Pressed for time? Stay informed with ARDB TV's newsletters
ដោយ ឡុង សារេត ភ្នំពេញ៖ ម្ចាស់សិប្បកម្ម លីហួន ហ្វូដ មានទីតាំងនៅភូមិវត្តស្វាយ សង្កាត់សាលាកម្រើក ក្រុងសៀមរាប ខេត្តសៀមរាប បានទទួលស្គាល់ថា បន្ទាប់ពីទទួលបានប្រាក់កម្ចីពីធនាគារអភិវឌ្ឍន៍ជនបទ និងកសិកម្ម (ARDB) ធ្វើជាទុនបង្វិលនៅក្នុងអាជីវកម្មអស់រយៈពេលជាច្រើនឆ្នាំកន្លមកនេះ បានជួយឱ្យមុខរបររបស់ខ្លួនបន្តឈរជើងយ៉ាងរឹងមាំរហូតមកដល់បច្ចុប្បន្ន ពោលចាប់តាំងវិបត្តិជំងឺកូវីដ១៩មក។ អ្នកស្រី សុង លីហួន ម្ចាស់សិប្បកម្មខាងលើបានឱ្យដឹងថា មុននឹងឈានដល់ការបង្កើតជាសិប្បកម្មកែច្នៃផលិតផលផ្សេងៗចេញពីសាច់ជ្រូកមានដូចថ្ងៃនេះ គឺកើតចេញមកពីការចិញ្ចឹមជ្រូកលក្ខណៈគ្រួសារខ្នាតតូច មានជ្រូកបួនប្រាំក្បាលនៅឆ្នាំ២០០៣ និងជាអ្នកប្រកបមុខរបរលក់សាច់ជ្រូកនៅក្នុងខេត្តសៀមរាប។ ពីឆ្នាំ២០១៦ ដល់២០១៨ បន្ទាប់ពីទទួលបានកម្ចីពីធនាគារ ARDB អ្នកស្រីបានសម្រេចចិត្តបើកជាកសិដ្ឋានចិញ្ចឹមជ្រូកខ្នាតពាណិជ្ជកម្មមួយ ដែលអាចចិញ្ចឹមជ្រូករស់បានចន្លោះពី៨០០ ដល់១០០០ក្បាល ដោយសារមើលឃើញអំពីតម្រូវការសាច់ជ្រូកកើនឡើង នៅតាមភោជនីយដ្ឋាន សណ្ឋាគារ នៅក្នុងខេត្តសៀមរាប។ អ្នកស្រីបន្តថា ចូលដល់ឆ្នាំ២០១៩ កម្ពុជាមានវិបត្តិជំងឺកូវីដ១៩កើតឡើង ធ្វើឱ្យភោជនីយដ្ឋាន និងសណ្ឋាគារ ក្នុងខេត្តត្រូវបានបិទទ្វារ ធ្វើឱ្យកប់ដើមទុនមួយចំនួន។ ប៉ុន្តែអ្នកស្រីបានបង្វែរពីការផ្គត់ផ្គង់សាច់ជ្រូកទៅភោជនីយដ្ឋាន ងាកមកកែច្នៃសាច់ជ្រូធ្វើជាផលិតផលផ្សេងដោយខ្លួនឯង និងមានការគាំទ្រពីពលរដ្ឋក្នុងស្រុកកើនឡើងជាបន្តបន្ទាប់ ជាហេតុធ្វើឱ្យអាជីវកម្មឈរជើងរឹងមាំរហូតមកដល់បច្ចុប្បន្ន។ ទន្ទឹមនិងសិប្បកម្មបន្តមានភាពរឹងមាំ សុខភាពផ្នែកហិរញ្ញវត្ថុនៅក្នុងអាជីវកម្មមានដំណើរការល្អប្រសើរ អ្នកស្រី សុង លីហួន បានសម្តែងនូវការអំណរគុណ និងដឹងគុណទៅដល់ការទទួលបានប្រាក់កម្ចីរបស់ធនាគារ […]
ដោយ ឡុង សារេត ភ្នំពេញ៖ ម្ចាស់សិប្បកម្មយីហោ សំណាងសុធា មានទីតាំងនៅក្រុមទី៧ ភូមិអារញ្ញ សង្កាត់សៀមរាប ខេត្តសៀមរាប ទទួបាលជ័យលាភីចំណាត់ថ្នាក់លេខ១ ក្នុងកម្មវិធីប្រឡងប្រជែងអ្នកកែច្នៃប្រហុកឆ្នើមឆ្នាំ២០២៥ រៀបចំដោយនាយកដ្ឋានកសិឧស្សាហកម្មនៃក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ ដែលបានប្រកាសលទ្ធផលឱ្យដឹងកាលថ្ងៃទៅ៩ ខែធ្នូ ឆ្នាំ២០២៥។ លោក យន់ សំណាង ម្ចាស់សិប្បកម្មសំណាងសុធា ក្រៅពីសម្តែងការរំភើបរីករាយនូវលទ្ធផល ដែលសិប្បកម្មរបស់ខ្លួនទទួលបានពេលនេះ លោកក៏មានក្តីរំពឹងផងដែរថា ជ័យលាភីចំណាត់ថ្នាក់លេខ១ ជាអ្នកកែច្នៃប្រហុកឆ្នើមប្រចាំឆ្នាំ២០២៥នេះ នឹងធ្វើឱ្យប្រជាពលរដ្ឋក្នុងប្រទេសបានស្គាល់សិប្បកម្មកាន់តែច្រើន និងមានទំនុកចិត្តខ្ពស់មកលើផលិតផលរបស់ខ្លួន ខុសប្លែកពីពេលមុនៗ អ្នកប្រើប្រាស់នៅមានចិត្តរារែកក្នុងការគាំទ្រផលិតផល ដែលកែច្នៃដោយសិប្បកម្មសំណាងសុធា។ លោក យន់ សំណាង បញ្ជាក់ថា «បច្ចុប្បន្ននេះផ្អែកលើផលិតផលយើង (ប្រហុក)ចូលជាផលិតផលម៉ាកសម្គាល់ភូមិសាស្ត្រទំនិញ (GI) ហើយពេលនេះសិប្បកម្មជាប់ចំណាត់ថ្នាក់លេខ១ ជាអ្នកកែច្នៃប្រហុកឆ្នើមប្រចាំ២០២៥ទៀត ខ្ញុំសង្ឃឹមថា អាជីវកម្មរបស់យើងនឹងរីកចម្រើនបន្ថែមទៀតនៅពេលខាងមុខ»។ តាមម្ចាស់សិប្បកម្មកែច្នៃខាងលើ កម្មវិធីប្រកួតប្រជែងអ្នកកែច្នៃប្រហុកឆ្នើម ឆ្នាំ២០២៥ បានចំណាយពេលវេលា៣៩ថ្ងៃ គិតចាប់ពីថ្ងៃដំបូងរហូតដល់ថ្ងៃប្រកាសលទ្ធផល កាលថ្ងៃទី៩ ខែធ្នូ ឆ្នាំ២០២៥ ដែលរៀបចំដោយនាយកដ្ឋានកសិឧស្សាហកម្ម។ យោងតាមនាយកដ្ឋានកសិឧស្សាហកម្មនៃក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ […]
ខេត្តតាកែវ៖ ព្រឹកថ្ងៃទី ១៤ ខែធ្នូ ឆ្នាំ២០២៥ ឯកឧត្តមបណ្ឌិត កៅ ថាច ប្រតិភូរាជរដ្ឋាភិបាល ទទួលបន្ទុកជាអគ្គនាយក នៃធនាគារអភិវឌ្ឍន៍ជនបទ និងកសិកម្ម (ARDB) និងជាប្រធានសមាគមបណ្តាញកសិករតេជោ បានអញ្ជើញចុះសួរសុខទុក្ខ និងពិនិត្យកសិដ្ឋានចំនួនបួនទីតាំង ស្ថិតនៅក្នុងមូលដ្ឋានខេត្តតាកែវ។ ដំណើរចុះពិនិត្យនេះ មានគោលបំណងលើកទឹកចិត្ត ក្តាប់ស្ថានភាពជាក់ស្តែង និងជំរុញសកម្មភាពផលិតកម្មកសិកម្មក្នុងស្រុក ដើម្បីចូលរួមកាត់បន្ថយការនាំចូលពីបរទេស។ ១- ដំណើរទស្សនកិច្ចកសិដ្ឋានគំរូចំនួនបួនទីតាំងរួមមាន៖ * កសិដ្ឋាន លោក យក់ ចំរើនឫទ្ធិ ដែលកំពុងពង្រីក និងដាំដុះបន្លែចម្រុះ ស្ថិតនៅភូមិកណ្តាល ឃុំលំពង់ ស្រុកបាទី ខេត្តតាកែវ។ * កសិដ្ឋាន លោក ស៊ន ចាន់បូរ ដែលកំពុងចិញ្ចឹមមេមាន់យកពង ស្ថិតនៅភូមិខ្នារ ឃុំក្រាំងធ្នង់ ស្រុកបាទី ខេត្តតាកែវ។ * កសិដ្ឋាន លោក សាប់ សារុន ដែលកំពុងចិញ្ចឹមបង្កង និងត្រី ស្ថិតនៅភូមិដកពរ ឃុំសំបួរ ស្រុកទ្រាំង […]
ម៉ានីល៖ អង្គការស្បៀងអាហារ និងកសិកម្មនៃអង្គការសហប្រជាជាតិ បានរាយការណ៍ថា តម្លៃអង្ករនៅលើសកលលោកបានធ្លាក់ចុះដល់កម្រិតទាបបំផុត ចាប់តាំងពីខែមេសា ឆ្នាំ២០១៧ ដោយសារប្រទេសនានា បានព្យាយាមបង្កើនទិន្នផលក្នុងស្រុករបស់ពួកគេ ដូច្នេះធ្វើឱ្យតម្រូវការសម្រាប់ការផ្គត់ផ្គង់ពីបរទេសថយចុះ។ សារព័ត៌មានរបស់ប្រទេសហ្វីលីពីន បានដកស្រង់ផ្សាយសន្ទស្សន៍តម្លៃអង្ករទាំងអស់របស់អង្គការស្បៀងអាហារ និងកសិកម្ម ដែលបានផ្តល់មធ្យមភាគនៅត្រឹមតែ៩៦,៩ពិន្ទុ នៅក្នុងខែវិច្ឆិកា គឺធ្លាក់ចុះពី៩៨,៤ពិន្ទុ កាលពីក្នុងខែកញ្ញា ឆ្នាំ២០២៥នេះ។ សន្ទស្សន៍នេះតាមដាននិន្នាការធ្លាក់ចុះ ចាប់តាំងពីខែសីហា ហើយស្ថិតនៅកម្រិតទាបបំផុតសម្រាប់ឆ្នាំ២០២៥នេះ ដែលគួរតែមានការជួយរក្សាតម្លៃអង្ករក្នុងស្រុកឱ្យមានស្ថិរភាព។ ទីភ្នាក់ងារអង្គការសហប្រជាជាតិ បានសន្មតថា ការធ្លាក់ចុះជាបន្តបន្ទាប់នៃសន្ទស្សន៍តម្លៃអង្ករ គឺដោយសារតែតម្លៃអង្ករគ្រាប់វែង និងអង្ករក្រអូប ដែលរួមមានតម្លៃអង្ករបាស្មាទី និងតម្លៃអង្ករផ្កាម្លិះកាន់តែធ្លាក់ទាប។ អង្គការស្បៀងអាហារ និងកសិកម្ម បាននិយាយនៅរបាយការណ៍នេះថា «នៅត្រឹមកម្រិតតម្លៃសន្ទស្សន៍នេះ បានន័យថា តម្លៃអង្ករស្ថិតនៅទាបជាងតម្លៃក្នុងឆ្នាំ២០២៤ ចំនួន១៩,៧ភាគរយ និងនៅកម្រិតទាបបំផុត ចាប់តាំងពីខែមេសា ឆ្នាំ២០១៧។ សម្រង់តម្លៃអង្ករគ្រាប់វែងបានធ្លាក់ចុះមកត្រឹម៩៨,៥ពិន្ទុ ខណៈពេលតម្លៃអង្ករក្រអូបបានធ្លាក់ចុះមកត្រឹម៩២,៥ពិន្ទុ។ ផ្ទុយទៅវិញ តម្លៃអង្ករគ្រាប់ខ្លី បានកើនឡើងដល់៩២,៧ពិន្ទុ។ ចំណែកតម្រូវការអង្ករដំណើបរបស់ប្រទេសចិន បានជំរុញឱ្យតម្លៃអង្ករនេះកើនឡើងដល់៩៥,៧ពិន្ទុ។ អង្គការស្បៀងអាហារ និងកសិកម្ម បាននិយាយទៀតថា សម្រង់តម្លៃអង្ករគ្រាប់វែងសម្រាប់ខែវិច្ឆិកា ឆ្នាំ២០២៥នេះ ត្រូវបានបូកបញ្ចូលគ្នាក្នុងចំណោមសម្រង់តម្លៃអង្ករនៅក្នុងប្រទេសអាស៊ីមួយចំនួន ដែលបានចាត់វិធានការ ដើម្បីរក្សាស្ថិរភាពតម្លៃ និងដំណើរការផ្គត់ផ្គង់តម្រូវការអង្ករក្នុងស្រុក។ […]