បាងកក៖ នាយកដ្ឋានបសុសត្វថៃ បានព្រមានកសិករ ឱ្យប្រយ័ត្នប្រយែងជំងឺអង់ត្រាក់ ឬហៅថា ពិសធ្យូង ក្រោយរកឃើញអ្នកជំងឺទី១ នៅខេត្តមុដាហាន រួមទាំងត្រៀមផ្តល់ការណែនាំការពារជំងឺ និងដាក់វិធានការទប់ស្កាត់ជំងឺអង់ត្រាក់លើសត្វក្នុងតាមតំបន់សហគមន៍។
គួរបញ្ជាក់ថា មេរោគអង់ត្រាក់ (Anthrax) រឺហៅម្យ៉ាងទៀតថា ពិសធ្យូង គឺជាជំងឺឆ្លងពីសត្វគោ ក្របី
ពពែ និងចៀម។ វាជាជំងឺឆ្លងដ៏ធ្ងន់ធ្ងរពីសត្វទៅមនុស្ស ដែលបង្កឡើងដោយបាក់តេរី ឈ្មោះ បាស៊ីលុស អង់ត្រាស៊ីស (Bacillus anthracis) ក្រោយពីអ្នកដែលបរិភោគសាច់គោឆៅមានផ្ទុកជំងឺនេះ ហើយបន្ទាប់ពីឆ្លងមេរោគនេះ បានប្រហែល១ ទៅ៥ថ្ងៃ អ្នកជំងឺនឹងមានរោគសញ្ញាគ្រុនក្តៅ ក្អួត ចង្អោរ ឈឺពោះធ្ងន់ធ្ងរ ដកដង្ហើមខ្លី ពិបាកដកដង្ហើម។ ចំណែកក្នុងករណីរោគសញ្ញាមានសភាពធ្ងន់ធ្ងរ នោះ៨០ភាគរយនៃអ្នកជំងឺអាចស្លាប់ថែមទៀតផង។
បសុពេទ្យ លោក ប៊ុនយ៉ាក្រីត ពីនប្រាក់ស៊ុង (Boonyakrit Pinprasong) អគ្គនាយករង នៃនាយកដ្ឋានអភិវឌ្ឍន៍បសុសត្វថៃ បាននិយាយថា បច្ចុប្បន្នមានរបាយការណ៍បញ្ជាក់អំពីអ្នកជំងឺ អង់ត្រាក់ នៅក្នុងស្រុកដនតាន ខេត្តមុដាហាន បន្ទាប់ពីអ្នកជំងឺបានមកព្យាបាលនៅមន្ទីរពេទ្យ។ រោគសញ្ញារបស់អ្នកជំងឺមានរបួសនៅដៃស្តាំ រីកកូនកណ្តុរនៅក្លៀកខាងស្តាំ បន្ទាប់ពីអ្នកជំងឺបានបរិភោគសាច់គោឆៅ។
លោកបាននិយាយថា ស្ថានភាពបច្ចុប្បន្នពីការតាមដាន និងស្វែងរកជំងឺ ពុំបានរកឃើញការស្លាប់របស់សត្វពាហនៈខុសប្រក្រតីនៅក្នុងតំបន់នោះទេ។ នាយកដ្ឋានបសុសត្វបានប្រមូលសំណាកសាច់ក្រក និងស្បែកក្រៀមរបស់ជ្រូក និងគោ។ ដោយឡែកសាច់ ឈាម និងលាមកគោនៅតាមសត្តឃាត ក៏ត្រូវបានគេបញ្ជូនទៅពិនិត្យនៅមជ្ឈមណ្ឌលស្រាវជ្រាវ និងអភិវឌ្ឍន៍បសុព្យាបាល នាភូមិភាគឦសាន នៃខេត្តខនកេន។
តាមរយៈការផ្ទុះឡើងនៃជំងឺដ៏គ្រោះថ្នាក់នេះ មន្ទីរអភិវឌ្ឍន៍បសុសត្វបានអនុវត្តវិធានការទប់ស្កាត់ជំងឺអង់ត្រាក់លើសត្វក្នុងខេត្តមុដាហាន មួយចំនួនដូចជា ទី១ ដាក់សត្វសង្ស័យមានជំងឺឱ្យនៅដាច់ពីគេ និងសង្កេតមើលរោគសញ្ញារបស់សត្វក្នុងហ្វូង។ ចាក់ថ្នាំអង់ទីប៊ីយោទិចយ៉ាងហោចណាស់៣-៥ថ្ងៃ ក្នុងករណីសត្វដែលសង្ស័យឆ្លងជំងឺអង់ត្រាក់។ ទី២-ស្នើសុំកិច្ចសហការទប់ស្កាត់ការផ្លាស់ទីសត្វក្នុង ឬក្រៅតំបន់។ ទី៣ ហាមនាំគោក្របី ទៅរកចំណីតាមតំបន់វាស្មៅ ឬប្រភពទឹក ឬតំបន់គួរឱ្យសង្ស័យ។ ទី៤ ចាក់ថ្នាំបង្ការរោគដល់សត្វពាហនៈ និងទី៥សម្លាប់មេរោគនៅតាមសត្វឃាតដើម្បីបង្ការ និងទប់ស្កាត់ជាមុន។
ក្រសួងសុខាភិបាលថៃបានណែនាំឱ្យ ជៀសវាងការប៉ះពាល់ជាមួយគោ ក្របី ពពែ និងចៀម។ ក្រៅពីនេះត្រូវលាងដៃ និងសម្អាតរាងកាយបន្ទាប់ពីប៉ះពាល់សត្វ ព្រមជាមួយគ្នា ត្រូវចេះជ្រើសរើសទទួលទានសាច់ ដែលមានសុវត្ថិភាព ឬបញ្ជាក់ពីបសុសត្វជាដើម។
បាក់តេរី បាស៊ីលុស អង់ត្រាស៊ីស គឺជាភា្នក់ងារបង្កើតឱ្យមានជំងឺអង់ត្រាក់ ដែលជាជំងឺដ៏កាចសាហាវកើតឡើងចំពោះសត្វចិញ្ចឹម និងជួនកាលឆ្លងទៅមនុស្សផងដែរ។ បាក់តេរីនេះត្រូវបានរកឃើញដោយគ្រូពេទ្យអាល្លឺម៉ង់ ឈ្មោះ រ៉ូបើត គុច (Robert Koch) នៅក្នុងឆ្នាំ១៨៧៦ ហើយបានក្លាយជាបាក់តេរីដំបូងគេដែលត្រូវបានបង្ហាញដោយពិសោធន៍ថា ជាមេរោគ៕