បាត់ដំបង៖ អ្នកស្រី សេង សំណាង ស្ថាបនិកសហគ្រាស ជេអឹមអេច ស្ថិតនៅភូមិអង់ សង្កាត់អូរចារ ក្រុងបាត់ដំបង ខេត្តបាត់ដំបង កំពុងតែប្រមូលទិញកសិផលពីប្រជាកសិករខ្មែរដែលបានដាំដុះមកកែច្នៃជាផលិតផលដំណីអាហារ សម្រាប់សុខភាព សម្រាប់ផ្គត់ផ្គង់ទីផ្សារក្នុងស្រុក។
ការកែច្នៃផលិតផលចេញពីកសិកម្មរបស់អ្នកស្រី សេង សំណាង រួមមាន ចេកណាំវ៉ា ខ្វី ល្មៀត សាគូស ល្ងខ្មៅ ចេក សណ្តែកសៀង និងដាំដុះក្នុងស្រុកផ្សេងៗទៀត ដែលកសិករដាំដុះហើយគ្មានទីផ្សារ គឺ ខាងសហគ្រាស នឹងធានាទិញយកមកកែច្នៃ និងស្វែងរកទីផ្សារ។
អ្នកស្រី សេង សំណាង បានលើកឡើងថា ការបង្កើតសហគ្រាសនេះឡើង ដោយសារតែជួបបញ្ហាសុខភាពខ្លួនឯងផ្ទាល់ឈឺក្រពះជាង១០ឆ្នាំ ទើបរៀនកែច្នៃកសិផលចេញជាម្សៅចេក ខ្លួនឯងមកបរិភោគ រហូតចេញលទ្ធផល ទើបឈានដល់ការពង្រីកមុខរបរនេះឡើង ដើម្បីជួយអភិវឌ្ឍន៍ដំណាំកសិកម្មកម្ពុជាឲ្យក្លាយជាអាហាររូបត្ថម្ភ សំរាប់សុខភាពប្រជាជន ជាពិសេស ជួយបង្កើនប្រាក់ចំណូលដល់ប្រជាពលរដ្ឋនៅមូលដ្ឋាន បង្កើតការងារដល់សិស្ស និស្សតិនៅតាមជនបទ ។
សម្រាប់ផលិតករខាងលើបានរៀបរាប់ថា រយៈពេល៤ឆ្នាំនេះ ទោះបីជាសហគ្រាសអ្នកស្រី ជួបការលំបាកច្រើន ទម្រាំប្រជាពលរដ្ឋយើងទទួលបានការគាំទ្រនោះ ។ ពីមុនជាសិប្បកម្មតូចមួយ ប៉ុន្តែឥឡូវនេះ បន្ទាប់ពីទទួលបានការគាំទ្រពីប្រជាជនកម្ពុជាយើងហើយនោះ សហគ្រាស ជេអឹមអេច ចាប់ផ្តើមពង្រីកជាសហគ្រាសខ្នាតធំមកដល់សព្វថ្ងៃនេះ ។
អ្នកស្រី សេង សំណាង បានលើកឡើងថា សហគ្រាស ជេអឹមអេច ដើម្បីក្លាយជាសហគ្រាសមានស្តង់ដារនោះ គឺបានជួលអ្នកបច្ចេកទេសមកពីសាកលវិទ្យាបច្ចេកវិទ្យាភ្នំពេញ ដោយទទួលបានការគាំទ្រពីអង្គការ GIZ ក្នុងការសម្របសម្រួលបច្ចេកទេស ទើបជំរុញការកែច្នៃប្រកបដោយគុណភាព ហើយជាពិសេសនោះ បានជួយដល់កសិករជាង៣០០រយគ្រួសារនៅជនបទ ដែលជាអ្នកដាំចេក ក្នុងស្រុក និងផលិតផលផ្សេងៗទៀតឲ្យមានតម្លៃបន្ថែមផងដែរ។
លើសពីនេះផលិតករខាងលើបន្ថែមថា សព្វថ្ងៃនេះមានសហគ្រាសកែច្នៃចេញពីកសិកម្មមានការរីកចម្រើនបានធ្វើឲ្យប្រជាពលរដ្ឋអ្នកដាំដុះខ្ងី ចេក សណ្តែកខ្ញី នៅស្រុកសំឡូត ស្ទើរតែពិបាករកផលិតផលនាំយកមក កែច្នៃ ដោយសារតែពីមុនផលិតផលទាំងនោះមិនមានតម្លៃនោះទេ ប៉ុន្តែឥឡូវនេះមានតែអង្វរកសិករវិញឲ្យជួយដាំឲ្យច្រើនយកមកផ្គត់ផ្គង់ដល់សហគ្រាស។
យោងតាមផលិតករខាងលើ កន្លងមករាជរដ្ឋាភិបាលកម្ពុជា ជាពិសេសនោះខាងសហគ្រិនខ្មែរបានជួយច្រើនដល់សិប្បកម្មក្នុងស្រុកលើកម្ចប់ដើមទុន ការវេចខ្ចប់ ម៉ាស៊ីនកែច្នៃជាដើម បានធ្វើឲ្យសហគ្រាសខ្នាតតូចនិងមធ្យមមានការរីកចម្រើនជាបន្តបន្ទាប់ នឹងជម្រុញការកែច្នៃកសិផលក្នុងស្រុកទៅជាផលិតផលចំណីអាហារនិងប្រើប្រាស់ប្រចាំថ្ងៃ។
បន្ថែមពីនេះម្ចាស់សហគ្រាស ជេអឹមអេច បានស្នើសុំឲ្យកសិករគាំទ្រផលិតផលខ្មែរឲ្យបានច្រើនថែមទៀតជាពិសេសនោះ ប្រជាពលរដ្ឋដែលមាន ដំណាំខ្ងី ខ្ចាយ ល្មៀត ចេក សណ្តែកសៀង សាគូស សូមរក្សាឬបង្កើនទំហំដីបន្ថែមទៀត ដោយសារតែខាងសហគ្រាសនឹងជួយទិញផលិតផលទាំងនេះទៅតាមតម្លៃទីផ្សារមកកែច្នៃ។
សូមជម្រាប់ថា អ្នកស្រី សេង សំណាង ស្ថាបនិក សហគ្រាស ជេអឹមអេច បានដាក់តាំងផលិតផលខ្លួននៅក្នុងទិវាប្រព័ន្ធអេកូឡូស៊ីសហគ្រិនភាព ពីថ្ងៃទី២៤-២៥ ខែវិច្ឆិកា ឆ្នាំ២០២៤នេះ នៅមណ្ឌលសន្និបាត និងពិព័រណ៍កោះពេជ្រ ដែលមានការចូលរួមពីភាគីពាក់ព័ន្ធក្នុងប្រព័ន្ធអេកូឡូស៊ីសហគ្រិនភាព ដើម្បីអបអរសមិទ្ធផល និងបន្តលើកកម្ពស់ការអភិវឌ្ឍសហគ្រិនភាពនៅកម្ពុជា។
ទិវាប្រព័ន្ធអេកូឡូស៊ីសហគ្រិនភាព មានគោលដៅផ្តល់ភាពអង់អាច និងជំរុញទឹកចិត្តសហគ្រិនជំនាន់ថ្មីរបស់កម្ពុជា ដោយផ្តល់ឱកាសកសាងបណ្តាញធុរកិច្ច ចែករំលែកចំណេះដឹង ដាក់តាំងបង្ហាញផលិតផល និងសេវាកម្មដែលកើតចេញពីនវានុវត្តន៍ និងគំនិតច្នៃប្រឌិតរបស់សហគ្រិន។