កសិករនៅបាត់ដំបងដាំស្អំលើផ្ទៃដីជិតមួយហិកតាអាចរកបានប្រាក់ចំណូលជិតមួយម៉ឺនដុល្លារក្នុងមួយឆ្នាំ

បាត់ដំបង៖ លោក ថន សំប៊ុន អាយុ៤៨ឆ្នាំ​ ជាកសិករ រស់នៅភូមិតាក្រី ឃុំតាក្រី ស្រុកកំរៀង ខេត្តបាត់ដំបងក្នុង បានចាប់យកមុខរបរដាំដំណាំស្អំលើដីទំហំមួយហិកតា តាំងឆ្នាំ២០១៩រហូតមកដល់សព្វថ្ងៃនេះ ដោយមិនព្រួយបារម្ភអំពីតម្លៃលក់ទីផ្សារនោះទេ ទោះបីពេលខ្លះមានការប្រែប្រួលតម្លៃក៏ដោយ ក៏នូវតែបានប្រាក់ចំណេញ ជួយឱ្យគ្រួសារមានលទ្ធភាពរកប្រាក់ចំណេញបានជិតមួយម៉ឺនដុល្លារក្នុងមួយឆ្នាំ។

លោក ថន សំប៊ុន បានអះអាងថា «ក្នុងឆ្នាំ២០២៤កន្លងមកនេះ យើងប្រមូលផលត្រួយស្អំយកទៅលក់ឱ្យឈ្មួញនៅទីផ្សារបានប្រាក់ជិតមួយម៉ឺនដុល្លារ ហើយប្រាក់ចំណូលនេះមានកម្រិតខ្ពស់បើប្រៀបធៀបទៅនិងការធ្វើស្រែក៏ដូចជាការដាំដុះដំណាំមួយចំនួននាពេលសព្វថ្ងៃ»។

បើតាមលោក ថន សំប៊ុន, កាលឆ្នាំ២០២៤កន្លងទៅ សម្រាប់ត្រួយស្អំមួយគីឡូក្រាមអាចលក់បានថ្លៃដល់១៣ ០០០រៀល នៅពេលទីផ្សារមានតម្រូវការខ្ពស់ និងការផ្គត់ផ្គង់មានចំនួនតិចតួច ហើយនៅពេលការផ្គត់ផ្គង់មានច្រើនតម្រូវការមានតិច ត្រួយស្អំលក់បានថ្លៃតែ២០០០រៀល។

ទោះបីតម្លៃស្អំធ្លាក់ថ្លៃមកនៅត្រឹម២០០០រៀលក៏ដោយ សម្រាប់លោក​ ថន សំប៊ុន នៅតែទទួលបានប្រាក់ចំណេញ ព្រោះនៅក្នុងរដូវកាលប្រមូលផលស្អំធ្លាក់ថ្លៃនេះ លោកមិនបានចំណាយប្រាក់ទៅលើការថែទាំបូមទឹកស្រោចស្រពនោះទេ ព្រោះជារដូវភ្លៀង ។

ចំណែកអ្នកស្រី ពេជ្រ វ៉ាន់នី​ ត្រូវប្រពន្ធរបស់លោក ថន សំប៊ុន បានឱ្យដឹងថា តម្លៃស្អំបោះដុំទៅលើទីផ្សារក្នុងតំបន់ កាលខែមករា ឆ្នាំ២០២៥ មួយគីឡូក្រាមបានថ្លៃ១២០០០រៀល, នៅខែកុម្ភៈលក់បានថ្លៃ៨០០០រៀល ហើយនៅខែមីនាលក់បានថ្លៃចន្លោះពី៣៥០០រៀលទៅ៤០០០រៀលក្នុងមួយគីឡូក្រាម។

លោក ថន សំប៊ុន បញ្ជាក់ថា «ដំណាំស្អំនេះមានសារសំខាន់សម្រាប់គ្រួសារ ព្រោះវាផ្តល់ប្រាក់ចំណូលឱ្យយើងបានរៀងរាល់ថ្ងៃនៅពេលយើងធ្វើការថែទាំបានល្អ។  ជាក់ស្តែងក្នុងមួយថ្ងៃយើងអាចប្រមូលចំណូលពីការលក់ត្រួយស្អំបានប្រមាណ២០ម៉ឺនរៀល ហើយប្រាក់ចំណូលនេះវាអាចទ្រទ្រង់ការចំណាយប្រចាំថ្ងៃរបស់គ្រួសារបានដោយពុំចាំបាច់ព្រួយបារម្ភ»៕


7be7bb1bb5cd5a62dfbee856d7f7b5bcf2777b2b38a29bcae95869971f5a7eb9 (1)
សិង្ហបុរី និងវៀតណាម ចុះហត្ថលេខាលើកិច្ចព្រមព្រៀងពាណិជ្ជកម្មអង្ករ ប្រកបដោយនិរន្តរភាព

ទីក្រុងជឿងជូ៖ សិង្ហបុរី និងវៀតណាម កាលថ្ងៃទី៣០ ខែតុលា​ ឆ្នាំ២០២៥ បានចុះហត្ថលេខាលើកិច្ចព្រមព្រៀងមួយ ដែលវៀតណាមនឹងគាំទ្រការនាំចេញអង្ករក្នុងបិរមានគ្មានដែនកំណត់ ដែលបានព្រមព្រៀងគ្នាទៅវិញទៅមក ក្នុងការនាំចេញទៅកាន់ប្រទេសសិង្ហបុរីតាមពាក្យ នៅពេលមានការស្នើសុំពីរដ្ឋាភិបាល។ បើតាមការចុះផ្សាយរបស់សារព័ត៌មាន channel news asia បានឱ្យដឹងថា អនុស្សរណៈនៃកិច្ចសហប្រតិបត្តិការលើពាណិជ្ជកម្មអង្ករ ត្រូវបានចុះហត្ថលេខានៅក្នុងជំនួបដាច់ដោយឡែក នៅឯឱកាសកិច្ចប្រជុំកំពូលមេដឹកនៃសហប្រតិបត្តិការសេដ្ឋកិច្ចអាស៊ី-ប៉ាស៊ីហ្វិក នាទីក្រុងជឿងជូ ប្រទេសកូរ៉េខាងត្បូង កាលសប្តាហ៍មុន។ នៅក្នុងសេចក្តីប្រកាសព័ត៌មានរួមរវាងក្រសួងពាក់ព័ន្ធនៃប្រទេសទាំងពីរ បាននិយាយថា អនុស្សរណៈនៃកិច្ចសហប្រតិបត្តិការ កសាង “មូលដ្ឋានគ្រឹះដ៏រឹងមាំ” សម្រាប់លើកកម្ពស់ពាណិជ្ជកម្មអង្ករប្រកបដោយស្ថិរភាព និងនិរន្តរភាព។ កិច្ចព្រមព្រៀងនេះនឹងជួយពង្រឹងសន្តិសុខស្បៀងទ្វេភាគីដោយជៀសវាងការរឹតបន្តឹងពាណិជ្ជកម្មមិនចាំបាច់។ កិច្ចព្រមព្រៀងនេះ ត្រូវបានចុះហត្ថលេខាដោយលោកស្រី ហ្គ្រេស ហ្វូ (Grace Fu) ទេសរដ្ឋមន្ត្រី រដ្ឋមន្ត្រីទទួលបន្ទុកទំនាក់ទំនងពាណិជ្ជកម្មសិង្ហបុរី លោកស្រី និងលោក ង្វៀង ហុងទៀន (Nguyen Hong Dien) រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងឧស្សាហកម្ម និងពាណិជ្ជកម្មវៀតណាម។ លោកស្រី ហ្គ្រេស ហ្វូ បានមានប្រសាសន៍ថា “នេះគឺជាអនុស្សរណៈនៃកិច្ចសហប្រតិបត្តិការលើកដំបូងរបស់សិង្ហបុរីលើពាណិជ្ជកម្មអង្ករ ដែលបានចុះហត្ថលេខាជាមួយដៃគូពាណិជ្ជកម្ម ហើយយើងរីករាយក្នុងការធ្វើដូច្នេះជាមួយវៀតណាម ដែលជាប្រទេសមួយក្នុងចំណោមប្រទេស ដែលមានប្រភពអង្ករធំជាងគេរបស់សិង្ហបុរី”។ […]

photo_2025-10-30_10-48-55
ឧកញ៉ា សុង សារ៉ន កំពុងតែជំរុញទាក់ទាញទុនវិនិយោគគម្រោងកែថ្នៃផលិតផលចំណីអាហារ និងខ្សែសង្វាក់ស្រូវអង្ករ ដើម្បីលើកកម្ពស់តម្លៃបន្ថែម

ភ្នំពេញ៖ លោកឧកញ៉ា សុង សារ៉ន អគ្គនាយកក្រុមហ៊ុន​ អេមរុ រោយស៍ កំពុងតែជំរុញទាក់ទាញទុនវិនិយោគគម្រោងកែច្នៃផលិតផលចំណីអាហារ និងខ្សែច្រវាក់ស្រូវអង្ករ ដើម្បីលើកកម្ពស់តម្លៃបន្ថែម ជំរុញកំណើនសេដ្ឋកិច្វកសិកម្មទាំងមូលពីការផលិតដល់ទីផ្សារ។ នៅក្នុងជំនួបជាមួយនឹងអ្នកវិនិយោគថ្មីៗនេះ លោកឧកញ៉ា បានលើកឡើងថា កម្ពុជាយើងគួរមានសួនឧស្យាហកម្ម ដែលមានរោងចក្រសំខាន់ៗដូចជា អភិវឌ្ឍន៍ពូជ និង ផលិតពូជស្រូវ កិច្ចសន្យាផលិតកម្មស្រូវ រោងចក្រសម្ថួតស្រូវ រោងម៉ាស៊ីនកិនស្រូវ រោងចក្រកែច្នៃ វិចខ្ចប់អង្ករ រោងចក្រកែច្នៃកន្ទក់ អង្កាម អុសអង្កាម និងជីសរីរាង្គ ។ លើសពីនេះលោកឧកញ៉ា សុង សារ៉ន បាន​បញ្ជាក់ទៀត រោងចក្រកែច្នៃកន្ទក់សម្រាប់ធ្វើជាអាហាររបស់មនុស្ស រោងចក្រកែច្នៃម្សៅអង្ករសម្រាប់អាហារកុមារ និងគ្រឿងទេសសម្រាប់អាហារ រោងចក្រផលិតគុយទាវ រោងចក្រផលិតបាយ  ព្រមទាំងរោងចក្រផលិតបាយងាយស្រួលដាំ រោងចក្រកែច្នែអាហារពេលព្រឹកផលិតពីអង្ករ ពោត រោងចក្រផលិតនំអង្ករ ដែលអាចបង្កើនតម្លៃបន្ថែមខ្ពស់។ កាលពីឆ្នាំ២០២៤ ក្រុមហ៊ុន អេមរុ រ៉ាយស៍ និងក្រុមហ៊ុនអាមរិក បានរួមគ្នាលើការកែច្នៃនាំចេញកន្ទក់របស់កម្ពុជាទៅទីផ្សារសហរដ្ឋអាមេរិក ហើយក្រុមហ៊ុន អេមរុ រ៉ាយស៍  និងក្រុមហ៊ុន Stabil Nutrition […]

photo_2025-10-30_09-37-05 (3)
ប្រទេសវៀតណាមត្រូវការនាំដំឡូងមីពីកម្ពុជា ក្នុងបរិមាណប្រាំបួនលានតោនក្នុងមួយឆ្នាំ

ដោយ ឡុងសារេត ភ្នំពេញ៖ បើពុំមានការប្រែប្រួលនោះទេ គម្រោងនៃការនាំចេញដំឡូងមីស្រស់របស់កម្ពុជាប្រមាណប្រមាណលានតោនក្នុងមួយឆ្នាំ ទៅកាន់ប្រទេសវៀតណាម សម្រាប់រយៈពេលប្រាំឆ្នាំ នឹងចាប់ផ្តើមនៅចុងឆ្នាំ២០២៥នេះ បន្ទាប់ពីសហព័ន្ធដំឡូងមីកម្ពុជា និងសមាគមដំឡូងមីវៀតណាម បានចុះអនុស្សរណៈនៃការយោគយល់គ្នា កាលពីថ្ងៃទី២៣ ខែតុលា ឆ្នាំ២០២៥ នៅក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម។ ឯកឧត្តម ប៉ែន សុវិជាតិ រដ្ឋលេខាធិការ និងជាអ្នកនាំពាក្យក្រសួងពាណិជ្ជកម្ មមានប្រសាសន៍ថា ដំឡូងមីកម្ពុជានៅពេលកន្លងមក ក្រៅពីនាំចេញទៅប្រទេសថៃ គឺនាំចេញទៅប្រទេសវៀតណាម។ សម្រាប់ការចុះអនុស្សរណៈនៃកការយោគយល់គ្នា​រវាងសហព័ន្ធដំឡូងមីកម្ពុជា ជាមួយសមាគមដំឡូងមីវៀតណាមពេលនេះ គឺបង្ហាញពីសក្ខីភាពនៃទំនាក់ទំនងរវាងប្រទេសទាំងពីរ កម្ពុជា-វៀតណាម ក្នុងការនាំចេញ នាំចូលដំឡូងមី។ បន្ថែមលើសពីនេះ ការចុះអនុស្សរណៈថ្ងៃនេះ គឺជាការប្តេជ្ញាចិត្តថា នឹងនាំចេញដំឡូងមីកម្ពុជាឱ្យបានប្រាំបួនលានតោន ក្នុងមួយឆ្នាំផងដែរ។ ឯកឧត្តមបានបន្តថា ក្នុងបរិមាណដំឡូងមី ដែលគ្រោងនាំចេញចំនួនប្រាំបួនលានតោនក្នុងមួយឆ្នាំទៅប្រទេសវៀតណាម មានការចុះហត្ថលេខាជាក់ស្តែងលក់ដំឡូងមីស្រស់ជាង៣,៣លានតោន ពីមួយក្រុមហ៊ុនកែច្នៃដំឡូងមីវៀតណាមចំនួនបួន ក្នុងនោះ មានក្រុមហ៊ុន ហុង ដូទី (Hung Duty) ទទួលទិញចំនួន១,៥លានតោន,ក្រុមហ៊ុន សាម ញុត (Sam Nhut) ទទួលទិញ៧៥០ពាន់តោន, ក្រុមហ៊ុន រោងចក្រកែច្នៃដំឡូងមី ស៊ុយ […]

3
ប្រទេសតង់ហ្សានីពង្រីកការនាំចេញផ្លែប៊ឺរទៅកាន់ទីផ្សារក្នុងប្រទេសចិន

សៀងហៃ៖ ក្រុមហ៊ុននាំចេញផ្លែប៊ឺររបស់តង់ហ្សានី បាននិយាយថា ក្រុមហ៊ុនរបស់ខ្លួនកំពុងតែបង្កើនការដាំដុះផ្លែប៊ឺរសរីរាង្គ និងពង្រីកផ្ទៃដីដាំដុះថែមទៀត សម្រាប់ផ្គត់ផ្គង់ខ្សែសង្វាក់នាំចេញផលិតផលកសិកម្មទៅកាន់ទីផ្សារអន្តរជាតិ ជាពិសេសទីផ្សារក្នុងប្រទេសចិន។ យោងតាមសារព័ត៌មានរបស់ចិន បានឱ្យដឹងថា ក្រុមហ៊ុនមួយ ដែលបង្កើតឡើងក្នុងឆ្នាំ២០១៨ ដោយដំបូងឡើយមានចម្ការប៊ឺរទំហំជិតពីរហិកតា ប៉ុន្តែឥឡូវក្រុមហ៊ុនបានពង្រីកដល់ផ្ទៃដីដាំដុះរហូតដល់ទំហំ១១ហិកតា និងមានគម្រោងពង្រីកបន្ថែមទៀត។ ចម្ការនេះស្ថិតនៅតំបន់ខ្ពង់រាបភាគខាងត្បូងប្រទេសតង់ហ្សានី ដែលដីមានជីជាតិល្អសម្រាប់ផលិតផ្លែប៊ឺរមានគុណភាពល្អសម្រាប់នាំចេញទីក្រៅប្រទេស។ ប្រធានក្រុមហ៊ុននាំចេញផ្លែប៊ែររូបនេះ បានមានប្រសាសន៍ថា «យើងបានចាប់ផ្តើមដាំប៊ឺរតាំងពីចម្ការមានទំហំតូច ប៉ុន្តែឥឡូវនេះយើងបានពង្រីកដល់ថ្នាក់កសិដ្ឋានមានដីទំហំ១១ហិកតា ហើយកំពុងស្វែងរកដីបន្ថែមទៀត។ គោលដៅរបស់យើង គឺនាំចេញផ្លែប៊ឺរដោយផ្ទាល់ទៅកាន់ទីផ្សារពិភពលោក ជាពិសេសប្រទេសចិន ដោយមិនពឹងផ្អែកលើឈ្មួញកណ្តាលឡើយ»។ ចម្ការប៊ឺរ ដែលគ្រោងនាំចេញផ្លែទៅកាន់ទីផ្សារអន្តរជាតិនេះ ស្ថិតនៅកម្ពស់ប្រហែល ១ ៨០០ម៉ែត្រពីលើនីវ៉ូទឹកសមុទ្រ ហើយដីមានជីជាតិល្អ និងអាកាសធាតុអំណោយផលសមស្របសម្រាប់ការផលិតផ្លែប៊ឺរ។ លោកស្រីប្រធានក្រុមហ៊ុន បានអះអាងថា «ផ្លែប៊ឺរពីតំបន់នេះ គឺជាផលិតផលសរីរាង្គ១០០ភាគរយ។ យើងមិនប្រើជីគីមី ឬថ្នាំគីមីសម្លាប់សត្វល្អិតទេ។ យើងពឹងផ្អែកលើជីធម្មជាតិធ្វើពីលាមកគោរបស់យើង ដែលផ្តល់សារធាតុចិញ្ចឹមសម្រាប់ដើមប៊ែរ»។ លោកស្រីបានបន្ថែមថា ក្រុមហ៊ុនមានគោលបំណងស្វែងយល់បន្ថែម ដើម្បីបំពេញតាមចំណង់ចំណូលចិត្តទីផ្សារប្រទេសចិន។ លោកស្រីបានមានប្រសាស៍ទៀតថា «អ្នកប្រើប្រាស់ចិនមានភាពវៃឆ្លាត និងដឹងរសជាតិផ្លែប៊ែរច្បាស់លាស់។ យើងនឹងស្តាប់អ្វីដែលពួកគេចូលចិត្ត ហើយសម្របខ្លួនយើងទៅតាមតម្រូវការ»។ ក្រុមហ៊ុននេហក៏មើលឃើញសក្តានុពលសម្រាប់ផលិតផល ដែលមានតម្លៃបន្ថែមផងដែរ ដោយសង្ឃឹមថា នឹងផ្លាស់ប្តូរជំនាញ និងទាក់ទាញការវិនិយោគពីប្រទេសចិន ចូលមកបង្កើតរោងចក្រកែច្នៃ នាពេលអនាគត […]

កាលវិភាគផ្សព្វផ្សាយ