អន្តរជាតិ៖ ប្រទេសឥណ្ឌូនេស៊ីកំពុងកំណត់ទិសដៅរបស់ខ្លួន ដោយយកសហរដ្ឋអាម៉េរិកជាគោលដៅនាំចេញដ៏មានសក្តានុពលសម្រាប់ផលិតកម្មស៊ុត ដែលបានកើនឡើងលើសពីចំនួន ២៨៨,៧ពាន់តោន ឬប្រហែល៥០០០លានស៊ុតក្នុងមួយខែ។
យោងតាមការចុះផ្សាយរបស់ Philippine News បានឱ្យដឹងថា ក្រសួងកសិកម្មឥណ្ឌូនេស៊ី បានប្រកាសពីការត្រៀមរបស់ខ្លួនក្នុងការនាំចេញប្រចាំខែនូវស៊ុតមាន់ចំនួន១,៦លានស៊ុត ក្នុងមួយខែទៅកាន់សហរដ្ឋអាម៉េរិក ដែលតម្លៃស៊ុតបានកើនឡើងដោយសារតែកង្វះការផ្គត់ផ្គង់ដែលបណ្តាលមកពីការផ្ទុះឡើងនៃជំងឺផ្តាសាយបក្សី។
លោក អាហ្គុង ស៊ូហ្កានដា (Agung Suganda) អគ្គនាយកការចិញ្ចឹមសត្វ និងសុខភាពសត្វ បានមានប្រសាសន៍ថា ជាមួយនឹងការផលិតលើសនេះ ប្រទេសឥណ្ឌូនេស៊ី មានសក្តានុពលខ្លាំងក្នុងការផ្គត់ផ្គង់ស៊ុតដល់ប្រទេស ដែលកំពុងជួបប្រទះការរំខានដល់ការផលិតដោយសារតែការផ្ទុះឡើងនៃជំងឺផ្តាសាយបក្សី រួមទាំងសហរដ្ឋអាម៉េរិកផងដែរ។
លោកបានកត់សម្គាល់ថា សហរដ្ឋអាម៉េរិកត្រូវបានគេរាយការណ៍ថា កំពុងជួបប្រទះឱនភាពផលិតកម្ម ដែលនាំឱ្យតម្លៃស៊ុតកើនឡើង។ ចំណែកគោលដៅនាំចេញដំបូងរបស់ប្រទេសឥណ្ឌូនេស៊ីមានចំនួន១,៦លានស៊ុតក្នុងមួយខែ។
កន្លងមក ប្រទេសឥណ្ឌូនេស៊ី បាននាំចេញស៊ុតទៅកាន់ប្រទេសសិង្ហបុរី និងអារ៉ាប់រួម ដោយឥណ្ឌូណេស៊ីគ្រោងនឹងអនុវត្តតាមស្តង់ដារសុវត្ថិភាពចំណីអាហារដ៏តឹងរឹង ដែលកំណត់ដោយរដ្ឋបាលចំណីអាហារ និងឱសថសហរដ្ឋអាម៉េរិក។
លោក អាហ្គុង ស៊ូហ្កានដា បានឱ្យដឹងថាទៀតថា «ស៊ុតដែលត្រូវនាំចេញត្រូវតែមានគុណភាពខ្ពស់ គ្មានមេរោគ Salmonella និងគ្មានសំណល់ថ្នាំអង់ទីប៊ីយោទិច ដើម្បីអនុលោមតាមស្តង់ដារសុវត្ថិភាពចំណីអាហារ ដែលកំណត់ដោយរដ្ឋបាលចំណីអាហារ និងឱសថសហរដ្ឋអាម៉េរិក។ ការនាំចេញនឹងត្រូវបានធ្វើឡើងដោយមិនរំខានដល់ការផ្គត់ផ្គង់ និងស្ថិរភាពតម្លៃនៅក្នុងទីផ្សារក្នុងស្រុក»។
នៅឆ្នាំនេះ ផលិតកម្មស៊ុតរបស់ប្រទេសឥណ្ឌូនេស៊ី ត្រូវបានគេប៉ាន់ប្រមាណថា នឹងឈានដល់ ៦,៥លានតោន ធៀបនឹងតម្រូវការ៦,២លានតោន កាលពីឆ្នាំមុន។
តួលេខនេះនៅតែអាចមានការកើនឡើងថែមទៀយ ដោយសាររដ្ឋាភិបាលឥណ្ឌូណេស៊ីកំពុងជួយដល់ម្ចាស់អាជីវកម្មក្នុងការបំពេញតាមស្តង់ដារនាំចេញ ដោយចាប់ផ្តើមពីគុណភាព និងសុវត្ថិភាពរហូតដល់ការតាមដានផលិតផល។
ប្រធានសមាគមបង្កាត់ពូជមាន់ ឥណ្ឌូនេស៊ី លោក អាម៉ាដ ដូវ៉ាមី (Ahmad Dawami) បានសម្តែងការគាំទ្រយ៉ាងពេញទំហឹងចំពោះផែនការនាំចេញស៊ុតទៅកាន់សហរដ្ឋអាម៉េរិក។ លោកបានបន្តថា សមត្ថភាពផលិតរបស់ឥណ្ឌូនេស៊ី អនុញ្ញាតឱ្យមានការនាំចេញស៊ុតរហូតដល់ ១៦០លានស៊ុតក្នុងមួយខែ ដោយមិនប៉ះពាល់ដល់តម្រូវការក្នុងស្រុក៕