1. Home
  2. All Program
  3. ព័ត៌មានពេលព្រឹក
  4. កសិករចំនួន១៥គ្រួសារនៅស្រុកល្វាឯមខេត្តកណ្តាលទទួលបានការបណ្តុះបណ្តាលពីបច្ចេកទេសចិញ្ចឹមត្រីឆ្តោរ

កសិករចំនួន១៥គ្រួសារនៅស្រុកល្វាឯមខេត្តកណ្តាលទទួលបានការបណ្តុះបណ្តាលពីបច្ចេកទេសចិញ្ចឹមត្រីឆ្តោរ

 

កណ្តាល:  កសិកររស់នៅភូមិព្រែកប្រា ឃុំព្រែកឬស្សី ស្រុកល្វាឯម ខេត្តកណ្តាលចំនួន១៥គ្រួសារកាលពីថ្ងៃទី១៨ខែកញ្ញាឆ្នាំ២០២៤នេះ ទទួលបានការបណ្តុះបណ្តាលស្តីពីបច្ចេកទេសចិញ្ចឹមត្រី ក្នុងគម្រោងអាជីវកម្មចិញ្ចឹមត្រីឆ្តោ គាំទ្រដោយធនាគារអភិវឌ្ឍន៍ជនបទនិងកសិកម្ម ។

ការបណ្តុះបណ្តាលពីបច្ចេកទេសចិញ្ចឹមត្រីឆ្នោ ដោយ លោក កែន ចិន្តា បុគ្គលិកជាន់ខ្ពស់ នៃគណៈកម្មការគាំទ្រគោលនយោបាយរបស់រាជរដ្ឋាភិបាលទទួលបន្ទុកផ្នែកវារីវប្បកម្មនៃធនាគារអភិវឌ្ឍន៍ជនបទនិងកសិកម្ម (ARDB)។

លោក កែន ចិន្តា ជាគ្រូបណ្តុះបណ្តាលបច្ចេកទេសបានបញ្ជាក់ថា ត្រីឆ្កោជាប្រភេទត្រីកាចស៊ីចំណីចម្រុះ ចំណីចម្បងគឺស៊ីត្រីផ្សេងៗ ប៉ុន្តែវាក៏ស៊ីពពួកចៃទឹក ឬសត្វល្អិតដែលរស់ក្នុង ទឹកផងដែរ និងសម្រាប់ការចិញ្ចឹមក្នុងស្រះឬអាងវាក៏អាចស៊ីចំណីកែឆ្នៃ ដូចជាចំណីនុយជាដើម។ រយៈពេលចិញ្ចឹមពី៨ទៅ១០ខែអាចទទួលបានទម្ងន់ចន្លោះពី១,២ នៅ ២,៥៣.ក្នុង១ក្បាល បើសិនជាចំណីនិងថែទាំបានល្អ។

យោងតាមអ្នកបច្ចេកទេស លោក កែន ចិន្តា បានលើកឡើងថា វិធីសាស្ត្រនៃការចិញ្ចឹមត្រីឆ្ការ គឺអាស្រ័យទៅលើស្ថានភាពនៃការចិញ្ចឹមខុសៗគ្នាមានដូចជា ការចិញ្ចឹមក្នុងស្រះ ចិញ្ចឹម ក្នុងបែរ ក្នុងអាង ស៊ីម៉ង់ត៍ និងក្នុងអាងចង់ប្លាស្ទិចជាដើម ហើយកសិករអាចចិញ្ចឹមបានពេញមួយឆ្នាំ ប្រសិនបើកសិករអាចរកចំណីផ្គត់ផ្គង់បាន។

សម្រាប់កសិករជាអ្នកចិញ្ចឹមត្រី ដែលបានចូលរួមការបណ្តុះបណ្តាលនោះបានលើកឡើងប្រហាក់ប្រហែលគ្នាថា បន្ទាប់ពីបានស្តាប់ការធ្វើបទបង្ហាញដោយគ្រូ  កែន ចិន្តា រួចមកគឺ ពួកគាត់ ទទួលបានចំណេះដឹង កាន់តែច្បាស់ជាងមុន ព្រោះកន្លងមកពួកគាត់ចិញ្ចឹមត្រីតៗគ្នា មិនបានអនុវត្តតាមបច្ចេកទេសត្រឹមត្រូវនោះទេ ពោល ធ្វើតាមគ្នាជាប្រពៃណីយូរឆ្នាំមកហើយ។

ចំពោះតម្លៃវិញកសិករអ្នកចិញ្ចឹមឲ្យដឹងថា ដោយសារតែថ្លៃដើមផលិតក្នុង១គីឡូចំណាយអស់៩ពាន់រៀល តែបើពេលប្រមូលផលត្រី គឺ ត្រីលក់បានចំណេញ គឺ ១ម៉ឺនរៀលទៅ១ម៉ឺន២ពាន់រៀល ក្នុង១គីឡូក្រាម ទើបកសិករយើងអាចចំនេញបាន។

តាមការសិក្សាអំពីបទពិសោធន៍នៅតាមកសិដ្ឋានចិញ្ចឹមត្រីពោរបានបង្ហាញថា ការចិញ្ចឹមត្រីឆ្ការមានរដូវកាលឬ ដំណាក់កាលនៃការដាក់ចិញ្ចឹមដើម្បីតប្រវប្រចំណី និងបានទីផ្សារល្អ។

ដំណាក់កាលទី១៖ ចាប់ផ្តើមចិញ្ចឹមនៅខែ សីហា-កញ្ញា អាចប្រមូលបាននៅខែ មិថុនា និងកក្កដា ។ នៅដំណាក់កាលនេះ ត្រីក៏អាចធំធាត់បានលឿន ព្រោះសម្បូរចំណីជាត្រីល្អិត។

ដំណាក់កាលទី២៖ កសិករអាចដាក់ចិញ្ចឹមនៅខែមករា ប៉ុន្តែមិនសូវចំណេញដោយសារខ្សត់ ចំណីនិងមានតម្លៃថ្លៃខាងក្រោមនេះជាមូលដ្ឋានគ្រឹះបច្ចេកទេសនៃការកិញ្ចឹមត្រីឆ្ការ ក្នុងស្រះ ដែលមានលក្ខណៈសាមញ្ញ និងងាយស្រួលសម្រាប់កសិករយកទៅអនុវត្ត និងរៀនសូត្របន្ថែម។

២.១.ការរៀបចំស្រះ៖ ស្រះចិញ្ចឹមត្រីថ្មីគួររៀបចំឡើងលើទីតាំងសមស្របដូចខាងក្រោមមានប្រភពទឹកស្អាតនៅជិតដីជ្រាបទឹកតិច ឬមិនជ្រាបទឹកមិនលិចទឹកនៅរដូវវស្សាទទួលពន្លឺថ្ងៃគ្រប់គ្រាន់ការរៀបចំស្រះត្រីមុនពេលដាក់ត្រីចិញ្ចឹម៖សម្អាតសំរាប និងកាកសំណល់ផ្សេងៗនៅក្នុងស្រះហាលស្រះឱ្យស្ងួត ដើម្បីកម្ចាត់ពពួកសត្វកាច និងបន្សាបជាតិពុលនៅបាតស្រះតាមរយៈការចុះជួបកសិករផ្ទាល់បានបង្ហាញថា ទោះបីជាតម្លៃទីផ្សារត្រីសាច់មិនទៀងទាត់ ប៉ុន្តែអាចទទួលបានផល ចំណេញឬអាចរួចថ្លៃដើមផលិត (ក្នុងតម្លៃត្រឹម ៩០០០រៀល/គ.ក) លើកលែងតែគុណភាពត្រីសាច់ទាបខ្លាំង (ទំហំឬខ្នាតត្រី មិនស្មើគ្នា ត្រីស្គមមិនសមស្របនឹងទីផ្សារ) នោះតម្លៃអាចធ្លាក់ទាបជាងនេះបន្តិចបន្តួច។

ការចិញ្ចឹមភាគច្រើនគឺតាមការសិក្សាពីគ្នាទៅវិញទៅមក ដោយពុំមានបទដ្ឋានបច្ចេកទេសច្បាស់លាស់ឡើយ។ពីដំណាក់កាលមួយទៅមួយនៅមានចំណុចខ្វះខាតមួយចំនួនដូចជា ដំណាក់កាលនៃការជ្រើសរើសពូជត្រឹមក ចិញ្ចឹមនៅមិនទាន់ត្រឹមត្រូវ (ទំហំតូចពេក) បណ្តាលឱ្យអត្រាបាត់បង់ខ្ពស់។

ការដាក់ចំណី និងការប្រើប្រាស់ចំណី តាមរយៈការប៉ាន់ស្មាន ដោយមិនមានការគណនាត្រឹមត្រូវ ពេលផ្តល់ចំណី លើស បង្កឱ្យមានការចំណាយខ្ពស់ ខាតបង់ថវិកា និងពេលខ្វះចំណី ត្រីលូតលាស់មិនស្មើគ្នា និងចំណាយពេល យូរ មិនតាមពេលកំណត់។មិនមានឧបករណ៍ឬសម្ភារៈសម្រាប់ពិនិត្យ និងតាមដានជាប្រចាំលើគុណភាពទឹក និងសុខភាពត្រី ដើម្បីបង្ការ បញ្ហាកើតឡើងជាយថាហេតុ ដែលអាចបង្កឱ្យមានអត្រាបាត់បង់ខ្ពស់។

ទីផ្សារនៅតែជាបញ្ហាចម្បងសម្រាប់កសិករចិញ្ចឹមទោះបីជាមានឈ្មួញប្រមូលទិញដល់ទីកន្លែង ប៉ុន្តែតម្លៃលក់ ចេញទាប និងមានការប្រែប្រួលលឿន និងមិនច្បាស់លាស់។សរុបមក ការខ្វះខាតបច្ចេកទេស បានបង្កឱ្យតម្លៃថ្លៃដើមនៃការផលិតខ្ពស់ និងពិបាកក្នុងការប្រកួតប្រជែងទី ផ្សារជាមួយផលិតផលនាំចូលពីប្រទេសជិតខាង។ ដូចនេះ ការសិក្សារៀនសូត្រ និងស្រាវជ្រាវអំពីបច្ចេកទេសថ្មីៗ គឺជាកត្តា ចម្បងបំផុតសម្រាប់កសិករចិញ្ចឹមត្រីឆ្កោរ ដើម្បីបង្កើនសមត្ថភាពផលិតកម្មទាំងបរិមាណ និងគុណភាព។

លើសពីនេះ ការសិក្សាស្វែងយល់អំពីតម្រូវការទីផ្សារត្រូវអនុវត្តជាប្រចាំ ពីព្រោះចរន្តទីផ្សារតែងមានការផ្លាស់ប្តូរទៅតាមបរិបទទីផ្សារប្រកួត ប្រជែង។លទ្ធភាពទទួលបានទុនដែលមានអត្រាការប្រាក់ទាបរបស់កសិករ គឺជាកត្តាចម្បងក្នុងការកាត់បន្ថយថ្លៃដើម ផលិតកម្ម ដើម្បីដំណើរការផលិតកម្មប្រកបដោយជោគជ័យ និងមាននិរន្តរភាព៕


Thn2
ការកែច្នៃម្រេចខ្ចី​ធ្វើ​​ជ្រក់ ក្លាយជា​ផលិតផលសំខាន់មួយកំពុងទទួលបាន​ការគំាំទ្រ​​​ពីភ្ញៀវបរទេស​​និងទីផ្សារអន្តរជាតិ

ការកែច្នៃ​ផ្លែម្រេចខ្ចី ផ្សំជាមួយផ្កាអំបិល​ធ្វើជាម្រេចជ្រក់ស្ងួត​ របស់កសិដ្ឋាន​ La Plantation​​មានទីតំងនៅឃុំកូនសត្វ ស្រុកទឹកឈូ ខេត្តកំពត ​ បានក្លាយជាផលិតផល​សំខាន់​មួយ​ កំពុងទទួលបានការគាំទ្រ​ពីភ្ញៀវបរទេសចូលមកទស្សនា​ក្នុងព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា និងមានការគាំទ្រ​នៅលើទីផ្សារក្នុងប្រទេសបារាំង និងប៊ែលហ្សិក​នាពេលបច្ចុប្បន្ន​។​​ លោក យុត លីណា មគ្គុទេសក៍ ទេសចរណ៍នៅ La Plantation​​ បានឱ្យដឹង​ថា ម្រេចជ្រក់នេះ ​ជាផលិតផលថ្មីមួយ​​ ងាយស្រួលក្នុងការប្រើប្រាស់​  ដោយសារ​​វាផ្សំ​ជាមួយផ្កាអំបិល និងផ្លែម្រេចខ្ចី វាជួយឱ្យម្ហូបមានជាតិប្រៃតិចៗនិងមានរស់ជាតិ ហិរល្មម​​។​ ​លោកបន្តថា ម្រេចជ្រក់នេះ ​​មានភ្ញៀវបរទេសដែលចូលមក​ទីនេះ​ភាគ​​ច្រើន​គំាំទ្រ​​ ដោយសារ​ម្រេច​ជ្រក់​នេះវាមិនសូវមានជាតិហិរ​ខ្លាំ​​ ដូចនេះទើប​ធ្វើឱ្យ​​ភ្ញៀវមកពីខាងអឺរ៉ុប​ចិត្ត​ជាមួយ​រសជាតិម្រេចជ្រក់​នេះច្រើន​។ដោយឡែក​​សម្រាប់​ពលរដ្ឋ​ខ្មែរយើងវិញ​ មានអ្នកចូលចិត្ត​នៅមានចំនួន​តិចតួច ដោយសារម្រេចស្រស់មានលក់​ច្រើន​តាមតំបន់​​ងាយស្រួល​រកទិញ​នៅលើទីផ្សារ​បាន​ បើចង់ធ្វើម្ហូបជាមួយម្រេចស្រស់នេះ​​។ ​បើតាម​លោក យុត លីណា, ​​ម្រេចជ្រក់​ក៏ដូចជាផលិតផល​ផ្សេងទៀត​របស់​ La Plantation​  សម្រាប់ទីផ្សារនៅក្នុងស្រុក ​​ មានលក់​នៅក្រុងកំពត, ក្រុងភ្នំពេញ និងមាននៅខេត្តសៀមរាប​ ហើយ​នៅថ្ងៃអនាគត La Plantation ​​ចង់ពង្រីកបន្ថែមទៅតាមខេត្តផ្សេងទៀត ​។ចំណែក​ទីផ្សារនៅក្រៅប្រទេស​ La Plantation​បាននាំចេញ​ទៅលក់នៅទីតាំងផ្ទាល់របស់ខ្លួន​ក្នុងប្រទេសបារាំង និងប្រទេសប៊ែលហ្សិក​ដែលមានបរិមាណ​១០តោនក្នុងមួយឆ្នាំ​ ស្របពេលបច្ចុប្បន្ន​ La […]

thn1 copy
រោងម៉ាស៊ីនកិនស្រូវខ្នាតតូចនិងមធ្យម​ប្រមាណ ១៣៨ កំពុងតែ​​ប្រមូលទិញស្រូវ​ OM 5451ពីកសិករ​​

ភ្នំពេញ៖ លោកឧកញ៉ា ចាន់ សុខឃាំង ប្រធាន​សហព័ន្ធស្រូវអង្ករ​កម្ពុជាបានថ្លែងកាលពីថ្ងៃ២៧ ខែកញ្ញានេះ​ថា  ឥឡូវនេះ ​​មានរោងម៉ាស៊ីនកិនស្រូវទាំងតូចនិងមធ្យម​ប្រមាណ ១៣៨ បាននិងកំពុងតែ​​ប្រមូលទិញស្រូវ​ OM 5451 ពីប្រជាកសិករនៅទូទាំងប្រទេស​កំពុងតែ​មមាញឹកយ៉ាងខ្លាំង​​ ដើម្បីស្តុកទុក​​សម្រាប់កែច្នៃនិងនាំចេញ។​​​ លោកឧកញ៉ា​បាន​​​ថ្លែងទៀត​​ថា ​តម្លៃស្រូវកសិករ​យើង​​បាន​លក់ទៅរោងម៉ាស៊ីន​​​​មានតម្លៃល្អនៅឡើយ និងស្រូវខ្លះគឺប្រជាកសិករ​បាន​​​លក់ទៅឲ្យ​ឈ្មួញលក់​បន្តឲ្យ​ទៅ​​ប្រទេសវៀតណាម​​​ខ្លះ​​ ហើយ​​តម្លៃទិញនៅរោងម៉ាស៊ីន OM 5451 តម្លៃចន្លោះ ១១០០រៀលទៅ ១១៥០ រៀលក្នុង១ គីឡូក្រាម ។​​ បន្ថែមពីនេះ ប្រធាន​សហព័ន្ធស្រូវអង្ករ​កម្ពុជា បាន​​​អំពាវនាវដល់ប្រជាកសិករនៅទូទាំងប្រទេសកម្ពុជា ជ្រើសរើសពូជស្រូវជាតិ២ប្រភេទគឺ ផ្ការំដួល និងសែនក្រអូប សម្រាប់ធ្វើការដាំដុះ ដោយសារពូជស្រូវទាំងនេះ មានតម្រូវការទីផ្សារសម្រាប់ការនាំចេញខ្ពស់ ឋិតថេរ និងមានតម្លៃសមរម្យ។ កន្លងទៅថ្មីៗនេះ ឯកឧត្តមបណ្ឌិត កៅ ថាច ប្រតិភូរាជរដ្ឋាភិបាល ទទួលបន្ទុកជាអគ្គនាយកធនាគារអភិវឌ្ឍន៍ជនបទ និងកសិកម្ម (ARDB) បាន​ស្នើសុំឲ្យរោងម៉ាស៊ីនក្នុងស្រុក ជួយបន្ត ប្រមូលទិញស្រូវពីកសិករបន្ថែមទៀត។ បច្ចុប្បន្ននេះ​ រោងម៉ាស៊ីនកិនស្រូវទាំងនោះ កំពុងមមាញឹកទិញស្រូវក្នុងតម្លៃ ប្រមាណ ១០២០រៀលក្នុងមួយគីឡូក្រាម ចំពោះស្រូវ OM […]

កាលវិភាគផ្សព្វផ្សាយ