រដ្ឋមន្រ្តីកសិកម្មឥណ្ឌា និយាយថា អត្រាកំណើនផ្នែកកសិកម្មឥណ្ឌាត្រូវតែបានប្រាំភាគរយ ក្នុងមួយឆ្នាំ ដើម្បីឱ្យឥណ្ឌាក្លាយជាប្រទេសអភិវឌ្ឍ នៅឆ្នាំ២០២៧

ញូវដែលី៖ រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងកសិកម្មឥណ្ឌា​ លោក ស៊ីវរ៉ាច ស៊ីញ​ ជូហាន (Shivraj Singh Chouhan) បាននិយាយកាលពីពេលថ្មីៗនេះថា វិស័យកសិកម្ម និងវិស័យពាក់ព័ន្ធផ្សេងទៀត ចាំបាច់ត្រូវមានកំណើតប្រាំភាគរយជារៀងរាល់ឆ្នាំ ដែលជាមូលដ្ឋានរឹងមាំសម្រាប់ប្រទេសឥណ្ឌាសម្រេចបាននូវឋានៈជា “ប្រទេសអភិវឌ្ឍន៍” នៅឆ្នាំ ២០៤៧។

លោក ជូហាន បាននិយាយ​ថា គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​សម្រាប់ផលិតចំណីអាហារត្រូវ​បាន​ដាំដុះ​លើ​ផ្ទៃដី​កសិកម្ម ប្រមាណ៩៣ភាគរយ ប៉ុន្តែ​កំណើនផលដំណាំ​មាន​ត្រឹមតែ១,៥ភាគរយ​ប៉ុណ្ណោះ។

លោកបានបញ្ជាក់ថា “យើងកំពុងធ្វើការដើម្បីកាត់បន្ថយគម្លាតនៃទិន្នផលដំណាំ និងសម្រេចឱ្យបាននូវទិន្នផល ជាមធ្យមរបស់ជាតិ… ប្រសិនបើយើងត្រូវតែធ្វើឱ្យប្រទេសឥណ្ឌាក្លាយជាប្រទេសអភិវឌ្ឍន៍នៅឆ្នាំ២០២៧ នោះវិស័យកសិកម្ម និងវិស័យពាក់ព័ន្ធដទៃទៀតត្រូវតែមានកំណើនប្រាំភាគរយដូចគ្នា នៅក្នុងមួយឆ្នាំ”។

លោករដ្ឋមន្ត្រីមានទំនុកចិត្តក្នុងការសម្រេចបាននូវអត្រាកំណើនប្រចាំឆ្នាំចំនួនប្រាំភាគរយ ដោយលោកសង្កត់ធ្ងន់ថា វិទ្យាស្ថានកសិកម្មផ្សេងៗ ​ដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងកិច្ចខិតខំប្រឹងប្រែងនេះ។ ការស្រាវជ្រាវដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ក្នុងការបង្កើនផលិតកម្មកសិកម្ម និងកាត់បន្ថយការចំណាយ។ គោលដៅសំខាន់ គឺត្រូវរក្សាបាននូវអត្រាកំណើនកសិកម្មប្រចាំឆ្នាំចំនួនប្រាំភាគរយ។ ស្ថាប័នស្រាវជ្រាវទាំងអស់ត្រូវតែធ្វើការក្នុងទិសដៅតែមួយ ដើម្បីសម្រេចបាននូវគោលដៅអភិវឌ្ឍន៍។

លោក ជូហាន បានកត់សម្គាល់ថា វិស័យកសិកម្ម និងវិស័យពាក់ព័ន្ធផ្សេងទៀត ត្រូវតែសម្រេចបាននូវកំណើនសេដ្ឋកិច្ចឥណ្ឌា ពី១ ០០០ពាន់លានដុល្លារ ទៅ៥​ ០០០ពាន់ពាន់លានដុល្លារ។ លោក​ក៏​បាន​សង្កត់​ធ្ងន់​ពី​តម្រូវការ​ក្នុង​ការ​លើក​កម្ពស់​ការ​នាំ​ចេញ​កសិផល​ឲ្យ​បាន​២០​ភាគរយ​ គឺកើនឡើងពី​ប្រាំមួយ​ភាគរយ នាពេល​បច្ចុប្បន្ននេះ។

ចំណែកការស្រាវជ្រាវ និងការអភិវឌ្ឍវិញ លោករដ្ឋមន្ត្រីបានមានប្រសាសន៍ថា បច្ចុប្បន្ន០,៤ ភាគរយនៃផលិតផលក្នុងស្រុកសរុប (GDP) បានមកពីវិស័យកសិកម្ម ត្រូវបានវិនិយោគលើការច្នៃប្រឌិត និងការស្រាវជ្រាវ។
លោក​បាន​បន្ថែម​ថា​ “​យើង​ក៏​បាន​ពិភាក្សា​ពី​របៀប​បង្កើន​ការ​វិនិយោគ​ឱ្យកើនដល់​មួយ​ភាគរយ​នៃ​ផលិតផល​ក្នុងស្រុក​សរុបបានមកពីវិស័យ​កសិកម្ម​”។

លោករដ្ឋមន្ត្រីបានបន្ថែមថា ផែនការរយៈពេលខ្លី មធ្យម និងរយៈពេលវែង នឹងត្រូវដោះស្រាយបាន បន្ទាប់ពីមានការបំផុសគំនិតជាមួយស្ថាប័នកសិកម្ម។

ទន្ទឹមនឹងនេះ អ្នកជំនាញនៅក្នុងសន្និសីទប្រចាំឆ្នាំ បាននិយាយថា ប្រទេសឥណ្ឌាត្រូវការពង្រីកបណ្តាញបុគ្គលិកបន្ថែមរបស់ខ្លួន ដើម្បីធានាថា ចំណេះដឹងផ្នែកផលិតផ្លែឈើបែបវិទ្យាសាស្ត្រកសិកម្មបានផ្សព្វផ្សាយអប់រំដល់កសិករជាង១៤០លាននាក់៕


68
បម្រាមនាំចូលអង្កររបស់ឥណ្ឌូណេស៊ី​ ធ្វើឱ្យតម្លៃអង្ករពិភពលោកធ្លាក់ចុះ

ហ្សាការតា៖ រដ្ឋមន្ត្រីជាន់ខ្ពស់ឥណ្ឌូណេស៊ី បានមានប្រសាសន៍ កាលពីដើមសប្តាហ៍មុនថា គោលនយោបាយហាមឃាត់ការនាំចូលអង្កររបស់ប្រទេសឥណ្ឌូណេស៊ី បានរួមចំណែកដល់ការធ្លាក់ចុះតម្លៃអង្ករនៅលើពិភពលោក។ លោក ហ្សូលគីហ្វលី ហាសាន់ (Zulkifli Hasan) រដ្ឋមន្ត្រីសម្របសម្រួលកិច្ចការស្បៀងអាហារឥណ្ឌូណេស៊ី បានអះអាងដូច្នេះថា «នៅពេលខ្ញុំបម្រើការជារដ្ឋមន្ត្រីពាណិជ្ជកម្ម តម្លៃអង្ករពិភពលោកមានតម្លៃ៦៥០ដុល្លារក្នុងមួយតោន។ បន្ទាប់ពីយើងអនុវត្តការហាមឃាត់ការនាំចូល តម្លៃអង្ករបានធ្លាក់ចុះមកក្រោម៤០០ដុល្លារ ក្នុយមួយតោន។ គោលនយោបាយរបស់យើងបានជះឥទ្ធិពលដល់ពិភពលោក»។ លោកបានមានប្រសាសន៍ទៀតថា ឥណ្ឌូណេស៊ីពីមុន គឺជាប្រទេសនាំចូលអង្ករធំជាងគេបំផុតនៅលើពិភពលោក មុនពេលផ្លាស់ប្តូរគោលនយោបាយដោយជំរុញផលិតកម្មក្នុងស្រុក ក្រោមរដ្ឋបាលរបស់ប្រធានាធិបតីឥណ្ឌូណេស៊ី​ លោក ប្រាបូវ៉ូ ស៊ូប៊ីយ៉ានតូ (Prabowo Subianto)។ លោករដ្ឋមន្ត្រី បានកត់សម្គាល់ថា ប្រទេសឥណ្ឌូណេស៊ីបាននាំចូលអង្ករចំនួន៤,៥លានតោន កាលពីឆ្នាំមុន ខណៈពេលនៅឆ្នាំ២០២៥ បាននាំចូលក្នុងបរិមាជចំនួន៤,៧លានតោន។ ឥួឡូវនេះក្រុមហ៊ុននាំចូលរបស់រដ្ឋ កំពុងកាន់កាប់អង្ករប្រហែល៣,៧លានតោន។ យទិន្នន័យពីក្រសួងសម្របសម្រួលសម្រាប់កិច្ចការស្បៀងអាហារ បានបង្ហាញថា ផលិតកម្មអង្ករឥណ្ឌូណេស៊ី​ បានឡើងដល់ចំនួន៣៤,៧៧លានតោន នៅឆ្នាំ២០២៥នេះ គឺកើនឡើងចំនួន១៣,៥៤ភាគរយ។ ក្នុងពេលជាមួយគ្នានេះដែរ ក្រសួងក៏បានកត់ត្រាផលិតកម្ម ពោតចំនួន១៦,៥៥លានតោន នៅឆ្នាំ២០២៥នេះ គឺកើនឡើងចំនួន៩,៣៤ភាគរយ។ លោក ហ្សូលគីហ្វលី ហាសាន់ បានសន្មតថា ប្រាក់ចំណេញទាំងនេះ បានមកដោយសារតែការបន្ធូរបន្ថយផ្លូវផ្លូវច្បាប់ ជាពិសេសនៅក្នុងការផ្គត់ផ្គង់ […]

Rice-DTI-20January2025-1
ហ្វីលីពីនដំឡើងពន្ធ២០ភាគរយលើអង្ករនាំចូល ចាប់ផ្តើមក្នុងខែមករា ២០២៦

ម៉ានីល៖ ក្រសួងកសិកម្មហ្វីលីពីន កាលពីដើមសប្តាហ៍មុន បានប្រកាសថា ពន្ធលើអង្ករនាំចូលពីបរទេសនឹងកើនឡើងពី១៥ភាគរយ ដល់២០ភាគរយ ដោយចាប់ផ្តើមចូលជាធរមាន ចាប់ពីថ្ងៃទី១ ខែមករា ឆ្នាំ២០២៦ ដ៏ខ្លីខាងមុខនេះ។ ការដំឡើងពន្ធនេះ កើតឡើងនៅពេលរដ្ឋាភិបាលកំពុងរៀបចំនាំចូលអង្ករជាថ្មីឡើងវិញ នៅក្នុងឆ្នាំ២០២៦ ដែលបច្ចុប្បន្នត្រូវបានផ្អាកជាបណ្តោះអាសន្ន ដើម្បីការពារប្រាក់ចំណូលរបស់កសិករក្នុងស្រុក ព្រោះរដូវប្រមូលផលស្រូវនឹងចូលមកដល់ឆាប់ៗនេះ។ លោក ហ្វ្រេនស៊ីស្កូ ធៀវ ឡូរ៉ែល (Francisco Tiu Laurel) រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងកសិកម្មហ្វីលីពីន បានមានប្រសាសន៍នៅក្នុងសេចក្តីថ្លែងការណ៍មួយថា «ការដំឡើងពន្ធនេះឆ្លុះបញ្ចាំងពីការពិតជាច្រើន  ដូចជាការធ្លាក់ចុះតម្លៃប្រាក់ប៉េសូហ្វីលីពីន និងការធ្លាក់ចុះតម្លៃអង្ករនៅលើពិភពលោ»។ លោករដ្ឋមន្ត្រី បានបញ្ជាក់ថា ក្រសួងកសិកម្មក៏នឹងលើកលែងតម្រូវការបង់ប្រាក់កក់ចំនួន១០ភាគរយ សម្រាប់ចេញវិញ្ញាបនបត្រអនុញ្ញាតឱ្យនាំចូល និងបញ្ជាក់ពីភូតគាមអនាម័យ ដើម្បីបន្ធូរបន្ថយសម្ពាធលំហូរសាច់ប្រាក់របស់អ្នកនាំចូលអង្ករ។ ចំណែកការិយាល័យឧស្សាហកម្មរុក្ខជាតិ ក៏នឹងចាប់ផ្តើមទទួលពាក្យសុំចេញវិញ្ញាបនបត្រអនុញ្ញាតនាំចូលអង្ករ និងវិញ្ញាបនបត្របញ្ជាក់ភូតគាមអនាម័យ លើបរិមាណនាំចូលអង្ករចំនួន៥០០ ០០០តោន។ លោកបានមានប្រសាសន៍ថា «ជំនួសឱ្យការពឹងផ្អែកស្ទើរតែទាំងស្រុងលើប្រទេសវៀតណាម យើងលើកទឹកចិត្តអ្នកនាំចូលអង្ករ ឱ្យពិចារណានាំចូលពីប្រទេសកម្ពុជា មីយ៉ាន់ម៉ា និងអ្នកផ្គត់ផ្គង់មកពីប្រភពផ្សេងទៀត»។ ការដឹកជញ្ជូនអង្ករនាំចូលទាំងអស់ ត្រូវតែមកដល់ប្រទេសហ្វីលីពីនៅពាក់កណ្តាលខែកុម្ភៈ ឆ្នាំ២០២៦ដើម្បីធានាបាននូវតម្លៃសមរម្យនៅពេលចូលដល់មរដូវប្រមូលផលស្រូវថ្មី និងការពារអ្នកផលិតអង្ករក្នុងស្រុកកុំឱ្យជួបបញ្ហាធ្លាក់ថ្លៃ។ អង្គការស្បៀងអាហារ និងកសិកម្មនៃអង្គការសហប្រជាជាតិ បានរាយការណ៍ថា តម្លៃអង្ករនៅលើសកលលោកបានធ្លាក់ចុះដល់កម្រិតទាបបំផុត ឆ្នាំ២០២៥នេះ […]

52880_2_1216139
ភូមាត្រៀមនាំចេញផ្លែបឺរ ទៅកាន់ប្រទេសចិន ក្នុងបិរមាណចំនួន៥ ០០០តោន

ណៃពិដោ៖ អង្គការលើកកម្ពស់ពាណិជ្ជកម្មភូមា កំពុងតែធ្វើការយ៉ាងសកម្ម ដើម្បីបង្កើតពិធីសារនាំចេញផ្លែបឺរជាមួយប្រទេសចិន ដោយមានគោលបំណងចាប់ផ្តើមការដឹកជញ្ជូន នៅក្នុងឆ្នាំ២០២៦-២០២៧ ស្របតាមស្តង់ដារនាំចូលរបស់អគ្គរដ្ឋបាលគយនៃសាធារណរដ្ឋប្រជាមានិតចិន។ យោងតាមគេហទំព័របន្លែ និងផ្លែឈើ បានឱ្យដឹងថា បច្ចុប្បន្ននេះ ផ្លែបឺរភូមា មិនទាន់បានចុះបញ្ជីក្នុងចំណោមក្រុមផលិតផលចំនួន១៨មុខ ដែលតម្រូវឱ្យមានការចុះឈ្មោះរបស់អគ្គរដ្ឋបាលគយចិនទេ ដែលអនុញ្ញាតឱ្យអ្នកនាំចេញត្រូវដាក់ពាក្យស្នើសុំលិខិតអនុញ្ញាតដោយផ្ទាល់ តាមរយៈច្រកចេញចូលតែមួយរបស់ភ្នាក់ងារពាណិជ្ជកម្មអន្តរជាតិចិន ដោយប្រើគណនីផ្ទាល់ខ្លួនតែម្តង។ ចំណែកនាយកដ្ឋានចត្តាឡីស័កសត្វ និងរុក្ខជាតិនៃអគ្គរដ្ឋបាលគយចិន នឹងត្រួតពិនិត្យចត្តាឡីស័កសម្រាប់ទំនិញកសិកម្មនាំចូល មានដូចជា គ្រាប់កាហ្វេមិនទាន់លីង គ្រាប់កាកាវ បន្លែស្រស់ និងស្ងួត គ្រឿងទេស និងគ្រាប់ធញ្ញជាតិ ដែលអាចបរិភោគបាន ដូចជា សណ្តែកស្ងួត គ្រាប់ចម្រាញ់យកប្រេង និងផលិតផលរុក្ខជាតិ។ ការចុះឈ្មោះសម្រាប់ផលិតផលទាំងអស់នេះ ត្រូវបានកំណត់ចំពោះតែអាជ្ញាធរមានសមត្ថកិច្ចប៉ុណ្ណោះ ដោយមិនរាប់បញ្ចូលក្រុមហ៊ុនឯកជនឡើយ ហើយការនាំចូលទាំងអស់ត្រូវតែគោរពតាមកម្រិតកំណត់ ស្តីពីសំណល់អតិបរមា ដើម្បីបំពេញតាមស្តង់ដារ របស់ប្រទេសចិន។ ការនាំចេញផ្លែបឺររបស់ប្រទេសភូមានៅតែមានកម្រិតទាបនៅឡើយ ដោយកន្លងមកនាំចេញបានតែចំនួន ៣ ០០០តោនប៉ុណ្ណោះ តាមរយៈប្រទេសជិតខាង។  ប៉ុន្តែសម្រាប់នៅឆ្នាំ២០២៦ខាងមុខនេះ ប្រទេសភូមាមានគោលបំណងបង្កើនគោលដៅនាំចេញរបស់ខ្លួនដល់ បិរមាណចំនួន៥ ០០០តោន ដែលឆ្លុះបញ្ចាំងពីមហិច្ឆតាកាន់តែខ្លាំងឡើង ក្នុងការពង្រីកទីផ្សារថ្មីៗ និងពង្រីកពាណិជ្ជកម្មផ្លែបឺរ ក្រោមការអនុលោមតាមច្បាប់របស់ប្រទេសចិន។ កាលពីពេលថ្មីៗកន្លងមកនេះ ប្រធានសមាគមអ្នកផលិត និងអ្នកនាំចេញបន្លែផ្លែឈើភូមា […]

images
តុលាការវៀតណាមបើកសវនាការជំនុំជម្រះសំណុំរឿងសូកប៉ាន់ របស់មន្ត្រីសុវត្ថិភាពចំណីអាហារ៥៥នាក់

ហាណូយ៖ យោងតាមសេចក្តីសម្រេចចេញដោយតុលាការប្រជាជនហាណូយ សវនាការជំនុំជម្រះលើកដំបូងលើជនជាប់ចោទចំនួន៥៥នាក់ ក្នុងសំណុំរឿងស៊ីសំណូកសូកប៉ាន់ ដែលពាក់ព័ន្ធនឹងអាជ្ញាធរសុវត្ថិភាពចំណីអាហារនៃក្រសួងសុខាភិបាលវៀតណាម គ្រោងនឹងចាប់ផ្តើមនៅថ្ងៃទី៥ ខែមករា ឆ្នាំ២០២៦ខាងមុខនេះ។ យោងតាមសារព័ត៌មាន វៀតណាម អេចប្រេស បានឱ្យដឹងថា សវនាការនេះនឹងមានរយៈពេល១០ថ្ងៃ ដើម្បីផ្តន្ទាទោសអតីតនាយកអាជ្ញាធរសុវត្ថិភាពចំណីអាហារពីររូប មានឈ្មោះ ង្វៀន ថាញ់ហ្វុង (Nguyen Thanh Phong) ភេទប្រុស និងឈ្មោះ ចិន វៀតង៉ា (Tran Viet Nga)  ភេទស្រី រួមជាមួយអតីតអនុប្រធានពីររូបទៀត មានឈ្មោះ ង្វៀន ហ៊ុងឡុង (Nguyen Hung Long) ភេទប្រុស និងឈ្មោះ ដុ ហ៊ូវ ទួន (Do Huu Tuan) ភេទប្រុស​ ព្រមទាំងមន្ត្រី និងបុគ្គលិកចំនួន៣០នាក់ផ្សេងទៀត។ ជនជាប់ចោទទាំងនេះ ត្រូវបានអយ្យការកំពូលអមតុលាការប្រជាជនក្រុងហាណូយ ចោទប្រកាន់ពីបទ «ទទួលសំណូក» តាមក្រមព្រហ្មទណ្ឌវៀតណាម។ ចំណែកជនជាប់ចោទ២១នាក់ទៀត មកពីសហគ្រាសឯកជន និងជាអ្នកផ្តល់សេវាកម្ម ត្រូវបានចោទប្រកាន់ពីបទ […]

កាលវិភាគផ្សព្វផ្សាយ