មុខម្ហូបអាហារខ្មែរចំនួន២ប្រភេទនៅ La Plantationកំពុងទទួលបានការពេញនិយមពីភ្ញៀវបរទេស

ក្រៅពីធ្វើផលិតនិងកែច្នៃផលិតផលម្រេចកំពតសម្រាប់ផ្គត់ផ្គង់ទីផ្សារក្នុងស្រុកនិងក្រៅ, ឡាផ្លេនថេសិន(La Plantation)បានផ្តល់នូវសេវាមុខម្ហូបបែបខ្មែរប្រមាណ៩ប្រភេទប្រចំានៅក្នុងតំបន់របស់ខ្លួន ហើយនៅក្នុងនោះមានមុខម្ហូបអាហារចំនួន២ប្រភេទបាននិងកំពុងទទួលបាននូវការពេញនិយមពីភ្ញៀវបរទេសនាំមុខគេ មាន “ហហ្មុកសាច់ត្រី និងឡុកឡាក់សាច់គោអូស្ត្រាលី” ដែលមានតម្លៃ៨ដុល្លារអាម៉េរិកនិង៩ដុល្លារអាម៉េរិកក្នុងមួយចាន។

លោក ស្រេង គឹមទៀង អ្នកផ្តល់សេវាមុខម្ហូបនៅឡាផ្លេនថេសិន (La Plantation) បានឱ្យដឹងថា La Plantation ជាគម្រោងមួយដែលបានចាប់ផ្តើមបើកដំណើរការនៅឆ្នំា២០១៣ ហើយមកដល់សព្វថ្ងៃនេះ La Plantation មានការផ្តល់សេវាកម្មមុខម្ហូបអាហារជូនដល់ភ្ញៀវជាតិនិងអន្តរជាតិមកទីនេះ មានចំនួន៩ប្រភេទ មានលក្ខណៈជាមុខម្ហូបខ្មែរ ។

លោកគូសបញ្ជាក់ថា “មុខម្ហូបអាហារទំាង៩ប្រភេទមាន ញុំស្វាយ, បាយឆាស៊ុតជាមួយនិងបន្លែ, បាយឆាជាមួយសាច់គោ, ឡុកឡាក់សាច់, ឡុកឡាក់ត្រប់វែង,ហហ្មុកសាច់ត្រី, ស្ងោរជ្រក់សាច់គោ, ឆាបន្លែគ្រប់មុខជាមួយគ្រឿងទេសផ្សេងៗ និងមានបែបបន្លែការីដែលបានមកពីការដំាដុះរបស់ប្រជាកសិករក៏ដូចជាបានដាំដុះនៅក្នុងចំការរបស់យើង។ នៅក្នុងចំណោមមុខម្ហូបអាហារទំាង៩ប្រភេទ ទទួលបានការនិយមបរិភោគពីភ្ញៀវអន្តរជាតិច្រើនជាងគេមាន ហហ្មុកសាច់ត្រី ឡុកឡាក់សាច់គោអូស្ត្រាលី”។

បើយោងតាម លោក ស្រេង គឹមទៀង, តាមការកត់សម្គាល់ជាក់ស្តែង ក្នុងមួយថ្ងៃសម្រាប់មុខម្ហូប ហហ្មុកសាច់ត្រីអាចលក់បានជាង១០ចានដោយក្នុងមួយចានថ្លៃ៨ដុល្លារអាម៉េរិក និងមុខម្ហូប ឡុកឡាក់សាច់គោអូស្ត្រាលីក្នុងមួយថ្ងៃ លក់បានចន្លោះពី១០ទៅ២០ចាន ក្នុងមួយចានថ្លៃ៩ដុល្លារអាម៉េរិក។
ស្ថាបនិករបស់ឡាផ្លេនថេសិន គ្រួសារមានដើមកំណើត ជាជនជាតិប៊ែហ្សិក និងជនជាតិបារាំង ដែលបច្ចុប្បន្នរស់នៅក្នុងប្រទេសបារាំងនិងតែងតែបានឡើងចុះមកប្រទេសកម្ពុជាបន្តបន្ទាប់នៅពេលមានណាត់ជួបជាមួយដៃគូសហការលើមុខរបរ។


photo_2025-11-14_11-18-38
ឯកឧត្តមបណ្ឌិត កៅ ថាច អគ្គនាយកធនាគារ  ARDB និងសហការីអញ្ជើញចូលរួមក្នុងវេទិកា និងពិព័រណ៍កសិកម្មឆ្នាំ២០២៥

រាជធានីភ្នំពេញ៖ ឯកឧត្តមបណ្ឌិត កៅ ថាច ប្រតិភូរាជរដ្ឋាភិបាលទទួលបន្ទុកជាអគ្គនាយកធនាគារអភិវឌ្ឍន៍ជនបទ និងកសិកម្ម (ARDB) និងឯកឧត្តម បាន លឹម អគ្គនាយករងធនាគារ  ARDB នៅព្រឹកថ្ងៃទី១៣ ខែវិច្ឆិកា ឆ្នាំ២០២៥នេះ បានអញ្ជើញចូលរួមជាភ្ញៀវកិត្តិយសក្នុងវេទិកា និងពិព័រណ៍កសិកម្ម ឆ្នាំ២០២៥។ វេទិកា និងពិព័រណ៍កសិកម្ម ឆ្នាំ២០២៥ រៀបចំឡើងក្រោមអធិបតីភាពដ៏ខ្ពង់ខ្ពស់របស់ឯកឧត្តមបណ្ឌិតសភាចារ្យ អ៊ុក រ៉ាប៊ុន ទេសរដ្ឋមន្ត្រី ប្រធានក្រុមប្រឹក្សាស្តារអភិវឌ្ឍន៍វិស័យកសិកម្ម និងជាតំណាងដ៏ខ្ពង់ខ្ពស់សម្តេចមហាបវរធិបតី ហ៊ុន ម៉ាណែត នាយករដ្ឋមន្ត្រីនៃព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា ឯកឧត្តម ហែម វណ្ណឌី រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងឧស្សាហកម្ម វិទ្យាសាស្ត្រ បច្ចេកវិទ្យា និងនវានុវត្តន៍ ឯកឧត្តម ប្រាក់ ដាវីដ រដ្ឋលេខាធិការក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ ឯកឧត្តម ដេរ៉េល យីប (Derek Yip) ឯកអគ្គរដ្ឋទូតអូស្ត្រាលីប្រចាំកម្ពុជា រួមទាំងភ្ញៀវកិត្តិយសជាតិ និងអន្តរជាតិជាច្រើនទៀត។ រាជរដ្ឋាភិបាលកម្ពុជាបានចាត់ទុកវិស័យឯកជនជាក្បាលម៉ាស៊ីននៃកំណើន និងជាដៃគូសំខាន់បំផុត ក្នុងការបង្កើតការងារ គំនិតច្នៃប្រឌិត […]

met
ហ្វីលីពីនរៀបចំគោលការណ៍ណែនាំថ្មី សម្រាប់មន្ត្រីត្រួតពិនិត្យផលិតផលសាច់សត្វ

ម៉ានីល៖ រដ្ឋាភិបាលហ្វីលីពីនកំពុងតែចាត់វិធានការរឹតបន្តឹងសុវត្ថិភាពសាច់សត្វទូទាំងប្រទេស ដោយបង្កើតគោលការណ៍ណែនាំថ្មីមួយ សម្រាប់ការតែងតាំងមន្ត្រីរដ្ឋាភិបាលទទួលបន្ទុកត្រួតពិនិត្យ និងធ្វើអធិការកិច្ចសាច់សត្វនៅតាមមូលដ្ឋាន ដែលពង្រឹងការត្រួតពិនិត្យឱ្យកាន់តែតឹងរ៉ឹងជាងមុន ដើម្បីធ្វើឱ្យសាច់សត្វមានសុវត្ថិភាពសម្រាប់មនុស្សបរិភោគ។ នៅក្នុងសារាចរណែនាំអំពីសេវាត្រួតពិនិត្យសាច់សត្វ បានលើកឡើងថា ខ្លួននឹងទទួលយកមតិយោបល់ពីសាធារណៈ ដើម្បីដាក់បញ្ចូលក្នុងសេចក្តីព្រាងគោលការណ៍ណែនាំថ្មីនេះ។ សារាចរនេះបាននិយាយថា “គោលការណ៍ណែនាំនេះនឹងគ្របដណ្តប់លើប្រវត្តិរូប ការតែងតាំង និងការលើកទឹកចិត្តរបស់មន្ត្រីអង្គភាពត្រួតពិនិត្យសាច់សត្វរបស់រដ្ឋបាលមូលដ្ឋាន ដែលនឹងធ្វើអធិការកិច្ច និងចេញវិញ្ញាបនបត្របញ្ជាក់គុណភាពសាច់ នៃការត្រួតពិនិត្យដោយផ្ទាល់របស់សេវាត្រួតពិនិត្យសាច់សត្វ។ សេចក្តីព្រាងសារាចរនេះមានគោលបំណងដោះស្រាយគម្លាតកម្លាំងពលកម្ម និងធានាការអនុលោមតាមស្ថាប័នគ្រប់គ្រងសាច់សត្វ ដែលមានអាជ្ញាប័ណ្ណ រួមទាំងទីសត្តឃាតសត្វ រោងចក្រកែច្នៃវេខខ្ចប់ ទូរត្រជាក់ និងមជ្ឈមណ្ឌលចែកចាយផលិតផលសាច់សត្វ។ មន្ត្រី​ដែល​មាន​ភារកិច្ច​ត្រួតពិនិត្យ​អនាម័យ សុខុមាលភាព​សត្វ និង​សុវត្ថិភាព​ចំណីអាហារ មានសមត្ថកិច្ចបញ្ជាក់​ពី​ភាព​សមស្រប​នៃ​សាច់​សម្រាប់​​មនុស្សបរិភោគ និង​រាយការណ៍​ពី​ការ​ត្រួតពិនិត្យ​របស់​ពួកគេ​ទៅ​សេវា​ត្រួតពិនិត្យ​សាច់សត្វ។ អំណាចត្រូវបានកំណត់ចំពោះគ្រឹះស្ថាន ដែលបានចុះបញ្ជីក្នុងបទបញ្ជារបស់អគ្គនាយកដ្ឋាន ដូច្នេះការរំលោភបំពានណាមួយ ដូចជាការក្លែងបន្លំ ការធ្វេសប្រហែស ឬការភូតកុហក់ អាចបណ្តាលឱ្យមានការផ្អាកអាជីវកម្ម ឬដកហូតអាជ្ញាប័ណ្ណ។ សេចក្តីព្រាងសារាចរនេះ ក៏បញ្ជាក់ពីភារកិច្ចរបស់មន្ត្រីត្រូតពិនិត្យសាច់សត្វ ដែល​មាន​ភារកិច្ច​នៅ​ក្នុងទី​សត្តឃាត និងរោងចក្រកែច្នៃសាច់សត្វផងដែរ។ ពួកគេត្រូវតែពិនិត្យមើលឯកសារ និងហាមការសម្លាប់ដោយឃោរឃៅ ធ្វើការត្រួតពិនិត្យមុន និងក្រោយការសម្លាប់ កម្ទេចចោលសាច់មានមេរោគ និងឃ្លាំមើលដំណើរចោលឱ្យបានត្រឹមត្រូវ។ នៅរោងចក្រកាត់សាច់ ឃ្លាំងស្តុកទុកត្រជាក់ និងមជ្ឈមណ្ឌលចែកចាយផលិផលសាច់ មន្ត្រីមានភារកិច្ចត្រួតពិនិត្យសាច់សត្វឱ្យមានសុវត្ថិភាព រឹបអូសផលិតផលណាដែលមានមេរោគ ឬខុសម៉ាកយីហោ និងត្រួតពិនិត្យការលើកដាក់ផលិតផលសាច់សត្វ […]

AFP__20230719__HL_MGRUSS_2114680__v1__HighRes__IndonesiaAgricultureRice-e1712643721579
ទិន្នផលស្រូវដ៏ច្រើនរបស់ឥណ្ឌូណេស៊ី ធ្វើឱ្យតម្លៃអង្ករលើសកលលោកធ្លាក់ចុះយ៉ាងខ្លាំង

ហ្សាការតា៖ ប្រធានទីភ្នាក់ងារស្បៀងអាហារជាតិឥណ្ឌូណេស៊ី បានបញ្ជាក់ពីឥទ្ធិពលរបស់ប្រទេសឥណ្ឌូណេស៊ីលើតម្លៃអង្ករលើសកលលោក ដោយជំរុញការផលិត និងធានាបាននូវស្ថិរភាពតម្លៃអង្ករ ដែលស៊ីសង្វាក់គ្នា និងប្រកបដោយចីរភាព។ លោក អេនឌី អំរ៉ាន់ ស៊ូឡៃម៉ាន (Andi Amran Sulaima​n)  រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងកសិកម្ម និងជាប្រធានទីភ្នាក់ងារស្បៀងអាហារជាតិឥណ្ឌូណេស៊ី បានកត់សម្គាល់បែបនេះនៅក្នុងសេចក្តីថ្លែងការណ៍មួយ កាលពីថ្ងៃទី៤ ខែវិច្ឆិកា ឆ្នាំ២០២៥ ដោយលើកឡើងថា ប្រទេសឥណ្ឌូណេស៊ីបានរួមចំណែកក្នុងការបញ្ចុះតម្លៃអង្ករនៅលើទីផ្សារសកលលោកពីប្រហែល៦៥០ដុល្លារក្នុងមួយតោន​ ចុះមកនៅត្រឹម៣៧១ដុល្លារ នាពេលបច្ច្ចុប្បន្ននេះ។ លោកបានបញ្ជាក់បន្ថែមថា ការពង្រឹងផលិតកម្មស្រូវនៅក្នុងប្រទេសឥណ្ឌូណេស៊ី ដើម្បីបំពេញតម្រូវការក្នុងស្រុក ក៏បានជួយបង្កើនបរិមាណស្រូវស្តុក អបម្រុងរបស់រដ្ឋាភិបាលឥណ្ឌូណេស៊ីផងដែរ ដែលឥឡូវនេះមានបរិមាណចំនួនសរុប៣,៨ លានតោន។ លោករដ្ឋមន្ត្រីបានសន្មត់ថា សមិទ្ធផលដ៏ល្អនេះគឺស្របទៅនឹងគោលនយោបាយរបស់ប្រធានាធិបតី លោក ប្រាបូវ៉ូ ស៊ូប៊ីយ៉ានតូ (Prabowo Subianto) ដែលបានធ្វើឱ្យប្រទេសឥណ្ឌូណេស៊ីអាចដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់នៅក្នុងទីផ្សារអង្ករនៅលើសកលលោក។ លទ្ធផលនេះ​ក៏បង្ហាញពីការប្តេជ្ញាចិត្តរបស់រដ្ឋាភិបាលក្នុងការបញ្ឈប់ការនាំចូលអង្ករ នៅឆ្នាំ២០២៥ ផងដែរ។ រដ្ឋាភិបាលឥណ្ឌូណេស៊ី ក៏បានបង្កើតក្រុមការងារតាមដានតម្លៃស្រូវ ដើម្បីត្រួតពិនិត្យអ្នកផលិត អ្នកចែកចាយ អ្នកលក់ដុំ និងអ្នកលក់រាយអង្ករ នៅទូទាំងប្រទេសឥណ្ឌូណេស៊ីផងដែរ។ កាលពីដើមឆ្នាំ២០២៥នេះ ប្រទេសឥណ្ឌូណេាស៊ី​ បានបង្កើតក្រុមហ៊ុនកសិកម្មរបស់រដ្ឋុមួយ ក្នុងគ្រោងនឹងវិនិយោគទឹកប្រាក់ចំនួន៤៧៩លានដុល្លារ ដើម្បីកសាងសមត្ថភាពផលិតស្រូវឱ្យបានច្រើន ហើយបានទិញឧបករណ៍កសិកម្មទំនើបៗ […]

photo_2025-11-13_12-07-30
សមាគមកសិកម្មខាំបូដ្រារៀបចំវេទិកាធុរកិច្ចសហគមន៍កសិកម្មឆ្នាំ​២០២៥ ដើម្បី​កសាងសហគមន៍កសិកម្ម​ឱ្យកាន់តែរឹងមាំ​តាមរយៈដំណោះស្រាយឌីជីថល​

ដោយ ឡុង សារេត​ រាជធានីភ្នំពេញ​៖ ​សមាគមកសិកម្មខាំបូដ្រា​ នៅព្រឹកថ្ងៃទី​១២ ខែវិច្ឆិកា ឆ្នាំ​២០២៥នេះ បានសហការជាមួយអង្គការដៃគូ​រៀបចំវេទិកា​ធុរកិច្ចសហគមន៍កសិកម្ម​ឆ្នាំ​២០២៥​ ក្រោមប្រធានបទ​ ការកសាងសហគមន៍​កសិកម្មឱ្យកាន់តែរឹងមាំ​តាមរយៈដំណោះស្រាយឌីជីថល​។ វេទិកានេះ​ធ្វើនៅសណ្ឋាគារ កាំបូឌីយ៉ាណា ​ដោយមានអញ្ចើញចូលរួមជាកិត្តិយសពី​លោកបណ្ឌិត ចាយ ជីម ប្រធាននាយកដ្ឋានកសិឧស្សាហ៍កម្ម នៃក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ, លោក នេត សុវណ្ណ ប្រធាន​ក្រុមប្រឹក្សាភិបាល​សមាគម​ខាំបូដ្រា , លោក ហ៊ុន សៀងហុន នាយកប្រតិបត្តិសម្ព័ន្ធសហគមន៍​កសិកម្មកម្ពុជា, លោក សឿង សារឿង នាយកប្រតិបត្តិវេទិកានៃអង្គការមិនមែនរដ្ឋាភិបាលស្តីពីកម្ពុជា ,លោក Frew Behabtu នាយកប្រចាំប្រទេស​នៃមូលនិធិ​អន្តរជាតិ​សម្រាប់ការអភិវឌ្ឍន៍កសិកម្ម រួមនិងតំណាងសហគមន៍កសិកម្មពាក់ព័ន្ធ​ជាង៣០០នាក់​ផ្សេងទៀត​។ ​វេទិកាធុរកិច្ចសហគមន៍កសិកម្មឆ្នាំ២០២៥ មានគោលបំណង​​៖ ទី១)-ដើម្បីបង្កើនការយល់ដឹង និងការសម្របខ្លួនក្នុងចំណោមសហគមន៍កសិកម្ម និងអ្នកពាក់ព័ន្ធ (រដ្ឋាភិបាល អង្គការក្រៅរដ្ឋាភិបាល អង្គការសង្គមស៊ីវិល វិស័យឯកជន និងគ្រឹះស្ថានសិក្សាស្រាវជ្រាវ) អំពីបច្ចេកវិទ្យាឌីជីថល ដែលអាចកែប្រែគំរូអាជីវកម្មសហគមន៍កសិកម្ម និងបង្កើនប្រសិទ្ធភាពខ្សែច្រវាក់តម្លៃ។ ទី២)-ដើម្បីបង្ហាញពីការអនុវត្តល្អ បទពិសោធន៍ជោគជ័យ និងនវានុវត្តន៍ក្នុងទីផ្សារឌីជីថល​ ការគ្រប់គ្រងខ្សែច្រវាក់ផ្គត់ផ្គង់ឌីជីថល […]

កាលវិភាគផ្សព្វផ្សាយ