1. Home
  2. All Program
  3. ព័ត៌មានពេលព្រឹក
  4. ក្រុមហ៊ុន ថូងអ៊ិនធ័រប្រាយស៍ ប្រមូលទិញអំបិលពីកសិករដើម្បីបំផុសទីផ្សារ និងជំរុញការផលិតក្នុងសហគមន៍

ក្រុមហ៊ុន ថូងអ៊ិនធ័រប្រាយស៍ ប្រមូលទិញអំបិលពីកសិករដើម្បីបំផុសទីផ្សារ និងជំរុញការផលិតក្នុងសហគមន៍

កំពត៖ អ្នកស្រី សុខ គង្គា ជាគណនេយ្យរបស់ក្រុមហ៊ុន ថូងអ៊ិនធ័រប្រាយស៍ បានប្រាប់ឱ្យដឹងថា ក្រុមហ៊ុន បានប្រមូលទិញអំបិលពីកសិករដើម្បីបំផុសទីផ្សារនិងជំរុញការផលិតក្នុងសហគមន៍ កុំឱ្យកសិករឈប់ធ្វើអំបិលហើយនាំគ្នាយកដីលក់ និងជួយការពារសម្បត្តិមរតកដូនតាដែលបានបន្សល់ទុកកុំឱ្យបាត់បង់។

អ្នកស្រីបានលើកឡើងថា៖’ក្រុមហ៊ុនបានទិញអំបិលពីប្រជាកសិករ ដោយសារសង្កេតឃើញថា កសិករមិនមានទីផ្សារលក់ ដូច្នេះហើយទើបត្រូវជួយបំផុសគ្នាឱ្យមានទីផ្សារកុំឱ្យកសិករគាត់នំាគ្នាលក់ដីអស់ ធ្វើឱ្យបាត់បង់មរតកដូនតាពីជំនាន់ដើម និងជួយបង្កើនចំណូលជូនកសិករនៅក្នុងសហគមន៍”។

ការផលិតអំបិលនេះ ក្រុមហ៊ុន ប្រើប្រាស់បច្ចេកទេសយ៉ាងយកចិត្តទុកដាក់ ដោយប្រើកម្លាំងពលកម្មចំនួន ១៥នាក់ និងមានម៉ាស៊ីនជំនួយចំនួន ៣ធំៗ ដែលមានមុខងារផ្សេងៗគ្នា គឺម៉ាស៊ីនសម្ងួត ម៉ាស៊ីនរើសគ្រួស ឬសំរាម និងម៉ាស៊ីនរើសប្រភេទគ្រាប់អំបិលពីលេខ១ ដល់៦។
បើតាមអ្នកស្រី គង្គា ក្រុមហ៊ុន ថូងអ៊ិនធ័រប្រាយស៍ បានផលិតអំបិលចំនួន ៦ប្រភេទខុសៗគ្នា រួមមាន អំបិលជុលសា, អំបិលគ្រួសអនាម័យស្អាត, អំបិលម៉ត់, ផ្កាអំបិល, អំបិលស្លឹក និងអំបិលផ្កាក្រហម។ អ្នកស្រីបានពន្យល់បែបនេះថា អំបិលជុលសា ជាអំបិលគ្រួសដែលគេទើបយកពីស្រែពោល គឺវត្ថុធាតុដើម ដែលមិនទាន់បានកែច្នៃ។ អំបិលគ្រួសអនាម័យស្អាត គឺជាអំបិលដែលបានកែច្នៃក្នុងម៉ាស៊ីនរួចរាល់។

ចំពោះអំបិលម៉ត់វិញ គេយកទឹកទៅសោ្ងរំង៉ោសធ្វើជាអំបិលម៉ត់ បន្ទាប់មកដាក់ចូលម៉ាស៊ីសម្ងួត។ ផ្កាអំបិល ជាវត្ថុកម្រពិបាកផលិត តម្រូវឱ្យមានខ្យល់ មានបន្លឺព្រះអាទិត្យ ដោយមានសារធាតុផ្សំគ្រប់គ្រាន់ទើបមានចេញផ្កា។ អំបិលស្លេក ត្រូវយកទៅស្លេកវាឱ្យស្ដើងៗ បន្ទាប់មកយកទៅហាលបែបធម្មជាតិ។ អំបិលផ្កាក្រហម គេយកទៅច្នៃបន្ថែមដោយយកដាក់លាយវត្ថុធាតុផ្សំផ្សេងៗទៀត ដើម្បីឱ្យអំបិលចេញផ្កាក្រហម។

ចំពោះអំបិលដែលភ្ញៀវពេញនិយមបរិភោគជាងគេគឺ អំបិលម៉ត់ អំបិលគ្រួស អំបិលស្លឹក និងផ្កាអំបិល ខណៈក្រុមហ៊ុន ថូងអ៊ិនធ័រប្រាយស៍ បានដាក់លក់នៅតាមផ្សារទំនើបក្នុងស្រុក និងនាំចេញទៅទីផ្សារអន្តរជាតិនៅតាមបណ្ដាប្រទេសប៉ែកអឺរ៉ប់ប្រមាណជាង ៣០ប្រទេស។ នេះបើតាមអ្នកស្រី សុខ គង្គា។

សូមជម្រាបថា ការផលិតអំបិលនៅឆ្នំា២០២៣នេះ ត្រូវបានបិទបញ្ចប់ការផលិត និងការប្រមូលផលកាលពីខែកក្កដាកន្លងទៅ ដោយទទួលបានអំបិលប្រមាណជាង ៧ម៉ឺនតោន ពោលគឺកើនឡើងជាង ១០០ភាគរយ បើប្រៀបធៀបនឹងឆ្នំា២០២២ ដោយមានជាង ៣ម៉ឺនតោនតែប៉ុណ្ណោះ។ បរិមាណអំបិលដែលបានផលិតក្នុងឆ្នំា២០២៣នេះ អាចផ្គត់ផ្គត់តម្រូវការទីផ្សារក្នុងស្រុកគ្រប់គ្រាន់ ដោយពុំចំាបាច់នាំចូលពីខាងក្រៅនោះទេ៕

អត្ថបទដោយ៖ ញឹក សំអូន


Thn2
ការកែច្នៃម្រេចខ្ចី​ធ្វើ​​ជ្រក់ ក្លាយជា​ផលិតផលសំខាន់មួយកំពុងទទួលបាន​ការគំាំទ្រ​​​ពីភ្ញៀវបរទេស​​និងទីផ្សារអន្តរជាតិ

ការកែច្នៃ​ផ្លែម្រេចខ្ចី ផ្សំជាមួយផ្កាអំបិល​ធ្វើជាម្រេចជ្រក់ស្ងួត​ របស់កសិដ្ឋាន​ La Plantation​​មានទីតំងនៅឃុំកូនសត្វ ស្រុកទឹកឈូ ខេត្តកំពត ​ បានក្លាយជាផលិតផល​សំខាន់​មួយ​ កំពុងទទួលបានការគាំទ្រ​ពីភ្ញៀវបរទេសចូលមកទស្សនា​ក្នុងព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា និងមានការគាំទ្រ​នៅលើទីផ្សារក្នុងប្រទេសបារាំង និងប៊ែលហ្សិក​នាពេលបច្ចុប្បន្ន​។​​ លោក យុត លីណា មគ្គុទេសក៍ ទេសចរណ៍នៅ La Plantation​​ បានឱ្យដឹង​ថា ម្រេចជ្រក់នេះ ​ជាផលិតផលថ្មីមួយ​​ ងាយស្រួលក្នុងការប្រើប្រាស់​  ដោយសារ​​វាផ្សំ​ជាមួយផ្កាអំបិល និងផ្លែម្រេចខ្ចី វាជួយឱ្យម្ហូបមានជាតិប្រៃតិចៗនិងមានរស់ជាតិ ហិរល្មម​​។​ ​លោកបន្តថា ម្រេចជ្រក់នេះ ​​មានភ្ញៀវបរទេសដែលចូលមក​ទីនេះ​ភាគ​​ច្រើន​គំាំទ្រ​​ ដោយសារ​ម្រេច​ជ្រក់​នេះវាមិនសូវមានជាតិហិរ​ខ្លាំ​​ ដូចនេះទើប​ធ្វើឱ្យ​​ភ្ញៀវមកពីខាងអឺរ៉ុប​ចិត្ត​ជាមួយ​រសជាតិម្រេចជ្រក់​នេះច្រើន​។ដោយឡែក​​សម្រាប់​ពលរដ្ឋ​ខ្មែរយើងវិញ​ មានអ្នកចូលចិត្ត​នៅមានចំនួន​តិចតួច ដោយសារម្រេចស្រស់មានលក់​ច្រើន​តាមតំបន់​​ងាយស្រួល​រកទិញ​នៅលើទីផ្សារ​បាន​ បើចង់ធ្វើម្ហូបជាមួយម្រេចស្រស់នេះ​​។ ​បើតាម​លោក យុត លីណា, ​​ម្រេចជ្រក់​ក៏ដូចជាផលិតផល​ផ្សេងទៀត​របស់​ La Plantation​  សម្រាប់ទីផ្សារនៅក្នុងស្រុក ​​ មានលក់​នៅក្រុងកំពត, ក្រុងភ្នំពេញ និងមាននៅខេត្តសៀមរាប​ ហើយ​នៅថ្ងៃអនាគត La Plantation ​​ចង់ពង្រីកបន្ថែមទៅតាមខេត្តផ្សេងទៀត ​។ចំណែក​ទីផ្សារនៅក្រៅប្រទេស​ La Plantation​បាននាំចេញ​ទៅលក់នៅទីតាំងផ្ទាល់របស់ខ្លួន​ក្នុងប្រទេសបារាំង និងប្រទេសប៊ែលហ្សិក​ដែលមានបរិមាណ​១០តោនក្នុងមួយឆ្នាំ​ ស្របពេលបច្ចុប្បន្ន​ La […]

thn1 copy
រោងម៉ាស៊ីនកិនស្រូវខ្នាតតូចនិងមធ្យម​ប្រមាណ ១៣៨ កំពុងតែ​​ប្រមូលទិញស្រូវ​ OM 5451ពីកសិករ​​

ភ្នំពេញ៖ លោកឧកញ៉ា ចាន់ សុខឃាំង ប្រធាន​សហព័ន្ធស្រូវអង្ករ​កម្ពុជាបានថ្លែងកាលពីថ្ងៃ២៧ ខែកញ្ញានេះ​ថា  ឥឡូវនេះ ​​មានរោងម៉ាស៊ីនកិនស្រូវទាំងតូចនិងមធ្យម​ប្រមាណ ១៣៨ បាននិងកំពុងតែ​​ប្រមូលទិញស្រូវ​ OM 5451 ពីប្រជាកសិករនៅទូទាំងប្រទេស​កំពុងតែ​មមាញឹកយ៉ាងខ្លាំង​​ ដើម្បីស្តុកទុក​​សម្រាប់កែច្នៃនិងនាំចេញ។​​​ លោកឧកញ៉ា​បាន​​​ថ្លែងទៀត​​ថា ​តម្លៃស្រូវកសិករ​យើង​​បាន​លក់ទៅរោងម៉ាស៊ីន​​​​មានតម្លៃល្អនៅឡើយ និងស្រូវខ្លះគឺប្រជាកសិករ​បាន​​​លក់ទៅឲ្យ​ឈ្មួញលក់​បន្តឲ្យ​ទៅ​​ប្រទេសវៀតណាម​​​ខ្លះ​​ ហើយ​​តម្លៃទិញនៅរោងម៉ាស៊ីន OM 5451 តម្លៃចន្លោះ ១១០០រៀលទៅ ១១៥០ រៀលក្នុង១ គីឡូក្រាម ។​​ បន្ថែមពីនេះ ប្រធាន​សហព័ន្ធស្រូវអង្ករ​កម្ពុជា បាន​​​អំពាវនាវដល់ប្រជាកសិករនៅទូទាំងប្រទេសកម្ពុជា ជ្រើសរើសពូជស្រូវជាតិ២ប្រភេទគឺ ផ្ការំដួល និងសែនក្រអូប សម្រាប់ធ្វើការដាំដុះ ដោយសារពូជស្រូវទាំងនេះ មានតម្រូវការទីផ្សារសម្រាប់ការនាំចេញខ្ពស់ ឋិតថេរ និងមានតម្លៃសមរម្យ។ កន្លងទៅថ្មីៗនេះ ឯកឧត្តមបណ្ឌិត កៅ ថាច ប្រតិភូរាជរដ្ឋាភិបាល ទទួលបន្ទុកជាអគ្គនាយកធនាគារអភិវឌ្ឍន៍ជនបទ និងកសិកម្ម (ARDB) បាន​ស្នើសុំឲ្យរោងម៉ាស៊ីនក្នុងស្រុក ជួយបន្ត ប្រមូលទិញស្រូវពីកសិករបន្ថែមទៀត។ បច្ចុប្បន្ននេះ​ រោងម៉ាស៊ីនកិនស្រូវទាំងនោះ កំពុងមមាញឹកទិញស្រូវក្នុងតម្លៃ ប្រមាណ ១០២០រៀលក្នុងមួយគីឡូក្រាម ចំពោះស្រូវ OM […]

កាលវិភាគផ្សព្វផ្សាយ