ចំណីគោប្រកបដោយនិរន្តរភាព ដោយកែច្នៃគ្រាប់កប្បាសជាគ្រឿងផ្សំ

អាម៉េរិក៖ និរន្តរភាពនៅតែជាពាក្យ ដែលគេប្រើយ៉ាងទូលំទូលាយនៅក្នុងឧស្សាហកម្មចិញ្ចឹមគោ ប៉ុន្តែមានន័យខុសគ្នាចំពោះអ្នកផលិតគ្រប់រូប។  ការបង្កើតកម្មវិធីផលិតចំណីប្រកបដោយនិរន្តរភាព អាចមានការផ្តោតអារម្មណ៍ខុសៗគ្នា ថាតើនេះជាការថែរក្សាបរិស្ថាន បង្កើនភាពធន់បានយូរនៃប្រតិបត្តិការ ឬគ្រាន់តែថែទាំសត្វគោឱ្យមានសុខភាពល្អ។

យោងតាមការចេញលើទស្សនាវដ្តីសាច់គោ របស់សហរដ្ឋអាម៉េរិក កាលពីថ្ងៃទី០១ ខែឧសភា ឆ្នាំ២០២៥ បានឱ្យដឹងថា គ្រាប់កប្បាសកំពុងតែទទួលបានចាប់អារម្មណ៍ក្នុងការកែច្នៃជាចំណីគោ។

គ្រាប់កប្បាសត្រូវបានគេស្គាល់ជាយូរមកហើយចំពោះតម្លៃផ្នែកអាហារូបត្ថម្ភដល់សត្វ ដោយសារគ្រាប់កប្បាសឥឡូវនេះ គេកំពុងតែយកចិត្តទុកដាក់ចំពោះសក្តានុពលរបស់វាក្នុងការកាត់បន្ថយផលប៉ះពាល់ផ្នែកបរិស្ថាន និងមិនប៉ះពាល់ដល់សុខភាពសត្វ ឬប្រសិទ្ធភាពប្រតិបត្តិការចិញ្ចឹមគោយកសាច់។

ខាងក្រោមនេះ គឺជាអត្ថប្រយោជន៍របស់គ្រាប់កប្បាស សម្រាប់ធ្វើឱ្យគោមានសុខភាពល្អ និងឆាប់ធំធាត់៖

១- សម្បូរសារធាតុបំប៉ន និងបន្សល់កាកសំណល់តិចតួច

តាមរយៈកម្មវិធីផ្តល់ចំណីគោប្រកបដោយនិរន្តរភាព គឺចាប់ផ្តើមជាមួយនឹងប្រភពឆ្លាតវៃ និងងាយរកថែមទៀត។  នៅពេលបង្កើតរបបអាហារ អ្នកចិញ្ចឹមគោយកសាច់ ចាប់ផ្តើមយកចិត្តទុកដាក់លើអាហារូបត្ថម្ភសំខាន់ៗចំនួនបី គឺប្រូតេអ៊ីន ថាមពល និងជាតិសរសៃ ដែលគ្រាប់កប្បាសអាចផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ទាំងបីខាងយ៉ាងនេះ។

លោកសាស្ត្រាចារ្យ ប្លែក វីលសុន (Blake Wilson) មកពីសាកលវិទ្យាល័យ Oklahoma State University បានមានប្រសាសន៍ថា «គ្រាប់កប្បាសទាំងមូល គឺជាចំណីតែមួយគត់ គឺប្រូតេអ៊ីន ខ្លាញ់ និងជាតិសរសៃរបស់វាផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍នៅក្នុងរបបចំណីរបស់គោ ដែលជាអាហារបំប៉នសម្រាប់គោមិនសូវធំធាត់។

លើសពីតម្លៃអាហារូបត្ថម្ភ គ្រាប់កប្បាសជួយកាត់បន្ថយកាកសំណល់ ដោយផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ថ្មីដល់អនុផលកសិកម្ម។  វា​ជា​លក្ខណៈ​ធម្មជាតិ​សុទ្ធសាធសម្រាប់​ប្រតិបត្តិការ​ចិញ្ចឹម ដែលមិនសូវហត់​នឿយ​ ប៉ុន្តែ មានប្រសិទ្ធភាពខ្ពស់ថែមទៀតផង។

២- បង្កើនប្រសិទ្ធភាពចំណី និងសម្រួលដល់ដំណើរការផលិតចំណី ព្រមទាំងមានសារធាតុបំប៉នច្រើន

តាមរយៈមូលនិធិពីក្រសួងកសិកម្មរបស់សហរដ្ឋអាម៉េរិក ការស្រាវជ្រាវបានបង្ហាញថា បើប្រៀបធៀបទៅនឹងគោ ដែលមិនទទួលបានជីវជាតិបំប៉នបន្ថែមនៅក្នុងចំណី នោះការបន្ថែមគ្រាប់កប្បាសទៅក្នុងចំណី បានជួយផ្តល់សារធាតុចិញ្ចឹមរហូតដល់៤៤ភាគរយនៃកំណើនទម្ងន់ប្រចាំថ្ងៃរបស់គោ និងការកើនឡើងប្រាំមួយភាគរយនៃជាតិខ្លាញ់ ដែលធ្វើឱ្យគោលូតលាស់ធំធាត់លឿន។ ដូច្នេះ ជាលទ្ធផលចុងក្រោយនេះ គ្រាប់កប្បាសជួយអ្នកចិញ្ចឹមគោឱ្យបង្កើនទិន្នផលបានខ្ពស់ជាងធម្មតាដោយប្រើធនធានតិចតួចប៉ុណ្ណោះ។

ការដាក់បន្ថែមសារធាតុចំណីបំប៉ន ដែលជួយដល់តម្រូវការអាហារូបត្ថម្ភច្រើន ធ្វើឱ្យមានភាពងាយស្រួលក្នុងការស្វែងរកប្រភពវត្ថុធាតុដើម ការរក្សាទុក និងការរៀបចំផែនការផលិតចំណីរូបត្ថម្ភ។  ជាមួយនឹងបញ្ហាប្រឈមនៃខ្សែសង្វាក់ផ្គត់ផ្គង់តិចជាងមុន និងដំណើរការសត្វកាន់តែប្រសើរ អ្នកផលិតត្រូវបានដាក់ឱ្យដំណើរការសម្រាប់ភាពជោគជ័យរយៈពេលវែង។

៣- កាត់បន្ថយការបំភាយឧស្ម័នមេតាន

ផលប៉ះពាល់បរិស្ថាននៃផលិតកម្មសាច់នៅតែត្រូវបានគេត្រួតពិនិត្យយ៉ាងដិតដល់ ជាពិសេសអំពីការបញ្ចេញឧស្ម័នមេតានពីការរំលាយចំណីរបស់គោ គឺចំណែកបង្កជាក្តីកង្វល់ដ៏ធំមួយ។

តាមរយៈការស្រាវជ្រាវបង្ហាញថា គ្រាប់កប្បាសជួយកាត់បន្ថយការបំភាយឧស្ម័នមេតានបានរហូតដល់១២,៥ភា៥ភាគរយ។

ការស្រាវជ្រាវនេះបង្ហាញទៀតថា «មេតាន គឺជាឧស្ម័នផ្ទះកញ្ចក់ ដែលមានអាយុកាលខ្លី។ ដូច្នេះប្រសិនបើយើងអាចកាត់បន្ថយអត្រាការបំភាយរបស់វាឱ្យបានគ្រប់គ្រាន់ យើងអាចកាត់បន្ថយបរិមាណមេតាននៅក្នុងបរិយាកាសបានយ៉ាងឆាប់រហ័ស»។

៤- ធ្វើឱ្យការងារប្រកបដោយនិរន្តរភាពសម្រាប់អ្នក

អ្នកបរិភោគសាច់គោ នាពេលបច្ចុប្បន្ននេះ កាន់តែមានការយល់ដឹងអំពីគុណភាពសាច់គោ ដែលគេចង់បាន។

អ្នកជំនាញផ្នែកអាហារូបត្ថម្ភ មានប្រសាសន៍ថា “ការកាត់បន្ថយកាកសំណល់ គឺជាបញ្ហាដ៏ធំមួយ ដែលត្រូវលើកពិភាក្សា នាពេលបច្ចុប្បន្ននេះ។  នោះហើយជាមូលហេតុល្អណាស់ ដែលយើងមានសារធាតុសម្រាប់ផ្សំចំណីគោ ហើយអាចជួយកាត់បន្ថយការបំភាយឧស្ម័នមេតាន កាត់បន្ថយកាកសំណល់ និងធ្វើឱ្យការចិញ្ចឹមគោកាន់តែមានប្រសិទ្ធភាពខ្ពស់”។

តាមរយៈការរួមបញ្ចូលនូវគ្រាប់កប្បាសនៅក្នុងកម្មវិធីផលិតចំណីគោ អ្នកអាចធ្វើបានតាមការរំពឹងទុកនៃខ្សែសង្វាក់ផ្គត់ផ្គង់ចំណីគោ ពង្រឹងសុខភាពគោ និងជួយគ្រប់គ្រងបរិស្ថានដោយប្រើគ្រឿងផ្សំចំណីគោ គឺមានគ្រាប់កប្បាសតែមួយមុខប៉ុណ្ណោះ។

អ្នកដាំដំណាំកប្បាស និងកសិករចិញ្ចឹមគោយកសាច់ ឬយកទឹកដោះ បានដឹងស្ទើរគ្រប់គ្នាថា តម្លៃនៃកប្បាសមិនត្រឹមតែមានប្រយោជន៍នៅក្នុងវិស័យវាយនភ័ណ្ឌប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងមានប្រយោជន៍នៅក្នុងការផលិតផលចំណីសត្វផងដែរ។

ការដាំដុះ និងការលូតលាស់របស់កប្បាសនៅក្នុងសហរដ្ឋអាម៉េរិក​ គឺស្រដៀងគ្នានឹងដំណាំពោត សណ្តែកសៀង និងស្រូវសាលី​។ រដូវកាលដាំកប្បាស​ គឺតែងតែចាប់ផ្តើមដាំនៅខែកុម្ភៈ ហើយត្រូវបានប្រមូលផលនៅខែតុលា។

សហរដ្ឋអាម៉េរិក គឺជាប្រទេសផលិតកប្បាសធំជាងគេបំផុតនៅលើពិភព​ ដោយសារគេត្រូវការសំឡីកប្បាសសម្រាប់កែច្នៃផលិតជាក្រណាត់។​ ចំណែកគ្រាប់របស់វា​ ត្រូវបានគេកែច្នៃយកប្រេង ឬផលិតជាចំណីគោ ដោយសារវាមានសារធាតុបំប៉នច្រើន មិនខុសពីពោត សណ្តែកសៀង​ និងស្រូវសាលីឡើយ៕

 


image_2025-12-09_09-56-33
តម្លៃអង្ករលើសកលលោកធ្លាក់ចុះដល់កម្រិតទាបបំផុត ចាប់តាំងពីឆ្នាំ២០១៧

ម៉ានីល៖ អង្គការស្បៀងអាហារ និងកសិកម្មនៃអង្គការសហប្រជាជាតិ បានរាយការណ៍ថា តម្លៃអង្ករនៅលើសកលលោកបានធ្លាក់ចុះដល់កម្រិតទាបបំផុត ចាប់តាំងពីខែមេសា ឆ្នាំ២០១៧ ដោយសារប្រទេសនានា បានព្យាយាមបង្កើនទិន្នផលក្នុងស្រុករបស់ពួកគេ ដូច្នេះធ្វើឱ្យតម្រូវការសម្រាប់ការផ្គត់ផ្គង់ពីបរទេសថយចុះ។ សារព័ត៌មានរបស់ប្រទេសហ្វីលីពីន បានដកស្រង់ផ្សាយសន្ទស្សន៍តម្លៃអង្ករទាំងអស់របស់អង្គការស្បៀងអាហារ និងកសិកម្ម ដែលបានផ្តល់មធ្យមភាគនៅត្រឹមតែ៩៦,៩ពិន្ទុ នៅក្នុងខែវិច្ឆិកា គឺធ្លាក់ចុះពី៩៨,៤ពិន្ទុ កាលពីក្នុងខែកញ្ញា ឆ្នាំ២០២៥នេះ។ សន្ទស្សន៍នេះតាមដាននិន្នាការធ្លាក់ចុះ ចាប់តាំងពីខែសីហា ហើយស្ថិតនៅកម្រិតទាបបំផុតសម្រាប់ឆ្នាំ២០២៥នេះ ដែលគួរតែមានការជួយរក្សាតម្លៃអង្ករក្នុងស្រុកឱ្យមានស្ថិរភាព។ ទីភ្នាក់ងារអង្គការសហប្រជាជាតិ បានសន្មតថា ការធ្លាក់ចុះជាបន្តបន្ទាប់នៃសន្ទស្សន៍តម្លៃអង្ករ គឺដោយសារតែតម្លៃអង្ករគ្រាប់វែង និងអង្ករក្រអូប ដែលរួមមានតម្លៃអង្ករបាស្មាទី និងតម្លៃអង្ករផ្កាម្លិះកាន់តែធ្លាក់ទាប។ អង្គការស្បៀងអាហារ និងកសិកម្ម បាននិយាយនៅរបាយការណ៍នេះថា «នៅត្រឹមកម្រិតតម្លៃសន្ទស្សន៍នេះ បានន័យថា តម្លៃអង្ករស្ថិតនៅទាបជាងតម្លៃក្នុងឆ្នាំ២០២៤ ចំនួន១៩,៧ភាគរយ និងនៅកម្រិតទាបបំផុត ចាប់តាំងពីខែមេសា ឆ្នាំ២០១៧។ សម្រង់តម្លៃអង្ករគ្រាប់វែងបានធ្លាក់ចុះមកត្រឹម៩៨,៥ពិន្ទុ ខណៈពេលតម្លៃអង្ករក្រអូបបានធ្លាក់ចុះមកត្រឹម៩២,៥ពិន្ទុ។ ផ្ទុយទៅវិញ តម្លៃអង្ករគ្រាប់ខ្លី បានកើនឡើងដល់៩២,៧ពិន្ទុ។ ចំណែកតម្រូវការអង្ករដំណើបរបស់ប្រទេសចិន បានជំរុញឱ្យតម្លៃអង្ករនេះកើនឡើងដល់៩៥,៧ពិន្ទុ។ អង្គការស្បៀងអាហារ និងកសិកម្ម បាននិយាយទៀតថា សម្រង់តម្លៃអង្ករគ្រាប់វែងសម្រាប់ខែវិច្ឆិកា ឆ្នាំ២០២៥នេះ​ ត្រូវបានបូកបញ្ចូលគ្នាក្នុងចំណោមសម្រង់តម្លៃអង្ករនៅក្នុងប្រទេសអាស៊ីមួយចំនួន ដែលបានចាត់វិធានការ ដើម្បីរក្សាស្ថិរភាពតម្លៃ និងដំណើរការផ្គត់ផ្គង់តម្រូវការអង្ករក្នុងស្រុក។ […]

image_2025-12-10_08-56-59
ជប៉ុនចង់កែច្នៃអំពៅហ្វីលីពីនសម្រាប់ផលិតជីវអេតាណុល នាពេលអនាគត

ម៉ានីល៖ ជប៉ុនកំពុងតែសម្លឹងមើលសក្តានុពលរបស់កសិករប្រទេសហ្វីលីពីន ដើម្បីធ្វើជាដៃគូដ៏ល្អក្នុងការអភិវឌ្ឍប្រភពជីវអេតាណុលថ្មី ស្របពេលរដ្ឋាភិបាលជប៉ុនកំពុងតែបង្កើនកិច្ចសហការស្រាវជ្រាវផ្នែកបច្ចេកវិទ្យាកែច្នៃអំពៅ និងការផលិតឥន្ធនៈបញ្ចេញកាបូនទាប។ ថ្លែងនៅក្នុងសិក្ខាសាលា ស្តីពីការអភិវឌ្ឍប្រកបដោយចីរភាពនៃការដាំដុះអំពៅ កាលពីដើមខែធ្នូ ឆ្នាំ២០២៥នេះ ឯកអគ្គរាជទូតជប៉ុនប្រចាំប្រទេសហ្វីលីពីន លោក អេនដូ កាហ្សួយ៉ា (Endo Kazuya) បានមានប្រសាសន៍ថា រដ្ឋាភិបាលជប៉ុនមើលឃើញសក្តានុដ៏សំខាន់សម្រាប់ពលរយៈពេលវែងនៅក្នុងវិស័យអំពៅរបស់ប្រទេសជប៉ុន។ លោកបានមានប្រសាសន៍ថា «ខ្ញុំសង្ឃឹមយ៉ាងមុតមាំថា ភាពជោគជ័យនៃគម្រោងនេះនឹងបង្កើតលទ្ធផលល្អយូរអង្វែង តាមរយៈការពង្រឹងសន្តិសុខស្បៀង ការជំរុញភាពធន់ផ្នែកកសិកម្ម និងលើសពីនេះទៅទៀត ការលើកកម្ពស់កសិករ និងសហគមន៍របស់យើង»។ លោកមានប្រសាសន៍បែបនេះ​ ដោយសំដៅទៅលើកិច្ចខិតខំប្រឹងប្រែងសហការស្រាវជ្រាវអស់រយៈពេលប្រាំឆ្នាំរវាងជប៉ុន និងហ្វីលីពីន ដែលដឹកនាំដោយសាកលវិទ្យាល័យ និងស្ថាប័នក្នុងស្រុករបស់ជប៉ុន។ រដ្ឋបាលគ្រប់គ្រងស្កររបស់ហ្វីលីពីន បានចុះហត្ថលេខាលើកិច្ចព្រមព្រៀងជាមួយសាកលវិទ្យាល័យតូក្យូ កាលពីខែមីនា ឆ្នាំ២០២៥ ដើម្បីជំរុញការស្រាវជ្រាវអំពីគុណភាពអំពៅជាក់ស្តែង​របស់ហ្វីលីពីន។ ភាពជាដៃគូនេះមានគោលបំណងអភិវឌ្ឍបច្ចេកវិទ្យាថ្មីៗ កែលម្អប្រព័ន្ធ និងស្វែងយល់ពីរបៀប ដែលអំពៅអាចផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ដល់ឧស្សាហកម្មផ្សេងៗ រួមទាំងការផលិតជីវអេតាណុលផងដែរ។ ឯកអគ្គរាជទូតជប៉ុនប្រចាំប្រទេសហ្វីលីពីន បានមានប្រសាសន៍ទៀតថា ការសិក្សាជាបន្តបន្ទាប់លើពូជអំពៅ ដែលធន់នឹងអាកាសធាតុ បច្ចេកទេសដាំដុះល្អ និងការបំប្លែងអំពៅទៅជាអេតាណុលមានគុណភាពល្អ អាចជួយបង្កើនផលិតភាពស្ករអំពៅនៅក្នុងប្រទេសហ្វីលីពីន ស្របពេលប្រទេសជប៉ុនកំពុងតែកសាងមូលដ្ឋានគ្រឹះសម្រាប់បង្កើតខ្សែសង្វាក់តម្លៃថ្មី ដែលផ្តោតលើការនាំចេញ។ លោកបានបន្ថែមថា អ្នកស្រាវជ្រាវជប៉ុនក៏កំពុងធ្វើការជាមួយភ្នាក់ងារហ្វីលីពីន ដើម្បីរៀបចំផែនទីពង្រីកតំបន់ដាំដុះអំពៅ សម្រាប់ផ្គត់ផ្គង់ជាវត្ថុធាតុដើមដល់ខ្សែសង្វាក់ជីវអេតាណុល និងដើម្បីវាយតម្លៃការចូលរួមរបស់កសិករខ្នាតតូច នៅក្នុងកិច្ចសន្យាផ្គត់ផ្គង់អំពៅនាពេលអនាគត។ […]

image_2025-12-09_16-20-06
ការនាំចេញផ្លែស្ត្របឺរីរបស់កូរ៉េខាងត្បូង កើនឡើងនៅអាស៊ីអាគ្នេយ៍

សេអូល៖ ការនាំចេញផ្លែស្ត្របឺរីរបស់ប្រទេសកូរ៉េខាងត្បូង កាលពីឆ្នាំ២០២៤ បានដឹកជញ្ជូនទៅក្រៅប្រទេសមានតម្លៃទំហំទឹកប្រាក់សរុបប្រហែល៩៩,៣ពាន់លានវ៉ុន ស្មើនឹង៧៤,៨លានដុល្លារ ដែលជាប់ចំណាត់ថ្នាក់ផ្លែស្ត្របឺរីលំដាប់លេខមួយ ក្នុងចំណោមទំនិញនាំចេញកសិកម្មរបស់កូរ៉េ។ ទីផ្សារតំបន់អាស៊ីអាគ្នេយ៍ មានបានស្រូបយកចំនួន៩០ភាគរយនៃបរិមាណនាំចេញ ហើយនៅតែរក្សាបានជាទីផ្សារធំចម្បងគេ ក្នុងនោះប្រទេសសិង្ហបុរី វៀតណាម និងប្រទេសឥណ្ឌូនេស៊ី បានចាត់ទុកផ្លែស្ត្របឺរីរបស់កូរ៉េខាងត្បូង ជាផលិតផលកសិកម្មលំដាប់ខ្ពស់។ នៅទូទាំងពិភពលោក ប្រទេសនាំចេញផ្លែស្ត្របឺរីធំជាងគេបំផុត គឺប្រទេសម៉ិកស៊ិក អេស្ប៉ាញ និងសហរដ្ឋអាម៉េរិក។ ទោះបីជាយ៉ាងណាក៏ដោយ កំណើនតម្រូវការនៅទីផ្សារអាស៊ីអាគ្នេយ៍ ក៏មាននិន្នាការពេញចិត្តលើការផ្គត់ផ្គង់របស់កូរ៉េខាងត្បូង។ អ្នកនាំចេញផ្លែស្ត្របឺរីកូរ៉េខាងត្បូង​ បាននិយាយថា «ផ្លែស្ត្របឺរីដាំមិនលូតលាស់ល្អទេ​នៅក្នុងតំបន់អាស៊ីអាគ្នេយ៍ទេ។ ចំណែកនៅសហរដ្ឋអាម៉េរិក និងអូស្ត្រាលី ស្ត្របឺរី ត្រូវបានដាំដុះនៅតាមចម្ការក្នុងវាលស្រែ ដូច្នេះគុណភាពគុណភាពផ្លែស្ត្របឺរី មិនដូចគ្នាទេ។ ប៉ុន្តែ មិនអាចប្រៀបបានទេ ចំពោះគុណភាព និងជាតិផ្អែមរបស់ផ្លែស្ត្របឺរីប្រទេសកូរ៉េខាងត្បូង»។ ផ្លែស្ត្របឺរី នាំចេញនាបច្ចុប្បន្នរបស់កូរ៉េខាងត្បូង គឺជាផលិតផលផ្លែស្ត្របឺរីរបស់ពូជទើបបង្កាត់ក្នុងស្រុក ដែលបានចាប់ផ្តើមបង្កើតនៅដើមទសវត្សរ៍ឆ្នាំ២០០០ ដែលនៅពេលនោះ៩០ភាគរយនៃផ្លែស្ត្របឺរី ដែលផលិតបាននៅក្នុងប្រទេសកូរ៉េ គឺជាពូជស្ត្របឺរីរបស់ជប៉ុន ឈ្មោះថា អាគីហ៊ីមេ (Akihime)។ ប៉ុន្តែ នៅពេលប្រទេសជប៉ុនស្វះស្វែងប្រឹងទាមទារថ្លៃសួយសារអាករពីប្រទេសកូរ៉េ អំពីពូជស្ត្របឺរីរបស់ជប៉ុន ឈ្មោះថា អាគីហ៊ីមេ​ ពេលនោះស្ថាប័នស្រាវជ្រាវរបស់កូរ៉ បានពន្លឿនកម្មវិធីបង្កាត់ពូជថ្មី ដែលជាពូជរបស់ខ្លួន។ ក្រុមអ្នកស្រាវជ្រាវ […]

cover image
ធនាគារពិភពលោក៖ សេដ្ឋកិច្ចកម្ពុជា នៅក្នុងឆ្នាំ២០២៥នេះ ត្រូវបានព្យាករណ៍ថា នឹងមានកំណើន៤,៨ភាគរយ

ដោយ ហៃ សីណា​ ភ្នំពេញ៖ សេដ្ឋកិច្ចរបស់កម្ពុជា នៅក្នុងឆ្នាំ២០២៥នេះ ត្រូវបានព្យាករថា នឹងមានកំណើន៤,៨ភាគរយ គឺធ្លាក់ចុះពី៦ភាគរយនៅឆ្នាំ២០២៤ ដោយសារសភាពការណ៍ប្រឈមខាងក្នុង និងក្រៅស្រុក បានដាក់សម្ពាធលើសកម្មភាពសេដ្ឋកិច្ច។ គោលនយោបាយសារពើពន្ធ និងរូបិយវត្ថុប្រកបដោយការប្រុងប្រយ័ត្ន អមដោយ កំណែទម្រង់រចនាសម្ព័ន្ធចំគោលដៅច្បាស់លាស់ នឹងបន្តមានមុខងារសំខាន់ចាំបាច់ ដើម្បីទប់ទល់នឹងការធ្លាក់ចុះនេះ និងពង្រឹងភាពធន់របស់សេដ្ឋកិច្ចទៅថ្ងៃមុខ។ របាយការណ៍បច្ចុប្បន្នភាពសេដ្ឋកិច្ចកម្ពុជា សម្រាប់ខែធ្នូ ឆ្នាំ២០២៥ ដែលមានចំណងជើងថា ជម្នះការប្រឈម ធ្វើការពិនិត្យមើលថាតើការធ្លាក់ចុះ នៃវិស័យអចលនទ្រព្យ ការរំខាននៅតាមព្រំដែន និងការរឹតបន្តឹងពាណិជ្ជកម្មថ្មីៗ កំពុងមានសម្ពាធដូចម្តេចខ្លះទៅលើកំណើនសេដ្ឋកិច្ច។ ការធ្លាក់ចុះនៃទីផ្សារអចលនទ្រព្យ បានធ្វើឱ្យតម្រូវការក្នុងស្រុក និងសកម្មភាពសំណង់ធ្លាក់ចុះ ខណៈពេលភាពតានតឹងនៅតាមព្រំដែនបានបង្អាក់សកម្មភាពក្នុងទីផ្សារការងារ និងក្នុងវិស័យទេសចរណ៍។ លោកស្រី  តានីញ៉ា មីយើ ​ (Tania Meyer) នាយិកាធនាគារពិភពលោកប្រចាំនៅកម្ពុជា បានថ្លែងថា «ប្រទេសកម្ពុជាកំពុងឆ្លងកាត់ដំណាក់កាលដ៏លំបាកមួយ ដោយជួបបញ្ហាប្រឈមក្នុងស្រុក និងមកពីខាងក្រៅផ្ទួនៗគ្នា»។ លោកស្រីបន្ថែមទៀតថា «វិធានការការពារដ៏រឹងមាំ និងកំណែទម្រង់ចំគោលដៅ អាចជួយប្រទេសឱ្យទប់ទល់នឹងសម្ពាធ ដែលកំពុងមានមកលើសេដ្ឋកិច្ច។ ការការពារគ្រួសារងាយរងគ្រោះ រួមទាំងអ្នកទើបនឹងវិលត្រឡប់ចូលស្រុកវិញ គឺជាកិច្ចការ ចាំបាច់ណាស់ ។ […]

កាលវិភាគផ្សព្វផ្សាយ