1. Home
  2. All Program
  3. ព័ត៌មានពេលព្រឹក
  4. កសិករចិញ្ចឹមបង្កងដោយប្រើចំណីធម្មជាតិជួយពង្រឹងគុណតម្លៃរបស់ផលិតផលនៅលើទីផ្សារ

កសិករចិញ្ចឹមបង្កងដោយប្រើចំណីធម្មជាតិជួយពង្រឹងគុណតម្លៃរបស់ផលិតផលនៅលើទីផ្សារ

ស្របពេលប្រជាពលរដ្ឋនៅតាមតំបន់ចាប់ផ្តើមគំាទ្រទៅលើគុណភាពបង្កង ចិញ្ចឹមតាមបែបធម្មជាតិ គេសង្កេតឃើញអ្នកចិញ្ចឹមបង្កងនៅក្នុងស្រុកមានការយល់ដឹងកាន់តែច្បាស់អំពីការប្រើប្រាស់ចំណីសម្រេចនិងចំណីធម្មជាតិ។តួយ៉ាងម្ចាស់កសិកដ្ឋានចិញ្ចឹមបង្កងមួយកន្លែងនៅឃុំសំបួរ ស្រុកទ្រាំង ខេត្តតាកែវ បានប្រើប្រាស់ខ្យងធ្វើជាចំណីសម្រាប់បង្កងរបស់ខ្លួនឱ្យពោពេញទៅដោយគុណភាពល្អ ដើម្បីជួយពង្រឹងដល់គុណតម្លៃរបស់ផលិតផលនៅលើទីផ្សារ នៅពេលរដូវកាលប្រមូលផលចូលមកដល់។
យោងតាម កសិករ ឌង រតនា ម្ចាស់កសិកដ្ឋានចិញ្ចឹមបង្កងបែបធម្មជាតិនៅភូមិឃុំខាងលើបានឱ្យដឹងថា ការចិញ្ចឹមបង្កងនៅពេលវានៅតូចគេប្រើប្រាស់ចំណីសម្រេច ប៉ុន្តែនៅពេលបង្កងចាប់ផ្តើមចិញ្ចឹមបាន២ខែឡើងទៅរហូតដល់ពេលប្រមូលផលលក់នៅលើទីផ្សារនៅក្នុងតំបន់គេប្រើប្រាស់ខ្យងធ្វើជាចំណីសម្រាប់បង្កង។
លោក ឌង រតនា បានឱ្យដឹងថា ការចិញ្ចឹមបង្កងពេលវានៅតូចគេប្រើចំណីសម្រេចរយៈពេល២ខែដើម្បីកូនបង្កងអាចរកចំណីធម្មជាតិបានដោយខ្លួនឯង ទើបគេប្រើឬដាក់ចំណីធម្មជាតិឱ្យវាជំនួសចំណីសម្រេច ហើយនៅក្នុងរយៈពេលចិញ្ចឹមបង្កងតាមបែបធម្មជាតិអស់រយៈពេល៤ឆ្នំាមកនេះ លោកមានការយល់ច្បាស់ពីការថែទំានិងការផ្តល់ចំណីសម្រាប់បង្កងប្រចំាថ្ងៃ។
លោកបន្តថា ការចិញ្ចឹមបង្កងបើកសិករ ផ្តល់ចំណីធម្មជាតិ(ខ្យង)វាជួយធ្វើឱ្យបង្កងសំបូរទៅដោយខួរច្រើន សាច់ស្វិតហើយមានរសជាតិឆ្ងាញ់ ដែលបច្ចុប្បន្ន ប្រជាពលរដ្ឋភាគច្រើននិយមនិងគំាំទ្រនូវគុណភាពបង្កងបែបនេះ។ ដោយឡែកបើកសិករប្រើប្រាស់ចំណីសម្រេច វា ជួយឱ្យបង្កងមានការលូតលាស់ធំលឿន ជាងកសិករចិញ្ចឹមបង្កងប្រើចំណីធម្មជាតិ តែគុណភាពបង្កងដែលប្រើចំណីសម្រេច សាចហាក់ផុយជាងបង្កងប្រើចំណីធម្មជាតិ។
លោកបញ្ជាក់ថា បន្ទាប់ពីចាប់ផ្តើមប្រមូលផលបង្កងលក់នៅក្នុងរយៈពេលជាងមួយខែកន្លងមកនេះ បានប្រមាណ៥០០គីឡូក្រាម ហើយក្នុងមួយគីឡូមានតម្លៃពី៧ទៅ៨ម៉ឺនរៀល ខណៈនៅពេលបច្ចុប្បន្នបង្កងសាច់នៅក្នុងស្រះប្រមាណ៤ម៉ឺនក្បាលសម្រាប់ផ្គត់ផ្គង់នៅលើទីផ្សារ។

លោក អ៊ុក ហាក់ នាយរងខណ្ឌរដ្ឋបាលជលផលខេត្តតាកែវ ទទួលបន្ទុកការងារវារីវប្បកម្មបានឱ្យដឹងថា ទាក់ទងនិងការចិញ្ចឹមបង្កង បើកសិករផ្តល់ចំណីសម្រេចសុទ្ធ បង្កងមានការលូតលាស់លឿន តែសម្រាប់កសិករអាចនិងខ្វះដើមទុនសម្រាប់ទិញចំណី ហើយបើកសិករប្រើចំណីសម្រេចចាប់តំាងពីតូចរហូតដល់បង្កងប្រមូលផល សម្រាប់គុណភាពនិងរសជាតិសាច់បង្កង វាមិនស្វិតដូចសាច់បង្កងឱ្យស៊ីចំណីធម្មជាតិនោះទេ។
បើយោងតាមអ្នកជំនាញខាងលើ ការប្រើប្រាស់ចំណីសម្រេច និងចំណីធម្មជាតិ សម្រាប់ការចំណាយមានលក្ខណៈប្រហាក់ប្រហែលគ្នា ហើយនៅពេលខាងមុខការប្រើប្រាស់ចំណីធម្មជាតិ ដូចជាខ្យងនេះអាចនិងមានការប្រឈមនិងការខ្វះខាត ដោយសារកសិករចិញ្ចឹមច្រើន និងម្យ៉ាងទៀតការប្រើប្រាស់ថ្នាំគីមីនៅតាមវាលស្រែវានឹងធ្វើឱ្យខ្យងងាប់អស់ច្រើន ពិបាកក្នុងការរកយកមកធ្វើជាចំណីសម្រាប់បង្កង។
លោកបន្តថា នៅក្នុងមុខរបរចិញ្ចឹមបង្កងបែបធម្មជាតិនៅតាមតំបន់ បើកសិករព្យាយាមផ្តល់ចំណីធម្មជាតិបានជាប្រចំា នឹងធ្វើឱ្យបង្កងមានសាច់វាស្វិត ,បង្កងមានខួរច្រើន និងមានរសជាតិឆ្ងាញ់ស្រដៀងនិងបង្កងរស់នៅតាមបឹងធម្មជាតិ ហើយម្យ៉ាងទៀតតម្លៃលក់នៅលើទីផ្សារល្អជាងបង្កងនាំចូលមកពីខាងក្រៅ សម្រាប់អ្នកបរិភោគក្នុងស្រុកនៅតែពេញចិត្តទិញហូប។
លោក អ៊ុក ហាក់ នាយរងខណ្ឌរដ្ឋបាលជលផលខេត្តតាកែវ បានឱ្យដឹងទៀតថា ជាផែនការយុទ្ធសាស្ត្ររបស់ក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់និងនេសាទ ក៏ដូចជាស្ថាប័នជំនាញ ពិសេសស្ថាប័នរដ្ឋបាលជលផល ផ្នែកអភិវឌ្ឍន៍អាជីវកម្ម សហការជាមួយនិងមន្ទីរកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់និងនេសាទខេត្តតាកែវមានគោលដៅច្បាស់លាស់ក្នុងការជំរុញនូវផលិតភាពនៃការចិញ្ចឹមបង្កង ធ្វើយ៉ាងណាឱ្យបង្កងមានគុណភាពល្អ តម្លៃសមរម្យ ហើយអាចផ្គត់ផ្គង់ទៅតាមតំបន់ ឬអាចនាំចេញទៅក្រៅប្រទេសបាន។លោកបន្តថា “យើងលើកទឹកចិត្តដល់កសិករចិញ្ចឹមបង្កងដោយធ្វើយ៉ាងណា អនុវត្តតាមគោលការណ៍វារីវប្បកម្មល្អ ឱ្យត្រូវតាមស្តង់ដារ។ លើសពីនេះលើកទឹកចិត្តដល់កសិករត្រូវច្នៃប្រឌិតផ្សំចំណីនិងចំណីសម្រេច ដើម្បីផ្គូផ្គង រកចំណុចល្អសម្រាប់មុខរបរនៅថ្ងៃអនាគត”៕


Thn2
ការកែច្នៃម្រេចខ្ចី​ធ្វើ​​ជ្រក់ ក្លាយជា​ផលិតផលសំខាន់មួយកំពុងទទួលបាន​ការគំាំទ្រ​​​ពីភ្ញៀវបរទេស​​និងទីផ្សារអន្តរជាតិ

ការកែច្នៃ​ផ្លែម្រេចខ្ចី ផ្សំជាមួយផ្កាអំបិល​ធ្វើជាម្រេចជ្រក់ស្ងួត​ របស់កសិដ្ឋាន​ La Plantation​​មានទីតំងនៅឃុំកូនសត្វ ស្រុកទឹកឈូ ខេត្តកំពត ​ បានក្លាយជាផលិតផល​សំខាន់​មួយ​ កំពុងទទួលបានការគាំទ្រ​ពីភ្ញៀវបរទេសចូលមកទស្សនា​ក្នុងព្រះរាជាណាចក្រកម្ពុជា និងមានការគាំទ្រ​នៅលើទីផ្សារក្នុងប្រទេសបារាំង និងប៊ែលហ្សិក​នាពេលបច្ចុប្បន្ន​។​​ លោក យុត លីណា មគ្គុទេសក៍ ទេសចរណ៍នៅ La Plantation​​ បានឱ្យដឹង​ថា ម្រេចជ្រក់នេះ ​ជាផលិតផលថ្មីមួយ​​ ងាយស្រួលក្នុងការប្រើប្រាស់​  ដោយសារ​​វាផ្សំ​ជាមួយផ្កាអំបិល និងផ្លែម្រេចខ្ចី វាជួយឱ្យម្ហូបមានជាតិប្រៃតិចៗនិងមានរស់ជាតិ ហិរល្មម​​។​ ​លោកបន្តថា ម្រេចជ្រក់នេះ ​​មានភ្ញៀវបរទេសដែលចូលមក​ទីនេះ​ភាគ​​ច្រើន​គំាំទ្រ​​ ដោយសារ​ម្រេច​ជ្រក់​នេះវាមិនសូវមានជាតិហិរ​ខ្លាំ​​ ដូចនេះទើប​ធ្វើឱ្យ​​ភ្ញៀវមកពីខាងអឺរ៉ុប​ចិត្ត​ជាមួយ​រសជាតិម្រេចជ្រក់​នេះច្រើន​។ដោយឡែក​​សម្រាប់​ពលរដ្ឋ​ខ្មែរយើងវិញ​ មានអ្នកចូលចិត្ត​នៅមានចំនួន​តិចតួច ដោយសារម្រេចស្រស់មានលក់​ច្រើន​តាមតំបន់​​ងាយស្រួល​រកទិញ​នៅលើទីផ្សារ​បាន​ បើចង់ធ្វើម្ហូបជាមួយម្រេចស្រស់នេះ​​។ ​បើតាម​លោក យុត លីណា, ​​ម្រេចជ្រក់​ក៏ដូចជាផលិតផល​ផ្សេងទៀត​របស់​ La Plantation​  សម្រាប់ទីផ្សារនៅក្នុងស្រុក ​​ មានលក់​នៅក្រុងកំពត, ក្រុងភ្នំពេញ និងមាននៅខេត្តសៀមរាប​ ហើយ​នៅថ្ងៃអនាគត La Plantation ​​ចង់ពង្រីកបន្ថែមទៅតាមខេត្តផ្សេងទៀត ​។ចំណែក​ទីផ្សារនៅក្រៅប្រទេស​ La Plantation​បាននាំចេញ​ទៅលក់នៅទីតាំងផ្ទាល់របស់ខ្លួន​ក្នុងប្រទេសបារាំង និងប្រទេសប៊ែលហ្សិក​ដែលមានបរិមាណ​១០តោនក្នុងមួយឆ្នាំ​ ស្របពេលបច្ចុប្បន្ន​ La […]

thn1 copy
រោងម៉ាស៊ីនកិនស្រូវខ្នាតតូចនិងមធ្យម​ប្រមាណ ១៣៨ កំពុងតែ​​ប្រមូលទិញស្រូវ​ OM 5451ពីកសិករ​​

ភ្នំពេញ៖ លោកឧកញ៉ា ចាន់ សុខឃាំង ប្រធាន​សហព័ន្ធស្រូវអង្ករ​កម្ពុជាបានថ្លែងកាលពីថ្ងៃ២៧ ខែកញ្ញានេះ​ថា  ឥឡូវនេះ ​​មានរោងម៉ាស៊ីនកិនស្រូវទាំងតូចនិងមធ្យម​ប្រមាណ ១៣៨ បាននិងកំពុងតែ​​ប្រមូលទិញស្រូវ​ OM 5451 ពីប្រជាកសិករនៅទូទាំងប្រទេស​កំពុងតែ​មមាញឹកយ៉ាងខ្លាំង​​ ដើម្បីស្តុកទុក​​សម្រាប់កែច្នៃនិងនាំចេញ។​​​ លោកឧកញ៉ា​បាន​​​ថ្លែងទៀត​​ថា ​តម្លៃស្រូវកសិករ​យើង​​បាន​លក់ទៅរោងម៉ាស៊ីន​​​​មានតម្លៃល្អនៅឡើយ និងស្រូវខ្លះគឺប្រជាកសិករ​បាន​​​លក់ទៅឲ្យ​ឈ្មួញលក់​បន្តឲ្យ​ទៅ​​ប្រទេសវៀតណាម​​​ខ្លះ​​ ហើយ​​តម្លៃទិញនៅរោងម៉ាស៊ីន OM 5451 តម្លៃចន្លោះ ១១០០រៀលទៅ ១១៥០ រៀលក្នុង១ គីឡូក្រាម ។​​ បន្ថែមពីនេះ ប្រធាន​សហព័ន្ធស្រូវអង្ករ​កម្ពុជា បាន​​​អំពាវនាវដល់ប្រជាកសិករនៅទូទាំងប្រទេសកម្ពុជា ជ្រើសរើសពូជស្រូវជាតិ២ប្រភេទគឺ ផ្ការំដួល និងសែនក្រអូប សម្រាប់ធ្វើការដាំដុះ ដោយសារពូជស្រូវទាំងនេះ មានតម្រូវការទីផ្សារសម្រាប់ការនាំចេញខ្ពស់ ឋិតថេរ និងមានតម្លៃសមរម្យ។ កន្លងទៅថ្មីៗនេះ ឯកឧត្តមបណ្ឌិត កៅ ថាច ប្រតិភូរាជរដ្ឋាភិបាល ទទួលបន្ទុកជាអគ្គនាយកធនាគារអភិវឌ្ឍន៍ជនបទ និងកសិកម្ម (ARDB) បាន​ស្នើសុំឲ្យរោងម៉ាស៊ីនក្នុងស្រុក ជួយបន្ត ប្រមូលទិញស្រូវពីកសិករបន្ថែមទៀត។ បច្ចុប្បន្ននេះ​ រោងម៉ាស៊ីនកិនស្រូវទាំងនោះ កំពុងមមាញឹកទិញស្រូវក្នុងតម្លៃ ប្រមាណ ១០២០រៀលក្នុងមួយគីឡូក្រាម ចំពោះស្រូវ OM […]

កាលវិភាគផ្សព្វផ្សាយ