ក្រសួងកសិកម្មហ្វីលីពីនពិនិត្យមើលលទ្ធភាពគ្រប់គ្រងស្រូវស្តុកបម្រុងពាក់កណ្តាលជាមួយឈ្មួញឯកជន

ម៉ានីល៖ ក្រសួងកសិកម្មហ្វីលីពីនកំពុងពិនិត្យមើលលទ្ធភាពបង្កើតប្រព័ន្ធគ្រប់គ្រងថ្មីមួយ ដែលនឹងធ្វើឱ្យអ្នកនាំចូលអង្ករចែករំលែកការទទួលខុសត្រូវជាមួយអាជ្ញាធរស្បៀងអាហារជាតិ ក្នុងការថែរក្សាស្តុកបម្រុងបណ្ដោះអាសន្នរបស់ប្រទេស ដែលជាផ្នែកនៃសំណើធ្វើវិសោធនកម្មច្បាប់ស្ដីពីការកំណត់ពន្ធលើអង្ករ។

នៅក្នុងសេចក្តីថ្លែងការណ៍មួយ ចុះថ្ងៃទី២៦ ខែសីហា ឆ្នាំ២០២៥ ក្រសួងកសិកម្មបាននិយាយថា ផែនការនេះនឹងតម្រូវឱ្យពាណិជ្ជករស្របច្បាប់ ដើម្បីកាន់កាប់ផ្នែកមួយនៃទុនបម្រុងអង្ករជាតិជាមួយនឹងអាជ្ញាធរស្បៀងអាហារជាតិ។

រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងកសិកម្ម ហ្វីលីពីន លោក ហ្វ្រង់ស៊ីស្កូ ទៀវលូរ៉ែល (Francisco Tiu Laurel) បានប្រាប់សមាជិកព្រឹទ្ធសភាកាលពីសប្តាហ៍មុនថា ការរៀបចំនេះគឺក្នុងគោលបំណងពង្រឹងសន្តិសុខស្បៀងដោយមិនត្រូវការការនាំចូលផ្តាច់មុខរបស់រដ្ឋឡើយ។

លោកបានមានប្រសាសន៍ថា « ប្រសិនបើយើងមានបំណងចង់មានស្តុកអង្ករសម្រាប់រយៈពេល២០ថ្ងៃ នោះយើងកំពុងគិតពីការបែកចែក ៥០-៥០ រវាងអាជ្ញាធរចំណីអាហារជាតិ និងវិស័យឯកជន»។

នៅក្រោមសំណើនេះ ការនាំចូលអង្ករនឹងត្រូូវអនុវត្តតាមគំរូ ដែលស្រដៀងនឹងកម្មវិធីរបស់រដ្ឋបាលគ្រប់គ្រងជាតិស្ករស ដែលមានតែឈ្មួញស្របច្បាប់ប៉ុណ្ណោះទទួលបានសិទ្ធិលក់ចែកចាយ។ ចំណែកអ្នក​នាំ​ចូល​ក៏​នឹង​​តម្រូវ​ឱ្យ​ទិញស្រូវ​ពី​កសិករ​ក្នុង​តម្លៃ​សមរម្យ​សម្រាប់​ការ​ស្តុក​ទុក​បណ្ដោះអាសន្ន។

លោករដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងកសិកម្ម បានមានប្រសាសន៍ដូច្នេះថា «តាមរយៈវិស័យឯកជន ការស្តុកទុកបណ្ដោះអាសន្ននូវផលិតផល ដែលបានមកពីកសិករក្នុងស្រុកដោយផ្ទាល់ វាក៏នឹងជួយកាត់បន្ថយការចំណាយលើការស្តុកបម្រុងរបស់រដ្ឋាភិបាលផងដែរ»។

បច្ចុប្បន្ននេះ ក្រសួងកសិកម្មបានអះអាងថា អាជ្ញាធរស្បៀងអាហារជាតិអាចទិញបានត្រឹមតែប្រហែលប្រាំភាគរយនៃទិន្នផលស្រូវសរុប ដែលភាគច្រើនសម្រាប់ប្រើប្រាស់នៅពេលមានគ្រោះមហន្តរាយ ដោយសារតែឃ្លាំងស្តុក និងឡសម្ងួតមិនទាន់គ្រប់គ្រាន់។

លោកបានមានប្រសាសន៍ថា ក្រសួងកសិកម្មត្រូវតែគ្រប់គ្រងឡើងវិញខ្លះ ដើម្បីទប់ស្កាត់ការផ្គត់ផ្គង់លើសតម្រូវការ ដែលនាំឱ្យតម្លៃកសិផលធ្លាក់ចុះ។

លោក​បាន​បន្ត​ថា​ «​អង្ករ​ជា​ទំនិញជាប់​ពាក់ព័ន្ធ​នឹង​ផលប្រយោជន៍​សាធារណៈ​ច្រើន​ពេក​ ដូច្នេះមិន​អាច​ទុក​ឱ្យ​វិស័យ​ឯកជន​គ្រប់គ្រង​ទាំងស្រុង​នោះ​ទេ​»​។

មុនពេលច្បាប់កំណត់ពន្ធអង្ករនៅហ្វីលីពីនត្រូវបានចុះហត្ថលេខា កាលពីឆ្នាំ២០១៩ អាជ្ញាធរជាតិស្បៀងរបស់ហ្វីលីពីន បានគ្រប់គ្រងស្ទើរតែទាំងស្រុងនៃការនាំចូលអង្ករក្រោមច្បាប់ឆ្នាំ១៩៧២។

ច្បាប់ឆ្នាំ១៩៧២ អនុញ្ញាតឱ្យមានការនាំអង្ករចូលដោយផ្ទាល់ និងកំណត់ថា តើពាណិជ្ជករឯកជនណាអាចនាំអង្ករចូលបាន ចំណែកអ្នកសម្រេចបានទទួលរងការរិះគន់ចំពោះប្រសិទ្ធភាពការងារ និងអំពើពុករលួយ។ ប៉ុន្តែ ច្បាប់ស្តីពីពន្ធលើអង្ករបានកែប្រែការផ្តល់សិទ្ធិផ្តាច់មុខនេះ ដោយបើកការនាំចូលអង្ករទៅកាន់វិស័យឯកជន និងកំណត់អាណត្តិរបស់អាជ្ញាធរស្បៀងអាហារជាតិហ្វីលីពីន ក្នុងការទប់ស្កាត់ការស្តុកបម្រុង និងការផ្គត់ផ្គង់អង្ករក្នុងគ្រាអាសន្ន។

ចំណែកចំណូលពន្ធលើអង្ករ ត្រូវបានបញ្ចូលទៅក្នុងមូលនិធិលើកកម្ពស់ការប្រកួតប្រជែងស្រូវអង្ករ ដើម្បីជួយដល់កសិករ តាមរយៈយន្តការ ការអភិវឌ្ឍន៍គ្រាប់ពូជ ឥណទាន និងសេវាកម្មបន្ថែម។

ប៉ុន្តែ ចាប់តាំងពីពេលនោះមក ក្រុមកសិករបានត្អូញត្អែរពីតម្លៃស្រូវអង្ករ ដែលធ្លាក់ថ្លៃ ខណៈពេលអ្នកបរិភាគបន្តជួបបញ្ហាតម្លៃលក់រាយខ្ពស់ពេក។ លើកនេះ ក្រសួងកសិកម្មហ្វីលីពីន បានអះអាងថា សំណើរបស់ខ្លួនមានគោលបំណងធ្វើឱ្យមានតុល្យភាពរវាងអង្ករ ដែលមានតម្លៃសមរម្យសម្រាប់អ្នកប្រើប្រាស់ និងប្រាក់ចំណូលកាន់តែប្រសើរសម្រាប់អ្នកផលិតក្នុងស្រុក៕


image_2025-12-09_09-56-33
តម្លៃអង្ករលើសកលលោកធ្លាក់ចុះដល់កម្រិតទាបបំផុត ចាប់តាំងពីឆ្នាំ២០១៧

ម៉ានីល៖ អង្គការស្បៀងអាហារ និងកសិកម្មនៃអង្គការសហប្រជាជាតិ បានរាយការណ៍ថា តម្លៃអង្ករនៅលើសកលលោកបានធ្លាក់ចុះដល់កម្រិតទាបបំផុត ចាប់តាំងពីខែមេសា ឆ្នាំ២០១៧ ដោយសារប្រទេសនានា បានព្យាយាមបង្កើនទិន្នផលក្នុងស្រុករបស់ពួកគេ ដូច្នេះធ្វើឱ្យតម្រូវការសម្រាប់ការផ្គត់ផ្គង់ពីបរទេសថយចុះ។ សារព័ត៌មានរបស់ប្រទេសហ្វីលីពីន បានដកស្រង់ផ្សាយសន្ទស្សន៍តម្លៃអង្ករទាំងអស់របស់អង្គការស្បៀងអាហារ និងកសិកម្ម ដែលបានផ្តល់មធ្យមភាគនៅត្រឹមតែ៩៦,៩ពិន្ទុ នៅក្នុងខែវិច្ឆិកា គឺធ្លាក់ចុះពី៩៨,៤ពិន្ទុ កាលពីក្នុងខែកញ្ញា ឆ្នាំ២០២៥នេះ។ សន្ទស្សន៍នេះតាមដាននិន្នាការធ្លាក់ចុះ ចាប់តាំងពីខែសីហា ហើយស្ថិតនៅកម្រិតទាបបំផុតសម្រាប់ឆ្នាំ២០២៥នេះ ដែលគួរតែមានការជួយរក្សាតម្លៃអង្ករក្នុងស្រុកឱ្យមានស្ថិរភាព។ ទីភ្នាក់ងារអង្គការសហប្រជាជាតិ បានសន្មតថា ការធ្លាក់ចុះជាបន្តបន្ទាប់នៃសន្ទស្សន៍តម្លៃអង្ករ គឺដោយសារតែតម្លៃអង្ករគ្រាប់វែង និងអង្ករក្រអូប ដែលរួមមានតម្លៃអង្ករបាស្មាទី និងតម្លៃអង្ករផ្កាម្លិះកាន់តែធ្លាក់ទាប។ អង្គការស្បៀងអាហារ និងកសិកម្ម បាននិយាយនៅរបាយការណ៍នេះថា «នៅត្រឹមកម្រិតតម្លៃសន្ទស្សន៍នេះ បានន័យថា តម្លៃអង្ករស្ថិតនៅទាបជាងតម្លៃក្នុងឆ្នាំ២០២៤ ចំនួន១៩,៧ភាគរយ និងនៅកម្រិតទាបបំផុត ចាប់តាំងពីខែមេសា ឆ្នាំ២០១៧។ សម្រង់តម្លៃអង្ករគ្រាប់វែងបានធ្លាក់ចុះមកត្រឹម៩៨,៥ពិន្ទុ ខណៈពេលតម្លៃអង្ករក្រអូបបានធ្លាក់ចុះមកត្រឹម៩២,៥ពិន្ទុ។ ផ្ទុយទៅវិញ តម្លៃអង្ករគ្រាប់ខ្លី បានកើនឡើងដល់៩២,៧ពិន្ទុ។ ចំណែកតម្រូវការអង្ករដំណើបរបស់ប្រទេសចិន បានជំរុញឱ្យតម្លៃអង្ករនេះកើនឡើងដល់៩៥,៧ពិន្ទុ។ អង្គការស្បៀងអាហារ និងកសិកម្ម បាននិយាយទៀតថា សម្រង់តម្លៃអង្ករគ្រាប់វែងសម្រាប់ខែវិច្ឆិកា ឆ្នាំ២០២៥នេះ​ ត្រូវបានបូកបញ្ចូលគ្នាក្នុងចំណោមសម្រង់តម្លៃអង្ករនៅក្នុងប្រទេសអាស៊ីមួយចំនួន ដែលបានចាត់វិធានការ ដើម្បីរក្សាស្ថិរភាពតម្លៃ និងដំណើរការផ្គត់ផ្គង់តម្រូវការអង្ករក្នុងស្រុក។ […]

image_2025-12-10_08-56-59
ជប៉ុនចង់កែច្នៃអំពៅហ្វីលីពីនសម្រាប់ផលិតជីវអេតាណុល នាពេលអនាគត

ម៉ានីល៖ ជប៉ុនកំពុងតែសម្លឹងមើលសក្តានុពលរបស់កសិករប្រទេសហ្វីលីពីន ដើម្បីធ្វើជាដៃគូដ៏ល្អក្នុងការអភិវឌ្ឍប្រភពជីវអេតាណុលថ្មី ស្របពេលរដ្ឋាភិបាលជប៉ុនកំពុងតែបង្កើនកិច្ចសហការស្រាវជ្រាវផ្នែកបច្ចេកវិទ្យាកែច្នៃអំពៅ និងការផលិតឥន្ធនៈបញ្ចេញកាបូនទាប។ ថ្លែងនៅក្នុងសិក្ខាសាលា ស្តីពីការអភិវឌ្ឍប្រកបដោយចីរភាពនៃការដាំដុះអំពៅ កាលពីដើមខែធ្នូ ឆ្នាំ២០២៥នេះ ឯកអគ្គរាជទូតជប៉ុនប្រចាំប្រទេសហ្វីលីពីន លោក អេនដូ កាហ្សួយ៉ា (Endo Kazuya) បានមានប្រសាសន៍ថា រដ្ឋាភិបាលជប៉ុនមើលឃើញសក្តានុដ៏សំខាន់សម្រាប់ពលរយៈពេលវែងនៅក្នុងវិស័យអំពៅរបស់ប្រទេសជប៉ុន។ លោកបានមានប្រសាសន៍ថា «ខ្ញុំសង្ឃឹមយ៉ាងមុតមាំថា ភាពជោគជ័យនៃគម្រោងនេះនឹងបង្កើតលទ្ធផលល្អយូរអង្វែង តាមរយៈការពង្រឹងសន្តិសុខស្បៀង ការជំរុញភាពធន់ផ្នែកកសិកម្ម និងលើសពីនេះទៅទៀត ការលើកកម្ពស់កសិករ និងសហគមន៍របស់យើង»។ លោកមានប្រសាសន៍បែបនេះ​ ដោយសំដៅទៅលើកិច្ចខិតខំប្រឹងប្រែងសហការស្រាវជ្រាវអស់រយៈពេលប្រាំឆ្នាំរវាងជប៉ុន និងហ្វីលីពីន ដែលដឹកនាំដោយសាកលវិទ្យាល័យ និងស្ថាប័នក្នុងស្រុករបស់ជប៉ុន។ រដ្ឋបាលគ្រប់គ្រងស្កររបស់ហ្វីលីពីន បានចុះហត្ថលេខាលើកិច្ចព្រមព្រៀងជាមួយសាកលវិទ្យាល័យតូក្យូ កាលពីខែមីនា ឆ្នាំ២០២៥ ដើម្បីជំរុញការស្រាវជ្រាវអំពីគុណភាពអំពៅជាក់ស្តែង​របស់ហ្វីលីពីន។ ភាពជាដៃគូនេះមានគោលបំណងអភិវឌ្ឍបច្ចេកវិទ្យាថ្មីៗ កែលម្អប្រព័ន្ធ និងស្វែងយល់ពីរបៀប ដែលអំពៅអាចផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ដល់ឧស្សាហកម្មផ្សេងៗ រួមទាំងការផលិតជីវអេតាណុលផងដែរ។ ឯកអគ្គរាជទូតជប៉ុនប្រចាំប្រទេសហ្វីលីពីន បានមានប្រសាសន៍ទៀតថា ការសិក្សាជាបន្តបន្ទាប់លើពូជអំពៅ ដែលធន់នឹងអាកាសធាតុ បច្ចេកទេសដាំដុះល្អ និងការបំប្លែងអំពៅទៅជាអេតាណុលមានគុណភាពល្អ អាចជួយបង្កើនផលិតភាពស្ករអំពៅនៅក្នុងប្រទេសហ្វីលីពីន ស្របពេលប្រទេសជប៉ុនកំពុងតែកសាងមូលដ្ឋានគ្រឹះសម្រាប់បង្កើតខ្សែសង្វាក់តម្លៃថ្មី ដែលផ្តោតលើការនាំចេញ។ លោកបានបន្ថែមថា អ្នកស្រាវជ្រាវជប៉ុនក៏កំពុងធ្វើការជាមួយភ្នាក់ងារហ្វីលីពីន ដើម្បីរៀបចំផែនទីពង្រីកតំបន់ដាំដុះអំពៅ សម្រាប់ផ្គត់ផ្គង់ជាវត្ថុធាតុដើមដល់ខ្សែសង្វាក់ជីវអេតាណុល និងដើម្បីវាយតម្លៃការចូលរួមរបស់កសិករខ្នាតតូច នៅក្នុងកិច្ចសន្យាផ្គត់ផ្គង់អំពៅនាពេលអនាគត។ […]

image_2025-12-09_16-20-06
ការនាំចេញផ្លែស្ត្របឺរីរបស់កូរ៉េខាងត្បូង កើនឡើងនៅអាស៊ីអាគ្នេយ៍

សេអូល៖ ការនាំចេញផ្លែស្ត្របឺរីរបស់ប្រទេសកូរ៉េខាងត្បូង កាលពីឆ្នាំ២០២៤ បានដឹកជញ្ជូនទៅក្រៅប្រទេសមានតម្លៃទំហំទឹកប្រាក់សរុបប្រហែល៩៩,៣ពាន់លានវ៉ុន ស្មើនឹង៧៤,៨លានដុល្លារ ដែលជាប់ចំណាត់ថ្នាក់ផ្លែស្ត្របឺរីលំដាប់លេខមួយ ក្នុងចំណោមទំនិញនាំចេញកសិកម្មរបស់កូរ៉េ។ ទីផ្សារតំបន់អាស៊ីអាគ្នេយ៍ មានបានស្រូបយកចំនួន៩០ភាគរយនៃបរិមាណនាំចេញ ហើយនៅតែរក្សាបានជាទីផ្សារធំចម្បងគេ ក្នុងនោះប្រទេសសិង្ហបុរី វៀតណាម និងប្រទេសឥណ្ឌូនេស៊ី បានចាត់ទុកផ្លែស្ត្របឺរីរបស់កូរ៉េខាងត្បូង ជាផលិតផលកសិកម្មលំដាប់ខ្ពស់។ នៅទូទាំងពិភពលោក ប្រទេសនាំចេញផ្លែស្ត្របឺរីធំជាងគេបំផុត គឺប្រទេសម៉ិកស៊ិក អេស្ប៉ាញ និងសហរដ្ឋអាម៉េរិក។ ទោះបីជាយ៉ាងណាក៏ដោយ កំណើនតម្រូវការនៅទីផ្សារអាស៊ីអាគ្នេយ៍ ក៏មាននិន្នាការពេញចិត្តលើការផ្គត់ផ្គង់របស់កូរ៉េខាងត្បូង។ អ្នកនាំចេញផ្លែស្ត្របឺរីកូរ៉េខាងត្បូង​ បាននិយាយថា «ផ្លែស្ត្របឺរីដាំមិនលូតលាស់ល្អទេ​នៅក្នុងតំបន់អាស៊ីអាគ្នេយ៍ទេ។ ចំណែកនៅសហរដ្ឋអាម៉េរិក និងអូស្ត្រាលី ស្ត្របឺរី ត្រូវបានដាំដុះនៅតាមចម្ការក្នុងវាលស្រែ ដូច្នេះគុណភាពគុណភាពផ្លែស្ត្របឺរី មិនដូចគ្នាទេ។ ប៉ុន្តែ មិនអាចប្រៀបបានទេ ចំពោះគុណភាព និងជាតិផ្អែមរបស់ផ្លែស្ត្របឺរីប្រទេសកូរ៉េខាងត្បូង»។ ផ្លែស្ត្របឺរី នាំចេញនាបច្ចុប្បន្នរបស់កូរ៉េខាងត្បូង គឺជាផលិតផលផ្លែស្ត្របឺរីរបស់ពូជទើបបង្កាត់ក្នុងស្រុក ដែលបានចាប់ផ្តើមបង្កើតនៅដើមទសវត្សរ៍ឆ្នាំ២០០០ ដែលនៅពេលនោះ៩០ភាគរយនៃផ្លែស្ត្របឺរី ដែលផលិតបាននៅក្នុងប្រទេសកូរ៉េ គឺជាពូជស្ត្របឺរីរបស់ជប៉ុន ឈ្មោះថា អាគីហ៊ីមេ (Akihime)។ ប៉ុន្តែ នៅពេលប្រទេសជប៉ុនស្វះស្វែងប្រឹងទាមទារថ្លៃសួយសារអាករពីប្រទេសកូរ៉េ អំពីពូជស្ត្របឺរីរបស់ជប៉ុន ឈ្មោះថា អាគីហ៊ីមេ​ ពេលនោះស្ថាប័នស្រាវជ្រាវរបស់កូរ៉ បានពន្លឿនកម្មវិធីបង្កាត់ពូជថ្មី ដែលជាពូជរបស់ខ្លួន។ ក្រុមអ្នកស្រាវជ្រាវ […]

cover image
ធនាគារពិភពលោក៖ សេដ្ឋកិច្ចកម្ពុជា នៅក្នុងឆ្នាំ២០២៥នេះ ត្រូវបានព្យាករណ៍ថា នឹងមានកំណើន៤,៨ភាគរយ

ដោយ ហៃ សីណា​ ភ្នំពេញ៖ សេដ្ឋកិច្ចរបស់កម្ពុជា នៅក្នុងឆ្នាំ២០២៥នេះ ត្រូវបានព្យាករថា នឹងមានកំណើន៤,៨ភាគរយ គឺធ្លាក់ចុះពី៦ភាគរយនៅឆ្នាំ២០២៤ ដោយសារសភាពការណ៍ប្រឈមខាងក្នុង និងក្រៅស្រុក បានដាក់សម្ពាធលើសកម្មភាពសេដ្ឋកិច្ច។ គោលនយោបាយសារពើពន្ធ និងរូបិយវត្ថុប្រកបដោយការប្រុងប្រយ័ត្ន អមដោយ កំណែទម្រង់រចនាសម្ព័ន្ធចំគោលដៅច្បាស់លាស់ នឹងបន្តមានមុខងារសំខាន់ចាំបាច់ ដើម្បីទប់ទល់នឹងការធ្លាក់ចុះនេះ និងពង្រឹងភាពធន់របស់សេដ្ឋកិច្ចទៅថ្ងៃមុខ។ របាយការណ៍បច្ចុប្បន្នភាពសេដ្ឋកិច្ចកម្ពុជា សម្រាប់ខែធ្នូ ឆ្នាំ២០២៥ ដែលមានចំណងជើងថា ជម្នះការប្រឈម ធ្វើការពិនិត្យមើលថាតើការធ្លាក់ចុះ នៃវិស័យអចលនទ្រព្យ ការរំខាននៅតាមព្រំដែន និងការរឹតបន្តឹងពាណិជ្ជកម្មថ្មីៗ កំពុងមានសម្ពាធដូចម្តេចខ្លះទៅលើកំណើនសេដ្ឋកិច្ច។ ការធ្លាក់ចុះនៃទីផ្សារអចលនទ្រព្យ បានធ្វើឱ្យតម្រូវការក្នុងស្រុក និងសកម្មភាពសំណង់ធ្លាក់ចុះ ខណៈពេលភាពតានតឹងនៅតាមព្រំដែនបានបង្អាក់សកម្មភាពក្នុងទីផ្សារការងារ និងក្នុងវិស័យទេសចរណ៍។ លោកស្រី  តានីញ៉ា មីយើ ​ (Tania Meyer) នាយិកាធនាគារពិភពលោកប្រចាំនៅកម្ពុជា បានថ្លែងថា «ប្រទេសកម្ពុជាកំពុងឆ្លងកាត់ដំណាក់កាលដ៏លំបាកមួយ ដោយជួបបញ្ហាប្រឈមក្នុងស្រុក និងមកពីខាងក្រៅផ្ទួនៗគ្នា»។ លោកស្រីបន្ថែមទៀតថា «វិធានការការពារដ៏រឹងមាំ និងកំណែទម្រង់ចំគោលដៅ អាចជួយប្រទេសឱ្យទប់ទល់នឹងសម្ពាធ ដែលកំពុងមានមកលើសេដ្ឋកិច្ច។ ការការពារគ្រួសារងាយរងគ្រោះ រួមទាំងអ្នកទើបនឹងវិលត្រឡប់ចូលស្រុកវិញ គឺជាកិច្ចការ ចាំបាច់ណាស់ ។ […]

កាលវិភាគផ្សព្វផ្សាយ