រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងឧស្សាហកម្មលើកទឹកចិត្តដល់សហគ្រិនក្នុងស្រុកអនុវត្តការងារសំខាន់ៗ៣នៅក្នុងអាជីវកម្ម

ភ្នំពេញ៖  នៅក្នុងកម្មវិធីប្រគល់ពានរង្វាន់ សហគ្រិនខ្មែរ២០២៤កាលពីថ្ងៃទី២៦ខែវិច្ឆិ, ឯកឧត្តម ហែម វណ្ឌី រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងឧស្សាហកម្ម វិទ្យាសាស្ត្រ បច្ចេកវិទ្យានិងនវានុវត្តន៍ និងជាប្រធានក្រុមប្រឹក្សាបរធនបាននៃសហគ្រិនខ្មែរ បានលើកទឹកចិត្តដល់សហគ្រិនក្នុងស្រុកអនុវត្តការងារសំខាន់ៗចំនួន៣ នៅក្នុងអាជីវកម្មនាពេលបច្ចុប្បន្ននិងអនាគត។

ឯកឧត្តម ហែម វណ្ឌី មានប្រសាសន៍ថារាជរដ្ឋាភិបាលអាណត្តិទី៧ ក្រោមការដឹកនាំដ៏ស្វាហាប់និងឈ្លាសវៃរបស់សម្តេចមហាបវរធិបតី ហ៊ុន ម៉ាណែត នាយករដ្ឋមន្ត្រី បានដាកចេញនូវយុទ្ធសាស្ត្របញ្ចកោណដំណាក់កាលទី១ដើម្បីជំរុញកំណើនសេដ្ឋកិច្ចនិងបង្កើតការងារ ធានាសមធម៌ បង្កើនប្រសិទ្ធភាព និងរក្សាស្ថិរភាព សំដៅសម្រេចឱ្យបាននូវចក្ខុវិស័យរបស់កម្ពុជានៅឆ្នាំ២០៥០ ក្នុងនោះសហគ្រិនខ្មែរបានបំពេញមុខងារស្របតាមបញ្ចកោណទី២ គឺការធ្វើពិពិធកម្មសេដ្ឋកិច្ចនិងបង្កើនភាពប្រកួតប្រជែង និងបញ្ចកោណទី៣ គឺការអភិវឌ្ឍវិស័យឯកជននិងការងារ ដើម្បីគាំទ្រសហគ្រាសធុនតូចនិងមធ្យម ធុរកិច្ចថ្មី និងគ្រប់ដំណាក់កាលនៃអាជីវកម្មរួមមាន ដំណាក់កាលបណ្តុះគំនិតធុរកិច្ច ដំណាក់កាលចាប់ផ្តើមធុរកិច្ចថ្មី និងដំណាក់ពន្លឿននិងពង្រីកអាជីវកម្ម។

ឯកឧត្តមលើកឡើងថា កម្មវិធីរបស់សហគ្រិនខ្មែរបានគាំទ្រជំនួយទាំងហិរញ្ញវត្ថុ និងជំនួយបច្ចេកទេស រួមទាំងការបណ្តុះបណ្តាលសហគ្រិនលើជំនាញភាពជាអ្នកដឹកនាំ ការគ្រប់គ្រងអាជិវកម្មប្រកបដោយនវានុវត្តន៍ ការបង្កើនលទ្ធភាព និងសក្តានុពលទីផ្សារ ការធ្វើទំនើបកម្មអាជីវកម្មឱ្យមានភាពធន់ និងមាននិរន្តរភាព។

ជារួមសហគ្រិនភាពនៅកម្ពុជាកំពុងវិវត្តន៍ និងរីកចម្រើនគួរឱ្យកត់សម្គាល់ ប៉ុន្តែយើងនៅមានបញ្ហាជាច្រើនដែលជំម្នះផងដែរ ខណៈកម្ពុជាកំពុងត្រៀមខ្លួនចាកចេញពីឋានៈជាប្រទេសអភិវឌ្ឍន៍តិចតួចនៅឆ្នាំ២០២៩ លក្ខខណ្ឌតម្រូវនិងទីផ្សារមានកាន់តែខ្ពស់ ហើយភាពអនុគ្រោះពាណិជ្ជកម្មក៏និងថយចុះ។ ទន្ទឹមនឹងនេះយើងក៏ត្រូវត្រៀមខ្លួនសម្រាប់អនុវត្តសុខដុមនីយកម្មស្តង់ដាអាស៊ានឆ្នាំ២០២៥ដែលមានគោលដៅសម្រួលចរចរណ៍ទំនិញនៅក្នុងតំបន់ តាមរយៈការទទួលស្គាល់ទៅវិញទៅមកនៅលទ្ធភាពធ្វើតេស្ត និងវិញ្ញាបនបត្របញ្ជាក់គុណភាពទំនិញ។

ឯកឧត្តមមានប្រសាសន៍គូសបញ្ជាក់ថា  “ក្នុងបរិបទមានការផ្លាស់ប្តូរសំខាន់ៗទាំងនេះខ្ញុំសូមលើកទឹកចិត្តឱ្យសហគ្រិនរបស់យើងអនុវត្តការងារសំខាន់ៗមួយចំនួនដូចជា៖

១)- បន្តចាប់យកគុណភាពឱ្យស្របតាមស្តង់ដានិងលក្ខខណ្ឌតម្រូវរបស់ទីផ្សារ ពង្រីកខ្លួនឱ្យឆ្លើយតបតាមខ្សែច្រវ៉ាក់ផ្គត់ផ្គង់ដើម្បីបង្កើនសក្តានុពលផលិតផលរបស់យើងនៅក្នុងទីផ្សារក្នុងស្រុក ទីផ្សារតំបន់និងទីផ្សារសកលលោក។ សហគ្រិនខ្មែររួមទាំងតួអង្គនៃប្រព័ន្ធអេកូឡូស៊ីសហគ្រិភាព ពិសេសវិទ្យាស្ថានស្តង់ដាកម្ពុជា មន្ទីរពិសោធន៍ជាតិ នវានុវត្តន៍បានត្រៀមខ្លួនគាំទ្របងប្អូននៅក្នុងដំណើរក្នុងដំណើរការឆ្ពោះទៅចាប់យកស្តង់ដារគុណភាព និងភាពអនុលោមទំាំងនេះ។

២)- ភាពជោគជ័យរបស់ធុរកិច្ចពឹងផ្អែកកាន់តែខ្លំាងទៅលើបច្ចេកវិទ្យានិងនវានុវត្តន៍ ហើយខ្ញុំសូមលើកទឹកចិត្តដល់ធុរកិច្ចថ្មីនិងសិស្សនិស្សិតផ្តោតការយកចិត្តទុកដាក់ហ៊ានវិនិយោគ និងហ៊ានប្រឡងក្នុងវិស័យបច្ចេកវិទ្យានិងនវានុវត្តន៍។ រាជរដ្ឋាភិបាលបានបង្កើតយន្តការនិងស្ថាប័នគាំទ្រមួយចំនួន ដូចជាមជ្ឈមណ្ឌលបណ្តុះធុរកិច្ចថ្មីតេជោ និងវិទ្យាស្ថានជាតិវិទ្យាសាស្ត្របច្ចេកវិទ្យានិងនវានុវត្តន៍ដែលនឹងជួយគាំទ្រដល់ការស្រាវជ្រាវនិងអភិវឌ្ឍន៍ ពិសេសសម្រាប់គម្រោងដែលមិនបានផ្តល់ក្តីសេចក្តីត្រូវការរបស់សហគ្រាសធុនតូចនិងមធ្យម

៣)- សូមម្ចាស់សហគ្រាសទាំងអស់ឈានចូលទៅក្នុងប្រព័ន្ធដោយបង្កើតអាជីវកម្មផ្លូវការបន្តពង្រឹងសមត្ថភាព មានប្រព័ន្ធគ្រប់គ្រង មានរបាយការណ៍គណនេយ្យ និងមានហិរញ្ញវត្ថុច្បាស់លាស់ដើម្បីបងប្អូនអាចពង្រឹងអភិបាលកិច្ចអាជីវកម្ម បង្កើនលទ្ធភាពទទួលបានហិរញ្ញប្បទាន និងសេវាហិរញ្ញវត្ថុ ទទួលបានការគាំទ្រនានាទៅលើភាពប្រកួតប្រជែងរបស់ខ្លួន”។

ឯកឧត្តមលើកឡើងថា ជាយន្តការស្ថាប័នដើម្បីគំាំទ្រដល់ប្រព័ន្ធអេកូឡូស៊ីសហគ្រិនភាពនៅកម្ពុជា, សហគ្រិនខ្មែរត្រូវបានបង្កើតឡើង សម្រាប់អនុវត្តកម្មវិធីផ្ទាល់ជាមួយស្ថាប័នដៃគូ និងភាគី ដែលផ្តល់ការគាំទ្រទាំងហិរញ្ញវត្ថុនិងមិនមែនហិរញ្ញវត្ថុដល់ធុរកិច្ចថ្មី និងសហគ្រាសធុនតូចនិងមធ្យមដែលមានសក្តានុពលនៅក្នុងវិស័យអាទិភាពដូចជា បច្ចេកវិទ្យាព័ត៌មាននិងទំនាក់ទង ,សេវាកម្ម កសិកម្មនិងផលិតកម្មដើម្បីចូលរួមលើកកម្ពស់សេដ្ឋកិច្ចជាតិ។ ជាលទ្ធផលនៅក្នុងរយៈពេលដ៏ខ្លី សហគ្រិនខ្មែរបានបំផុសស្មារតីសហគ្រិនគ្រប់វ័យ ដែលគ្របដណ្តប់ទូទាំង២៥រាជធានី ខេត្ត រួមទាំងសិស្សានុសិស្សកម្រិតវិទ្យាល័យ និស្សិតមហាវិទ្យាល័យ, សហគ្រិនធុរកិច្ចថ្មី រហូតដល់ម្ចាស់សហគ្រាសធុនតូចនិងមធ្យម។

ឯកឧត្តមរដ្ឋមន្ត្រី ក្រសួងឧស្សាហកម្មមានប្រសាសន៍គូសបញ្ជាក់ថា  កម្មវិធីពានរង្វាន់សហគ្រិនខ្មែរ ឆ្នាំ២០២៤ បានជ្រើសរើសជ័យលាភី ជាក្រុមហ៊ុន និងក្រុមប្រកួត ដែលបានបង្ហាញនវានុវត្តន៍ និងការរួមចំណែកដល់ប្រព័ន្ធអេកូឡូស៊ីសហគ្រិនភាពរបស់កម្ពុជា ហើយនៅក្នុងរយៈពេល៥ឆ្នាំកន្លងមកនេះ សហគ្រិនខ្មែរបានអនុវត្តកម្មវិធីចំនួន៣៧៩ ប្រើប្រាស់ថវិកាសរុបប្រមាណ១៥លានដុល្លារអាម៉េរិក និងទាក់ទាញថវិកាពីដៃគូប្រមាណ២៥លានដុល្លារអាម៉េរិក ក្នុងនោះមានអ្នកទទួលផលដោយផ្ទាល់មានប្រមាណជាង៥ម៉ឺននាក់ បានផ្តល់ថវិកាដល់ធុរកិច្ចថ្មី និងសហគ្រាសធុនមីក្រូ តូច និងមធ្យម៧៧០ នៅទូទាំងប្រទេស៕


photo_2025-12-16_09-24-42
សិប្បកម្ម​លីហួន ហ្វូដ​ ឈរជើងរឹងមាំ​​​​បាន​ដោយសារ​​ប្រាក់កម្ចី​ពីធនាគារ ARDBធ្វើជាទុនបង្វិល​ក្នុងអាជីវកម្ម​

ដោយ ឡុង សារេត​ ភ្នំពេញ៖ ម្ចាស់សិប្បកម្ម​ លីហួន ហ្វូដ​ មានទីតាំងនៅភូមិវត្តស្វាយ សង្កាត់សាលាកម្រើក ក្រុងសៀមរាប ខេត្តសៀមរាប ​បាន​ទទួលស្គាល់​ថា បន្ទាប់​ពីទទួល​បានប្រាក់កម្ចី​ពីធនាគារអភិវឌ្ឍន៍ជនបទ និងកសិកម្ម (ARDB) ធ្វើជាទុន​បង្វិល​នៅក្នុងអាជីវកម្ម​អស់រយៈពេលជាច្រើនឆ្នាំ​កន្លមកនេះ​ បាន​ជួយឱ្យ​មុខរបររបស់ខ្លួន​បន្ត​ឈរជើងយ៉ាងរឹងមាំ​រហូតមកដល់បច្ចុប្បន្ន​​ ពោលចាប់តាំងវិបត្តិជំងឺកូវីដ​១៩មក​។​​ អ្នកស្រី សុង លីហួន ម្ចាស់សិប្បកម្ម​ខាងលើ​បានឱ្យដឹង​ថា​ មុន​នឹងឈានដល់​ការ​បង្កើតជាសិប្បកម្ម​កែច្នៃផលិតផលផ្សេងៗ​ចេញពីសាច់ជ្រូកមាន​​​​ដូច​ថ្ងៃនេះ​ ​​គឺ​​កើតចេញមក​ពី​ការចិញ្ចឹមជ្រូកលក្ខណៈគ្រួសារ​ខ្នាតតូច​ មានជ្រូកបួនប្រាំក្បាល​​នៅឆ្នាំ​២០០៣​ និងជាអ្នកប្រកបមុខរបរ​លក់សាច់ជ្រូ​ក​នៅក្នុងខេត្ត​សៀមរាប​។​ ពីឆ្នាំ​២០១៦ ដល់​២០១៨​ បន្ទាប់ពីទទួលបានកម្ចីពីធនាគារ ARDB​ អ្នកស្រីបាន​សម្រេចចិត្ត​បើកជាកសិដ្ឋាន​ចិញ្ចឹមជ្រូកខ្នាតពាណិជ្ជកម្ម​មួយ ដែលអាចចិញ្ចឹមជ្រូក​រស់បានចន្លោះពី៨០០ ដល់​១០០០ក្បាល​ ដោយសារមើលឃើញអំពីតម្រូវការសាច់ជ្រូកកើនឡើង​ នៅតាម​ភោជនីយដ្ឋាន សណ្ឋាគារ ​​​នៅក្នុងខេត្តសៀមរាប​។​ អ្នកស្រីបន្តថា ចូលដល់​ឆ្នាំ​២០១៩ កម្ពុជា​​មានវិបត្តិជំងឺកូវីដ​១៩កើតឡើង​ ធ្វើឱ្យភោជនីយដ្ឋាន និងសណ្ឋាគារ ក្នុងខេត្ត​ត្រូវបានបិទទ្វារ ធ្វើឱ្យកប់ដើមទុន​មួយចំនួន​​​។ ប៉ុន្តែអ្នកស្រី​បានបង្វែរពីការផ្គត់ផ្គង់សាច់ជ្រូកទៅភោជនីយដ្ឋាន​ ងាក​មកកែច្នៃសាច់ជ្រូធ្វើជាផលិតផល​ផ្សេងដោយ​ខ្លួនឯង និងមានការគាំទ្រ​ពីពលរដ្ឋក្នុងស្រុកកើនឡើងជាបន្តបន្ទាប់​ ជាហេតុ​ធ្វើឱ្យអាជីវកម្ម​ឈរជើងរឹងមាំរហូតមកដល់បច្ចុប្បន្ន​។​ ទន្ទឹមនិងសិប្បកម្ម​បន្តមានភាពរឹងមាំ​ សុខភាព​ផ្នែកហិរញ្ញវត្ថុនៅក្នុងអាជីវកម្ម​មានដំណើរការល្អប្រសើរ​ អ្នកស្រី សុង លីហួន បាន​សម្តែងនូវការអំណរគុណ និងដឹងគុណ​​​ទៅដល់ការទទួលបានប្រាក់កម្ចីរបស់ធនាគារ​ […]

595196436_1325035749669055_1767996748253632100_n
​សិប្បកម្មសំណាងសុធា ទទួលបានជ័យលាភីលេខ១ ជាអ្នកកែច្នៃប្រហុកឆ្នើមប្រចាំ​២០២៥​

​ដោយ ឡុង សារេត​ ភ្នំពេញ​៖ ម្ចាស់សិប្បកម្មយីហោ សំណាងសុធា មានទីតាំងនៅក្រុមទី​៧ ភូមិអារញ្ញ សង្កាត់​សៀមរាប ខេត្តសៀមរាប​ ទទួបាលជ័យលាភីចំណាត់ថ្នាក់លេខ​១ ក្នុងកម្មវិធីប្រឡងប្រជែង​អ្នកកែច្នៃប្រហុកឆ្នើម​ឆ្នាំ​២០២៥ ​រៀបចំ​ដោយ​នាយកដ្ឋានកសិឧស្សាហកម្មនៃក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ​ ដែលបានប្រកាស​លទ្ធផលឱ្យដឹងកាលថ្ងៃទៅ​៩ ខែធ្នូ ឆ្នាំ​២០២៥។​ លោក យន់ សំណាង ម្ចាស់សិប្បកម្ម​សំណាងសុធា ​ក្រៅពីសម្តែងការរំភើប​រីករាយ​នូវលទ្ធផល​ ដែលសិប្បកម្ម​របស់​ខ្លួន​ទទួលបានពេលនេះ លោកក៏មាន​ក្តីរំពឹង​ផងដែរថា​ ជ័យលាភីចំណាត់ថ្នាក់លេខ​១​ ជាអ្នកកែច្នៃប្រហុកឆ្នើមប្រចាំឆ្នាំ​២០២៥នេះ​ នឹង​ធ្វើឱ្យប្រជាពលរដ្ឋក្នុងប្រទេស​បាន​ស្គាល់​សិប្បកម្ម​​​កាន់តែច្រើន និងមានទំនុកចិត្ត​ខ្ពស់មកលើផលិតផលរបស់ខ្លួន​ ខុសប្លែក​ពីពេលមុន​ៗ អ្នកប្រើប្រាស់នៅមានចិត្តរារែក​ក្នុងការគាំទ្រផលិតផល ​ដែលកែច្នៃដោយសិប្បកម្ម​សំណាងសុធា​។​ ​លោក យន់ សំណាង​ បញ្ជាក់ថា​​​ «បច្ចុប្បន្ននេះផ្អែកលើ​ផលិតផលយើង (​ប្រហុក)ចូលជាផលិតផលម៉ាកសម្គាល់ភូមិសាស្ត្រទំនិញ (GI)​​ ហើយពេលនេះសិប្បកម្ម​ជាប់ចំណាត់ថ្នាក់លេខ១​ ជាអ្នកកែច្នៃប្រហុកឆ្នើម​ប្រចាំ​២០២៥ទៀត​​ ខ្ញុំសង្ឃឹមថា ​អាជីវកម្មរបស់យើងនឹងរីកចម្រើន​បន្ថែមទៀត​នៅពេលខាងមុខ​»។​ តាម​ម្ចាស់សិប្បកម្ម​កែច្នៃ​ខាងលើ កម្មវិធីប្រកួតប្រជែង​អ្នកកែច្នៃប្រហុកឆ្នើម ឆ្នាំ​២០២៥ បានចំណាយពេល​វេលា​៣៩ថ្ងៃ​ គិតចាប់ពីថ្ងៃដំបូងរហូតដល់ថ្ងៃប្រកាសលទ្ធផល​ កាលថ្ងៃទី​៩ ខែធ្នូ ឆ្នាំ​២០២៥​ ដែលរៀបចំដោយ​នាយកដ្ឋានកសិឧស្សាហកម្ម​។​​ យោងតាម​នាយកដ្ឋានកសិឧស្សាហកម្មនៃក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ […]

photo_2025-12-14_16-56-33 (3)
ឯកឧត្តមបណ្ឌិត កៅ ថាច ចុះពិនិត្យកសិដ្ឋានបួនទីតាំង នៅខេត្តតាកែវ និងជំរុញឲ្យពង្រីកផលិតកម្ម ព្រមទាំងផ្តល់ទុនប្រាក់កម្ចីពី ARDB

ខេត្តតាកែវ៖ ព្រឹកថ្ងៃទី ១៤ ខែធ្នូ ឆ្នាំ២០២៥ ឯកឧត្តមបណ្ឌិត កៅ ថាច ប្រតិភូរាជរដ្ឋាភិបាល ទទួលបន្ទុកជាអគ្គនាយក នៃធនាគារអភិវឌ្ឍន៍ជនបទ និងកសិកម្ម (ARDB) និងជាប្រធានសមាគមបណ្តាញកសិករតេជោ បានអញ្ជើញចុះសួរសុខទុក្ខ និងពិនិត្យកសិដ្ឋានចំនួនបួនទីតាំង ស្ថិតនៅក្នុងមូលដ្ឋានខេត្តតាកែវ។ ដំណើរចុះពិនិត្យនេះ មានគោលបំណងលើកទឹកចិត្ត ក្តាប់ស្ថានភាពជាក់ស្តែង និងជំរុញសកម្មភាពផលិតកម្មកសិកម្មក្នុងស្រុក ដើម្បីចូលរួមកាត់បន្ថយការនាំចូលពីបរទេស។ ១- ដំណើរទស្សនកិច្ចកសិដ្ឋានគំរូចំនួនបួនទីតាំងរួមមាន៖ * កសិដ្ឋាន លោក យក់ ចំរើនឫទ្ធិ ដែលកំពុងពង្រីក និងដាំដុះបន្លែចម្រុះ ស្ថិតនៅភូមិកណ្តាល ឃុំលំពង់ ស្រុកបាទី ខេត្តតាកែវ។ * កសិដ្ឋាន លោក ស៊ន ចាន់បូរ ដែលកំពុងចិញ្ចឹមមេមាន់យកពង ស្ថិតនៅភូមិខ្នារ ឃុំក្រាំងធ្នង់ ស្រុកបាទី ខេត្តតាកែវ។ * កសិដ្ឋាន លោក សាប់ សារុន ដែលកំពុងចិញ្ចឹមបង្កង និងត្រី ស្ថិតនៅភូមិដកពរ ឃុំសំបួរ ស្រុកទ្រាំង […]

image_2025-12-09_09-56-33
តម្លៃអង្ករលើសកលលោកធ្លាក់ចុះដល់កម្រិតទាបបំផុត ចាប់តាំងពីឆ្នាំ២០១៧

ម៉ានីល៖ អង្គការស្បៀងអាហារ និងកសិកម្មនៃអង្គការសហប្រជាជាតិ បានរាយការណ៍ថា តម្លៃអង្ករនៅលើសកលលោកបានធ្លាក់ចុះដល់កម្រិតទាបបំផុត ចាប់តាំងពីខែមេសា ឆ្នាំ២០១៧ ដោយសារប្រទេសនានា បានព្យាយាមបង្កើនទិន្នផលក្នុងស្រុករបស់ពួកគេ ដូច្នេះធ្វើឱ្យតម្រូវការសម្រាប់ការផ្គត់ផ្គង់ពីបរទេសថយចុះ។ សារព័ត៌មានរបស់ប្រទេសហ្វីលីពីន បានដកស្រង់ផ្សាយសន្ទស្សន៍តម្លៃអង្ករទាំងអស់របស់អង្គការស្បៀងអាហារ និងកសិកម្ម ដែលបានផ្តល់មធ្យមភាគនៅត្រឹមតែ៩៦,៩ពិន្ទុ នៅក្នុងខែវិច្ឆិកា គឺធ្លាក់ចុះពី៩៨,៤ពិន្ទុ កាលពីក្នុងខែកញ្ញា ឆ្នាំ២០២៥នេះ។ សន្ទស្សន៍នេះតាមដាននិន្នាការធ្លាក់ចុះ ចាប់តាំងពីខែសីហា ហើយស្ថិតនៅកម្រិតទាបបំផុតសម្រាប់ឆ្នាំ២០២៥នេះ ដែលគួរតែមានការជួយរក្សាតម្លៃអង្ករក្នុងស្រុកឱ្យមានស្ថិរភាព។ ទីភ្នាក់ងារអង្គការសហប្រជាជាតិ បានសន្មតថា ការធ្លាក់ចុះជាបន្តបន្ទាប់នៃសន្ទស្សន៍តម្លៃអង្ករ គឺដោយសារតែតម្លៃអង្ករគ្រាប់វែង និងអង្ករក្រអូប ដែលរួមមានតម្លៃអង្ករបាស្មាទី និងតម្លៃអង្ករផ្កាម្លិះកាន់តែធ្លាក់ទាប។ អង្គការស្បៀងអាហារ និងកសិកម្ម បាននិយាយនៅរបាយការណ៍នេះថា «នៅត្រឹមកម្រិតតម្លៃសន្ទស្សន៍នេះ បានន័យថា តម្លៃអង្ករស្ថិតនៅទាបជាងតម្លៃក្នុងឆ្នាំ២០២៤ ចំនួន១៩,៧ភាគរយ និងនៅកម្រិតទាបបំផុត ចាប់តាំងពីខែមេសា ឆ្នាំ២០១៧។ សម្រង់តម្លៃអង្ករគ្រាប់វែងបានធ្លាក់ចុះមកត្រឹម៩៨,៥ពិន្ទុ ខណៈពេលតម្លៃអង្ករក្រអូបបានធ្លាក់ចុះមកត្រឹម៩២,៥ពិន្ទុ។ ផ្ទុយទៅវិញ តម្លៃអង្ករគ្រាប់ខ្លី បានកើនឡើងដល់៩២,៧ពិន្ទុ។ ចំណែកតម្រូវការអង្ករដំណើបរបស់ប្រទេសចិន បានជំរុញឱ្យតម្លៃអង្ករនេះកើនឡើងដល់៩៥,៧ពិន្ទុ។ អង្គការស្បៀងអាហារ និងកសិកម្ម បាននិយាយទៀតថា សម្រង់តម្លៃអង្ករគ្រាប់វែងសម្រាប់ខែវិច្ឆិកា ឆ្នាំ២០២៥នេះ​ ត្រូវបានបូកបញ្ចូលគ្នាក្នុងចំណោមសម្រង់តម្លៃអង្ករនៅក្នុងប្រទេសអាស៊ីមួយចំនួន ដែលបានចាត់វិធានការ ដើម្បីរក្សាស្ថិរភាពតម្លៃ និងដំណើរការផ្គត់ផ្គង់តម្រូវការអង្ករក្នុងស្រុក។ […]

កាលវិភាគផ្សព្វផ្សាយ