អន្តរជាតិ៖ អង្គការស្បៀងអាហារ និងកសិកម្មនៃអង្គការសហប្រជាជាតិ (FAO) បានរាយការណ៍ថា តម្លៃស្បៀអាហារជាសកលបានកើនឡើងក្នុងខែមេសា ឆ្នាំ២៩២៥នេះ ដែលមួយផ្នែកកើតឡើងដោយសារការដំឡើងពន្ធនាំចូលរបស់សហរដ្ឋអាមេរិក។
ក្នុងនេះគេឃើញតម្លៃគ្រាប់ធញ្ញជាតិ ផលិតផលទឹកដោះគោ និងសាច់បានកើនឡើងមួយភាគរយ នៃសន្ទស្សន៍តម្លៃម្ហូបអាហារស្តង់ដាររបស់អង្គការ FAO បើប្រៀបធៀបទៅនឹងខែមីនា និងបើទោះបីជាតម្លៃស្ករ និងប្រេងឆាបានធ្លាក់ថ្លៃក៏ដោយចុះ។
ទីភ្នាក់ងារព័ត៌មាន ស៊ីនហួរ របស់ចិន បានរាយការណ៍ពីទីក្រុងរ៉ូម ប្រទេស អ៊ីតាលី កាលពីថ្ងៃទី៥ ខែឧសភា ឆ្នាំ២០២៥ ដោយបានដកស្រង់របាយការណ៍របស់អង្គការស្បៀងអាហារ និងកសិកម្មនៃអង្គការសហប្រជាជាតិ ដែលបាននិយាយថា គ្រាប់ធញ្ញជាតិ ដែលរងការប៉ះពាល់ខ្លាំងបំផុត ដោយសារគោលនយោបាយផ្លាស់ប្តូរពន្ធរបស់សហរដ្ឋអាមេរិក។
ស្របពេលជាមួយគ្នានេះដែរ តម្រូវការតាមរដូវកាល ការធ្លាក់ចុះការនាំចេញស្រូវសាលីរបស់រុស្ស៊ី និងការធ្លាក់ថ្លៃប្រាក់ដុល្លារអាមេរិក ទាំងអស់នេះបានបង្កផលប៉ះពាល់យ៉ាងខ្លាំងធ្វើឱ្យតម្លៃស្បៀងអាហារកើនឡើងផងដែរ។
របាយការណ៍ប្រចាំខែរបស់អង្គការ FAO បាននិយាយទៀតថា ការដំឡើងប្តូរពន្ធនាំចូលរបស់សហរដ្ឋអាមេរិក និងរួមបញ្ចូលទាំងការលើកលែងពន្ធសម្រាប់អ្នកនាំចូលពោតរបស់សហរដ្ឋអាមេរិក ដូចជាម៉ិកស៊ិក ហើយការផ្អាកការលើកទឹកចិត្តពន្ធរយៈពេល ៩០ ថ្ងៃរហូតដល់ថ្ងៃទី៩ ខែកក្កដា បានបណ្តាលឱ្យមានសម្ពាធតម្លៃកាន់តែច្រើនឡើងជាបន្តបន្ទាប់។
យោងតាមស្តិតិបានបង្ហាញថា តម្លៃផលិតផលទឹកដោះគោ បានកើនឡើង ២,៤ភាគរយ ពីមួយខែទៅមួយខែ។ ចំណែកតម្លៃសាច់បានកើនឡើង ៣,២ភាគរយ ខណៈពេលតម្លៃ ប្រេងឆា បានថយចុះ ២,៣ភាគរយ និងតម្លៃស្ករបានធ្លាក់ចុះសម្រាប់ខែទីពីរជាប់ៗគ្នា ដោយថយចុះ៣,៥ភាគរយ កាលពីខែមីនា៕