ដោយ ឡុង សារេត
ខេត្តកណ្តាល៖ ឧទ្យានវប្បធម៌តេជោ ដែលរៀបចំលើផ្ទៃដីប្រមាណប្រាំពីរហិកតា ស្ថិតនៅក្នុងទីតាំងអាកាសយានដ្ឋានអន្តរជាតិតេជោ បាននិងកំពុងដើរតួកាន់តែសំខាន់ក្នុងការចូលរួមផ្សព្វផ្សាយអំពីវប្បធម៌ និងមុខម្ហូបអាហារខ្មែរឱ្យកាន់តែទូលំទូលាយ នៅលើពិភពលោក តាមរយៈភ្ញៀវទេសចរណ៍អន្តរជាតិ។
យោងតាមប្រធានប្រតិបត្តិនៃឧទ្យានវប្បធម៌តេជោ បានឱ្យដឹងថា នៅក្នុងគម្រោងផែនការអភិវឌ្ឍន៍ឧទ្យានវប្បធម៌តេជោ នៅលើផ្ទៃប្រាំពីរហិកតា សម្រេចបានលទ្ធផលប្រមាណ១០ភាគរយហើយ នៅលើទំហំផ្ទៃដីសរុប ដោយបែងចែកជាបីទីតាំងធំៗ ក្នុងនោះមានទីតាំងរូបសំណាកព្រះវិស្ណុ , ទីតាំងផ្សារបៃតង និងទីតាំងបង្ហាញវត្ថុអនុស្សាវរីយ៍យ៉ាងសំបូរបែប ដែលជាផលិតផលក្នុងស្រុក។
អ្នកស្រី ម៉ៃ សុខច័ន្ទមរកត ប្រធានប្រតិបត្តិនៃឧទ្យានវប្បធម៌តេជោ បានឱ្យដឹងថា គំនិតផ្តួចផ្តើមបង្កើតឱ្យមានឧទ្យានវប្បធម៌តេជោនេះឡើង គឺចង់បង្ហាញពីឱ្យឃើញនូវវប្បធម៌ខ្មែរទៅកាន់ភ្ញៀវទេសចជាតិ និងអន្តរជាតិ អាចមកទស្សនានៅទីនេះ បានទាំងវប្បធម៌បែបបុរាណ និងបែបសម័យទំនើប ដោយគ្រាន់តែភ្ញៀវជាតិ និងអន្តរជាតិដើរចេញពីព្រលាន ឬនៅមុនពេលមួយម៉ោងនៃការចេញដំណើរហោះហើរ ពួកគាត់អាចស្វែងយល់ពីវប្បធម៌ខ្មែរនៅទីនេះបាន។
អ្នកស្រីបានបន្ថែមថា ក្រៅពីផ្សព្វផ្សាយអំពីវប្បធម៌ខ្មែរទៅដល់ភ្ញៀវទេសចរបរទេស។ នៅក្នុងបរិវេណឧទ្យានវប្បធម៌តេជោ ក៏មានការបង្ហាញពីមុខម្ហូបខ្មែរប្រចាំនៅតាមតំបន់ដល់ភ្ញៀវជាតិនិងអន្តរជាតិដល់ផងដែរ។ ដូច្នេះអ្វីដែលបានរៀបចំនៅទីនេះវាអាចជួយបង្ហាញទៅកាន់ពិភពលោក ឬពលរដ្ឋខ្មែរ ដែលបានរស់នៅក្រៅប្រទេសឱ្យបានដឹងកាន់តែទូលំទូលាយ និងចង់មកទស្សនានៅទីនេះកាន់តែច្រើន។ ជាក់ស្តែង នៅក្នុងមួយរយៈពេលដែលឧទ្យានវប្បធម៌តេជោបើកផ្តល់សេវា សម្រាប់ពលរដ្ឋរស់នៅបរទេស ពេលបានមកដល់ គឺមានការសប្បាយជាមួយទេសភាព វប្បធម៌ និងការបរិភោគនូវម្ហូបខ្មែរ។
អ្នកស្រី ម៉ៃ សុខច័ន្ទមរកត មានប្រសាសន៍លើកឡើងថា “ឧទ្យានវប្បធម៌តេជោនឹងចូលរួមផ្សព្វផ្សាយនៅក្នុងវិស័យទេសចរណ៍ឱ្យបានច្រើន តាមរយៈការធ្វើកិច្ចសហការជាមួយក្រសួងទេសចរណ៍ ជាមួយក្រសួងស្ថាប័នពាក់ព័ន្ធផ្សេងទៀត។ លើសពីនេះយើងនឹងបង្កើននូវសកម្មភាពច្រើនផ្សេងទៀតដល់ភ្ញៀវទេចរណ៍ឱ្យមកចូលទស្សនានៅទីនេះ ដោយធ្វើយ៉ាងណាឱ្យមានសកម្មភាពប្លែកជាប្រចាំពីមួយថ្ងៃទៅមួយថ្ងៃ”៕