1. Home
  2. All Program
  3. ព័ត៌មានពេលព្រឹក
  4. ឆ្នំា​២០៣០​ ប្រទេសកម្ពុជា​អាចនឹងក្លាយជាអធិរាជស្វាយចន្ទី

ឆ្នំា​២០៣០​ ប្រទេសកម្ពុជា​អាចនឹងក្លាយជាអធិរាជស្វាយចន្ទី

មន្ត្រីជាន់ខ្ពស់ក្រសួង​កសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់និងនេសាទ​ រួមនិង​អ្នកជំនាញ​ក្នុងវិស័យស្វាយចន្ទី​បានបង្ហាញ​ក្តីរំពឹង​ថា​នៅឆ្នំា​២០៣០​ខាងមុខ ប្រទេសកម្ពុជានឹងអាចក្លាយជា​អធិរាជស្វាយចន្ទី​​ ​ដើម្បី​សម្រេចបាន​នូវ​អធិរាជស្វាយចន្ទី​​ អ្នកជំនាញ​ទាមទារឱ្យភាគីពាក់ព័ន្ធ​ចូលរួមជំរុញ​គោលនយោបាយជាតិស្តីពីស្វាយចន្ទី​ឆ្នំា​២០២២-២០២៧​​ទំាងអស់គ្នា​។​

យោងតាម​ ឯកឧត្តម តូច ប៊ុនហួរ រដ្ឋលេខាធិការក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់និងនេសាទ បានឱ្យដឹង​ថា​ បច្ចុប្បន្ន​​កម្ពុជាមានផ្ទៃដីដំាដុះដំណាំស្វាយចន្ទីសរុបដែលអាចប្រមូលផលបានមានជាង៥៨ម៉ឺនហិកតា ដែលអាច​ផ្តល់ទិន្នផល​បាន​​៧៨ម៉ឺនតោន ​និង​ឆ្នំាខ្លះទៀត​អាច​បាន​ដល់​៩០ម៉ឺនតោន ​ហើយដូចឆ្នំា២០២៤​ នេះអាចមានការថមថយ​ទិន្នផល​នៅរង្វង់៨០ម៉ឺនតោន ​ដោយសារការអាកាសធាតុមានការប្រែប្រួល។

ឯកឧត្តម តូច ប៊ុនហួរ​ បាន​គូសបញ្ជាក់ថា “មកទល់បច្ចុប្បន្នយើងមានសមត្ថភាពផលិតកែច្នៃដោយខ្លួនឯងមានត្រឹម១០% នៃគ្រាប់ស្វាយចន្ទីសរុប ក្រៅពីនេះមានជាង៨០%បាននាំចេញទៅប្រទេសជិតខាង មានដូចជាប្រទេសវៀតណាម មានគ្រាប់ឆៅ សើមនិងស្ងួត និងមួយផ្នែកទៀតបាននាំចេញទៅប្រទេសឥណ្ឌា ចិន ម៉ាឡេស៊ី បង់ក្លាដេសជាដើម”។

បើយោងតាម ឯកឧត្តមរដ្ឋលេខាធិការក្រសួងកសិកម្ម​​​ថា ការនាំចេញវត្ថុធាតុដើមជាគ្រាប់ស្វាយចន្ទី ឆៅទៅប្រទេសច្រើន ហើយការកែច្នៃក្នុងស្រុកមានចំនួនតិច ធ្វើឱ្យបាត់បង់នូវតម្លៃបន្ថែម។សម្រាប់​គ្រាប់​គ្រាប់ស្វាយចន្ទីស្ងួត១តោន អាចកែច្នៃទៅជាផលិតផលសម្រេចគឺបាន២៥០គីឡូក្រាម​។​

​​ឯកឧត្តម តូច ប៊ុនហួរ​ ​មានប្រសាសន៍ថា ដោយមើលឃើញពីសក្តានុពលនៃផលិតផលដំណាំស្វាយចន្ទី សម្តេចមហាបវរ ធិបតី ហ៊ុន ម៉ាណែត នាយករដ្ឋមន្ត្រីនៃព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជាបានផ្តល់ការណែនាំទៅដល់គណៈកម្មការគោលនយោយសេដ្ឋកិច្ចនិងហិរញ្ញវត្ថុ ដើម្បីរៀបចំធ្វើយ៉ាងណាអភិវឌ្ឍន៍ដំណាំស្វាយចន្ទីនេះឱ្យមានការរីកចម្រើននិងមានលក្ខណៈប្រកួតប្រជែងនៅលើទីផ្សារអន្តរជាតិ។

គោលបំណងជំរុញការកែច្នៃនិងការនាំចេញផលិតផលដែលបានកែច្នៃនេះទៅកាន់ពិភពលោកឱ្យបានកាន់តែច្រើន ជំរុញស្វាយចន្ទីកម្ពុជាឱ្យក្លាយជាប្រទេសនាំចេញស្វាយចន្ទីច្រើនជាងគេនៅលើពិភពលោក តាមរយៈការចរចារ កិច្ចព្រមព្រៀងពាណិជ្ជកម្មសេរីទ្វេភាគី និងពហុភាគី ហើយបន្ទាប់យើងនិងពិចារណាទៅលើបញ្ហាចំនួនដើមទុនវិនិយោគលើការកែច្នៃនៅពេលបន្ទាប់ទៅតាមលទ្ធភាពជាក់ស្តែ និងចងក្រងបង្កើតជាសហគមន៍កសិកម្មទំនើប សម្រាប់ដំណាំស្វាយចន្ទី។

ឯកឧត្តម សង្កត់ធ្ងន់ថា “អ្វីដែលខ្ញុំសម្លឹងឃើញក្នុងឆ្នំា២០៣០ គឺ១០០%យើងនឹងឈានទៅអធិរាជស្វាយចន្ទីពិតប្រាកដ។មូលហេតុដែលខ្ញុំមានការអះអាងទីមួយយោងទៅលើកម្មវិធីគោលនយោបាយជាតិស្តីពីស្វាយចន្ទី ២០២២-២០២៧បានកំណត់ថានៅឆ្នំា២០២៧ ត្រូវកែច្នៃគ្រាប់ស្វាយចន្ទីឱ្យបានយ៉ាងតិចបាន២៥%។ប៉ុន្តែបើយើងក្រឡេកទៅមើលសន្ទុះក្នុងរយៈពេល៣ឆ្នំាចុងក្រោយនេះ ឃើញថាមានការវិនិយោគ ការកែច្នៃច្រើន រហូតមកដល់ពេលនេះមានជាង១០% អីចឹងនៅក្នុងរយៈពេល៣ឆ្នាំទៀត យើងគិតថា ២៥%នឹងឈានទៅដល់ ”។

 

ទាក់ទងកម្ពុជាអាចនិងក្លាយជា អធិរាជស្វាយចន្ទី​នៅឆ្នំា​២០៣០​ខាងមុខ  ត្រូវបាន​ លោក អួន ស៊ីឡុត ​ប្រធានសមាគមស្វាយចន្ទីកម្ពុជា បាន​ឯកភាព​ថានៅឆ្នំា​២០៣០​ កម្ពុជានឹង​អាចក្លាយជាអ្នកនាំចេញ​ស្វាយចន្ទី​ដ៏ធំ​មួយ​។ប៉ុន្តែ​ទាមទារ​​ឱ្យភាពគីជាប់ពាក់ព័ន្ធទំាងអស់​ចូលរួម​ជួយជំរុញគោលនយោបាយជាតិស្តីពីស្វាយចន្ទី​២០២២-២០២៧​ ដែល​គ្រោង​ធ្វើការកែច្នៃ​គ្រាប់ស្វាយចន្ទី​ឱ្យបាន​ដល់​២៥% ឬស្មើនឹង​១៧ម៉ឺនតោន​។


Thn2
ការកែច្នៃម្រេចខ្ចី​ធ្វើ​​ជ្រក់ ក្លាយជា​ផលិតផលសំខាន់មួយកំពុងទទួលបាន​ការគំាំទ្រ​​​ពីភ្ញៀវបរទេស​​និងទីផ្សារអន្តរជាតិ

ការកែច្នៃ​ផ្លែម្រេចខ្ចី ផ្សំជាមួយផ្កាអំបិល​ធ្វើជាម្រេចជ្រក់ស្ងួត​ របស់កសិដ្ឋាន​ La Plantation​​មានទីតំងនៅឃុំកូនសត្វ ស្រុកទឹកឈូ ខេត្តកំពត ​ បានក្លាយជាផលិតផល​សំខាន់​មួយ​ កំពុងទទួលបានការគាំទ្រ​ពីភ្ញៀវបរទេសចូលមកទស្សនា​ក្នុងព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា និងមានការគាំទ្រ​នៅលើទីផ្សារក្នុងប្រទេសបារាំង និងប៊ែលហ្សិក​នាពេលបច្ចុប្បន្ន​។​​ លោក យុត លីណា មគ្គុទេសក៍ ទេសចរណ៍នៅ La Plantation​​ បានឱ្យដឹង​ថា ម្រេចជ្រក់នេះ ​ជាផលិតផលថ្មីមួយ​​ ងាយស្រួលក្នុងការប្រើប្រាស់​  ដោយសារ​​វាផ្សំ​ជាមួយផ្កាអំបិល និងផ្លែម្រេចខ្ចី វាជួយឱ្យម្ហូបមានជាតិប្រៃតិចៗនិងមានរស់ជាតិ ហិរល្មម​​។​ ​លោកបន្តថា ម្រេចជ្រក់នេះ ​​មានភ្ញៀវបរទេសដែលចូលមក​ទីនេះ​ភាគ​​ច្រើន​គំាំទ្រ​​ ដោយសារ​ម្រេច​ជ្រក់​នេះវាមិនសូវមានជាតិហិរ​ខ្លាំ​​ ដូចនេះទើប​ធ្វើឱ្យ​​ភ្ញៀវមកពីខាងអឺរ៉ុប​ចិត្ត​ជាមួយ​រសជាតិម្រេចជ្រក់​នេះច្រើន​។ដោយឡែក​​សម្រាប់​ពលរដ្ឋ​ខ្មែរយើងវិញ​ មានអ្នកចូលចិត្ត​នៅមានចំនួន​តិចតួច ដោយសារម្រេចស្រស់មានលក់​ច្រើន​តាមតំបន់​​ងាយស្រួល​រកទិញ​នៅលើទីផ្សារ​បាន​ បើចង់ធ្វើម្ហូបជាមួយម្រេចស្រស់នេះ​​។ ​បើតាម​លោក យុត លីណា, ​​ម្រេចជ្រក់​ក៏ដូចជាផលិតផល​ផ្សេងទៀត​របស់​ La Plantation​  សម្រាប់ទីផ្សារនៅក្នុងស្រុក ​​ មានលក់​នៅក្រុងកំពត, ក្រុងភ្នំពេញ និងមាននៅខេត្តសៀមរាប​ ហើយ​នៅថ្ងៃអនាគត La Plantation ​​ចង់ពង្រីកបន្ថែមទៅតាមខេត្តផ្សេងទៀត ​។ចំណែក​ទីផ្សារនៅក្រៅប្រទេស​ La Plantation​បាននាំចេញ​ទៅលក់នៅទីតាំងផ្ទាល់របស់ខ្លួន​ក្នុងប្រទេសបារាំង និងប្រទេសប៊ែលហ្សិក​ដែលមានបរិមាណ​១០តោនក្នុងមួយឆ្នាំ​ ស្របពេលបច្ចុប្បន្ន​ La […]

thn1 copy
រោងម៉ាស៊ីនកិនស្រូវខ្នាតតូចនិងមធ្យម​ប្រមាណ ១៣៨ កំពុងតែ​​ប្រមូលទិញស្រូវ​ OM 5451ពីកសិករ​​

ភ្នំពេញ៖ លោកឧកញ៉ា ចាន់ សុខឃាំង ប្រធាន​សហព័ន្ធស្រូវអង្ករ​កម្ពុជាបានថ្លែងកាលពីថ្ងៃ២៧ ខែកញ្ញានេះ​ថា  ឥឡូវនេះ ​​មានរោងម៉ាស៊ីនកិនស្រូវទាំងតូចនិងមធ្យម​ប្រមាណ ១៣៨ បាននិងកំពុងតែ​​ប្រមូលទិញស្រូវ​ OM 5451 ពីប្រជាកសិករនៅទូទាំងប្រទេស​កំពុងតែ​មមាញឹកយ៉ាងខ្លាំង​​ ដើម្បីស្តុកទុក​​សម្រាប់កែច្នៃនិងនាំចេញ។​​​ លោកឧកញ៉ា​បាន​​​ថ្លែងទៀត​​ថា ​តម្លៃស្រូវកសិករ​យើង​​បាន​លក់ទៅរោងម៉ាស៊ីន​​​​មានតម្លៃល្អនៅឡើយ និងស្រូវខ្លះគឺប្រជាកសិករ​បាន​​​លក់ទៅឲ្យ​ឈ្មួញលក់​បន្តឲ្យ​ទៅ​​ប្រទេសវៀតណាម​​​ខ្លះ​​ ហើយ​​តម្លៃទិញនៅរោងម៉ាស៊ីន OM 5451 តម្លៃចន្លោះ ១១០០រៀលទៅ ១១៥០ រៀលក្នុង១ គីឡូក្រាម ។​​ បន្ថែមពីនេះ ប្រធាន​សហព័ន្ធស្រូវអង្ករ​កម្ពុជា បាន​​​អំពាវនាវដល់ប្រជាកសិករនៅទូទាំងប្រទេសកម្ពុជា ជ្រើសរើសពូជស្រូវជាតិ២ប្រភេទគឺ ផ្ការំដួល និងសែនក្រអូប សម្រាប់ធ្វើការដាំដុះ ដោយសារពូជស្រូវទាំងនេះ មានតម្រូវការទីផ្សារសម្រាប់ការនាំចេញខ្ពស់ ឋិតថេរ និងមានតម្លៃសមរម្យ។ កន្លងទៅថ្មីៗនេះ ឯកឧត្តមបណ្ឌិត កៅ ថាច ប្រតិភូរាជរដ្ឋាភិបាល ទទួលបន្ទុកជាអគ្គនាយកធនាគារអភិវឌ្ឍន៍ជនបទ និងកសិកម្ម (ARDB) បាន​ស្នើសុំឲ្យរោងម៉ាស៊ីនក្នុងស្រុក ជួយបន្ត ប្រមូលទិញស្រូវពីកសិករបន្ថែមទៀត។ បច្ចុប្បន្ននេះ​ រោងម៉ាស៊ីនកិនស្រូវទាំងនោះ កំពុងមមាញឹកទិញស្រូវក្នុងតម្លៃ ប្រមាណ ១០២០រៀលក្នុងមួយគីឡូក្រាម ចំពោះស្រូវ OM […]

កាលវិភាគផ្សព្វផ្សាយ