Pressed for time? Stay informed with ARDB TV's newsletters
ហ្សានស៊ី៖ អាជ្ញាធរគយចិន នៅក្នុងខេត្តហ្សានស៊ី បានណែនាំប្រព័ន្ធត្រួតពិនិត្យពីចម្ងាយសម្រាប់ការនាំចេញផ្លែឈើ ដោយកាត់បន្ថយពេលវេលាអនុញ្ញាតឱ្យនាំចូល និងបន្ថយថ្លៃដឹកជញ្ជូនរបស់អ្នកនាំចេញ។ ប្រព័ន្ធត្រួតពិនិត្យថ្មីនេះ អនុញ្ញាតឱ្យធ្វើប្រតិវេទ ការត្រួតពិនិត្យ និងបញ្ចេញទំនិញនៅថ្ងៃតែមួយ តាមរយៈវីដេអូដំណភ្ជាប់រវាងពាណិជ្ជករ និងមន្ត្រីគយ។ យោងតាមសារព័ត៌មាន ហ្សានស៊ី ដេលី របស់ចិន បានឱ្យដឹងថា កាលពីពេលថ្មីៗនេះ ក្រុមបច្ចេកទេសបានភ្ជាប់ទំនាក់ទំនងជាមួយមន្ត្រីគយតាមរយៈការហៅជាវីដេអូ ដើម្បីបញ្ចប់ការត្រួតពិនិត្យការនាំចូលផ្លែទំពាំងបាយជូរស្រស់ទម្ងន់ជាង១៥តោន នាំចេញទៅកាន់ប្រទេសឥណ្ឌូនេស៊ី។ នេះជាការត្រួតពិនិត្យពីចម្ងាយលើកដំបូងលើផ្លែឈើនាំចេញពីប្រទេសចិន ដែលត្រូវបានធ្វើនៅខេត្តហ្សានស៊ី ដោយប្រើប្រព័ន្ធត្រួតពិនិត្យពីចម្ងាយរវាងពាណិជ្ជករចិន និងភ្នាក់ងារគយឥណ្ឌូណេស៊ី។ គំរូត្រួតពិនិត្យពីចម្ងាយត្រូវបានបង្កើតឡើងដោយអគ្គរដ្ឋបាលគយចិន សម្រាប់ជួយពិនិត្យមើលដំណើរការនាំចេញតាមប្រព័ន្ធអ៊ីនធឺណិត ដែលគាំទ្រដោយអ្នកបច្ចេកទេសនៅនឹងកន្លែង និងប្រើបញ្ញាសិប្បនិម្មិតដ៏ឆ្លាតវៃ។ ជាមួយនឹងប្រព័ន្ធថ្មីនេះ អ្នកនាំចេញលែងត្រូវរង់ចាំការចុះពិនិត្យមើលជាក់ស្តែងទៀតហើយ។ គេអាចចាប់ផ្តើម និងបញ្ចប់ដំណើរការត្រួតពិនិត្យដោយផ្ទាល់ពីឧបករណ៍ចល័តនៅក្នុងថ្ងៃតែមួយ ឬរហ័សទាន់ចិត្ត។ កាលពីមុន ការកំណត់ពេល និងធ្វើអធិការកិច្ចដោយផ្ទាល់របស់មន្ត្រីគយ ជាធម្មតាត្រូវការរយៈពេលយ៉ាងឆាប់មួយថ្ងៃ ឬពីរថ្ងៃ។ ប៉ុន្តែសម្រាប់ប្រព័ន្ធត្រួតពិនិត្យតាមវីដេអូពីចម្ងាយ បានកាត់បន្ថយពេលវេលាមកត្រឹមប្រហែល២០នាទីប៉ុណ្ណោះ ដែលអនុញ្ញាតឱ្យមានការប្រកាស ត្រួតពិនិត្យ និងបញ្ចេញទំនិញក្នុងថ្ងៃតែមួយ។ ម៉ូដែលនេះជួយកាត់បន្ថយសម្ពាធផ្នែកដឹកជញ្ជូន កាត់បន្ថយការចំណាយលើការលើកដាក់ និងជួយរក្សាគុណភាពផ្លែឈើឱ្យនៅល្អក្នុងពេលដឹកជញ្ជូន។ ដើម្បីអនុវត្តប្រព័ន្ធនេះ មន្ត្រីគយបានបង្កើតក្រុមជំនាញ ដែលធ្វើតេស្តកម្មវិធី ដើម្បីធានាបាននូវស្ថេរភាពប្រតិបត្តិការ។ ភ្នាក់ងារគយចិនក៏បានជួយដល់ក្រុមបច្ចេកទេសក្នុងការដំឡើង និងកំណត់រចនាសម្ព័ន្ធកម្មវិធីទូរស័ព្ទដៃផងដែរ។ ចំណែក វិធានការសម្របសម្រួលបន្ថែម […]
ភ្នំពេញ៖ ផ្សារផលិតផលខ្មែរនៅតាមបណ្តាលខេត្តចំនួនបួន បាននិងកំពុងដំណើរការលក់កសិផល ផលិតផលខ្មែរ ដែលត្រូវបានដាំដុះ និងកែឆ្នៃដោយកសិករ និងផលិតករក្នុងស្រុក ដោយដាក់តាំងបង្ហាញនៅរៀងរាល់ថ្ងៃសៅរ៍-អាទិត្យ ចាប់ពីម៉ោង៧ព្រឹក ដល់ ១២ថ្ងៃត្រង់ រៀងរាល់ចុងសប្តាហ៍ សម្រាប់លក់ជូនដល់ប្រជាជនកម្ពុជាអ្នកភរិភោគ ដើម្បីពង្រីកទីផ្សារ និងបង្កើនការគាំទ្រក្នុងស្រុកបន្ថែមទៀត។ ផ្សារផលិតផលខ្មែរទី១ នៅខេត្តសៀមរាប មានទីតាំងនៅភូមិមណ្ឌល២ សង្កាត់ស្វាយដង្គំ ក្រុងសៀមរាប នៅសួនច្បារហាត់ប្រាណ ជិតមាត់ស្ទឹងសៀមរាប ក្បែរសួនព្រះរាជដំណាក់។ ទី២ នៅខេត្តកំពង់ធំ ក៏មានផ្សារផលិតផលខ្មែរដែរ ដែលបាននឹងកំពុងដំណើរលក់កសិផល និងផលិតផលខ្មែរ ដែលត្រូវបានដាំដុះ និងកែច្នៃដោយកសិករខ្មែរ នៅក្នុងខេត្តកំពង់ធំ ដោយបើដំណើរការរៀងរាល់ថ្ងៃសុក្រ-សៅរ៍ និងថ្ងៃអាទិត្យ ចាប់ពីម៉ោង៦ព្រឹក ដល់ម៉ោង៦ល្ងាច។ ដោយឡែកផ្សារផលិតផលខ្មែរទី៣ នៅខេត្តកណ្តាល បាននិងកំពុងដំណើរលក់កសិផល និងផលិតផលខ្មែរ ដែលត្រូវបានដាំដុះ និងកែច្នៃដោយកសិករ ផលិតករ និងសិប្បករខ្មែរ ដោយបើកដំណើរការរៀងរាល់ថ្ងៃសៅរ៍ និងថ្ងៃអាទិត្យ ចាប់ពីម៉ោង៧ព្រឹក ដល់ម៉ោង១រសៀល ស្ថិតនៅសួនច្បារមាត់ទន្លេ ក្រុងតាខ្មៅ។ ផ្សារផលិតផលខ្មែរទី៤ នៅខេត្តព្រៃវែង បាននឹងកំពុងដំណើរការលក់កសិផល និងផលិតផលខ្មែរ ដែលត្រូវបានដាំដុះ និងកែច្នៃដោយកសិករ […]
កូឡុំបូ៖ ប្រទេសស្រីលង្កាកំពុងរៀបចំពង្រឹងការដាំដុះបន្លែ និងផ្លែឈើសរីរាង្គ ដើម្បីឆ្លើយតបទៅនឹងបទប្បញ្ញត្តិស្តីពីនិរន្តរភាព នាពេលខាងមុខរបស់សហភាពអឺរ៉ុបសម្រាប់ការនាំចូលផលិតផលកសិកម្មពីប្រទេសស្រីលង្កា។ សហភាពអឺរ៉ុបកំពុងតែបង្កើតច្បាប់ថ្មី ដែលនឹងតម្រូវឱ្យអ្នកនាំចេញបន្លែផ្លែឈើ ត្រូវបំពេញតាមស្តង់ដារប្រកបដោយនិរន្តរភាពកាន់តែតឹងរ៉ឹង ដើម្បីរក្សាលទ្ធភាពនាំចូលទៅកាន់ទីផ្សារអឺរ៉ុប នៅប៉ុន្មានឆ្នាំខាងមុខទៀតនេះ។ ប្រធានក្រុមប្រឹក្សាអភិវឌ្ឍន៍ការនាំចេញស្រីលង្កា បានមានប្រសាសន៍ថា ប្រទេសស្រីលង្កាកំពុងតែផ្តល់អាទិភាពដល់ផលិតកម្មសរីរាង្គ ដែលជាផ្នែកមួយនៃយុទ្ធសាស្ត្រនាំចេញរបស់ខ្លួន។ លោកបានមាប្រសាសន៍ថា «ទីផ្សារពិភពលោកបច្ចុប្បន្នសម្រាប់ផលិតផលកសិកម្មសរីរាង្គមានតម្លៃប្រហែល១៥០ពាន់លានដុល្លារ ហើយត្រូវបានគេព្យាករណ៍ថា នឹងកើនឡើងរហូតដល់៦៥០ពាន់លានដុល្លារនៅឆ្នាំ២០៣៤។ ដូច្នេះ ប្រសិនបើប្រទេសស្រីលង្កាចង់ចាប់យកចំណែកទីផ្សារបានខ្លះ យើងត្រូវអភិវឌ្ឍវិស័យកសិកម្មសរីរាង្គរបស់យើង។ ក្រុមប្រឹក្សាអភិវឌ្ឍការនាំចេញបានធ្វើអន្តរាគមន៍ក្នុងបញ្ហានេះរួចហើយ»។ លោកប្រធានក្រុមប្រឹក្សាអភិវឌ្ឍន៍ បានកត់សម្គាល់ថា ប្រហែលពាក់កណ្តាលនៃតម្រូវការជាសកលសម្រាប់ផលិតផលសរីរាង្គនឹងមកពីរដ្ឋជាសមាជិកសហភាពអឺរ៉ុប និងចក្រភពអង់គ្លេស។ លោកបានបន្តថា បច្ចុប្បន្នប្រទេសស្រីលង្កាមានកសិករប្រមាណពីរម៉ឺននាក់កំពុងតែដាំបន្លែផ្លែឈើនៅលើផ្ទៃដីទំហំ២៨ ៣០០ហិកតា ជាលក្ខណៈសរីរាង្គទាំងអស់សម្រាប់ផ្គត់ផ្គងការនាំចេញទៅកាន់ទីផ្សារក្រៅប្រទេស ជាពិសេសសម្រាប់ទីផ្សារសហភាពអឺរ៉ុប។ ក្រុមប្រឹក្សាអភិវឌ្ឍការនាំចេញស្រីលង្កាមានគោលបំណងបង្កើនតំបន់ដាំដុះបែបសរីរាង្គ ក្រោមផែនការសកម្មភាពអភិវឌ្ឍន៍ការនាំចេញ ដើម្បីឱ្យស្របតាមតម្រូវការរបស់សហភាពអឺរ៉ុប នាពេលអនាគត និងនិន្នាការទីផ្សារអន្តរជាតិផងដែរ។ គំនិតផ្តួចផ្តើមនេះ គឺជាផ្នែកមួយនៃការកែទម្រង់រដ៏ធំដើម្បីសម្របខ្លួនទៅនឹងគោលនយោបាយនិរន្តរភាពជាសកល និងលើកកម្ពស់កសិកម្មប្រកបដោយការទទួលខុសត្រូវចំពោះបរិស្ថាន។ កសិកម្មសរីរាង្គត្រូវបានកំណត់ថា ជាវិធីសាស្រ្តកសិកម្ម ដែលជៀសវាងធាតុចូលសំយោគ និងពឹងផ្អែកលើសារធាតុ និងដំណើរការបែបធម្មជាតិ។ ចំណែកគណៈកម្មការអឺរ៉ុប បានកំណត់គោលដៅនៃការបំប្លែង២៥ភាគរយនៃដីកសិកម្មរបស់សហភាពអឺរ៉ុប ឱ្យក្លាយទៅជាផលិតកម្មសរីរាង្គនៅឆ្នាំ២០៣០ ដែលជាគោលនយោបាយត្រូវគេរំពឹងថា នឹងមានឥទ្ធិពលលើខ្សែសង្វាក់ផ្គត់ផ្គង់នៅតាមបណ្តាប្រទេសនាំចេញ។ ដូច្នេះផែនការរបស់ប្រទេសស្រីលង្កាក្នុងការពង្រីកមូលដ្ឋានកសិកម្មសរីរាង្គរបស់ខ្លួន ដោយអនុលោមតាមស្តង់ដារនាំចូលទាំងនេះ ដើម្បីផ្តល់ឱកាសដល់ប្រទេសនាំចេញទទួលបានអត្ថប្រយោជន៍ពីកំណើនជាអន្តរជាតិសម្រាប់ផលិតផលសរីរាង្គ៕
ដោយ ឡុង សារេត ខេត្តកណ្តាល៖ ឧទ្យានវប្បធម៌តេជោ ដែលរៀបចំលើផ្ទៃដីប្រមាណប្រាំពីរហិកតា ស្ថិតនៅក្នុងទីតាំងអាកាសយានដ្ឋានអន្តរជាតិតេជោ បាននិងកំពុងដើរតួកាន់តែសំខាន់ក្នុងការចូលរួមផ្សព្វផ្សាយអំពីវប្បធម៌ និងមុខម្ហូបអាហារខ្មែរឱ្យកាន់តែទូលំទូលាយ នៅលើពិភពលោក តាមរយៈភ្ញៀវទេសចរណ៍អន្តរជាតិ។ យោងតាមប្រធានប្រតិបត្តិនៃឧទ្យានវប្បធម៌តេជោ បានឱ្យដឹងថា នៅក្នុងគម្រោងផែនការអភិវឌ្ឍន៍ឧទ្យានវប្បធម៌តេជោ នៅលើផ្ទៃប្រាំពីរហិកតា សម្រេចបានលទ្ធផលប្រមាណ១០ភាគរយហើយ នៅលើទំហំផ្ទៃដីសរុប ដោយបែងចែកជាបីទីតាំងធំៗ ក្នុងនោះមានទីតាំងរូបសំណាកព្រះវិស្ណុ , ទីតាំងផ្សារបៃតង និងទីតាំងបង្ហាញវត្ថុអនុស្សាវរីយ៍យ៉ាងសំបូរបែប ដែលជាផលិតផលក្នុងស្រុក។ អ្នកស្រី ម៉ៃ សុខច័ន្ទមរកត ប្រធានប្រតិបត្តិនៃឧទ្យានវប្បធម៌តេជោ បានឱ្យដឹងថា គំនិតផ្តួចផ្តើមបង្កើតឱ្យមានឧទ្យានវប្បធម៌តេជោនេះឡើង គឺចង់បង្ហាញពីឱ្យឃើញនូវវប្បធម៌ខ្មែរទៅកាន់ភ្ញៀវទេសចជាតិ និងអន្តរជាតិ អាចមកទស្សនានៅទីនេះ បានទាំងវប្បធម៌បែបបុរាណ និងបែបសម័យទំនើប ដោយគ្រាន់តែភ្ញៀវជាតិ និងអន្តរជាតិដើរចេញពីព្រលាន ឬនៅមុនពេលមួយម៉ោងនៃការចេញដំណើរហោះហើរ ពួកគាត់អាចស្វែងយល់ពីវប្បធម៌ខ្មែរនៅទីនេះបាន។ អ្នកស្រីបានបន្ថែមថា ក្រៅពីផ្សព្វផ្សាយអំពីវប្បធម៌ខ្មែរទៅដល់ភ្ញៀវទេសចរបរទេស។ នៅក្នុងបរិវេណឧទ្យានវប្បធម៌តេជោ ក៏មានការបង្ហាញពីមុខម្ហូបខ្មែរប្រចាំនៅតាមតំបន់ដល់ភ្ញៀវជាតិនិងអន្តរជាតិដល់ផងដែរ។ ដូច្នេះអ្វីដែលបានរៀបចំនៅទីនេះវាអាចជួយបង្ហាញទៅកាន់ពិភពលោក ឬពលរដ្ឋខ្មែរ ដែលបានរស់នៅក្រៅប្រទេសឱ្យបានដឹងកាន់តែទូលំទូលាយ និងចង់មកទស្សនានៅទីនេះកាន់តែច្រើន។ ជាក់ស្តែង នៅក្នុងមួយរយៈពេលដែលឧទ្យានវប្បធម៌តេជោបើកផ្តល់សេវា សម្រាប់ពលរដ្ឋរស់នៅបរទេស ពេលបានមកដល់ គឺមានការសប្បាយជាមួយទេសភាព វប្បធម៌ និងការបរិភោគនូវម្ហូបខ្មែរ។ អ្នកស្រី […]