ហាណូយ៖ សកម្មភាពក្លែងបន្លំអង្ករវៀតណាម ដែលធ្លាប់ឈ្នះក្នុងការប្រកួតប្រជែងអង្ករល្អបំផុតរបស់ពិភពលោក ក្នុងឆ្នាំ២០១៩ ពេលនេះអង្ករច្រកថង់ទម្ងន់ប្រាំគីឡូក្រាម កំពុងតែចែកចាយពេញផ្ទៃប្រទេសវៀតណាម ដោយលក់ក្នុងតម្លៃទាបជាងអង្ករពិតប្រាកដ។
យោងតាមការចេញផ្សាយព្រោងព្រាតរបស់សារព័ត៌មានវៀតណាម បានឱ្យដឹងថា នៅតាមផ្សារក្នុងទីក្រុងហូជីមិញ អង្ករក្លែងក្លាយមានស្លាកយីហោ ធីអេស២៥ “ST25” មានដាក់តាំងលក់ក្នុងតម្លៃប្រហែល១៤ ០០០ដុង ឬស្មើនឹង៥,៣៧ដុល្លារ ក្នុងមួយថង់ទម្ងន់ប្រាំគីឡូក្រាម ធៀបនឹងតម្លៃ២២៥ ៥០០ដុង ឬស្មើនឹង៨,៦០ដុល្លារ សម្រាប់ផលិតផលអង្ករពិត។
ស្ត្រីអ្នកលក់ក្លែងក្លាយម្នាក់បាននិយាយថា គាត់ទិញអង្ករក្លែងក្លាយពីអ្នកលក់នៅតំបន់ដីសណ្តទន្លេមេគង្គ ហើយមិនដែលចាប់អារម្មណ៍អំពីប្រភពដើមនៃអង្ករឡើយ។
អ្នកស្រីមិនអាចផ្តល់ភស្តុតាងនៃប្រភពដើមរបស់អង្ករក្លែងក្លាយនេះឡើយ។ ចំណែកអ្នកលក់មួយចំនួនទៀត នៅក្នុងទីក្រុងហូជីមិញ ក៏និយាយដូចៗគ្នាដែរ ដោយមិនអាចបញ្ជាក់ពីប្រភពអង្កររបស់ខ្លួនថា ជាអង្ករពិតប្រាកដ ឬក្លែងក្លាយនោះដែរ។
នៅតាមបណ្តាហាងលក់អង្ករផ្សេងទៀត ដែលមានលក់អង្ករច្រកថង់ទម្ងន់ប្រាំគីឡូក្រាម មានស្លាកយីហោ អេសធី២៥ ស្ទើរតែដូចគ្នាបេះបិទទៅនឹងអង្ករពិតដោយប្លែកតែអក្សរមួយតួប៉ុណ្ណោះ ដែលគេដូរសម្រាប់បោកអ្នកទិញ។
ថង់អង្ករក្លែងក្លាយក៏មានត្រាប្រឆាំងនឹងការក្លែងបន្លំ និងមានលេខ QR កូដ សម្រាប់សម្គាលើផលិតផលស្រដៀងនឹងរបស់ពិតដែរ។
ដើម្បីទាក់ទាញចំណាប់អារម្មណ៍អំពីភាពត្រឹមត្រូវ ចំណែកថង់អង្ករផ្សេងទៀតមានប្រើស្លាកសម្គាល់ភូមិសាស្ត្រ ដូចជាឈ្មោះ សុកចាង “Soc Trang” – សំដៅទៅលើទីតាំងប្រភពអង្ករ អេសធី២៥ ពិតប្រាកដ ដែលត្រូវបានដាំ និងជាប្រភេទអង្ករល្អបំផុតរបស់ពិភពលោក។
ចំណែកនៅទីក្រុងហាណូយវិញ នាពេលថ្មីៗនេះ ភ្នាក់ងារគ្រប់គ្រងទីផ្សារអង្ករ បានរកឃើញការក្លែងបន្លំស្រដៀងគ្នានេះដែរ ហើយអង្ករក្លែងក្លាយ អេសធី២៥ រាប់រយថង់ត្រូវបានរឹបអូសយកពីទីផ្សារមួយចំនួន។
ផលិតផលអង្ករ និងម៉ាកយីហោ អេសធី២៥ ត្រូវបានបង្កើតឡើងដោយលោក ហូ គង់គួ (Ho Quang Cua) ដែលជាវិស្វករ និងរួមជាមួយសហការីរបស់គាត់ ធ្លាប់បានឈ្នះពានរង្វាន់លេខ១ ក្នុងការប្រកួតប្រជែងអង្ករល្អបំផុតរបស់ពិភពលោក នៅប្រទេសហ្វីលីពីន ក្នុងឆ្នាំ២០១៩ និងក្រោយមកបានជាប់ចំណាត់ថ្នាក់លេខ២ ក្នុងការប្រកួតប្រជែងអង្ករ នៅសហរដ្ឋអាម៉េរិក ក្នុងឆ្នាំ២០២០។
សហគ្រាសឯកជនឈ្មោះ ហូ គង់ជី (Ho Quang Tri) ដែលជាកម្មសិទ្ធិរបស់គ្រួសារលោក ហូ គង់គួ ជាម្ចាស់សិទ្ធិចែកចាយផ្តាច់មុខនៅទូទាំងពិភពលោក សម្រាប់អង្ករដ៏ល្អនេះ។
អ្នកលក់អង្ករម្នាក់ ដែលទទួលបានអាជ្ញាប័ណ្ណស្របច្បាប់ពីសហគ្រាស ហូ គង់ជី បាននិយាយថា «យើងលក់អង្ករក្នុងតម្លៃដើម ហើយត្រូវបាននិយាយថា យើងលក់ថ្លៃ រីឯអ្នកផ្សេងទៀតលួចលាយអង្ករ ឬប្រើអង្ករអេសធី២៥ ក្លែងក្លាយ បែរជាគេពេញចិត្តដោយសារតែតម្លៃទាបជាង»។
សហគ្រាសឯកជន ហូ គង់ជី បានដាក់ពាក្យបណ្តឹងម្តងហើយម្តងទៀតទៅកាន់អគ្គនាយកដ្ឋានគ្រប់គ្រងទីផ្សាររបស់ក្រសួងឧស្សាហកម្ម និងពាណិជ្ជកម្មវៀតណាម ដើម្បីសុំជួយការពារម៉ាកយីហោ អេសធី២៥របស់ខ្លួន។
នៅលើគេហទំព័ររបស់សហគ្រាស ហូ គង់ជី បានរាយបញ្ជីឈ្មោះអ្នកចែកចាយអង្ករ ដែលមានអាជ្ញាប័ណ្ណអនុញ្ញាតជាង២០០ទីតាំង នៅទូទាំងប្រទេសវៀតណាម ដើម្បីណែនាំអ្នកទិញអង្ករពិត។
អ្នកបង្កើតអង្ករ ឈ្មោះ ហូ គង់គួ បានសរសេរសារនៅលើគេហទំព័រថា «ការក្លែងបន្លំមិនត្រឹមតែធ្វើឲ្យប៉ះពាល់ដល់អាជីវកម្មប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែក៏ធ្វើឲ្យខូចកេរ្តិ៍ឈ្មោះយីហោជាតិរបស់វៀតណាមផងដែរ»។
សារដដែលនេះបាននិយាយថា ការលុបបំបាត់ការក្លែងបន្លំនៅតែជាបញ្ហាប្រឈម ដោយខ្វះការប្រុងប្រយ័ត្នក្នុងចំណោមអតិថិជន។
ម៉ាកយីហោអង្ករ អេសធី២៥ រួមទាំងនិមិត្តសញ្ញា អុងគួ “Ong Cua” ឬលោក គួ ត្រូវបានការពារនៅក្នុងប្រទេសវៀតណាម សហរដ្ឋអាម៉េរិក អូស្ត្រាលី និងនៅក្នុងប្រទេសនូវែលសេឡង់៕