ្វេដង ហើយថ្ងៃខ្លះ មិនមានស៊ុតគ្រប់គ្រាន់សម្រាប់ផ្គត់ផ្គង់ទៅម៉ូយថែមទៀត ។

បើតាមលោក សៀវ វិសុទ្ធ, នៅថ្ងៃធម្មតាកសិករចិញ្ចឹមនៅតាមទីវាលលក់បានថ្លៃពី៣៦០ទៅ៣៧០រៀលក្នុងមួយគ្រាប់ ប៉ុន្តែនៅក្នុងរដូវកាលបុណ្យចូលឆ្នាំចិន វៀតណាមចូលមកដល់ បានធ្វើឱ្យស៊ុតទាលក់បានថ្លៃចាប់ពី ៣៨០ទៅ៤០០រៀលក្នុងមួយគ្រាប់។ តែសម្រាប់អ្នកចែកចាយលក់បន្តនៅតាមទីផ្សារអាចលក់បានថ្លៃពី៤៥០ទៅ៥០០រៀលក្នុងមួយគ្រាប់ផងដែរ។

លោកបាន​បន្ថែមទៀត​​ថា នៅថ្ងៃធម្មតាលោក​នឹងធ្វើការផ្គត់ផ្គង់ស៊ុតទាទៅលើទីផ្សារចាប់ពី៨ម៉ឺនទៅ១០ម៉ឺនគ្រាប់ក្នុងមួយថ្ងៃ ប៉ុន្តែចាប់ពីថ្ងៃទី១ខែមករារហូត តម្រូវការស៊ុតទាបានកើនពី១០ម៉ឺនទៅ២០ម៉ឺនគ្រាប់ក្នុងមួយថ្ងៃ ហើយថ្ងៃខ្លះមិនមានស៊ុតទាសម្រាប់ឆ្លើយតបទីផ្សារបានផងដែរ៕


image
កសិដ្ឋានសិង្ហបុរី កំពុងច្នៃប្រឌិតលើផលិតផលរបស់ខ្លួនដើម្បីទាក់ទាញអតិថិជន

សិង្ហបុរី៖ កសិដ្ឋានមួយរបស់ប្រទេសសិង្ហបុរី ដែលដាំដុះបន្លែចំនួន១៤ប្រភេទ គឺនៅតែឈរជើងនៅក្នុងទីផ្សារនៅឡើយ បន្ទាប់ពីដំណើការបានបីឆ្នាំកន្លងមក។ កសិដ្ឋាននេះ បានជំរុញអាជីវកម្មរបស់ខ្លួនប្រហែល៤០ភាគរយពីការលក់ដោយផ្ទាល់ដល់អតិថិជន បើប្រៀបធៀបទៅនឹងឆ្នាំមុន ហើយក្រុមហ៊ុនកំពុងបង្កើនការលក់របស់ខ្លួនបន្ថែមទៀត។ នាយកប្រតិបត្តិក្រុមហ៊ុនបានឱ្យដឹងថា កសិដ្ឋាននេះមានគោលបំណងសហការជាមួយកសិដ្ឋានផ្សេងទៀត និងទីផ្សារបន្លែជាច្រើនប្រភេទដើម្បីផ្គត់ផ្គង់តាមសណ្ឋាគារ។ ហើយការរៀបចំនេះនឹងផ្តល់ឱកាសឱ្យកសិដ្ឋានសម្រេចបាននូវការបញ្ជាទិញកាន់តែច្រើនពីអតិថិជនរបស់ពួកគេ។ នាយកប្រតិបត្តិក្រុមហ៊ុន បានបញ្ជាក់ថា៖ “ប្រសិនបើកសិដ្ឋានក្នុងស្រុកក៏អាចលក់ផលិតផលទៅឱ្យក្រុមសណ្ឋាគារទាំងនេះជាសមូហភាពដែរ ខ្ញុំជឿថា វានឹងអាចជួយយើងបង្កើនការលក់របស់យើងរហូតដល់៣០ភាគរយទៅ៤០ភាគរយ”។ សិង្ហបុរីបាននិងកំពុងធ្វើការយ៉ាងសកម្មដើម្បីបង្កើនផលិតកម្មកសិកម្មរបស់ខ្លួន និងពង្រឹងសន្តិសុខស្បៀងសម្រាប់ប្រទេសជាតិ ក្នុងករណីមានការរំខានដល់ខ្សែសង្វាក់ផ្គត់ផ្គង់ម្ហូបអាហារ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ ដោយសារផលិតក្នុងស្រុកតែងតែមានតម្លៃខ្ពស់ជាងផលិតផលនាំចូល កសិករសិង្ហបុរីកំពុងសម្លឹងមើលមធ្យោបាយថ្មីដើម្បីទាក់ទាញអ្នកទិញ រួមទាំងការធ្វើពិពិធកម្មផលិតផលរបស់ពួកគេឱ្យទទួលបានចំណែកទីផ្សារកាន់តែធំ។ ដោយឡែកនៅឯកសិដ្ឋានចិញ្ចឹមត្រីវិញ ការលក់ត្រីបានធ្លាក់ចុះ២០ភាគរយនៅឆ្នាំនេះ។ ហើយនាយកគ្រប់គ្រង និងជាស្ថាបនិកក្រុមហ៊ុន បាននិយាយថា ខ្លួនកំពុងមើលឃើញថា ទីផ្សារហាក់ដូចជាមិនសូវល្អ ហើយប្រជាជនចំណាយតិច និងព្រួយបារម្ភអំពីសុវត្ថិភាពការងារ។ កសិដ្ឋានចិញ្ចឹមត្រីក្នុងផ្ទះនេះមានធុងជាច្រើន ដែលអាចផ្ទុកត្រីតូចៗបានរហូតដល់៣​ ០០០ក្បាល។ កសិដ្ឋាននេះបានទទួលការគាំទ្រពីមូលនិធិផលិតភាពកសិកម្មរបស់ទីភ្នាក់ងារស្បៀងអាហារសិង្ហបុរី ដើម្បីបង្កើតទម្លាប់ចិញ្ចឹមត្រីនៅក្នុងធុង បំពាក់ប្រព័ន្ធវារីវប្បកម្មកែច្នៃឡើងវិញ ដែលមានសមត្ថភាពសម្អាតដោយខ្លួនឯង និងអាចចិញ្ចឹមត្រីនៅក្នុងធុងបានច្រើនក្បាលទៀតផង៕

IMG_9701
 ឯកឧត្តមបណ្ឌិត កៅ ថាច ដឹកនាំកិច្ចប្រជុំពិនិត្យពិភាក្សាអំពីវឌ្ឍនភាព និងលើកទិសដៅការងាររបស់ក្រុមការងារស្រាវជ្រាវ

ភ្នំពេញ៖ នាព្រឹកថ្ងៃព្រហស្បត្តិ៍ ទី១២ ខែមិថុនា ឆ្នាំ២០២៥, ឯកឧត្តមបណ្ឌិត កៅ ថាច ប្រតិភូរាជរដ្ឋាភិបាលទទួលបន្ទុកជាអគ្គនាយកធនាគារអភិវឌ្ឍន៍ជនបទ និងកសិកម្ម បានដឹកនាំកិច្ចប្រជុំជាមួយក្រុមការងារស្រាវជ្រាវនៃមជ្ឈមណ្ឌល អគ្គបណ្ឌិតសភាចារ្យ អូន ព័ន្ធមុនីរ័ត្ន សម្រាប់​ការសិក្សា​គោល​នយោបាយ និងបណ្តុះបណ្តាលនៃធនាគារ ARDB (មជ្ឈមណ្ឌល APM) និងមជ្ឈមណ្ឌលឧត្តមភាពសម្រាប់ការសិក្សាស្រាវជ្រាវពីហិរញ្ញប្បទានបៃតងចំពោះវិស័យកសិកម្មរបស់សមាគមឥណទានកសិកម្ម និងជនបទ អាស៊ី-ប៉ាស៊ីហ្វិក (មជ្ឈមណ្ឌលឧត្តមភាព ARDB ACE-GFA)។ កិច្ចប្រជុំនេះត្រូវបានរៀបចំឡើង នៅស្នាក់ការកណ្តាលរបស់ធនាគារអភិវឌ្ឍន៍ជនបទ និងកសិកម្ម ក្នុងគោលបំណងពិនិត្យ និងពិភាក្សាអំពីវឌ្ឍនភាព និងលើកទិសដៅការងារបន្ទាប់របស់ក្រុមការងារស្រាវជ្រាវទាំងពីរ។ ទន្ទឹមនេះ, អង្គប្រជុំបានពិភាក្សាពីការចាត់តាំងសមាជិកតំណាងពីធនាគារ ARDB ចូលទៅក្នុងក្រុមការងារស្រាវជ្រាវ Special Interest Groups (SIGs) នៃសមាគមគ្រឹះស្ថានហិរញ្ញវត្ថុអភិវឌ្ឍន៍ក្នុងតំបន់អាស៊ី និងប៉ាស៊ីហ្វិក (ADFIAP), ដែលត្រូវបានផ្ដួចផ្ដើមឡើងក្នុងគោលបំណងដោះស្រាយបញ្ហាប្រឈមក្នុងវិស័យសំខាន់ៗនៅទូទាំងតំបន់អាស៊ី និងប៉ាស៊ីហ្វិក សំដៅរួមចំណែកក្នុងការអភិវឌ្ឍសេដ្ឋកិច្ចប្រកបដោយចីរភាពនៅក្នុងតំបន់។ ឆ្លៀតក្នុងឱកាសនេះ, ឯកឧត្ដមបណ្ឌិតប្រតិភូ បានលើកទឹកចិត្តក្រុមការងារទាំងពីរបង្កើតឱ្យមានទម្លាប់សរសេរ ស្រាវជ្រាវ និងបោះផ្សាយ ដែលនឹងរួមចំណែកក្នុងការសម្រេចគោលដៅរបស់ធនាគារ ក៏ដូចជាលើកកម្ពស់ចំណេះដឹង និងពង្រឹងសមត្ថភាពរបស់បុគ្គលិកផងដែរ៕  

2025-06-10t020922z_1_lynxmpel5901z_rtroptp_3_japan-rice
ជប៉ុន​នឹង​បញ្ចេញ​ស្រូវសង្គ្រោះ​បន្ទាន់​ចំនួន​ ២០​ម៉ឺន​តោន​បន្ថែម​ទៀតដើម្បី​ទប់​ការឡើង​តម្លៃ

ទីក្រុងតូក្យូ៖ រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងកសិកម្មប្រទេសជប៉ុន លោក ស៊ីនជីរ៉ូ កូអ៊ីហ្សូមី (Shinjiro Koizumi) បាននិយាយថា ប្រទេសជប៉ុននឹងបញ្ចេញស្រូវបម្រុងចំនួន២០ម៉ឺនតោនទៀត ពីស្តុកទុកសម្រាប់គ្រាអាសន្នរបស់ប្រទេស ដើម្បីដោះស្រាយការឡើងថ្លៃទ្វេដង ចាប់តាំងពីឆ្នាំមុន។ លោកបានមានប្រសាសន៍ថា ក្នុងចំណោមការបញ្ចេញស្តុកថ្មីនេះ ស្រូថចំនួន១០ម៉ឺនតោននៃទិន្នផលស្រូវប្រមូលផលឆ្នាំ២០២១ នឹងត្រូវលក់មុនគេទៅកាន់អ្នកលក់រាយគ្រប់ទំហំ និងអ្នកលក់អង្ករក្នុងស្រុក ដែលមានសមត្ថភាពកិនគ្រប់គ្រាន់។ បន្តមកទៀត នឹងដល់ពេលបញ្ចេញស្តុកស្រូវប្រមូលទិន្នផល កាលពីឆ្នាំ២០២០។ ការឡើងថ្លៃអង្ករបានក្លាយទៅជាកង្វល់ដ៏ធំមួយសម្រាប់អ្នកទទួលបាន និងអ្នកធ្វើគោលនយោបាយនៅមុនការបោះឆ្នោតសំខាន់ៗនៅទីក្រុងតូក្យូ និងនៅទូទាំងប្រទេស។ អ្នក​ទទួលទាន​បាន​ឈរតម្រង់ជួរ ​ដើម្បី​ទិញ​ស្រូវ​ស្តុក​ទុកទម្ងន់ប្រាំគីឡូក្រាមក្នុងមួយបាវ ​តម្លៃ២០០០យ៉េន ឫស្មើប្រមាណ ១៣,៨២ដុល្លារ​ ចាប់តាំងពីការចាប់ផ្តើមដាក់តាំងលក់ កាលពីជាងមួយបប្តាហ៍មុន។ លោក ស៊ីនជីរ៉ូ កូអ៊ីហ្សូមី បានមានប្រសាសន៍ក្នុងសន្និសីទកាសែតថា “យើងចង់បន្តឆ្លើយតបដោយមិនបង្អង់យូរ ដើម្បីឱ្យស្រូវស្តុកទុក អាចបានទៅដល់អ្នកបរិភោគយ៉ាងឆាប់រហ័ស និងក្នុងតម្លៃទាប។ យើងមិនបណ្តោយឱ្យតម្លៃឡើងថ្លៃវិញ និងប្រាក់ឈ្នួលនៅក្នុងសេដ្ឋកិច្ចជប៉ុនទាំងមូលដួលរលំនោះទេ។ ប្រសិនបើវាប្រាកដជារឿងរបស់អង្ករ នោះខ្ញុំជឿថា យើងត្រូវតែដោះស្រាយបញ្ហាបែបនេះឱ្យបានទាន់ពេលវេលា”។​​ ចាប់តាំងពីខែមីនា រហូតមកដល់ពេលនេះ ប្រទេសជប៉ុនបានបញ្ចេញស្រូវប្រហែល៦០ម៉ឺនតោន ពីបរិមាណស្រូវស្តុកទុកបម្រុងគ្រាអាសន្នប្រហែល៩០ម៉ឺនតោន។ ប្រហែលស្រូវពាក់កណ្តាលត្រូវបានលក់ដោយផ្ទាល់ទៅឱ្យអ្នកលក់រាយ ក្នុងរយៈពេលពីរសប្តាហ៍ចុងក្រោយនេះ ក្រោមគោលការណ៍ចែកចាយថ្មីរបស់រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងកសិកម្មប្រទេសជប៉ុន។ ទិន្នន័យកាលពីដើមសប្តាហ៍នេះ បានបង្ហាញថា តម្លៃស្រូវក្នុងផ្សារទំនើបជាមធ្យមបានធ្លាក់ចុះក្នុងសប្តាហ៍ទីពីរជាប់ៗគ្នា មកនៅត្រឹម៤ […]

504670272_1096179352322378_3573928227210287302_n
ប្រទេសចិននៅតែជាប្រទេសធំជាងគេ ក្នុងការនាំចូលអង្ករកម្ពុជា និងផលិផល​​កែច្នៃពីកសិកម្ម

ភ្នំពេញ៖ ប្រទេសចិននៅតែជាប្រទេសធំជាងគេ ក្នុងការនាំចូលអង្ករ ​និងកសិផលកែច្នៃ មានដូចជាផ្លែស្វាយស្ងួត ទុរេនស្ងួត ដែល​ផលិផលទាំងនេះបង្ហាញពីវឌ្ឍនភាពថ្មីទទួលបានពីកិច្ចសហប្រតិបត្តិការក្នុងវិស័យកសិកម្មនិងពាណិជ្ជកម្មរវាងប្រទេសទាំងពីរ។​​ យោងតាមតួលេខសហព័ន្ធស្រូវអង្ករកម្ពុជា ក្នុងរយៈពេលប្រាំខែដំបូងនៃឆ្នាំ ២០២៥នេះបានបង្ហាញថា​​ ការនាំចេញអង្កររបស់កម្ពុជាបានកើនឡើង១៣.៧% បើធៀបនឹងរយ:ពេលដូចគ្នាកាលពីឆ្នាំមុន ចំនួនដល់៣៤ម៉ឺន ៤១៩៩ តោន តម្លៃនាំចេញ ២៥២.៣ លានដុល្លារ។​​ ក្នុងនោះ ប្រទេសចិននៅតែជាប្រទេសធំជាងគេ ក្នុងការនាំចូលអង្ករកម្ពុជា មានចំនួន ៩០៦៦៥ តោន ដែលមានតម្លៃ ៥៣.២៥ លានដុល្លារ។ កាលពីថ្ងៃទី៧ ខែមិថុនាកន្លងទៅនេះ សហគ្រាសអាហារក្វាងស៊ី ប្រទេសចិន និងសហគ្រាសអាហារនៅកម្ពុជា បានចុះហត្ថលេខាលើកិច្ចព្រមព្រៀងសហប្រតិបត្តិការយុទ្ធសាស្ត្រដើម្បីនាំចេញផ្លែស្វាយស្ងួតកម្ពុជាចំនួនពីរម៉ឺន តោន (២០២៥-២០២៧) និងទុរេនស្ងួតកម្ពុជាចំនួន១,៥ម៉ឺន តោន (២០២៥-២០២៦) ទៅកាន់ប្រទេសចិនដែលក្នុងទឹកប្រាក់ចំនួន ១,៦ ពាន់លានយ័នចិន។ នៅរយៈពេលប្រាំឆ្នាំចុងក្រោយនេះ ប្រទេសចិនបាននាំមុខគេ ក្នុងការបញ្ជាទិញអង្ករពីកម្ពុជាច្រើនជាងគេ វ៉ាដាច់សហគមន៍អឺរ៉ុប ដែលធ្លាប់តែឈរនៅលេខ១ សម្រាប់អ្នកទិញអង្ករពីកម្ពុជាកាលពីពេលកន្លងមក។ ប្រទេសចិនបានក្លាយជាទីផ្សារដ៏សំខាន់ សម្រាប់ការនាំចេញអង្កររបស់កម្ពុជា ។ យោងតាមសហព័ន្ធស្រូវអង្ករកម្ពុជា បានបង្ហាញទៀត​​ថា ចិននៅតែជាទីផ្សារនាំមុនគេដដែល ហើយជាពិសេសនោះនឹងជំរុញដល់ការនាំចេញអង្ករឱ្យបានមួយលានតោនក្នុងមួយឆ្នាំ តាមផែនការរបស់រាជរដ្ឋាភិបាល។ […]

កាលវិភាគផ្សព្វផ្សាយ